Νέα
  • ΓΔ: 1273.33 -0.01%
  • Τζίρος: 81,54 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η θετική έκπληξη από το ΧΑ, οι τράπεζες, η Cenergy και η αποζημίωση της Intrakat

Πηγή: Eurokinissi

Ομολογούμε ότι ούτε εμείς περιμέναμε τέτοια εκτίναξη, ούτε οι περισσότεροι εγχώριοι χρηματιστές πίστευαν αυτό που έβλεπαν. Οι ερμηνείες πολλές και κατά το δοκούν...

Το σίγουρο είναι ότι ο τραπεζικός δείκτης στην Ελλάδα βρίσκεται μέσα στην πρώτη 3άδα στη Ευρώπη, ο Γενικός Δείκτης έκανε υψηλό έτους και μετά υψηλό 104 μηνών (από τα τέλη Σεπτεμβρίου 2014) και τρίτον ότι η χτεσινή άνοδος βασίστηκε κυρίως σε τοποθετήσεις ξένων παρά εγχώριων επενδυτών.

Αυτό σημαίνει ότι κάτι «ψήνεται» για τον τραπεζικό κλάδο....

Εκλογές και ΧΑ: Tα συμπεράσματα έρευνας του Reuters

Αυτό που ενδιαφέρει τους ξένους επενδυτές είναι να προκύψει άμεσα μία κυβερνήσιμη κατάσταση (να υπάρχει κυβέρνηση, δηλαδή) μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, προκειμένου να μην οδηγηθεί η χώρα και η οικονομία σε παρατεταμένη ακυβερνησία.

Το γεγονός ότι στις εθνικές εκλογές της Ελλάδας στις 21 Μαΐου δεν αναμένεται να προκύψει αυτοδυναμία, σημαίνει ότι θα υπάρξει βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα, καθώς οι αγορές θα περιμένουν να δουν αν θα προκύψει μία κυβέρνηση συνασπισμού ή αν θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος εκλογικής μάχης, σημειώνει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Reuters.

Μια οικονομία σε ισχυρή κατάσταση σημαίνει ότι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να μη διαταράξει τις αγορές όπως συνέβη όταν κέρδισε το 2015, σημειώνει το Reuters.

“Από εκεί που η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στο να βγει εκτός ευρωζώνης το 2015, η κατάσταση έχει αλλάξει και κανείς δεν έχει σοβαρές ανησυχίες βραχυπρόθεσμα”, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη Andrew Kenningham.

Eurobank: Αναμένουμε το καλύτερο α' τρίμηνο της δεκαετίας

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι είναι οι επενδυτές για την Eurobank, όπως έδειξε η χτεσινή συνεδρίαση (η μετοχή αυξήθηκε πάνω από 5%).

Ο βασικός λόγος είναι ότι περιμένουν πολύ θετικά αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ίσως να είναι τα καλύτερα από το 2012 μέχρι σήμερα (σε επίπεδο α' τριμήνου). Η τιμή παραμένει ακόμη κάτω από τις τιμές-στόχους των ξένων οίκων.

Cenergy: Πλήθος οι ενδιαφερόμενοι αναλυτές

Πληθαίνουν οι εγχώριοι και ξένοι αναλυτές που θα κάτσουν να ακούσουν στις 18 Μαίου (αύριο δηλαδή) τη διοίκηση της Cenergy στην παρουσίαση που θα κάνει. Ποτέ άλλοτε δεν είχαν ενδιαφερθεί τόσοι για εταιρεία του ομίλου Viohalco.

Nα θυμίσουμε ότι το Δελτίου Τύπου των αποτελεσμάτων α' τριμήνου θα βγεi σήμερα (17/5) και η σχετική παρουσίαση και ενημέρωση προς τους επενδυτές και τους αναλυτές θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης, την Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023 στις 15:00 ώρα Ελλάδος

Intrakat: Κέρδισε την πληρωμή 25,4 εκατ. από την ΚτΠ

Η θυγατρική της Intrakat κατά ποσοστό 70% εταιρεία ειδικού σκοπού «Rural Connect Ευρυζωνικά Δίκτυα Α.Ε.Ε.Σ» είχε υποβάλει ενώπιον της Τριμελούς Επιτροπής Επίλυσης Διαφορών, σχετικές αποζημιωτικές αξιώσεις από την ΚτΠ, τις οποίες η ως άνω Επιτροπή έκανε εν μέρει δεκτές για το συνολικό ποσό των 25.417.314 ευρώ.

Εν συνεχεία, η «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.», προσέφυγε στο διαιτητικό δικαστήριο του οικείου άρθρου της Σύμβασης, το οποίο εξέδωσε στις 30/4/2023 την απόφασή του. Η εν λόγω Απόφαση κοινοποιήθηκε στην Intrakat στις 11/5/2023.

Η Απόφαση, μεταξύ άλλων, και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στο διατακτικό της, υποχρεώνει την «Κοινωνία της Πληροφορίας Μ.Α.Ε.» να καταβάλλει εντόκως στη «Rural Connect» το συνολικό ποσό των 25.417.314 ευρώ. Η ανωτέρω Απόφαση είναι εκτελεστή. Η «Rural Connect» προτίθεται να ασκήσει όλα τα εκ του νόμου δικαιώματά της, ως αυτά απορρέουν από την απόφαση.

Aegean: Αύξησε τζίρους και πληρότητες, μείωσε ζημιές

Η εκτίναξη του πετρελαίου έπληξε την Aegean. Η εταιρεία ανακοίνωσε και πάλι ζημιές στο α' τρίμηνο, αλλά βάσει της υποχώρησης των τιμών πετρελαίου και της αύξησης της επισκεψιμότητας (τουρισμού) και των πληροτήτων των αεροσκαφών της, αναμένεται να γυρίσει σε κέρδη στο γ' τρίμηνο.

Ειδικότερα:

Αύξηση 90% στον Κύκλο Εργασιών, για πρώτη φορά θετικό EBITDA στο εποχικά ασθενέστερο πρώτο τρίμηνο του έτους και σημαντική μείωση ζημιών μετά από φόρους ανακοίνωσε χθες η Aegean.

Πιο συγκεκριμένα:

  • 229,1 εκατ. Κύκλος Εργασιών, 90% υψηλότερος σε σχέση με το 2022 και 33% υψηλότερος από το πρώτο τρίμηνο του 2019.
  • 2,6 εκατ. επιβάτες, 72% περισσότεροι από το πρώτο τρίμηνο του 2022, 98% περισσότεροι επιβάτες εξωτερικού.
  • EBITDA κέρδη 19,3 εκατ. από ζημίες 16,1 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
  • 14,4 εκατ. Ζημίες μετά από Φόρους, από Ζημίες 38,5 εκατ. Ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Fourlis: Αυξήσεις τζίρου και περιορισμός ζημιών

Ο Ομιλος Fourlis το πρώτο τρίμηνο του 2023 παρουσίασε πωλήσεις 116,6 εκατ. έναντι 96,3 εκατ., αυξημένες κατά 21,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν στα 16,3 εκατ.

Τα ενοποιημένα λειτουργικά κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων EBITDA(OPR), ανήλθαν σε 2,6 εκατ. έναντι λειτουργικών ζημιών € 0,7 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Οι ζημιές προ φόρων ανήλθαν σε 5,8 εκατ. έναντι ζημιών 7,4 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022. Οι ζημιές μετά από φόρους ήταν 4,3 εκατ. έναντι ζημιών 5,7 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου FOURLIS στις 31/03/2023 ήταν € 220,6 εκατ..\ Από αυτά, 123,0 εκατ. ( 122,0 εκατ. στις 31/03/2022) αφορούν τις εμπορικές δραστηριότητες λιανικής του Ομίλου και 97,6 εκατ. ( 86,5 εκατ. στις 31/03/2022) αφορούν τη δραστηριότητα επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία “Trade Estates ΑΕΕΑΠ

Mυτιληναίος: Απόσχιση κλάδου υποδομών και εισφορά του στην ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ

Ολοκληρώθηκε η απόσχιση του Κλάδου Υποδομών της Εταιρείας και η εισφορά του στην κατά 100% θυγατρική εταιρεία με την επωνυμία "ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΑΤΕ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ" (ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ)

Με την ολοκλήρωση της απόσχισης επέρχονται τα ακόλουθα αποτελέσματα:

η ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ υποκαθίσταται ως καθολική διάδοχος στο σύνολο της μεταβιβαζόμενης περιουσίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στη λογιστική κατάσταση του εισφερόμενου Κλάδου Υποδομών της 31.12.2022 και διαμορφώθηκε μέχρι την ημέρα της ολοκλήρωσης της απόσχισης, το μετοχικό κεφάλαιο της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ αυξήθηκε κατά το ποσό των 148.180.390,00 ευρώ με την έκδοση 148.180.390 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 1,00 εκάστης, που αναλήφθηκαν στο σύνολό τους από την Εταιρεία. Για την επικείμενη ανακοίνωση της εξαγοράς στο εξωτερικό σας είχαμε μιλήσει πρόσφατα.

Aμερικανικές αγορές: Συνεχίζουν να είναι απρόβλεπτες

Τα εταιρικά αποτελέσματα είναι αυτά που δίνουν κατεύθυνση αυτή την περίοδο στις αμερικανικές αγορές.

Για παράδειγμα, τα αποτελέσματα της Home Depot δεν ικανοποίησαν (μαζί με μερικών άλλων επιχειρήσεων μεγάλου βεληνεκούς) έτσι οι σορτάκηδες βρήκαν αφορμές να ρευστοποιήσουν.

Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι σίγουρο ότι θα πάνε έτσι μέχρι το τέλος της συνεδρίασης ή των επόμενων συνεδριάσεων της εβδομάδας.

Ευρωπαϊκές αγορές: Hπια πτωτικά οι μεγαλύτεροι δείκτες

Κάτι ανάλογο με τις αμερικανικές αγορές συμβαίνει και στις ευρωπαικές μόνο που εδώ η μεταβλητότητα είναι μικρότερη.

Χθες οι περισσότεροι δείκτες ήταν πτωτικοί, χωρίς να δημιουργούν όμως ανησυχίες.

Aλλωστε παραμένουν σε απόσταση 10-15% από τα ιστορικά υψηλά τους. Δικαιούνται κάποιες ρευστοποιήσεις.

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ