Νέα
  • ΓΔ: 1275.98 +0.20%
  • Τζίρος: 41,44 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «είσοδος» ΤΑΙΠΕΔ στο Χ.Α και το «ξεφόρτωμα» της Goldman Sachs

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Aμερικανικές αγορές : Οι  'χρησμοί' του Πάουελ και πως τους ερμήνεψαν οι αγορές

Ανοδικά ξεκίνησαν και συνέχισαν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι αμερικανικοί δείκτες μετά τις δηλώσεις Πάουελ (FED) από το Jackson Hole.  Ο διοικητής της FED είπε μεν ότι θα συνεχίσει τις αυξήσεις επιτοκίων και οι αγορές συμπέραναν ότι δεν κινδυνεύει η ανάπτυξη στις ΗΠΑ. Τα εταιρικά αποτελέσματα είναι καλά (σχετικά) και έτσι οι χρηματιστηριακοί δείκτες αυξήθηκαν έστω και οριακά.

Eυρωπαικές αγορές :  Η κα Λαγκάρντ και 'έχει ο καιρός γυρίσματα' για τους γερμανούς

Μαζί με τον κ. Πάουελ , η κα Λαγκάρντ θέλοντας και μη συστρατεύθηκε με την στρατηγική των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Μόνο που αυτή τη φορά έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι. Οι γερμανοί είναι αυτοί που θέλουν συγκρατημένες αυξήσεις επιτοκίων επειδή βλέπουν τα προβλήματα που υπάρχουν στην οικονομία τους.  Πάντως για τον Σεπτέμβριο, μία αύξηση επιτοκίων της τάξης του 0,25% θεωρείται η επικρατέστερη. Εκτός βέβαια, εάν αλλάξουν οι συνθήκες.  Οι ευρωπαικές χρηματιστηριακές αγορές είχαν μεικτές τάσεις αλλά αρκετά συγκρατημένες μεταβολές. Τα μάτια όλων στον DAX και στα γερμανικά ομόλογα.

Ελληνικό χρηματιστήριο: Eπιστροφή στις 1.300 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 2,88%

Εβδομάδα σημαντικής ανάκαμψης (2,88%) ήταν η προηγούμενη για το ελληνικό χρηματιστήριο. Έτσι σώπασαν και οι 'κασσάνδρες' της αγοράς που ήθελαν τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί κάτω από τις 1.250 μονάδες. Άρα μπορουμε να είμαστε ευχαριστημένοι, αφού ο Γενικός Δείκτης επιστρέφοντας στις 1.300 μονάδες αφήνει περιθώρια επανάκαμψης πάνω από τις 1.320 μονάδες μέσα στον Σεπτέμβρη.  Να θυμίσουμε ότι η αγορά στερείται θετικών σεναρίων (έχουν όλα προεξοφληθεί) και προσπαθεί να βρει νέους 'καταλύτες'. Η στήριξη των 1.280 μονάδων παραμένει ισχυρή και εν ισχύει.

Τράπεζες : Ξεκίνησαν τα stories των εξαγορών σε εξωτερικό και εσωτερικό

Τα θετικά αποτελέσματα των τραπεζών , η κεφαλαιακή ενίσχυσή τους και η εξυγίανση τους καθώς και η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE's) ανοιξαν τις εξαγορές. Μετά την Eurobank και την Alpha Bank, σειρά -μαθαίνουμε- παίρνουν η ETE και η Πειραιώς για ανακοινώσεις , αρχές Σεπτεμβρίου.

Jumbo : Άνοδος 78% από την αρχή του χρόνου για την μετοχή. Ετοιμάζεται για δυνατό Σεπτέμβρη

Την 3η  μεγαλύτερη άνοδο από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με 78%  παίρνει η μετοχή της Jumbo. H κεφαλαιοποίησή της την εντάσσει σε νέους δείκτες και αυτό θα φανεί σε σύντομο διάστημα. Πιθανότατα προς το τέλος του χρόνου.  Όσο για τα άμεσα σχέδια... Ο Σεπτέμβριος παραδοσιακά είναι από τους καλύτερους μήνες για την Jumbo. Η ανασυγκρότηση των νοικοκυριών και τα σχολικά αυξάνουν τους τζίρους κατά 20% αυτόν τον μήνα.

Aegean : Δικαιολογεί τον υπερδιπλασιασμό της μετοχής της ;

H μετοχή της Aegean παίρνει το 'χρυσό μετάλλιο' του 8μηνου με άνοδο πάνω από 150%. Στο σημείο αυτό αρκετοί αναλυτές αναρωτιούνται εάν τα θεμελιώδη μεγέθη και η ανάπτυξη της μπορούν να στηρίξουν τέτοια άνοδο. Αυτό θα φανεί στο γ' τρίμηνο που θα περιλαμβάνει και τα αποτελέσματα της θερινής σεζόν (peak season). Πάντως κάποιοι ξένοι που ήθελαν να τοποθετηθούν προ μηνός , έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή.

ΔΕΗ : Η Goldman Sachs πούλησε 55.000 μετοχές

Μικρή μείωση του ποσοστού της στη ΔΕΗ κατέγραψε η Goldman Sachs (τα funds της).

H συνολική συμμετοχή της Goldman Sachs Group, Inc. στα δικαιώματα ψήφου της

ΔΕΗ Α.Ε. διαμορφώθηκε στις 21.8.2023 σε 20.455.321 (ή 5,35%) από 20.510.178 (ή 5,37%)

στις 15.8.2023.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το δίλημμα της ΕΚΤ και το «πόκερ εξαγορών» των ελληνικών τραπεζών

Intercontinental International (ΑΕΕΑΠ) : Αύξηση κατά 85% στα καθαρά της κέρδη στο α' εξάμηνο

Η Intercontinental International Α.Ε.Ε.Α.Π. Ανακοίνωσε ότι σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, και ακολουθώντας τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα παρουσίασε αύξηση στα Καθαρά Κέρδη (συμπεριλαμβανομένων των μη συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων) κατά 85%.

Η δε εύλογη αξία του συνολικού χαρτοφυλακίου των ακινήτων  της Εταιρείας, διαμορφώνεται στα  115 εκατ. Ευρώ , όπως αυτή υπολογίστηκε από Πιστοποιημένο Εκτιμητή, και απεικονίζεται αντιστοίχως στη αντίστοιχη Κατάστασης Επενδύσεων.

Την 30/06/2023 στην Εταιρεία ανήκαν συνολικά 34 ακίνητα - κυρίως καταστήματα και γραφεία - επιφάνειας 52.936,52 τμ.

Η πορεία των βασικών οικονομικών μεγεθών κατά το φετινό Α' εξάμηνο, σε σχέση με αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, λαμβάνοντας υπόψη και τα ανωτέρω  είναι η ακόλουθη:

Τα Λειτουργικά Κέρδη ανήλθαν στα € 5,02 εκ. (συμπεριλαμβανομένων μη συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων € 2,55 εκ.), έναντι € 2,58 εκ. (συμπεριλαμβανομένων μη συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων € 1,15 εκ.) της αντίστοιχης περσυνής χρήσης, δηλαδή κατέγραψαν αύξηση 94,41%.

Τα Καθαρά Κέρδη Χρήσης ανήλθαν στα € 3,78 εκ. (συμπεριλαμβανομένων μη συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων € 2,43 εκ.) έναντι € 2,04 εκ. (συμπεριλαμβανομένων μη συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων € 1,12 εκ) της προηγούμενης χρήσης δηλαδή αύξηση 85,36%

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Οι ύμνοι για τις ελληνικές τράπεζες και το deal Εurobank - Ελληνική Τράπεζα

ΤΑΙΠΕΔ : Mπορεί πλέον να κάνει τοποθετήσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο

Ως ‘προθάλαμο’ για την είσοδο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» ( Αερολιμένας Αθηνών) στο ελληνικό χρηματιστήριο θεωρούνται οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα βασικά άρθρα του νομοσχεδίου, το ΤΑΙΠΕΔ αποκτά τη δυνατότητα να κάνει τοποθετήσεις στο Χρηματιστήριο με τους όρους και κανόνες, που ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις, κυρίως ως προς τη διασφάλιση της αξίας των μετοχών.

Το ΤΑΙΠΕΔ αναθέτει σε Τράπεζα ή Εταιρία Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) την αποτίμηση κινητών αξιών που πρόκειται να αξιοποιήσει, για να βρεθεί το δίκαιο και εύλογο τίμημα.

Εκσυγχρονίζεται και επιταχύνεται η διαδικασία του προσυμβατικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο για αγοραπωλησίες κινητών αξιών του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία είναι απαραίτητη σε συναλλαγές στο Χρηματιστήριο αξίας άνω των 1.700.000 ευρώ. Ο έλεγχος γίνεται κατ’ αρχήν σε προγενέστερα στάδια της συναλλαγής και ολοκληρώνεται εντός 48 ωρών μετά από τη συμφωνία ως προς ύψος του τιμήματος. 

Οι αλλαγές αυτές αιτιολογούνται από τις χαμηλές αποδόσεις των στοιχείων ενεργητικού (assets) που είχε το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι πρόσφατα και κυρίως από την αναζήτηση νέων επενδύσεων. Στην νομοθετική αυτή παρέμβαση, έχουν συμφωνήσει όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς δηλαδή οι τράπεζες, οι ΑΕΠΕΥ, ο ΣΜΕΧΑ και η ΕΧΑΕ.

Το καλεντάρι της επόμενης εβδομάδας

Οι αναδιαρθρώσεις του MSCI μονοπωλούν το ενδιαφέρον της ερχόμενης εβδομάδας καθώς οι δύο αλλαγές (προσθήκη Τρ. Πειραιώς, διαγραφή Τερνα Ενεργειακή) θα συνοδευτούν από σημαντικές ροές κεφαλαίων.

Πέρα από τον MSCI η αγορά θα αποκτήσει εκ νέου επαφή με τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιριών αφού την ερχόμενη Τρίτη η Motor Oil επανεκκινεί τις δημοσιεύσεις εξαμήνου. Την Τετάρτη 30 Αυγούστου θα ανακοινώσει εξάμηνο η Austriancard Holdings ενώ το απόγευμα της Πέμπτης θα ανακοινώσει αποτελέσματα εξαμήνου η Helleniq Energy.

Κατά τα λοιπά, την Δευτέρα ολοκληρώνεται η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης στην Attica Συμμετοχών από την Strix ενώ την Πέμπτη ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε έκδοση εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων (προηγούμενο επιτόκιο δημοπρασίας 3,83%).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ