Νέα
  • ΓΔ: 1261.67 +0.28%
  • Τζίρος: 120,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η πρωταγωνίστρια Motor Oil, το mega deal, η Ελλάκτωρ και η «απογείωση» της Aegean

Πηγή: Eurokinissi

Στροφή προς τις τεχνολογικές μετοχές που έχουν διορθώσει πάνω από 20% από την αρχή του χρόνου πραγματοποίησαν χθες οι επενδυτές στις αμερικανικές αγορές.

Το ενδιαφέρον είναι ότι πολλές μετοχές μικρών περιφερειακών τραπεζών διορθώνουν έντονα.

Γενικότερα, η μεταβλητότητα έχει αυξηθεί έντονα λόγω της έλλειψης «επενδυτικού ορίζοντα». Γι' αυτό βλέπουμε ότι μετά από 2-3 ανοδικές συνεδριάσεις έρχεται διορθωτική κίνηση. Περιμένουμε την επόμενη (διορθωτική κίνηση).

Αμερικανικές αγορές ΙΙ: Η παραδοχή λάθους ενός «αρκούδου»

Ο διάσημος και παραδοσιακά απαισιόδοξος μεγαλοεπενδυτής Μάικλ Μπέρι, που έγινε ευρέως γνωστός από την απεικόνισή του στην ταινία «Το μεγάλο σορτάρισμα» (The Big Short) για την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, δείχνει να εντυπωσιάζεται με την ανθεκτικότητα που δείχνει η Wall Street παρά το πλήθος πιέσεων που ασκούνται στην οικονομία από διάφορα μέτωπα, και ανακάλεσε την προτροπή που είχε κάνει προς τους επενδυτές να «πουλήσουν».

Σε ανάρτηση που έκανε χτες, λίγο μετά από ένα ακόμα ανοδικό άνοιγμα της αγορά των ΗΠΑ, ο Μπέρι έγραψε: «ήταν λάθος μου να πω πουλήστε».

Ευρωπαϊκές αγορές: Καλή μέρα και λόγω γερμανικού πληθωρισμού

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες έχουν επιστρέψει πάνω απ' τα επίπεδα που είχαν όταν ξεκίνησε η διορθωτική κίνηση λόγω των τραπεζών.

Μία καλή αφετηρία για ένα relief rally (ράλι ανακούφισης) είναι ότι ο πληθωρισμός στην Γερμανία επιβράδυνε σημαντικά στο 7,4% τον Μάρτιο, μετά το 8,7% των δύο προηγούμενων μηνών.

Οπότε είναι ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τις επόμενες δύο αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ.

ΧΑ: Δεν κράτησε πολύ ο ενθουσιασμός για την Goldman Sachs

Οταν κυκλοφόρησε στα χρηματιστηριακά γραφεία η εκτίμηση ότι η Goldman Sachs βλέπει πιθανή απονομή επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου όλοι ενθουσιάστηκαν.

Επί της ουσίας, όμως, η πραγματική διατύπωση ήταν ότι «η Goldman Sachs δεν αποκλείει επενδυτική βαθμίδα στις 21 Απριλίου». Και αυτό έχει τεράστια διαφορά ως προς τα ποσοστά επιτυχίας.

Πάντως, είναι καλή η τεχνική εικόνα της αγοράς με τον Γενικό Δείκτη να φτάνει στις 1.045 μονάδες και περιμένουμε σήμερα να προσεγγίσει τις 1.050. Εάν βεβαίως συνεχιστεί το ίδιο θετικό κλίμα.

Επενδυτική βαθμίδα: Ποιοι προσγειώθηκαν απότομα

Ο Έλληνας διαχειριστής της JP Morgan, Σταύρος Παπαδόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του ΟΕΕ στην Αθήνα, μας προσγείωσε λέγοντας ότι απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας δεν θα λύσει τα προβλήματα που έχουμε ως οικονομία.

Ουσιαστικά θα πρέπει να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή και η οικονομική ανάπτυξη για να έχουμε μεγάλες εισροές κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα.

Θα υπάρξει μεγάλος ανταγωνισμός με τις ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία και δεν είναι σίγουρο ότι η ποσόστωση που θα έχουμε στα χαρτοφυλάκια θα είναι πολύ μεγάλη.

Motor Oil: Πρωταγωνίστρια χθες

Κάθε μέρα άλλη πρωταγωνίστρια-μετοχή στο ελληνικό χρηματιστήριο. Προχθες ο ΟΤΕ, χθες η Motor Oil, σήμερα ποια;

Πιθανόν η Intrakat μετά την επίτευξη της μεγάλης εξαγοράς της Ακτωρ.

Intrakat: Δεύτερη σε μέγεθος κατασκευαστική με... προίκα πάνω από 4 δισ.

Συμφωνία χθες για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Ακτωρ από την Intrakat. Δημιουργείται ο δεύτερος ισχυρότερος πόλος στον κατασκευαστικό κλάδο της χώρας, με συνολικό ανεκτέλεστο ύψους 4 δισ. ευρώ.

Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει την Άκτωρ Παραχωρήσεις και τελεί υπό την έγκριση των αρμόδιων αρχών, ενώ μέχρι την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού οι δύο εταιρείες θα λειτουργούν τελείως αυτόνομα.

Τα μεγέθη των δύο εταιρειών σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και την εμπειρία που διαθέτουν στον κατασκευαστικό κλάδο, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο έργων, με δεδομένο ότι πάνω 43 δισ. έργα αναμένεται να δημοπρατηθούν μέσα στα επόμενα χρόνια στην χώρα μας.

Πάντως, και εδώ επιβεβαιώθηκε ο κανόνας «buy the rumour, sell the fact». Η μετοχή ανέβαινε με τις φήμες και έπεσε με την είδηση χθες.

Ελλάκτωρ: Ενισχύεται με 214 εκατ. ευρώ

Με την πώληση της Ακτωρ (συναλλαγή που ανήλθε στα 214 εκατ. ευρώ) ο Όμιλος Ελλάκτωρ, ισχυροποιεί περαιτέρω τη χρηματοοικονομική του θέση, μέσω ενίσχυσης της λειτουργικής και καθαρής του κερδοφορίας και των αντίστοιχων περιθωρίων κέρδους.

Επίσης ενισχύει σημαντικά τη ρευστότητά του και κατά συνέπεια τη δυνατότητά του, αφενός να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους. Επιπλέον, αποκτά ευελιξία και δυνατότητα αξιοποίησης των κεφαλαίων αυτών προκειμένου να επικεντρωθεί σε κερδοφόρες δραστηριότητες στον τομέα των υποδομών, με μεγαλύτερες αποδόσεις και χαμηλότερο κίνδυνο.

Μετά την πώληση ο Όμιλος θα εστιάσει τη δραστηριότητα του στον ευρύτερο κλάδο των υποδομών στην Ελλάδα, αξιοποιώντας τα έσοδα της συναλλαγής σε δραστηριότητες με μακροπρόθεσμες και προβλέψιμες αποδόσεις, τις Παραχωρήσεις και τα έργα ΣΔΙΤ / τη Διαχείριση Απορριμμάτων και την Ανάπτυξη – Διαχείριση ακινήτων.

Α, βεβαίως πρέπει να αλλάξει και το όνομα (αφού έφυγε η Ακτωρ). Λέτε να γυρίσει στο Ελληνική Τεχνοδομική;

Aegean: Πολύς κόσμος για μια σημαντική συμφωνία

Πολύ κόσμο μάζεψε μάθαμε το αεροδρόμιο χθες για μία σημαντική συμφωνία για την εκπαίδευση πιλότων στην αεροπλοΐα και ειδικά για την Aegean.

Η Aegean, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ελλάδας και η CAE, η κορυφαία εταιρεία παγκοσμίως στον κλάδο της αεροπορικής εκπαίδευσης για πιλότους και πληρώματα καμπίνας, ανακοίνωσαν τη συνεργασία τους υπό τη μορφή κοινοπραξίας (Joint Venture), για τη δημιουργία του πρώτου σύγχρονου Κέντρου Προσομοιωτών Πτήσεων και Εκπαίδευσης Πληρωμάτων στην Ελλάδα.

Με χωρητικότητα έως και 7 προσομοιωτών πλήρους πτήσης, το εκπαιδευτικό κέντρο AEGEAN - CAE θα αποτελέσει μέρος της νέας Τεχνικής Βάσης της AEGEAN συνολικής έκτασης 85.000 m2 που θα δημιουργηθεί στο Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών.

Το νέο Εκπαιδευτικό Κέντρο της AEGEAN και της CAE αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του έως το τέλος του 2023 και θα είναι ο πιο τεχνολογικά αναβαθμισμένος και σύγχρονος κόμβος αεροπορικής εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

ElvalHalcor: Αναμένεται σημαντική συνεργασία

Η παρουσίαση των δυνατοτήτων και των μελλοντικών επενδύσεων του ομίλου ElvalHalcor φαίνεται ότι έχει ενθουσιάσει και θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές.

Χθες είχαμε μεγάλη άνοδο της μετοχής και με αυξημένους όγκους. Αναμένεται ανακοίνωση μίας σημαντικής συνεργασίας στο εξωτερικό μας είπαν εγχώριοι παράγοντες της αγοράς.

Τώρα πότε, τι και πού, δεν γνωρίζουμε.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ