Νέα
  • ΓΔ: 1458.52 +0.43%
  • Τζίρος: 98,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η στήριξη στις 1.280 μονάδες, η αναγέννηση της Lavipharm και η Γ.Σ. της Attica Bank

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Intime

Στραβά ξεκίνησαν οι πρώτες συνεδριάσεις του Ιουλίου στις ξένες αγορές. Χθες η πτώση ήταν ανησυχητική, ειδικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οφείλονταν όχι τόσο στην προεξόφληση της αύξησης επιτοκίων όσο για τους φόβους που υπάρχουν για την ανάπτυξη (εάν γίνουν οι αυξήσεις αυτές).  Έντονες και οι πιέσεις στις αμερικανικές αγορές για παρεμφερείς λόγους.  Πάντως ύφεση φοβόντουσαν από τα τέλη του 2022 και φτάσαμε Ιούλιο 2023 και ακόμη αχνοφαίνεται. 

Προγραμματικές δηλώσεις 

Προεξοφλημένες ήταν σε μεγάλο βαθμό οι προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτό που ακούσαμε ήταν ένα μείγμα δηλώσεων με αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα. Σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά θα τις αξιολογήσει, αν την αφήσουν βεβαίως οι ξένες αγορές.

Γενικός Δείκτης : Λειτούργησε η στήριξη των 1.280 μονάδων 

Για δεύτερη φορά λειτούργησε η στήριξη των 1.280 μονάδων, ασχέτως εάν ο Γ.Δ έκλεισε στις 1279,4 μονάδες. Λεπτομέρειες.  Το θέμα ήταν ότι μόλις κάποιες δεικτοβαρείς μετοχές έβγαζαν πολλούς πωλητές, αμέσως έβγαναν αγοραστές ή της απορροφούσε το market making.  Εντάξει μία διορθωσούλα  στο χρηματιστήριο είναι «δροσούλα μέσα στη ζέστη».

Μυτιληναίος: «Τρελή» ζήτηση για το εταιρικό ομόλογο

Αναμενόμενη ήταν η μεγάλη ζήτηση για το εταιρικό ομόλογο της Μυτιληναίος.  Μία εταιρεια αξιολογημένη στο Α από πολλούς οίκους. με μελλοντικά κέρδη πάνω από 1 δις και με αυξανόμενες προοπτικές, όταν δίνει απόδοση 4%  στο ομόλογό της απλώς η έκδοση γίνεται ανάρπαστη. 

Η Γενική Συνέλευση της Attica Bank

Με μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την Γενική Συνέλευση της Attica Bank εγχώριοι και ξένοι αναλυτές. Iσως είναι η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση ανασυγκρότησης τράπεζας που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες στην Ελλάδα. Βέβαια με τόσα κεφάλαια που έχουν δοθεί ίσως θα μπορούσε να κλείσει και να χτιστεί από την αρχή.  Αλλά προφανέστατα δεν θα ήταν εφικτό λόγω του ΤΧΣ  και του ΤΜΕΔΕ.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Attica Bank, κυρία Ελένη Βρεττού, έκανε λόγο για μια χρονιά με μεγάλες και σημαντικές προκλήσεις, με αλλαγή αφηγήματος και λειτουργίας, που φέρνουν την Attica Bank πιο κοντά στην επόμενη ημέρα της 100ετούς πορείας της.

Όπως είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία της «το 2022 βάλαμε το μεγάλο στοίχημα για τη δομική αλλαγή της Attica Bank, για τη δημιουργία μας νέας υγιούς τράπεζας, ικανής να δημιουργήσει αξία και να στηρίξει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Βάλαμε τις βάσεις για να κάνουμε την Attica Bank πιο σύγχρονη, πιο ευέλικτη, πιο γρήγορη, πιο φιλική για τον πελάτη, έτοιμη να ανταποκριθεί στις ανάγκες του και να προετοιμάσουμε το έδαφος για την ανακεφαλαιοποίησή της, παράλληλα με την εξυγίανση και τον επαναπροσδιορισμό της ταυτότητάς της ως τράπεζα στο σύγχρονο ελληνικό επιχειρείν».

Την πλήρη και οριστική εξυγίανση του ισολογισμού της Τράπεζας σηματοδότησε στις αρχές του 2023 η επιτυχής ολοκλήρωση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 473,3 εκατ. ευρώ. Μετά την ΑΜΚ, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αποκαθίστανται σε επίπεδα υψηλότερα των ελάχιστων εποπτικών απαιτήσεων: pro-forma σε επίπεδο Ομίλου, ο δείκτης CET Ι και ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας (CAD) διαμορφώθηκαν σε 15,1% και 19,2%, αντίστοιχα. 

Lavipharm :  Η αναγέννηση του φαρμακευτικού ομίλου 

Στην Ελλάδα, τα 10 πρώτα συνταγογραφούμενα φάρμακα της Lavipharm κατέχουν κυρίαρχη θέση στις κατηγορίες τους και αναπτύσσονται ταχύτερα από τις αγορές τους. Στην εξωνοσοκομειακή αγορά, το μερίδιό της εταιρείας αυξήθηκε κατά 45% την τελευταία πενταετία. Στη διεθνή αγορά, τα διαδερμικά συστήματα της Lavipharm κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος, παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 26,7% το 2022.

Ήδη το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές του Ομίλου παρουσιάζουν διπλάσια αύξηση, προσεγγίζοντας σχεδόν 100%, κυρίως λόγω της ένταξης του patch κλονιδίνης στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας αλλά και της αυξημένης ζήτησης του patch φεντανύλης, γεγονός που θα κρατήσει τις γραμμές παραγωγής ενεργές και το καλοκαίρι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι  το  patch κλονιδίνης, που εξαγοράστηκε πρόσφατα,  έχει ήδη συνεισφέρει 3,3 εκατ. ευρώ στις διεθνείς πωλήσεις του Ομίλου.

Όπως ανακοίνωσε ο COO (chief operation officer)  κ. Γιαννουλέας "ξεκινήσαμε ήδη την προώθηση του προϊόντος στην Ιταλία με εξειδικευμένη ομάδα πωλήσεων, γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά εκτός Ελλάδας”

Συνεργασία Prodea Investments και Siemens

Η Siemens και η PRODEA Investments, η κορυφαία εταιρεία επενδύσεων ακινήτων στην Ελλάδα, και μια από τις μεγαλύτερες στην ΝΑ Ευρώπη, συνεργάζονται για την εφαρμογή του Building X, ενός έξυπνου συστήματος κτηριακής τεχνολογίας της Siemens. Στόχος είναι η  ψηφιακή αναβάθμιση και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος υφιστάμενων αλλά και υπό ανάπτυξη κτηρίων της PRODEA Investments καθώς και η προσφορά υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας στους μισθωτές της.

Lamda Development: Τα δύο σκέλη 

Είδαμε την παρουσίαση της Lamda Development στους έλληνες και ξένους αναλυτές και επενδυτές.  Αυτό που καταλάβαμε είναι ότι ο όμιλος πλέον έχει δύο σκέλη. Στο πρώτο (και κερδοφόρο) είναι τα Malls και στο δεύτερο το Ελληνικό.  Το πρώτο σκέλος έχει μεγάλο cash flow (υψηλά ενοίκια, μεγάλες ενέγγυες  προσόδους και πληρότητες) , το δεύτερο προεξοφλεί κέρδη μετά το 2026- 2027.  Τώρα είναι στη φάση των χρηματοδοτήσεων και των προπωλήσεων. Και τα δύο σκέλη μαζί χαμηλώνουν τον πήχη και αυτό φαίνεται από την πορεία της μετοχής.   Η μετοχή συστήνεται στους υπομονετικούς θεσμικούς.

Παίρης: Διαψεύδει δημοσιεύματα για πώληση εταιρείας του

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία Παίρης διαψεύδει δημοσιεύματα και επισημαίνει  ότι δεν  βρίσκεται σε συζητήσεις για τη μεταβίβαση της 100% θυγατρικής της, ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «EPSH ΕΛΛΑΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ - ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», διαψεύδοντας πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα του ηλεκτρονικού τύπου, περί της δήθεν εξαγοράς της τελευταίας.

MAΘΙΟΣ Πυρίμαχα: Φήμες περί πώλησής του δεν επαληθεύτηκαν χθες

Έτρεχε η μετοχή κατά το προηγούμενο διάστημα αλλά αυτό οφειλόταν ότι αύξησαν θέσεις ορισμένοι βασικοί μέτοχοι και ενόψει της Γενικής Συνέλευσης.  Για πώληση της εταιρείας δεν ακούστηκε κάτι χθες .  Αυτό δεν εμποδίζει να ακούσουμε κάτω στις επόμενες ημέρες.  Επίσης η προηγούμενη χρήση είχε ζημιές και φυσικά δεν θα πληρώσει μέρισμα.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ