Νέα
  • ΓΔ: 1452.28 0.00%
  • Τζίρος: 98,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Αποκομίσεις κερδών και ανησυχία για επιτόκια - Στο τέλος μάζεψε τις απώλειες

Πηγή: Eurokinissi

Οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών ωθούν σε αποκομίσεις κερδών τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές και ανάμεσα σ’ αυτές και το ελληνικό χρηματιστήριο. Οι εκτιμήσεις για νέες αυξητικές τάσεις στα επιτόκια (παρά το γεγονός ότι οι πληθωριστικές τάσεις ελέγχονται) δημιουργούν φόβους ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θέλουν να «στραγγίξουν» ρευστότητα από το σύστημα, προκειμένου ο πληθωρισμός σε ΗΠΑ και Ευρώπη (αλλά και στη Βρετανία) να επιστρέψει στα παλαιότερα επίπεδα πριν το τέλος του 2023.

Στην Αμερική, ο Dow Jones ξεκίνησε πτωτικά. με υποχώρηση λίγο μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδος κατά 0,39% και ο S&P 500 κατά -0,2%. Αμετάβλητος παραμένει ο S&P 500.

Στο ίδιο πτωτικό μοτίβο και οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές, αλλά με εντονότερες υποχωρήσεις. Ο γερμανικός DAX υποχωρεί κατά 0,76%, ο γαλλικός CAC κατά 0,95%, o ιταλικός MIB κατά 0,64% και ο πανευρωπαικός Eurostoxx 50 είναι στο -1%.

Ακολούθησε πτωτικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης φαίνεται ότι επηρεάζεται αφενός από την υποχώρηση των ευρωπαϊκών αγορών και τις διαθέσεις των ξένων επενδυτών για αποκόμιση κερδών και αφετέρου από το γεγονός ότι πολλές μετοχές είναι «υπεραγορασμένες» (δηλαδή ακριβές).

Ετσι οι αποκομίσεις κερδών από τους δεικτοβαρείς τίτλους παρασέρνουν τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλότερα επίπεδα.

Μάζεψε τις απώλειες

Από την αρχή της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης έδειχνε ότι δεν θα καταφέρει να κάνει την υπέρβαση των 1.300 μονάδων και σταδιακά απομακρύνθηκε απ’ τα επίπεδα αυτά και αφού έκανε χαμηλά συνεδρίασης στις 1.285 μονάδες περίπου επέστρεψε σε υψηλότερα επίπεδα.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.295,30 μονάδες με υποχώρηση (-0,95%). Η αξία συναλλαγών ήταν 86 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 53 έκλεισαν ανοδικά και οι 54 πτωτικά.

Ο FTSE Large Cap υποχώρησε κατά 0,53%, ο FTSE Mid Cap κατά 0,06%. Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, την μεγαλύτερη υποχώρηση είχαν οι τηλεπικοινωνίες (-3,03%) λόγω αποκοπής του δικαιώματος στο μέρισμα στον ΟΤΕ, οι βιομηχανικές (-1,62%), οι πετρελαϊκές (-0,89%), οι χρηματοοικονομικές (-0,89%), ενώ οι τράπεζες υποχώρησαν κατά (-0,25%). Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι Υγείας (2,08%), Πρώτων Υλών (0,93%) και τροφίμων-ποτών (0,51%).

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν, τις μεγαλύτερες συναλλαγές είχαν οι μετοχές ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, ΟΤΕ, Eurobank, Μυτιληναίος.

Το γεγονός ότι δεν κατάφερε ο Γενικός Δείκτης να υπερβεί τις 1.300 μονάδες δεν αποτελεί σημείο ανησυχίας. Το momentum για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι θετικό, μόνο που χρειάζεται να «χωνέψει» τις παλαιότερες ανοδικές κινήσεις και αποτιμήσεις μετοχών.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα