Νέα
  • ΓΔ: 1209.34 +1.32%
  • Τζίρος: 71,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η «απογοήτευση» των ελληνικών ομολόγων, η «μάχη» του ΟΤΕ και τα ερωτήματα της ΑΛΟΥΜΥΛ

Eλληνικό χρηματιστήριο:  Στη μέγγενη των διεθνών εξελίξεων

Η εικόνα του ελληνικού χρηματιστηρίου χθες ήταν απογοητευτική σε σχέση με την ειδησιογραφία.  Η αναβάθμιση από την Moody’s , το αυξημένο πρωτογενές πλεόνασμα που ανακοινώθηκε χθες θα μπορούσαν να δώσουν μία στοιχειώδη ώθηση της αγοράς πάνω από τις 1.260 μονάδες όπως συνέβη στην έναρξη της συνεδρίασης.  Όμως όχι μόνο ώθηση δεν πήρε το Χ.Α αλλά ο Γενικός Δείκτης κινδύνευσε να χάσει και τις 1.250 μονάδες προς το τέλος της συνεδρίασης.  Τα προβλήματα των ξένων επενδυτών είναι μεγάλα για να ασχοληθούν με το μικρό ελληνικό χρηματιστήριο.

Κρατικά ομόλογα :  Κόντρα σε εκτιμήσεις και προσδοκίες, αυξήθηκαν οι αποδόσεις τους

Εκεί όμως που κορυφώθηκε η επενδυτική απελπισία χθες ήταν στους κατόχους ελληνικών ομολόγων, που είχαν τοποθετηθεί το τελευταιο εξάμηνο. Ξέρεις τι είναι να αγοράζεις ελληνικό ομόλογο πιστεύοντας ότι θα πάρεις υπεραξίες από την επενδυτική βαθμίδα και  να βλέπεις τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται; (μειώνεται η τιμή).  Η απόδοση του Ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,13% από 4,04% % που έκλεισε την Παρασκευή, έναντι 2,70% του αντίστοιχου Γερμανικού τίτλου, με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,43 %.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Οι περιπέτειες της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, ο νέος προϋπολογισμός και ο «αουτσάιντερ» ΟΤΕ

Αμερικανικές αγορές :  Ξεκίνησαν με μεικτές τάσεις και γύρισαν θετικά

Η εικόνα των αμερικανικών αγορών αναθέρμανε τις ελπίδες για την σημερινή συνεδρίαση στην Ευρώπη.  Χθες το βράδυ (ώρα Ελλάδας) , οι αμερικανικές αγορές είχαν γυρίσει θετικές δημιουργώντας ταυτόχρονα συνθήκες για επιστροφή και των ευρωπαικών το πρωί της Τρίτης σε θετικό έδαφος. Μαζί με την πλειονότητα των ευρωπαικών, ας δούμε και εάν μπορέσει και το ελληνικό να επιστρέψει πάνω από τις 1.260 μονάδες Γεν. Δείκτη.

Eυρωπαικές αγορές : Και η JP Morgan εμφανίζεται αρνητική απέναντι στις ευρωπαικές μετοχές

Οι μετοχές της Ευρωζώνης έχουν μείνει αρκετά πίσω από τον Μάιο, έχοντας υποαποδώσει κατά 14% έναντι των αμερικανικών, επισημαίνει η JP Morgan σε ανάλυσή της . Επιπλέον, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro Stoxx δεν έχει καταφέρει να σημειώσει κέρδη σε απόλυτες τιμές από τον Φεβρουάριο. Τα προβλήματα δεν είναι μόνο μακροοικονομικά αλλά και επιχειρηματικά (χαμηλή κερδοφορία)  επισημάνει ο αμερικανικός οίκος.

OTE:  Χθες πάλεψε  η μετοχή κόντρα στην πτωτική τάση στο Χ.Α.

Επειδή πολλά ακούγονται και γράφονται για την χρηματιστηριακή αδυναμία του ΟΤΕ , χθες η μετοχή είχε μία πολύ καλή κίνηση και με αυξημένους όγκους συναλλαγών.  Αποδείχθηκε ότι οι επενδυτές του ομίλου αγοράζουν στα χαμηλά βλέποντας την (μετοχή) ως ευκαιρία μακροπρόθεσμης τοποθέτησης.

ΑΛΟΥΜΥΛ : Η αρνητική έκπληξη της συνεδρίασης και τα ερωτηματικά για την πορεία του ομίλου

Με απώλειες της τάξης του (-22,6%) , η μετοχή της ΑΛΟΥΜΥΛ βρέθηκε στο επίκεντρο μεγάλων ρευστοποιήσεων δημιουργώντας πολλά ερωτηματικά και ερμηνείες.

Πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μυλωνά για τους servicers των τραπεζών που καταστρέφουν την μετοχή. Να υποθέσουμε ότι οι ρευστοποιήσεις που είδαμε χθες οφείλονται σε μετοχές που είχαν στα χέρια τους servicers και τράπεζες;  Ίσως θα πρέπει να μιλήσει ανοικτά ο κ. Μυλωνάς για τα προβλήματα της εταιρείας.  Κατά το α’ εξάμηνο, τα αποτελέσματα της εταιρείας ήταν πολύ πιεσμένα.  

Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Εταιρείας ανήλθαν σε Ευρώ 7,7 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2023, έναντι κερδών Ευρώ 23,6 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας μείωση κατά 67,37% για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται ανωτέρω για  τον Όμιλο.

Τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε Ευρώ 3,6 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2023 έναντι Ευρώ 18,6 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης ενώ και το καθαρό αποτέλεσμα μετά φόρων για την Εταιρεία διαμορφώθηκε σε κέρδος ύψους Ευρώ 2,7 εκατ. έναντι Ευρώ 14,7 εκατ. της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήση

Tέρνα Ενεργειακή : Σε λειτουργία και οι 3 Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου

Xθες τέθηκε επισήμως σε λειτουργία και η τρίτη μονάδα διαχείρισης στην περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, υποδεχόμενη τα πρώτα απορριμματοφόρα από το Δήμο Σπάρτης. Μεταξύ των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της νέας μονάδας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) βρίσκεται πλησίον της μονάδας, γεγονός που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των μεταφορών των απορριμμάτων και του υπολείμματος. Συνολικά, η Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου αποτελεί μία επένδυση ύψους 152 εκατ. ευρώ (62,5 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ)

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Η ανοδική αντίδραση των τραπεζών και τα κέρδη της Ελλάκτωρ

ΔΕΗ : Δεν έχει πάρει ακόμη επίσημη ενημέρωση για την οριστική ανάθεση  έργου στα Σκόπια

Σε απάντηση σχετικού ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφορικά με δημοσιεύματα του Τύπου ότι το υπουργικό συμβούλιο της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε να κατακυρώσει υπέρ της κοινοπραξίας ΔΕΗ –Archirodon την κατασκευή και εκμετάλλευση υδροηλεκτρικών έργων στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, η ΔΕΗ Α.Ε.  ανακοινώνει ότι:

Όπως έχει ενημερώσει το επενδυτικό κοινό με την από 3.5.2023 ανακοίνωσή της, η ΔΕΗ έχει υποβάλει, ως μέρος κοινοπρακτικού σχήματος με την Archirodon Group N.V (Archirodon), προσφορά στον διαγωνισμό που έχει προκηρύξει το  Υπουργείο Περιβάλλοντος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας για την κατασκευή και εκμετάλλευση του υδροηλεκτρικού έργου Cebren ισχύος 333MW καθώς και την εκμετάλλευση του εν λειτουργία υδροηλεκτρικού σταθμού Tikves ισχύος 116 MW, στον ποταμό Crna της γειτονικής χώρας. Μέχρι σήμερα, το κοινοπρακτικό σχήμα ΔΕΗ - Archirodon δεν έχει λάβει επίσημη ενημέρωση από την Αναθέτουσα Αρχή για την οριστική ανάθεση του έργου. Αυτό το τελευταίο δεν το πολυκαταλάβαμε. Tι σημαίνει οριστική ανάθεση;   Έχει προυπάρξει ανάθεση του έργου , υπάρχει κάποια σύμβαση ή απλώς συζητούν;

Briq Properties : Έσοδα από τα logistics στον Ασπρόπυργο

Η BriQ Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. ενημερώνει ότι, σύμφωνα με τις ενοποιημένες καταστάσεις του A΄ εξαμήνου 2023, τα έσοδα από μισθώματα ανήλθαν σε  4,4 εκατ., παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σχέση με τα αντίστοιχα έσοδα του Α’ εξαμήνου του 2022. H αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην μίσθωση της επέκτασης του πρώτου κτιρίου Logistics  που βρίσκεται στο Logistics Park της Εταιρείας στον Ασπρόπυργο, καθώς και στην ετήσια αναπροσαρμογή των υφιστάμενων μισθωτηρίων.

Τα προσαρμοσμένα  κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του πρώτου εξαμήνου 2023 ανήλθαν σε € 3,5 εκ. έναντι € 3,0 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε € 2,8 εκ. έναντι € 2,5 εκ. της αντίστοιχης περσινής περιόδου, σημειώνοντας αύξηση 11%. Παράλληλα, η αξία του χαρτοφυλακίου των ακινήτων του Ομίλου αυξήθηκε σε € 142,1 εκ. έναντι € 136,3 εκατ. την 31.12.2022.

Space Hellas :  Συνεργασία με τον Δήμο Ιωαννιτών

H Space Hellas ολοκλήρωσε με επιτυχία ένα σημαντικό έργο του Δήμου Ιωαννιτών, που αφορά στην ομαλή μετάβαση του Δήμου από την παραδοσιακή τηλεφωνία σε μια σύγχρονη, προηγμένη, κεντρική πλατφόρμα ενοποιημένης επικοινωνίας (Unified Communication Systems, UC), της κατασκευάστριας εταιρείας Cisco.

Το έργο περιλάμβανε την προμήθεια εξοπλισμού και υπηρεσιών για την υποστήριξη των αναγκών τηλεφωνίας του προσωπικού, σε όλα τα κτίρια του Δήμου, με σκοπό τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό των υποδομών του, ώστε να παρέχει ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση στους πολίτες. Ο εξοπλισμός διαθέτει πιστοποιήσεις που διασφαλίζουν τα δεδομένα και τις επικοινωνίες, ενώ ταυτόχρονα υποστηρίζει τα πιο πρόσφατα πρωτόκολλα ελέγχου ταυτότητας, κρυπτογράφησης και επικοινωνίας.

Attica Bank : Συνεργασία με την 3Κ Investment Partners

Η Attica Bank ανακοινώνει την έναρξη της στρατηγικής συνεργασίας της με την 3K Investment Partners, στο τομέα της δημιουργίας και διάθεσης σύγχρονων και αξιόπιστων επενδυτικών λύσεων. Η συνεργασία ξεκινάει με την έκδοση του νέου αμοιβαίου κεφαλαίου "3Κ/Τράπεζα Αττικής Premier Income Ομολογιακό", εξαετούς χρονικής διάρκειας και ετήσιας καταβολής "μερίσματος".  Το νέο Α/Κ προσφέρει τη δυνατότητα στους επενδυτές να τοποθετηθούν σε ελληνικά και διεθνή εταιρικά και κρατικά ομόλογα, δίνοντας τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τα οφέλη της δημιουργίας τακτικού ετήσιου εισοδήματος, με υψηλότερη απόδοση από αυτή των κλασικών προθεσμιακών καταθέσεων.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα