Νέα
  • ΓΔ: 1448.7 +0.06%
  • Τζίρος: 165,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ: Επανεκκινεί σήμερα στο... ρελαντί - Τα hot picks και οι κρίσιμες διεθνείς εξελίξεις

Πηγή: Eurokinissi

Το ελληνικό χρηματιστήριο επανεκκινεί σήμερα από τις 1.074 μονάδες, μετά τη θρησκευτική αργία (Πάσχα Καθολικών) και αναμένεται αφενός να ακολουθήσει τις ευρωπαικές τάσεις που είναι πλαγιοκαθοδικές και αφετέρου να συνεχίσει να κινείται κάτω από την επίδραση της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου και ότι θα επακολουθήσει αυτής.

Οι τρεις συνεδριάσεις της Μεγάλης Εβδομάδας αναμένεται να κινηθούν με χαμηλούς τζίρους -εκτός εάν υπάρξουν έκτακτες εξελίξεις.

H τελευταία συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν την Πέμπτη 6 Απριλίου. Ηταν μία υποτονική συνεδρίαση, με το Γενικό Δείκτη να αυξάνεται οριακά πάνω από τις 1.070 μονάδες και να ολοκληρώνει την συνεδρίαση στις 1.074, με άνοδο 0,4%. Η αξία συναλλαγών ήταν 46 εκατ. ευρώ, αποτέλεσμα της αποχής των ξένων χαρτοφυλακίων.

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 60 έκλεισαν ανοδικά και οι 42 πτωτικά. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά 0,36% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά 1,33%.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι Εμπορίου (2,88%), Χρηματοοικονομικές (2,56%), Βιομηχανικές (1,72%), Πρώτες Ύλες (1,04%) και Τηλεπικοινωνίες (1,04%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι Τεχνολογίας (-0,66%), Τραπεζών (-0,55%) και πετρελαιοειδών (-0,26%).

►Διαβάστε και: Wall Street: Φρένο στο ράλι λόγω μείωσης των εταιρικών κερδών βλέπουν αναλυτές

Οι μετοχές με τις περισσότερες συναλλαγές ήταν Πειραιώς, ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, Eurobank, Μυτιληναίος. Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε κυρίως στα μη χρηματοοικονομικά blue chips Μυτιληναίος (έκανε νέο ιστορικό υψηλό), OTE, OΠΑΠ, Jumbo, Tέρνα Ενεργειακή , ΔΕΗ ενώ οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές ήταν ήπιες και επιλεκτικές. Διαφαίνεται ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει rotation στις τοποθετήσεις από τράπεζες στα μη χρηματοοικονομικά blue chips αλλά και αντίστροφα.

Οι αμερικανικοί δείκτες έδειξαν επιφυλακτικότητα και ανησυχία

Η χθεσινή συνεδρίαση στα αμερικανικά χρηματιστήρια έδειξε έντονο προβληματισμό των επενδυτών σχετικά και με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, τις αποφάσεις της Fed αλλά και τα εταιρικά αποτελέσματα των μεγάλων αμερικανικών ομίλων.

Οι ευρωπαϊκές αγορές θα ξεκινήσουν σήμερα τις συνεδριάσεις τους κάτω απ' τους φόβους μίας ύφεσης και επιδείνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων.

Σαφέστατα και το ελληνικό χρηματιστήριο δεν πρόκειται να μείνει αλώβητο σε περίπτωση ρευστοποιήσεων στις ξένες αγορές. Το γεγονός ότι σε ενάμιση μήνα θα έχουμε τις εθνικές εκλογές βαρύνει περισσότερο την επενδυτική ατμόσφαιρα αλλά και την οικονομία γενικότερα.

Τα εκλογικά σενάρια που αξιολογεί η χρηματιστηριακή κοινότητα

Το καλύτερο σενάριο που αξιολογεί το ελληνικό χρηματιστήριο είναι να έχουμε αυτοδύναμη κυβέρνηση με άμεση διακυβέρνηση της χώρας από τον Ιούνιο. Βέβαια, το πιο πιθανό σενάριο είναι να υπάρξει και δεύτερη αναμέτρηση, που ουσιαστικά θα παραπέμπει την διακυβέρνηση της χώρας το Σεπτέμβριο.

►Διαβάστε και: Πετρέλαιο: Σταθερά πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι η τιμή του μπρεντ

Το χειρότερο σενάριο είναι να έχουμε απανωτές εκλογές που θα μεταθέσουν την διακυβέρνηση της χώρας πολύ αργότερα. Οι συναλλαγές του Απριλίου στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν μειωθεί πάνω από 40% σε σχέση με τον μέσο όρο των 3 προηγούμενων μηνών και αυτό οφείλεται στις ανησυχίες για την εκλογική και μετεκλογική περίοδο.

Τα εταιρικά αποτελέσματα στηρίζουν τις μετοχές

Μέσα σε μία περίοδο έντονης οικονομικής και γεωπολιτικής μεταβλητότητας, εντός και εκτός Ελλάδος, τα εταιρικά αποτελέσματα (χρήση 2022) που ανακοινώνουν οι εισηγμένες αποτελούν ίσως το μοναδικό «καθαρό» κριτήριο επιλογής μετοχών. Το 2022 αναμένεται να παρουσιάσει ρεκόρ κερδοφορίας (όπως άλλωστε φάνηκε και από το 9μηνο) τόσο σε οργανικό επίπεδο (EBITDA) όσο και σε επιπεδο αποτελεσμάτων χρήσης.

Ομως οι περισσότερες μετοχές έχουν ήδη προεξοφλήσει και ενσωματώσει τα θετικά αποτελέσματα στις τιμές τους (πχ Μυτιληναίος, Motor Oil, Autohellas, τράπεζες). Επίσης, έχουν αρχίσει πλέον και οι Γενικές Συνελεύσεις που θα δείξουν και τις προθέσεις των ομίλων υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και των ομίλων μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης να μοιράσουν μέρισμα.

Να σημειώσουμε ότι τα διοικητικά συμβούλια των περισσότερων εισηγμένων υψηλής κεφαλαιοποίησης παρακολουθούν με πολύ προσοχή (ενίοτε και ανησυχία) τις οικονομικές εξελίξεις σε Ευρώπη και Αμερική πριν αποφασίσουν την διανομή των μερισμάτων τους.

Προς το παρόν η μέση μερισματική απόδοση στο ελληνικό χρηματιστήριο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί το 2023 μεταξύ 3,8-4%, αλλά βεβαίως αυτό μπορεί να αλλάξει στην περίπτωση που επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση.

Κρίσιμη η αξιολόγηση από την S&P

Όμως πολύ εγγύτερη των εκλογών είναι η αξιολόγηση της S&P στις 21 Απριλίου η οποία θα δείξει εάν και κατά πόσον μπορεί η ελληνική οικονομία να πάρει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023. Στην περίπτωση που έχουμε κάποια θετική εξέλιξη, τότε οι αναλυτές εκτιμούν ένα μίνι ράλι προς τις 1.150-1.180 μονάδες. Στην αντίθετη περίπτωση, ίσως έχουμε μία νέα καθίζηση προς τις 1.020 μονάδες Γενικού Δείκτη.

Γενικότερα, η πιο πιθανή διαδρομή Γενικού Δείκτη είναι η συσσώρευση μεταξύ 1.020-1.080 μονάδων μέχρι τις εκλογές και η έντονη μεταβλητότητα.

Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού (στο 4,6%) τον Μάρτιο ήταν ένα θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, αλλά δεν ξέρουμε πόσο συγκινεί το ελληνικό χρηματιστήριο.

Οι κινήσεις της ΕΚΤ θα διαμορφώσουν το σκηνικό

Στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, τα βλέμματα πέφτουν στις κινήσεις της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια και στις ανακοινώσεις των πληθωριστικών πιέσεων.

Εάν η ΕΚΤ θέλοντας να περιορίσει τον πληθωρισμό, αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια «πληγώνοντας» την οικονομία, τότε οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα δούμε μία ακόμη έντονη διορθωτική κίνηση μέχρι το τέλος του α' εξαμήνου.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ