Νέα
  • ΓΔ: 1411.98 -0.18%
  • Τζίρος: 80,76 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Στο 12,3% τα κέρδη Μαΐου για το ΓΔ, στο 20,5% για τις τράπεζες

Πηγή: Eurokinissi

Mεγάλες πιέσεις στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, στάση αναμονής στις αμερικανικές εν αναμονή της ψηφοφορίας για το όριο χρέους των ΗΠΑ, αλλά και την υποχώρηση του Chicago PMI (δείκτης βιομηχανικής παραγωγής), ενώ υπάρχει και ανησυχία για τα κινέζικα μακροοικονομικά δεδομένα, είναι η εικόνα που δεσπόζει στα διεθνή χρηματιστήρια.

Στις αμερικανικές αγορές, λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,67%, ο S&P 500 κατά 0,47% και ο Nasdaq υποχωρούσε οριακά, αφού κάποια θετικά εταιρικά αποτελέσματα σε ομίλους τεχνολογίας συντηρούσαν τα επίπεδα μετοχών και δείκτη.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, η κατάσταση ήταν ακόμη χειρότερη αφού υπάρχει πλέον ο φόβος νέων αυξήσεων επιτοκίων, η ύφεση έχει πατήσει πόδι στην Ευρώπη και ειδικά στη Γερμανία και υπάρχουν και οι ρευστοποιήσεις για αποκόμιση κερδών στο τέλος του μήνα.

Ο γερμανικός DAX, λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος υποχωρούσε (-0,95%), ο γαλλικός CAC, επίσης, (-1,24%), o Εurostoxx 50 ήταν στο -1,24% και ο ιταλικός MIB μειωνόταν κατά 1,53%.

ΧΑ: Στις 1.218,65 μονάδες ο ΓΔ

Ο Μάιος ολοκληρώθηκε με σημαντική άνοδο για το Γενικό Δείκτη και τις επιμέρους μετοχές. Ηταν ένας από τους καλύτερους μήνες με άνοδο 12,3%, ενώ τα κέρδη για τις τράπεζες το Μάιο έφτασαν στο 20,5%. Επίσης, κατά τον Μάιο η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών αυξήθηκε και πάλι προς τα 100 εκατ. ευρώ.

Κατά την τελευταία συνεδρίαση του μήνα, το ελληνικό χρηματιστήριο κινήθηκε μεν καθοδικά για την πλειονότητα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά σε επίπεδο Γενικού Δείκτη διαμορφώθηκε στήριξη πάνω από τις 1.220 μονάδες.

Μία θετική εξέλιξη εάν δούμε τις έντονες πιέσεις που καταγράφονται στα ξένα χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης δεν είχε έντονη μεταβλητότητα (κινήθηκε σε εύρος 5 μονάδων), αλλά υπάρχει αυξημένη μεταβλητότητα στις επιμέρους δεικτοβαρείς μετοχές.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1218,65 μονάδες, με υποχώρηση 0,52%. Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 321 εκατ ευρώ εξαιτίας του rebalancing στον MSCI Standard Greece. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 67 έκλεισαν ανοδικά και οι 47 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,75% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,62%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη άνοδο είχαν οι κλάδοι των Πετρελαιακών (1,84%), Τεχνολογίας (1,22%), Βιομηχανικών (1,21%) και την μεγαλύτερη υποχώρηση οι κλάδοι των Χρηματοοικονομικών (-2,5%), Προσωπικών-Οικιακών Προιόντων (-1,94%), Τραπεζών (-1,87%), Εμπορίου (-1,55%).

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών (στην ημέρα του rebalancing) ήταν ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Alpha Bank, ETE, Μotor Oil, Μυτιληναίος, Tέρνα Ενεργειακή.

Το θετικό της σημερινής συνεδρίασης είναι η αντοχή που έδειξε η αγορά στις έξωθεν πιέσεις. Ο Γενικός Δείκτης κράτησε τις 1.220 μονάδες και ισχυροποιεί έτσι το ενδεχόμενο να κινηθεί ανοδικά μέσα στον Ιούνιο (βοηθούντων των ξένων αγορών) και να φτάσει στις 1.240 μονάδες.

Στο αρνητικό σενάριο, υπάρχει το ενδεχόμενο πλαγιολίσθησης προς τις 1.200 μονάδες που αποτελούν ισχυρότερη στήριξη για την χρηματιστηριακή αγορά.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ