Νέα
 • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
 • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα - ΗΠΑ: Το «5αρι» θα μπορούσε να αναστατώσει τις αγορές - Οι επιπτώσεις στην οικονομία

Η αδιάκοπη πώληση των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου έχει ωθήσει τις αποδόσεις του Δημοσίου στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και μιάμιση δεκαετία και έχει προκαλέσει αναταραχή σε όλα, από τις μετοχές μέχρι την αγορά κατοικίας.

Η απόδοση του 10ετούς

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου – το οποίο κινείται αντιστρόφως από τις τιμές – έφτασε για λίγο στο 5% αργά την Πέμπτη, επίπεδο που παρατηρήθηκε τελευταία φορά το 2007. Παράγοντες που οδηγούν σε αυτό περιλαμβάνουν τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια υψηλά και τις αυξανόμενες δημοσιονομικές ανησυχίες στο οι ΗΠΑ.

Με την αγορά των 25 τρισεκατομμυρίων δολαρίων να θεωρείται το θεμέλιο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, οι αυξανόμενες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων είχαν εκτεταμένες επιπτώσεις. Ο S&P 500 είναι περίπου 7% από τα ετήσια υψηλά του, καθώς η υπόσχεση για εγγυημένες αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου απομακρύνει τους επενδυτές από τις μετοχές. Τα επιτόκια στεγαστικών δανείων βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 και πλέον ετών και επιβαρύνουν τις τιμές των ακινήτων.

«Οι επενδυτές πρέπει να εξετάσουν πολύ προσεκτικά τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Gennadiy Goldberg, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων των ΗΠΑ στην TD Securities στη Νέα Υόρκη. «Όσο περισσότερο μένουμε σε υψηλότερα επιτόκια, τόσο πιο πιθανό είναι κάτι να σπάσει».

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Πέμπτη ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι «πολύ σφιχτή», υποστηρίζοντας όσους πιστεύουν ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλά.

Ο Πάουελ επεσήμανε επίσης την «προνομιακή τιμή» ως παράγοντα απόδοσης. Ο όρος premium είναι η πρόσθετη αποζημίωση που αναμένουν οι επενδυτές για την κατοχή μακροπρόθεσμου χρέους και μετράται χρησιμοποιώντας χρηματοοικονομικά μοντέλα. Η αύξησή τους αναφέρθηκε πρόσφατα από έναν πρόεδρο της Fed ως λόγο ότι η Fed μπορεί να έχει λιγότερη ανάγκη να αυξήσει τα επιτόκια.

Οι επιπτώσεις της αύξησης των αποδόσεων στις αγορές

 • Οι υψηλότερες αποδόσεις των κρατικών ομολόγων μπορούν να μειώσουν την όρεξη των επενδυτών για μετοχές και άλλαπεριουσιακά στοιχεία, αυστηροποιώντας τους όρους χρηματοδότησης, καθώς αυξάνουν το κόστος δανεισμού για εταιρείες και ιδιώτες.
 • Ο Έλον Μασκ προειδοποίησε ότι τα υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη ζήτηση για ηλεκτρικά οχήματα, προκαλώντας πτώση των μετοχών στον κλάδο την Πέμπτη. Οι μετοχές της Tesla έκλεισαν την ημέρα με πτώση 9,3%, καθώς ορισμένοι αναλυτές αμφισβήτησαν εάν η εταιρεία μπορεί να διατηρήσει την ταχεία ανάπτυξη που την έχει ξεχωρίσει από άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες εδώ και χρόνια.
 • Καθώς οι επενδυτές στρέφονται προς τα κρατικά ομόλογα, με ορισμένες λήξεις να προσφέρουν επί του παρόντος πολύ πάνω από 5% σε επενδυτές που διατηρούν τα ομόλογα μέχρι τη λήξη, οι μετοχές που πληρώνουν υψηλά μερίσματα σε τομείς όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα ακίνητα έχουν πληγεί περισσότερο.
 • Το δολάριο ΗΠΑ έχει κερδίσει περίπου 6,4% κατά μέσο όρο έναντι των ομολόγων του στην G10 από τότε που η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων επιταχύνθηκε στα μέσα Ιουλίου. Ο δείκτης δολαρίου, ο οποίος μετρά την ισχύ του δολαρίου έναντι έξι βασικών νομισμάτων, βρίσκεται κοντά στο υψηλό 11 μηνών.
 • Ένα ισχυρότερο δολάριο συμβάλλει στη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών και μπορεί να βλάψει τους ισολογισμούς των εξαγωγέων των ΗΠΑ και των πολυεθνικών εταιρειών. Σε όλο τον κόσμο, περιπλέκει τις προσπάθειες άλλων κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν τον πληθωρισμό υποτιμώντας τα νομίσματά τους.
 • Για εβδομάδες, οι έμποροι περίμεναν πιθανή παρέμβαση από Ιάπωνες αξιωματούχους για να αντιμετωπίσουν τη συνεχιζόμενη υποτίμηση του γεν, η οποία έχει υποχωρήσει 12,5% έναντι του δολαρίου φέτος.

«Η συσχέτιση του δολαρίου ΗΠΑ με τα επιτόκια ήταν θετική και ισχυρή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος κύκλου νομισματικής σύσφιξης», ανέφερε σε σημείωμα την Πέμπτη ο αναλυτής στρατηγικής της BofA Global Research, Αθανάσιος Βαμβακίδης.

 1. Το επιτόκιο του 30ετούς στεγαστικού δανείου σταθερού επιτοκίου – το πιο δημοφιλές στεγαστικό δάνειο στις ΗΠΑ – έχει εκτοξευθεί στο υψηλότερο επίπεδο από το 2000, μειώνοντας την εμπιστοσύνη των κατασκευαστών κατοικιών και ασκώντας πίεση στις αιτήσεις στεγαστικών δανείων.
 2. Σε μια κατά τα άλλα εύρωστη οικονομία με ισχυρή αγορά εργασίας και εύρωστες καταναλωτικές δαπάνες, η αγορά κατοικίας έχει ξεχωρίσει ως ο τομέας που επλήγη περισσότερο από τις επιθετικές ενέργειες της Fed για τη μείωση της ζήτησης και την καταστολή του πληθωρισμού.
 3. Οι πωλήσεις υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών τον Σεπτέμβριο.

Διευρύνονται και τα spreads 

Καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, τα spreads της πιστωτικής αγοράς έχουν διευρυνθεί καθώς οι επενδυτές απαιτούν υψηλότερες αποδόσεις σε περιουσιακά στοιχεία με μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως εταιρικά ομόλογα. Μετά από μια τραπεζική κρίση φέτος, τα πιστωτικά περιθώρια εκτινάχθηκαν, για να περιοριστούν μόνο τους μήνες που ακολούθησαν.
 • Ωστόσο, η άνοδος των αποδόσεων ώθησε τον Δείκτη Υψηλής Απόδοσης ICE BofA κοντά σε υψηλό τεσσάρων μηνών, αυξάνοντας το κόστος χρηματοδότησης για πιθανούς δανειολήπτες.
 • Η αστάθεια στις μετοχές και τα ομόλογα των ΗΠΑ έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι προσδοκίες για την πολιτική της Fed έχουν αλλάξει. Οι προσδοκίες για αύξηση των δαπανών του δημοσίου ελλείμματος των ΗΠΑ και της έκδοσης χρέους για την κάλυψη αυτών των δαπανών έχουν επίσης τρομάξει τους επενδυτές.
 • Ο δείκτης MOVE (.MOVE), ο οποίος μετρά την αναμενόμενη αστάθεια των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδό του σε περισσότερους από τέσσερις μήνες. Η μεταβλητότητα των μετοχών έχει επίσης αυξηθεί, ωθώντας τον δείκτη μεταβλητότητας Cboe (.VIX) σε υψηλό πέντε μηνών.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα