Νέα
  • ΓΔ: 1481.65 +0.11%
  • Τζίρος: 89,84 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Οι εκλογές, οι... αντιστάσεις του ΧΑ, η Cenergy Holdings και η Frigoglass

Πηγή: Eurokinissi

Εντάθηκαν οι πωλήσεις στα αμερικανικά χρηματιστήρια προς το τέλος των συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα η τελική εικόνα των βασικών δεικτών να δείχνει ανησυχητικές εξελίξεις για την αμερικανική οικονομία.

Να θυμίσουμε ότι μερικές ώρες νωρίτερα, θεσμικοί παράγοντες καθησύχαζαν τους επενδυτές ότι μετά την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της SVB η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί.

Βέβαια, υπάρχουν άλλες 180 αμερικανικές τράπεζες που κινούνται στα όρια. Eπίσης, χθες είχαν πιέσεις και στις τεχνολογικές μετοχές.

Γενικότερα, είμαστε σε μία περίοδο αυξημένης μεταβλητότητας και «θολών νερών». Κανείς δεν γνωρίζει τι κρύβεται από κάτω.

Ευρωπαϊκές αγορές

Εν αντιθέσει με τις αμερικανικές αγορές, οι ευρωπαϊκές ήταν αισθητά καλύτερες και κινήθηκαν καθ' όλη τη διάρκεια των συνεδριάσεων με θετικές μεταβολές.

Τώρα να πούμε ότι οι αγορές έχουν ηρεμήσει, με την ύφεση να απειλεί τις μεγαλύτερες οικονομίες και τη Γαλλία να βρίσκεται στα οδοφράγματα, μάλλον θα έχουμε άδικο. Απλώς θα βιώσουμε ένα μεγάλο διάστημα μεταβλητότητας.

Eκλογές και... βουτιά στο ΧΑ

Η βουτιά που έκανε ο Γενικός Δείκτης με την εξαγγελία της ημερομηνίας των εκλογών ήταν θεαματική. Ο λόγος δεν ήταν ότι αιφνιδιάστηκαν εγχώριοι και ξένοι, αλλά ότι πιστεύουν πως αυτές οι εκλογές πιθανότατα θα έχουν μεγάλη διάρκεια.

Και πρώτες και μετά από ένα μήνα δεύτερες και πιθανότατα μετά νέες συνομιλίες και διερευνητικές εντολές. Αυτό θα κρατήσει 4-5 μήνες, όπου η δημοσιονομική πολιτική θα υπολειτουργεί και κάποιες επενδύσεις θα παγώσουν.

Μπετόν αρμέ οι 1.020 μονάδες

Στο ορόσημο των 1.020 μονάδων έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα.

Για να σταματά η πτώση 4 φορές στις 1.020 μονάδες ή πέριξ αυτών κάτι σημαίνει. Βέβαια, μην το δένετε κόμπο, αφού οι εξελίξεις θα είναι πολλές στο επόμενο διάστημα.

Goldman Sachs: Θετικές προσδοκίες για το ΧΑ

Ο αμερικανικός οίκος δίνει τιμή-στόχο για το Γενικό Δείκτη στις 1.075 μονάδες εντός των επόμενων 12 μηνών, από επίπεδα περίπου 1.050 μονάδων στην παρούσα φάση.

H Goldman Sachs βλέπει μονοψήφιο Ρ/Ε για την ελληνική αγορά, στο 8,4 έναντι μέσου Ρ/Ε στο 11,6 για τις αναδυόμενες αγορές.

Παράλληλα, εκτιμά ότι ο δείκτης τιμής/λογιστική αξία P/B διαμορφώνεται στο 1,1, ενώ εκτιμά ότι η μερισματική απόδοση της ελληνικής αγοράς διαμορφώνεται στο διόλου ευκαταφρόνητο 3,9%.

Eλληνικό 5ετές ομόλογο

Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι παράγοντες της αγοράς πίστευαν ότι η κυβέρνηση (ΟΔΔΗΧ) δεν θα έβγαινε στις αγορές μέχρι τις εκλογές σε μία τέτοια αρνητική ατμόσφαιρα.

Eτσι εκλαμβάνεται ως ρίσκο από τον ΟΔΔΗΧ και μάλιστα η μεσαία διάρκεια (5ετές) προκειμένου να να τονώσει τα έσοδα ενόψει παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου.

Με 1,5 - 2 δισ. ευρώ ο κ. Σκυλακάκης θα είναι ιδιαίτερα άνετος για την προεκλογική περίοδο.

Πολιτικές καντρίλιες στο συνέδριο του ΟΕΕ

Αλλο που δεν ήθελε ο Αδωνις Γεωργιάδης με την προκήρυξη των εκλογών και έσπευσε να πολιτικοποιήσει ένα οικονομικό συνέδριο.

«Ψηφίστε Ν.Δ για να έχουμε μέσα στο 2023 επενδυτική βαθμίδα», είπε στους παρευρισκόμενους.

Λίγο αργότερα (κατά την διάρκεια του γεύματος) στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ομιλία του κ. Σκυλακάκη. «Δεν μπορούμε να πάμε στις εκλογές εφησυχασμένοι» και «κάθε ψήφος έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία».

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Χαρίτσης και ο κ. Δραγάσακης το πρωί ήταν σαφώς ηπιότερων πολιτικών τόνων.

Attica Βank

Συμμετέχοντας σε συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας», η επικεφαλής της Attica Βank επισήμανε ότι μετά τις συστημικές τράπεζες που εξυγιάνθηκαν επιτυχώς, έρχονται τώρα οι πιο μικρές τράπεζες του μη συστημικού χώρου με τη σειρά τους να αναδιαρθρωθούν και να βρουν τον λόγο ύπαρξης τους στην ελληνική οικονομία.

«Η Attica Bank είναι η πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα από πλευράς ενεργητικού, αλλά ήταν γνωστή ως ο “μεγάλος ασθενής”. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο ένα αρκετά φιλόδοξο πλάνο αναδιάταξης, αναδιοργάνωσης, εξυγίανσης και ταυτόχρονα ανάπτυξης με τη στήριξη των υφιστάμενων μετόχων, του ΤΧΣ και του ΤΜΕΔΕ, αλλά και των μελλοντικών, οι οποίοι μας δίνουν τα εφόδια για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη τράπεζα και να καλύψουμε ένα κενό το οποίο σαφώς υπάρχει στην ελληνική οικονομία. Είναι το μεγάλο στοίχημα του ελληνικού τραπεζικού μας συστήματος», σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Βρεττού.

Cenergy Holdings

Η Cenergy Holdings ανακοίνωσε ότι ανατέθηκε στη Σωληνουργεία Κορίνθου, τον κλάδο σωλήνων χάλυβά της, σύμβαση από την ONE-Dyas B.V. για την προμήθεια σωλήνων χάλυβα συγκόλλησης υψηλής συχνότητας (HFW) για την πλατφόρμα N05-A.

Η πλατφόρμα N05-A βρίσκεται στη Βόρεια Θάλασσα, περίπου 20 χιλιόμετρα βόρεια από τις εκβολές του ποταμού Ems.

Αυτό το υποθαλάσσιο έργο φυσικού αερίου θα λειτουργεί αποκλειστικά με αιολική ενέργεια από το θαλάσσιο πάρκο Riffgat, συμβάλλοντας ενεργά στην ενεργειακή μετάβαση και στην επίτευξη των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.

Σαράντης: Αύξησε τζίρους αλλά μείωσε κερδοφορίες

Τα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) της Σαράντης μειώθηκαν κατά 4,85% στα 45,53 εκατ. κατά το 2022 από 47,86 εκατ. το 2021 και το περιθώριο EBIΤDA διαμορφώθηκε στο 10,23% στο 2022 από 11,78% το περυσινό έτος.

Τα Κέρδη Προ Φόρων και Τόκων (ΕΒΙΤ) ανήλθαν σε 32,24 εκατ. κατά το 2022 από 34,99 εκατ. το 2021,μειωμένα κατά 7,86% και το περιθώριο ΕΒΙΤ διαμορφώθηκε σε 7,24% από 8,61% πέρυσι.

Τα Κέρδη Προ Φόρων (ΕΒΤ) έφτασαν τα 31,76 εκατ. το 2022 από 37,72 εκατ .το 2021, μειωμένα κατά 15,81%, και το περιθώριο EBT ανήλθε σε 7,14% από 9,29% το περυσινό έτος.

Τα Καθαρά Κέρδη διαμορφώθηκαν σε 26,27 εκατ. το 2022 από 31,01 εκατ. το 2021, μειωμένα κατά 15,29%, και το περιθώριο Καθαρού Κέρδους ανήλθε σε 5,90% από 7,63% το 2021.

Frigoglass: Ποιοι πήραν στα χέρια τους την εταιρεία

Οι ομολογιούχοι αναλαμβάνουν τον έλεγχο της Frigoglass, με τη μεταφορά των περιουσιακών στοιχείων της εισηγμένης σε νέα εταιρεία, στην οποία οι οικογένειες Δαυίδ-Λεβέντη θα έχουν πλέον τη μειοψηφία των μετοχών και συγκεκριμένα το 15% (από 45% που είχαν).

Τη νέα εταιρεία θα την χρηματοδοτήσουν με δάνειο -γέφυρα 55 εκατ. eυρώ (bridge financing).

Οι παλιοί μικρομέτοχοι έχουν στραφεί σε συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο όπου θα καταθέσουν εξώδικα και αγωγές.

Πάντως, τα ξένα funds-ομολογιούχοι έχουν κάθε λόγο να είναι ήσυχοι, αφού υπήρχε ρήτρα στο καταστατικό περί μελλοντικής πώλησής της. Εδώ ισχύει το «δεν ήξερες , δεν ρώταγες...».

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ