Νέα
  • ΓΔ: 1413.26 -0.42%
  • Τζίρος: 104,62 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Η επιστροφή της Βιοκαρπέτ, η «μαγική εικόνα» της AS και το ταξίδι της Cenergy στην Ιταλία

Παγιδευμένοι σε υψηλότερα επίπεδα βρέθηκαν χθες οι πρωινοί αγοραστές στο ελληνικό χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης έδωσε ψεύτικες ελπίδες με την άνοδο στις 1.240 μονάδες και μετά ακολούθησε μία ενδοσυνεδριακή υποχώρηση πέριξ των 1.220 μονάδων.  Όταν άνοιξαν οι αμερικανικές αγορές, κυριάρχησαν οι πωλητές με αποτέλεσμα να κλείσει στα χαμηλά ημέρας στις 1.215,18 μονάδες.  Από τα ψηλά στα χαμηλά που λένε…  Οι 1220 μονάδες παραμένουν κομβικό επίπεδο για άνοδο αλλά και για πτώση. 

Ξένες Αγορές: Το ανοδικό γύρισμα των αμερικανικών, ίσως φέρει κέρδη και στην Ευρώπη 

Ανοδικα γύρισαν ο S&P 500 και ο Nasdaq κατά τη χθεσινή συνεδρίαση , λίγο μετά τις 21.00 ώρα Ελλάδος.  Η στήλη δεν πρόλαβε το κλείσιμο αλλά εκτιμά ότι τυχόν θετικό κλείσιμο των αμερικανικών αγορών θα επιφέρει και ανοδικές τάσεις στις ευρωπαικές αγορές που επλήγησαν αρκετά έντονα χθες από ρευστοποιήσεις. 

Εurobank:  Η «μετοχή της ημέρας» αλλά με αυξημένη μεταβλητότητα 

Με την έναρξη της συνεδρίασης , η μετοχή της Eurobank βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Η ανακοίνωση  που την έφερνε να ξεκινά χθες την διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από την τράπεζα (το ΤΧΣ κατέχει το 1,4%) στα 1,8 ευρώ / μετοχή οδήγησαν σε άνοδο 4,5% όμως στο τέλος της συνεδρίασης η άνοδος ‘μαζεύτηκε’ και έκλεισε μόλις με 0,99%.  

Τα αποτελέσματα της Ανταγωνιστικής Διαδικασίας αναμένεται να ανακοινωθούν την ή κοντά στην 6η Οκτωβρίου 2023 και το αργότερο έως 2 ώρες πριν από την έναρξη της χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης κατά την 9η Οκτωβρίου 2023 

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πολύ αυξημένα μεγέθη

Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένο EBITDA) του ομίλου αυξήθηκε στα € 250,2 εκατ. έναντι € 218,1 εκατ. για το Α΄ Εξάμηνο του 2022. Τα καθαρά κέρδη αποδιδόμενα στους μετόχους προσαρμοσμένα για τα μη λειτουργικά αποτελέσματα για το Α’ Εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε €54,7 εκατ., ενισχυμένα έναντι € 34,3 εκατ.την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου του Ομίλου, ενώ παράλληλα η οργανική κερδοφορία ενισχύθηκε περαιτέρω ως αποτέλεσμα του διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.

Στον τομέα των παραχωρήσεων συνεχίστηκαν οι υγιείς επιδόσεις από τα έργα σε λειτουργία, ενώ έγιναν σημαντικά βήματα στην περαιτέρω ωρίμανση και υλοποίηση των έργων του χαρτοφυλακίου που βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Ορόσημο αποτελεί για τον Όμιλο η πρόσφατη ανάδειξη σε προτιμητέο επενδυτή για την 25-ετή παραχώρηση της Αττικής Οδού, ενός από τα πιο αποδοτικά και χαμηλού ρίσκου έργα παραχωρήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

CENERGY: Σύμβαση 10 εκατ. ευρώ  για τον αγωγό του Πλωτού Σταθμού  Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (FSRU) στην Ιταλία

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι ανατέθηκε στη Σωληνουργεία Κορίνθου, τον κλάδο σωλήνων χάλυβά της, σύμβαση από τη Snam άνω των 10 εκατ. ευρώ, που αφορά την προμήθεια περίπου 13χλμ. σωλήνων χάλυβα ευθείας ραφής βυθισμένου τόξου (LSAW) για την ανάπτυξη ενός υποθαλάσσιου και χερσαίου αγωγού φυσικού αερίου για τον πλωτό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης (FSRU) στην Ιταλία.

Το έργο τερματικού σταθμού LNG, με βάση το  νέο FSRU στο λιμάνι της Ραβέννας, αποτελεί ένα στρατηγικό έργο που θα συμβάλλει στη διασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της  Ιταλίας, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των ενεργειακών οδών. παρέχει υποδομές ζωτικής σημασίας.

AS Company: Μειώθηκαν οι πωλήσεις και τα λειτουργικά αποτελέσματα και αυξήθηκαν τα κέρδη από επενδύσεις 

«Μαγική εικόνα» χθες τα αποτελέσματα για την AS Company. Οι πωλήσεις του Ομίλου παρουσίασαν οριακή μείωση 0,66% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην μείωση της καταναλωτικής δαπάνης στον κλάδο , η οποία παρατηρήθηκε από τα μέσα Μαΐου 2023. 

Τα Κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBIDTA) ανήλθαν σε €1,953 εκατομμύρια, έναντι €2,180 εκατομμύρια στην αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας μείωση 10,39%. 

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε €2,041 εκατ., έναντι €0,691 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο του 2022, σημειώνοντας αύξηση 195,53%. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε €1,637 εκατ. έναντι €0,535 εκατ. στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, παρουσιάζοντας αύξηση 206,09%, κυρίως λόγω της θετικής υπεραξίας  των ομολόγων έναντι αρνητικής της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

BIOKAΡΠΕΤ: Η εταιρεία έχει αιτηθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών την άρση της προσωρινής  αναστολή της μετοχής της. Αποκαταστάθηκαν οι ζημιές στην ΕΞΑΛΚΟ

Από τη πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε η εταιρία ΕΞΑΛΚΟ Α.Ε. για εκκένωση του εργοστασίου όλο το προσωπικό αποχώρησε, ενώ η ομάδα συντήρησης του εργοστασίου παρέμεινε για τη δημιουργία αντιπλημμυρικών έργων τα οποία απέδωσαν τα μέγιστα καθώς το 2ο  εργοστάσιο της ΕΞΑΛΚΟ στη περιοχή Κουλουρίου στο 8ο  ΧΛΜ Π.Ε.Ο. Λάρισας – Θεσσαλονίκης, ναι μεν πλημμύρισε αλλά πολύ λιγότερο από άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της περιοχής.

Η αποκατάσταση των ζημιών σε μηχανολογικό εξοπλισμό προχωράει με ταχύτατο ρυθμό και εκτιμάται ότι έως τέλος Σεπτεμβρίου και το 2ο εργοστάσιο της ΕΞΑΛΚΟ στη περιοχή Κουλουρίου θα είναι λειτουργικό 100%. Επίσης με την έναρξη σε λειτουργία της εξτρά γραμμής παραγωγής στο Κουλούρι, θα καλυφθούνε όλοι οι πελάτες με τα υπόλοιπα παραγγελιών μέσα στο μήνα Οκτώβριο.

Μια αρχική εκτίμηση της αποκατάστασης της ζημιάς υπολογίζεται κάτω των 6 εκατομμυρίων ευρώ, τα ασφαλιστήρια συμβόλαια καλύπτουνε της εταιρία 100% τόσο σε αποκατάσταση ζημιών όσο και σε μελλοντική τυχόν απώλεια κερδών. Σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία της αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης των χρημάτων θα έχει ολοκληρωθεί εντός τους έτους και εκτιμάται ότι δεν θα έχει σημαντική επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρίας.

Θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση με την οριστικοποίηση του ύψους των ζημιών. Σε κάθε περίπτωση θα κρατάει ενήμερο το επενδυτικό κοινό για κάθε σημαντική εξέλιξη επί του θέματος. Η ΕΞΑΛΚΟ προχωράει στο επενδυτικό της πλάνο.

ΚΡΙ-ΚΡΙ :  Το γ’ τρίμηνο θα είναι πολύ καλό λόγω αυξημένης ζήτησης σε γιαούρτι και παγωτό 

Το γ’ τρίμηνο (ουσιαστικά η θερινή περίοδος) θα είναι ιδιαίτερα δυνατό για την ΚΡΙ-ΚΡΙ καθώς μαθαίνουμε ότι οι πωλήσεις σε γιούρτι και παγωτό πήγαν αρκετά καλά.  Η εταιρεία γίνεται ένας leader στα προιόντα αυτά και αυξάνει συνεχώς τα μερίδια αγοράς της.  Τώρα εάν η αύξηση πωλήσεων συνοδευτεί από αύξηση κερδών , είναι δύσκολο να το πούμε από πριν καθώς δεν γνωρίζουμε την άνοδο του λειτουργικού κόστους (ιδιαίτερα της ενέργειας). 

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ