Νέα
  • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
  • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το ρεκόρ των τραπεζών, το «φρένο» της Coca Cola και η πρωταθλήτρια Cenergy

Πηγή: Eurokinissi

Ολοκληρώθηκε η προεκλογική περίοδος που ξεκίνησε από τα μέσα Απριλίου και το συμπέρασμα είναι ότι το ελληνικό χρηματιστήριο ανέτρεψε τις παραδοσιακές δοξασίες που θέλουν την προεκλογική περίοδο να «στεγνώνει» την αγορά και να... σπρώχνει προς τα κάτω τις μετοχές.

Ο Γενικός Δείκτης αυξήθηκε περίπου 8% από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου (την ημέρα που ο κ. Μητσοτάκης ανήγγειλε την ημερομηνία των εκλογών), ενώ και οι συναλλαγές τις τελευταίες εβδομάδες ήταν σημαντικά αυξημένες πάνω από τα 75 εκατ. ευρώ.

Παράδειγμα, η χτεσινή συνεδρίαση όπου οι συναλλαγές έφτασαν σχεδόν τα 95 εκατ. ευρώ.

ΧΑ: Ραντεβού σε νέα υψηλά

Το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης κρατήθηκε στις 1.137 μονάδες, κοντά στα υψηλά έτους, -1.132 μονάδες προχτές- αποτελεί μία χρηματιστηριακή υποθήκη για τις συνεδριάσεις μετά τις εκλογές.

Εκεί θα δούμε εάν ο Γενικός Δείκτης θα κινηθεί προς τις 1.150 μονάδες ή θα επιστρέψει στην εσωστρέφεια των 1.100 και παρακάτω.

Αν κρίνουμε πώς εξελίχθηκε η προεκλογική περίοδος, η περίοδος μέχρι τον Ιούλιο (όταν θα γίνουν οι επαναληπτικές εκλογές) μπορεί να κρύβει εκπλήξεις. Θετικές ή αρνητικές θα το ξέρουμε από την Κυριακή το βράδυ.

Aμερικανικές αγορές: Λύσανε -προσωρινά- το πρόβλημα χρέους

Η κατάσταση στις αμερικανικές αγορές είναι ανεξέλεγκτη. Φαίνεται ότι το πλαφόν του χρέους αυξάνεται, οπότε λύνεται προσωρινά το ζήτημα που ενέκυψε την προηγούμενη εβδομάδα.

Oμως ο πληθωρισμό παραμένει σε υψηλά επίπεδα -κατά τον κ. Πάουελ – και δεν αποκλειεται η Fed να επιστρέψει δριμύτερη σε αυξήσεις επιτοκίων.

Μετά τις διερευνητικές τάσεις στην αρχή των συνεδριάσεων, οι 3 μεγαλύτεροι δείκτες στις ΗΠΑ πέρασαν σε αρνητικό πρόσημο. Θα έχει πολλά επεισόδια το σήριαλ.

Τράπεζες: Ρεκόρ ανόδου από την αρχή του χρόνου

Ανοδο κατά 37% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης από την αρχή του χρόνου και είναι η μεγαλύτερη άνοδος απ' όλους τους κλάδους.

Η άνοδος αυτή δεν θεωρείται παράλογη ούτε υπερβολική. Απλά, οι μετοχικές αποτιμήσεις των τραπεζών ήρθαν και προσαρμόστηκαν στα θεμελιώδη μεγέθη τους.

Οι ξένοι οίκοι λένε ότι υπάρχουν ακόμη περιθώρια ανόδου (από 10%-20%), αλλά όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των ξένων αγορών και της ελληνικής οικονομίας.

Coca Cola ΗBC: Φρέναρε λίγο πριν τα 30 ευρώ

Η μετοχή της Coca Cola ΗBC έχει κάνει ένα μεγάλο ράλι από τα επίπεδα των 25,5 ευρώ μέχρι και τις παρυφές των 30 ευρώ και με αυξημένες συναλλαγές.

Ουσιαστικά με την προσέγγιση των 30 ευρώ κλείνει το χάσμα που άνοιξε πέρυσι τον Φεβρουάριο με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία στάθηκε αφορμή για να χαθεί ένα μεγάλο μερίδιο αγοράς που ανέρχονταν περίπου στο 30% του συνολικού τζίρου.

Οι κινήσεις που έκαναν μετά (και εγκρίθηκαν από την Νέα Υόρκη) οδήγησαν σε ανάκτηση μέρους του τζίρου και σαφέστατα σε άνοδο της μετοχής. Τώρα η μετοχή προσβλέπει στις αυξημένες πωλήσεις λόγω τουρισμού.

Μετά το ράλι, ίσως δούμε μία παρατεταμένη παραμονή προκειμένου να «χωνέψει» τα επίπεδα αυτά.

HELLENiQ Energy: Η μείωση κερδοφορίας έφερε ρευστοποιήσεις

Η διοίκηση του ομίλου HELLENiQ Energy τα έκανε όλα καλά, όμως έπεσε θύμα της διεθνούς συγκυρίας της τιμής πετρελαίου.

Πέρυσι η αποθεματοποίηση και η άνοδος της τιμής πετρελαίου έφεραν μεγάλα κέρδη. Φέτος η αποθεματοποίηση και η πτώση της τιμής πετρελαίου έφεραν μεγάλη μείωση κερδών (σε σχέση με πέρυσι).

Πιο συγκεκριμένα, πέρυσι αποθεματοποιούσαν χαμηλά και πουλούσαν ψηλά και φέτος αποθεματοποιούσαν ψηλά και πουλούσαν χαμηλότερα.

ΟΤΕ: Συνεχίζει ανοδικά

Επαληθεύονται αυτά που μας είπαν για την μετοχή του ΟΤΕ. Οτι, δηλαδή, είχε μείνει πίσω στο ράλι των υπολοιπων blue chips και μέσα στον Μάιο άρχισε να ανακτά το χαμένο έδαφος. Προσεγγίζει και πάλι τα 14 ευρώ.

Από την αρχή του χρόνου η μετοχή καταγράφει ένα -5%. Πιθανότατα θα το κλείσει μέχρι το τέλος Ιουνίου... μας είπαν.

Cenergy: Πρωταθλήτρια ανόδου

Έχουμε γίνει βαρετοί στο να εξυμνούμε το νέο 'αστέρι' της ελληνικής βιομηχανίας, τη Cenergy.

Μετά τις τόσες εξαγορές και τα τόσα μεγάλα συμβόλαια, είναι απολύτως λογικό το 68% που καταγράφει η μετοχή από την αρχή του χρόνου.

Και ενδεχομένως να έχει και συνέχεια το ράλι, εάν η ανάπτυξη στο εξωτερικό παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

ΟΠΑΠ: Εφτασε στα 16 ευρώ

Ενδοσυνεδριακά ξεπέρασε τα 16 ευρώ (υψηλό ημέρας στα 16,09 ευρώ), αλλά τελικά κάποιες πωλήσεις οδήγησαν την μετοχή στα 15,92 ευρώ.

Κρίσιμη ημερομηνία (εκτιμάται ότι μπορεί να κρατήσει μέχρι τότε η άνοδος) είναι η 6η Ιουνίου, όπου θα γίνει η αποκοπή δικαιώματος στο μέρισμα και στην επανεπένδυση μερίσματος.

ΙΚΤΙΝΟΣ: Εξαγόρασε μία παλιά συνεργασία της

Η εταιρία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. ανακοινώνει προς το επενδυτικό κοινό ότι προέβη στην εξαγορά του 99% της εταιρίας ΕΜ.ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. έναντι συνολικού τιμήματος 1.000.000 ευρώ.

Η εταιρία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. είχε για 13 χρόνια την αποκλειστική εκμετάλλευση των δύο λατομείων της ΕΜ.ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. συνολικής έκτασης 195 στρεμμάτων, στο δήμο Νέστου του νομού Καβάλας, τα οποία συνέβαλαν σημαντικά στον κύκλο εργασιών της, κατά 4 εκατ. και σε ποσοστό 13%. Η εταιρία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. προχώρησε στην εξαγορά της ΕΜ.ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. για λειτουργικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς.

Η εταιρία ΕΜ.ΤΣΑΛΑΠΑΤΑΝΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ Ε.Ε. διαθέτει τα μισθωτικά δικαιώματα επί δημόσιων λατομικών χώρων και έχει στην ιδιοκτησία της δύο λατομεία συνολικής έκτασης 195 στρεμμάτων. Επιπλέον, έχει υποβάλλει δύο αιτήσεις για την εκμετάλλευση λατομείου μαρμάρων, συνολικής έκτασης 200 στρεμμάτων, στο δήμο Νέστου του νομού Καβάλας. Τα λατομεία αυτά αναμένεται να ενισχύσουν σημαντικά την παραγωγική δυνατότητα της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε., με αύξηση κατά 13.000 τόνους στο αμέσως προσεχές διάστημα.

INTRACOM: Νέο «παιδί» στον όμιλο η ΙNTRACOM AVIATION

Το 2023 είναι το έτος ίδρυσης της INTRACOM ΑVIATION και είναι το νέο «παιδί» του ομίλου στα πλαίσια του εταιρικού μετασχηματισμού.

Ιδρυτές και μέτοχοι της νέας ανώνυμης εταιρείας του Ομίλου, είναι η INTRACOM VENTURES, κατά ποσοστό 51%, και η IDE κατά ποσοστό 49%.

H INTRACOM ΑVIATION έχει ως βασικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών τροποποίησης, επισκευής, συντήρησης και μετατροπής αεροπλάνων, ελικοπτέρων και εν γένει αεροσκαφών, την παροχή υπηρεσιών αεροπορικών εφαρμογών και τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, για την ανάληψη σχετικών έργων.

Μοτοδυναμική: Στις 12 Ιουνίου η ΓΣ για το μέρισμα

Η Μοτοδυναμική ήταν μία από τις εκπλήξεις της περυσινής χρονιάς από πλευράς εταιρικού μετασχηματισμού και αποτελεσμάτων.

Τώρα ήρθε η στιγμή της «αποζημίωσης» όσων μετόχων την πίστεψαν. Το θέμα είναι ότι είναι λίγοι αυτοί, όπως δείχνει και το free float της εταιρείας.

Πάντως, στις 12 Ιουνίου φαίνεται ότι θα αποφασιστεί ένα καλό μέρισμα (σε όρους μερισματικής απόδοσης).

  • Aποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ