Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Ξένες αγορές, εταιρικά αποτελέσματα και επιχειρηματικά deal κρίνουν το momentum της εβδομάδας

Πηγή: Eurokinissi

Η συνεδρίαση της Παρασκευής στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν ενδιαφέρουσα για την τάση του δ’ τριμήνου που θα ξεκινήσει σε μερικές μέρες.

Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη (μέσω των τιμών τραπεζών και βασικών δεικτοβαρών blue chips) προς τις 1.220 μονάδες έδειξε αφ’ ενός ότι η χρηματιστηριακή αγορά έχει σφυγμό και μπορεί να αντιδράσει κόντρα στις πτωτικές τάσεις και αφ’ ετέρου υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις μπορεί να επιστρέψει προς τις 1.250 μονάδες σε άμεσο χρονικό ορίζοντα και μετά να υπάρξει κίνηση προς τις 1.280 μονάδες όπου ουσιαστικά η αγορά θα έχει αναιρέσει την διόρθωση του Αυγούστου- Σεπτεμβρίου.

Όταν λέμε προϋποθέσεις εννοούμε κυρίως τις τάσεις των ξένων αγορών οι οποίες αν και βρίσκονται σε πτωτικό κανάλι (λόγω πληθωρισμού, επιτοκίων και φθινουσών εταιρικών αποτελεσμάτων) εν τούτοις δεν έχουν απομακρυνθεί περισσότερο από 10% από τα ιστορικά υψηλά τους τα οποία είχαν τον Φεβρουάριο 2022.

Σε εγχώριο επίπεδο, η χρηματιστηριακή αγορά έχει προεξοφλήσει όλα τα θετικά στοιχεία (ακόμη και την επενδυτική βαθμίδα) και περιμένει από τις εκθέσεις των ξένων οίκων να διαμορφώσουν ένα θετικό momentum.

Κάποιες φορές τα καταφέρνουν και κάποιες άλλες βλέπουμε τις εικόνες της προηγούμενης εβδομάδες (ύμνους στις εκθέσεις, βύθιση μετοχών στο ταμπλό).

Τα αρνητικά σενάρια μάλλον δεν μας αφορούν μακροοικονομικά καθώς η αγορά την προηγούμενη εβδομάδα προεξόφλησε και τις επιπτώσεις των καταστροφών της Θεσσαλίας και τα εταιρικά μεγέθη (α’ εξαμήνου) φαίνεται ότι μπορούν να συντηρήσουν τις υπάρχουσες αποτιμήσεις.

Εάν τα μηνύματα από τις ξένες αγορές δείξουν ότι οι μεγάλες οικονομίες οδεύουν προς ύφεση τότε ίσως δούμε υποχώρηση Γενικού Δείκτης προς τις 1.180 μονάδες ή και χαμηλότερα. Σε αντίθετη περίπτωση όπως αναφέραμε παραπάνω ανοίγει ο δρόμος για τις 1.250 μονάδες.

Κλειδί ο τραπεζικός κλάδος

Ο τραπεζικός κλάδος απέδειξε την προηγούμενη εβδομάδα ότι παραμένει το βαρόμετρο του ελληνικού χρηματιστηρίου. Μετά τις ρευστοποιήσεις στις πρώτες συνεδριάσεις από την Πέμπτη και μετά ήρθαν αρκετές νέες τοποθετήσεις. Η επικείμενη έξοδος του ΤΧΣ από το μετοχολόγιο της Eurobank έφερε μεγάλη άνοδο στην μετοχή την Παρασκευή ενώ ακολουθησαν ανοδικά και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές που θα πάρουν σειρά για να ‘διώξουν’ το ΤΧΣ.

Επιπλέον η δημόσια πρόταση της Optima Bank που ξεκινά στις 27 Σεπτεμβρίου και λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου είναι η πιο ενδιαφέρουσα τραπεζική εξέλιξη της επόμενης εβδομάδας.

Η αντίδραση των ΟΤΕ- ΟΠΑΠ- JUMBO - MOTOR OIL- COCA COLA- ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ

Εκτός από τις τράπεζες υπάρχουν ορισμένα blue chips που έχουν βαρύνοντα ρόλο στην πορεία του χρηματιστηρίου. Το ευχάριστο της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η ανοδική αντίδραση της μετοχής του ΟΤΕ (περίπου 6%) σε μία περίοδο που η δυσαρέσκεια στην αγορά είχε αυξηθεί. Η μετοχή του ΟΤΕ έδειξε ότι μπορεί να αποτελέσει το μεγάλο αντίβαρο των τραπεζών και ότι η Deutsche Telekom , αν μη τι άλλο, ξέρει να προστατεύει την περιουσία της.

Ο ΟΠΑΠ παραμένει στο επίκεντρο των επενδυτών (αύξησε σημαντικά τους ημερήσιους τζίρους του) καθώς έχει μπροστά του την διανομή ενός σημαντικού προμερίσματος.

H διανομή προμερίσματος ή η επιστροφή κεφαλαίου ύψους 1,47 ευρώ (δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη) ήταν ο βασικός λόγος που επανέφερε σε άνοδο και την μετοχή της Jumbo. Tα εταιρικά αποτελέσματα α’ εξαμήνου ήταν ανοδικά, ενώ η ισχυρή περίοδος της εταιρείας είναι το τελευταίο 4μηνο του έτους (σχολικά και εορταστικά). Η Motor Oil δείχνει να έχει επιστρέψει σε ανοδικό κανάλι έστω και με μικροδιορθώσεις, όπως αντίστοιχα και η μετοχή της Μυτιληναίος.

Για την μετοχή της Coca Cola HBC η οποία και αυτή κινήθηκε κόντρα στις πτωτικές τάσεις, τα νέα που έρχονται στην χρηματιστηριακή αγορά είναι θετικά. Το γ’ τρίμηνο (που είναι και αυτό το δυνατό της) εκτιμάται ότι θα είναι αντίστοιχο με παλαιότερων εταιρειών έχοντας καλύψει τις απώλειες πωλήσεων σε Ρωσία και Ουκρανία.

Εταιρικά αποτελέσματα

Σημαντικά αυξημένη η προγραμματισμένη δραστηριότητα στην ατζέντα χρηματοοικονομικών νέων την εβδομάδα που μόλις ξεκίνησε. Αν και έχει ολοκληρωθεί μόνο το 1/3 των δημοσιεύσεων εξαμήνου των εισηγμένων εταιριών οι ανακοινώσεις ολοκληρώνονται σε επτά ημερολογιακές ημέρες με την προθεσμία να λήγει τυπικά το Σάββατο και πρακτικά πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης της ερχόμενης Δευτέρας.

Στις κυριότερες ανακοινώσεις που απομένουν επισημαίνονται αυτές των ΓΕΚΤΕΡΝΑ (25/09), Ε-Νet, Κρι-Κρι (26/09), LamdaDevelopment, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΠ (27/09) ενώ την ερχόμενη Παρασκευή (28/09) ανακοινώνουν οι ΕΥΔΑΠ, EYΑΘ και Elinoil.

Οι επενδυτικές δραστηριότητες

Την Τετάρτη θα διεξαχθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκειας με δυνατότητα συμμετοχής κα φυσικών προσώπων (προηγ. 3,83%). Την ίδια ημέρα η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα ενημερώσει την επενδυτική κοινότητα στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Την Πέμπτη θα διεξαχθεί η επενδυτική ημερίδα της Τιτάν.

Στο εξωτερικό τέλος, σε μια κατά τα λοιπά ήσυχη εβδομάδα, ξεχωρίζει την ερχόμενη Πέμπτη η αναθεωρημένη πρόβλεψη για το ΑΕΠ β’ τριμήνου στις ΗΠΑ καθώς και η ανακοίνωση του πληθωρισμού Σεπτεμβρίου στην Γερμανία (εκτ. 6%).

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ