Νέα
  • ΓΔ: 1454.98 +1.36%
  • Τζίρος: 141,23 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Οι 4 παράγοντες που θα καθορίσουν την άνοδο του ΓΔ στις 1.200 μονάδες

Πηγή: Eurokinissi

Τα επίπεδα των 1200 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ είναι εφικτά μέχρι το τέλος Απριλίου για την εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Η περαιτέρω άνοδος του Γενικού Δείκτης κατά 8% από τα παρόντα επίπεδα δεν είναι απαγορευτική υπό 4 προυποθέσεις:

  1. Να παραμείνει ελεγχόμενη η κρίση πληθωρισμού και ανάπτυξης στις ευρωπαϊκές αγορές και να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25% η ΕΚΤ τον Μάιο,
  2. η κερδοφορία των εισηγμένων να διατηρηθεί και στο α' εξάμηνο 2023,
  3. να υπάρξει μία θετική αξιολόγηση το ελληνικό αξιόχρεο στις 21 Απριλίου από την S&P (ακόμη και χωρίς αναβάθμιση), και
  4. να μην υπάρξουν επιπλοκές στις εκλογικές διαδικασίες που ίσως παρατείνουν την εκλογική αβεβαιότητα.

Ανοδικά οι ευρωπαικές αγορές

Οι ευρωπαικές αγορές ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση της Μεγάλης Παρασκευής (Ελλάδα) με ικανοποιητική άνοδο, ποντάροντας στην εταιρική κερδοφορία των μεγάλων εταιρειών (χρήσης 2022 αλλά και α' τριμήνου 2023), αλλά και στις ελπίδες ότι η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια τον Μαίο πάνω από 25 μονάδες βάσης.

Για τους ίδιους λόγους και προφανώς βλέποντας οι επενδυτές ότι η ανάπτυξη στην Κίνα είναι καλύτερη των προσδοκιών, ξεκίνησαν ανοδικά οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές και την Δευτέρα του Πάσχα.

Ενδεικτικά ο γερμανικός DAX βρέθηκε στις 15.900 μονάδες και ίσως στις επόμενες συνεδριάσεις ξεπεράσει τις 16.000 μονάδες (με εκτιμόμενη συρρίκνωση το 2023 της τάξης του -0,3% από το ΔΝΤ), ο γαλλικός CAC στις 7.600 μονάδες ενώ ο ιταλικός MIB ίσως κάνει νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τις 28.000 μονάδες με εκτιμόμενης από το ΔΝΤ συρρίκνωση της οικονομίας κατά -0.2%. Οι κινήσεις αυτές δείχνουν ότι ανεξάρτητα ρυθμών ανάπτυξης των οικονομιών, οι επενδυτές έχουν ρευστότητα που θέλουν να την τοποθετήσουν σε μετοχές με υψηλές κερδοφορίες.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τις μετοχές που υπεραποδίδουν να είναι αυτές με τα μεγαλύτερα κέρδη το 2022 (ενδεχομένως και το α' τρίμηνο 2023).

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι η ΕΚΤ, φοβούμενη την είσοδο των οικονομιών σε ύφεση, θα αυξήσει τον Μάιο τα επιτόκια μόλις κατά 25 μονάδες βασης. Βέβαια, οι κόντρες μεταξύ της «γερμανικής» ομάδας (θέλουν σκληρή αντιπληθωριστική πολιτική) και της ομάδας κρατών που θέλουν μικρή αύξηση επιτοκίων για να παραμείνουν σε αναπτυξιακούς ρυθμούς εντείνονται, αλλά οι χρηματιστηριακές αγορές παραμένουν θετικές ως προς τις προσδοκίες τους για νέα αύξηση 25 μ.β.

Αν παραδόξως, η αύξηση επιτοκίων παρέμβασης του Μαΐου είναι 50 μ.β., ίσως υπάρξει μία μικρή διορθωτική κίνηση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που δεν θα φοβίσουν τις αγορές.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι οι αγορές εξακολουθούν να φοβούνται τους απρόβλεπτους παράγοντες («μαύρους κύκνους») που μπορεί να προκύψουν είτε στις οικονομίες, είτε στην γεωπολιτική κατάσταση.

Κερδοφορία εισηγμένων και εκλογικές διαδικασίες

Η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει σε μεγάλο βαθμό προεξοφλήσει από την αρχή του χρόνου την υψηλή κερδοφορία του 2022 και από τον Απρίλιο και μετά αρχίζει να προεξοφλεί και την κερδοφορία του α' τριμήνου 2023. Αν αυτή κινηθεί ανοδικά και πέρα των προβλέψεων, τότε οι εισηγμένες με θετικά αποτελέσματα θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά.

Σ' αυτό ποντάρουν οι εγχώριοι και ξένοι επενδυτές που αγοράζουν στα ιστορικά υψηλά τους τον Μυτιληναίο (έχει αυξήσει θεαματικά τους όγκους συναλλαγών), αλλά και Motor Oil, EΛΠΕ, Jumbo, Autohellas κ.ά.

Eπίσης, μπορεί ο παράγοντας εκλογές (στις 21 Μαΐου) να αποτελέσει θεωρητικά ανασταλτικό παράγοντα για την οικονομία, αλλά φαίνεται ότι η τουριστική κίνηση που έχει ήδη ξεκινήσει έντονα ανοδικά μπορεί να αποτρέψει μία δημοσιονομική υποχώρηση.

Επίσης οι παραγγελίες στους κλάδους λιανικού εμπορίου παραμένουν υψηλές ενώ και η ζήτηση (βιομηχανική) για πετρέλαιο φαίνεται ότι το β' τρίμηνο 2023 θα έχει μικρές αποκλίσεις από τα προηγούμενα τρίμηνα. Σε ότι αφορά το γ' τρίμηνο εκεί οι εκτιμήσεις είναι ότι θα έχουμε έσοδα πάνω από 15 δισ. Ευρώ λόγω τουρισμού με αποτέλεσμα και δημοσιονομικά να έχουμε επάρκεια κεφαλαίων.

Γενικότερα, οι εκλογές φοβίζουν μόνο θεωρητικά τις ελληνικές εισηγμένες. Το μόνο ενδεχόμενο που προβληματίζει ιδιαίτερα κάποιους κλάδους που σχετίζονται με τις δημόσιες επενδύσεις (πχ κατασκευές, υποδομές κλπ) είναι μήπως οδηγηθούμε σε παρατεταμένη πολιτική ακυβερνησία που μπορεί να κρατήσει μέχρι τον Οκτώβριο του 2023.

Η θετική αξιολόγηση της S&P στις 21 Απριλίου

Αφήνοντας τελευταία την αξιολόγηση της S&P, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει ότι θα είναι το τελευταίο βήμα πριν την επενδυτική βαθμίδα.

Εάν -παρ' ελπίδα- δεν υπάρξει αξιολόγηση ίσως θα πρέπει να περιμένουμε μία υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κατά 5%-10% από τα επίπεδα εκείνης της ημερομηνίας, σύμφωνα με τους εγχώριους αναλυτές.

Στην περίπτωση που υπάρξει θετική αξιολόγηση, θα έχουμε μία σημαντική ανάκαμψη με εισροές νέων κεφαλαίων στα ελληνικά blue chips αλλά και άνοδο στην μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ