Νέα
  • ΓΔ: 1271.2 +0.51%
  • Τζίρος: 101,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η απογείωση της Aegean, η άνοδος της ΕΚΤΕΡ και τα... γκάζια της Μοτοδυναμικής

Πηγή: Eurokinissi

Eψαχναν αφορμή για διόρθωση οι αμερικανικές αγορές και τα στοιχεία για την απασχόληση λειτούργησαν καταλυτικά για την πτώση των δεικτών. Συστημική κρίση; Πιθανόν.

Πάντως, μέχρι στιγμής (αρχές Απριλίου) μεγάλη διόρθωση δεν έχουμε δει. Μόλις 10% από τα ιστορικά υψηλά του υποχωρεί ο Dow Jones.

Ωστόσο, οι δηλώσεις του Damon (διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan) και προχθές και χθες (ειδικά για τις αμερικανικές τράπεζες και τη Fed) φαίνεται ότι προβληματίζουν ιδιαίτερα τους επενδυτές.

Ευρωπαϊκές αγορές: Γύρισαν στο τέλος των συνεδριάσεων

Το πτωτικό γύρισμα των αμερικανικών αγορών επηρέασε και τις ευρωπαϊκές αγορές που πέρασαν σε αρνητικό έδαφος προς το κλείσιμο των συνεδριάσεων.

Σήμερα φαίνεται ότι δεν θα είναι εύκολη ημέρα -εάν δεν υπάρξουν κάποιες θετικές ειδήσεις.

Xρυσός: Σε υψηλό 12 μηνών

Μεγάλη άνοδο κατέγραψε ο χρυσός, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό άνω των 12 μηνών, με το πολύτιμο μέταλλο να αντλεί ώθηση από την αποδυνάμωση του δολαρίου, καθώς οι επενδυτές περιμένουν ηπιότερη στάση της Federal Reserve στη σύσφιξη της πολιτικής της μετά το ξέσπασμα της τραπεζικής κρίσης στις αρχές του προηγούμενου μήνα.

Γενικός Δείκτης: Αντίσταση στις 1.080 μονάδες

Οπως σας έχουμε αναφέρει και παλαιότερα, τα κομβικά σημεία στην παρούσα φάση είναι η αντίσταση των 1.080 μονάδων (ανώτερο) και η στήριξη των 1.020 μονάδων.

Τη στήριξη την τέσταρε 4 φορές κατά το προηγούμενο δίμηνο ο Γενικός Δέικτης. Τώρα δοκιμάζει και την αντίσταση των 1.080 μονάδων. Εάν την σπάσει μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ανοίγει ο δρόμος προς τις 1.100 μονάδες.

Ισως θα είναι η καλύτερη τεχνική εξέλιξη στην παρούσα συγκυρία. Αλλά θέλει ακόμη αρκετή δύναμη για να συμβεί και όσο προσεγγίζουμε την ημερομηνία των εκλογών τόσο θα δυσκολεύουν τα πράγματα.

Intrakat: Οι λόγοι απόκτησης της Ακτωρ

Στους λόγους εξαγοράς της Ακτωρ εστίασε την ομιλία του στην συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής της Intrakat, επισημαίνοντας ότι δεν ήταν μόνο τα μερίδια αγοράς και το υψηλό ανεκτέλεστο της εταιρείας, αλλά και η ανάγκη να δημιουργήσει η Intrakat σταθερά κατασκευαστικά θεμέλια. Να αποκτήσει δηλαδή τεχνική επάρκεια και τεχνική δυνατότητα

 Όπως σημείωσε "η Intrakat ήταν μικρότερη σε μέγεθος εταιρεία, με ένα διαφορετικό business plan στο παρελθόν, με αποτέλεσμα σε πάρα πολλά αντικείμενα να μην έχει επαρκή εμπειρία. Έτσι, ήταν υποχρεωμένη να αγοράζει ή να νοικιάζει εμπειρία από αλλού. Αυτό, εκτός από το κόστος, έχει και διάφορες άλλες δυσκολίες».

«Με την Ακτωρ, η Intrakat έχει τεχνική επάρκεια και εμπειρία ικανή να κάνει οποιοδήποτε έργο στην Ελλάδα ή στα Βαλκάνια που ενδεχομένως θα μπορούσε να μας ενδιαφέρει. Όλα αυτά τα κερδίζουμε με την Ακτωρ».

Επίσης, σημείωσε ότι η Ακτωρ έχει ανεκτέλεστο 2 δισ. ευρώ από νέα και μόνο έργα - επί συνόλου σχεδόν 2,7 δισ. ευρώ - με χαμηλές εκπτώσεις. «Έχουμε ορατότητα για κερδοφορία το προσεχές διάστημα, ενώ αρκετά από τα νέα έργα είναι σε κοινοπραξία με την Intrakat, οπότε υπάρχουν μεγάλες οικονομίες κλίμακος», συμπλήρωσε ο Αλ. Εξάρχου.

ΕΚΤΕΡ: Εντονη ανοδική κίνηση και με αυξημένους όγκους

Η τεχνική ΕΚΤΕΡ πραγματοποιεί και ανακοινώνει σε τακτικά χρονικά διαστήματα σημαντικές αναλήψεις έργων μικρο-μεσαίου βεληνεκούς.

Όμως γεμίζει το ανεκτέλεστό της και ταυτόχρονα αυξάνει την ταμειακή ρευστότητά της, καθώς από τα μικρομεσαία αυτά έργα μπορεί να εισπράξεις περισσότερα και ταχύτερα.

Η χθεσινή άνοδος (πάνω από 11%) με μεγάλο όγκο τεμαχίων, ίσως δείχνει ότι υπάρχει και κάποιος ισχυρός στρατηγικός επενδυτής που ενδιαφέρεται γι' αυτήν.

Mytilineos: Δεν είναι πια... νέο

Κανονικά δεν θα έπρεπε να αναφέρουμε ότι πραγματοποιεί νέα ιστορικά υψηλά η μετοχή της Mytilineos όσο διάστημα κινείται ανοδικά. Θα αναφέρουμε την είδηση όταν κάνει διόρθωση.

Επί της ουσίας τα αποτελέσματα α' τριμήνου 2023 αναμένονται θετικά, αλλά πόσο θετικά δεν γνωρίζουμε.

Aegean: Aύξηση 72% της επιβατικής κίνησης

Αύξηση 72% επιβατικής κίνησης σε σχέση με το 2022 (2,6 εκατ. επιβάτες) κατέγραψε το 1ο τρίμηνο του 2023 η Aegean και πρώτη φορά εμφάνισε συνολικά 5% υψηλότερη επιβατική κίνηση από το προ-πανδημίας έτος 2019.

Καλή έναρξη της χρονιάς σε επίπεδα επιβατών και πληρότητας. Εάν δεν υπάρξει κάτι έκτακτο, αναμένεται να συνεχιστεί και στο επόμενα τρίμηνα.

Το ζητούμενο είναι εάν τα αποτελέσματα θα είναι εξίσου θετικά με του 2019.

Mοτοδυναμική: Μία εξαιρετική χρονιά το 2022

Το 2022 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τον όμιλο της Μοτοδυναμικής. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων & αποσβέσεων (Ebitda) ανήλθαν σε 25,2 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 78% και τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν στα 14,2 εκατ., υπερδιπλάσια από αυτά του 2021.

Ως εκ τούτου, το ΔΣ θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση διανομή μερίσματος στους μετόχους 0,09 ευρώ/μετοχή έναντι 0,04 ευρώ την περυσινή χρονιά.

Πολύ αυξημένες είναι οι πωλήσεις στο α' τρίμηνο σε Yamaha, αλλά και (συγκριτικά με πέρυσι) στην Πόρσε. Όμως την μεγάλη διαφορά κάνει η εταιρεία leasing αυτοκινήτου Sixt που έχει απογειωθεί για πολλούς λόγους.

ΚΡΙ-ΚΡΙ: Ομολογιακό δάνειο και πρωταθλήτρια σε κοινωνικές δράσεις

Ομολογιακό Δάνειο ύψους 4,2 εκατ. ευρώ 3ετούς διάρκειας εξέδωσε η ΚΡΙ ΚΡΙ. Το εν λόγω ομολογιακό δάνειο σκοπό έχει τη χρηματοδότηση των επενδυτικών προγραμμάτων της Εταιρείας για την επέκταση της παραγωγικής της δυναμικότητας.

Eκεί που ανακηρύσσεται πρωταθλήτρια (εντός και εκτός χρηματιστηρίου), είναι στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές δράσεις (ESG). Η ΚΡΙ ΚΡΙ ανακοίνωσε ότι προχωρά σε ενέργειες που στόχο έχουν την ενίσχυση των καταναλωτών και των εργαζομένων της και την προστασία του περιβάλλοντος.

Επιστρέφει στους καταναλωτές μέρος των ανατιμήσεων που είχαν σημειωθεί το προηγούμενο διάστημα. Η μείωση στις τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων της υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 3.000.000 συνολικής αξίας, και θα πραγματοποιηθεί με έντονες προωθητικές ενέργειες που θα διαρκέσουν ολόκληρο το 2023. Επιπλέον, από τις 10 Απριλίου θα υπάρξει μείωση της τιμής των συσκευασιών φρέσκου αγελαδινού γάλακτος και του παραδοσιακού αγελαδινού γιαουρτιού κατά 10%.

Παράλληλα, σημειώνεται, «με την έμπρακτη στήριξη των καταναλωτών, η ΚΡΙ ΚΡΙ δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις που αφορούν σε θέματα περιβάλλοντος, κοινωνίας και εταιρικής διακυβέρνησης. Συμμετέχοντας και στον σχετικό δείκτη Athex ESG του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι συνολικές δαπάνες της εταιρείας για ενέργειες ESG το 2022 ανήλθαν σε 1.500.000».

Eurobank: Αύξησε το ποσοστό της στην Ελληνική Τράπεζα

H Eurobank, ανακοίνωσε ότι -μετά τη λήψη των σχετικών εποπτικών εγκρίσεων- ολοκλήρωσε την απόκτηση από τη Wargaming Group Limited ποσοστού 13,41% (55.337.721 μετοχές) στην Ελληνική Τράπεζα Δημόσια Εταιρεία Λτδ στην Κύπρο.

Η συμμετοχή της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα ανέρχεται πλέον σε 29,2%.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ