Νέα
  • ΓΔ: 1215.8 -0.16%
  • Τζίρος: 101,35 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Στο στόχαστρο η Deutsche Bank - Sell-off για τις τραπεζικές μετοχές

Πηγή: Eurokinissi

Διευρύνονται οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω sell off των τραπεζικών μετοχών καθώς η βουτιά της μετοχής της Deutsche Bank μετά την απότομη άνοδο του κόστους ασφάλισης των ομολόγων της (CDS) σε υψηλό επίπεδο 4ετίας τροφοδότησε εκ νέου ανησυχίες για τον τραπεζικό τομέα συνολικά.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 50 σημείωνε στις 12.00 απώλειες 2,3% με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει πτώση 5,4%.

Η μετοχή της Deutsche Bank, η οποία έχει χάσει το ένα πέμπτο της αξίας της τον Μάρτιο, υποχωρούσε σχεδόν 11% στα 8,32 ευρώ και βρίσκεται στο επίκεντρο της αναταραχής στην τραπεζική αγορά.

H αύξηση του 5ετούς CDS της γερμανικής τράπεζας, το οποίο εκτινάχθηκε πάνω από τις 200 μονάδες  βάσης (δύο ποσοστιαίες μονάδες) έναντι 142 μ.β. χθες, ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια στην ιστορία της, σύμφωνα με το Reuters. Ωστόσο, το κόστος ασφάλισης για τα ομόλογα της Deutsche Bank δεν έχει καμία σχέση με αυτό της Credit Suisse που έφθασε έως τις 1.194 μ.β.

Η τιμή των ομολόγων ΑΤ1 της γερμανικής τράπεζας μειώθηκε κατά 1 σεντς στα 74,716 σεντς στο δολάριο, με την απόδοσή τους να αυξάνεται στο 22,87%, επίπεδο διπλάσιο από αυτό προ δύο εβδομάδων. 

Γιατί μπήκε στο στόχαστρο η Deutsche

«Η Deutsche Bank βρίσκεται στο επίκεντρο τώρα, με αντίστοιχο τρόπο όπως ήταν η Credit Suisse... Εκανε διάφορες αναδιαρθρώσεις και αλλαγές στη διοίκησή της προσπαθώντας να επανέλθει σε ισχυρή βάση, αλλά έως τώρα καμία από τις προσπάθειες αυτές δεν φαίνεται να έχει πραγματικά αποτελέσματα», δήλωσε  οικονομολόγος της Equiti Capital. 

Ωστόσο, το investing.com σημειώνει ότι δεν υπάρχει προφανές έναυσμα για τη μεγάλη αύξηση των CDS της τράπεζας, πέραν της ανεύθυνης διαχείρισης στην τράπεζα επί μία μακρά περίοδο, «την οποία φαίνεται να έχει τερματίσει ο σημερινός διευθύνων σύμβουλός της. 

«Είμαστε ακόμη σε επιφυλακή για ένα άλλο ντόμινο και η Deutsche είναι ξεκάθαρα το επόμενο στο μυαλό όλων (δικαίως ή αδίκως). Φαίνεται ότι η τραπεζική κρίσης δεν έχει καταλαγιάσει ακόμη», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της IG. 

Πρόωρη εξόφληση ομολόγων 

Η τιμή ενός ομόλογου Tier 2 (χαμηλής εξασφάλισης) της Deutsche, ύψους 1,5 δισ. δολαρίων και λήξης το 2028, αυξήθηκε σήμερα προς την ονομαστική του αξία μετά την απρόσμενη ανακοίνωση από την τράπεζα της απόφασής της για πρόωρη αποπληρωμή του. 

Η τιμή του ομολόγου είχε κάνει βουτιά έως τα 90 σεντς μετά την ανακοίνωση της εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS, η οποία συνοδεύτηκε από το ολικό «κούρεμα» των ομολόγων ΑΤ1 της πρώτης, τα οποία χρησιμοποιούνται, όπως και τα ομόλογα Tier 2, για να υπάρχει παθητικό στις τράπεζες που θα «κουρευτεί» σε περίπτωση κρίσης τους. 

Παρά την ανάκαμψη της τιμής του τις επόμενες ημέρες, αυτή κινείτο περί τα 94 σεντς, υποδηλώνοντας μεγάλη πιθανότητα να μην προχωρήσει η γερμανική τράπεζα στην πρόωρη εξόφλησή του.  

Στέλεχος της διοίκησης της Deutsche Bank δήλωσε χθες σε συνέδριο ότι η συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS δεν είναι ενδεικτική της κατάστασης των ευρωπαϊκών τραπεζών. Πρόσθεσε ότι οι καταθέσεις της τράπεζας είναι πολύ διαφοροποιημένες και επομένως δεν έχει τον κίνδυνο που είχε η Silicon Valley Bank. 

Βουτιά και για τη μετοχή της UBS

Απώλειες 6,3% στα 16,76 ελβετικά φράγκα καταγράφει και η μετοχή της UBS καθώς δημοσίευμα του Bloomberg έφερε την ελβετική τράπεζα να είναι μεταξύ αυτών που ελέγχονται από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σχετικά με το αν βοήθησαν Ρώσους ολιγάρχες να ξεφύγουν από τις κυρώσεις της Δύσης. Η μετοχή της UBS υποβαθμίστηκε από την Jefferies σε «διακράτηση» από «αγορά» μετά την εξαγορά από αυτή της Credit Suisse την περασμένη Κυριακή.

Νέο sell-off στις ΗΠΑ

Οι traders παραμένουν επιφυλακτικοί για τα προβλήματα του τραπεζικού τομέα, τα οποία εμφανίστηκαν μετά την ταχεία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Οι μετοχές των αμερικανικών τραπεζών έκαναν βουτιά χθες παρά το ότι η υπουργός Οικονομικών, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι είναι έτοιμη να λάβει νέα μέρα για την προστασία των καταθέσεων, αν χρειαστεί.

Ενας δείκτης των μεγαλύτερων αμερικανικών χρηματοπιστωτικών μετοχών υποχώρησε χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ