Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η «σκούπα» της ΔΕΗ, η IPO της Trade Estates και η «αγροτική» Πειραιώς

Μία ακόμη πτωτική συνεδρίαση για τα ξένα χρηματιστήρια που μοιάζουν να ‘ξεφουσκώνουν’  από το προηγούμενο ράλι. Ξεκίνησε η πτώση από τον Αύγουστο και συνεχίζεται για 3ο μήνα και τον Οκτώβριο.  Μπορεί οι υποχωρήσεις να μην είναι έντονες αλλά έχουν αρχίσει να προβληματίζουν τα επενδυτικά επιτελεία.  Τα ομόλογα θεωρούνται ‘εκτός’ των επιλογών, οι μετοχές στο συνολό τους υπερτιμημένες  ενώ τα εμπορεύματα μετά το ράλι της προηγουμενης περιόδου φαίνεται να απειλούνται από τον στασιμοπληθωρισμό.

Γενικός Δείκτης :  Καθοριστικό επίπεδο συσσώρευσης  οι 1.180 μονάδες

«Ως μαγνήτης» συσσώρευσης λειτουργούν κατά το τελευταίο διάστημα οι 1.180 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη καθώς όποτε ξεφεύγει προς τα πάνω επιστρέφει ενώ όποτε υποχωρεί χαμηλότερα , επιστρέφει κοντά. Όπως άλλωστε έγινε και χθες.  Πάντως οι τελευταίες συνεδριάσεις δείχνουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο εξαρτάται , κυρίως από την πορεία των ξένων αγορών.

S&P  : Θετική εξέλιξη για την Alpha Bank η συνεργασία με την Unicredit

«Η UniCredit είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που υπογράφει στρατηγική συνεργασία με μία από τις κορυφαίες ελληνικές τράπεζες εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία και το βλέπουμε ως μια θετική εξέλιξη, στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού του χρηματοπιστωτικού τομέα της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Alpha», επισημαίνει η S&P Global Ratings.

TXΣ: Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να αποκαλύψουμε την τιμή

Τα 'άκουσαν χοντρά' τα στελέχη του ΤΧΣ , λόγω της μη ανακοίνωσης της τιμής στην οποία συμφώνησαν να μεταβιβάσουν στην Unicredit  το 9% που κατείχαν στην Alpha Bank. Και εδώ το ΤΧΣ , απαντά σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ : “το γεγονός ότι η Alpha Bank και η UniCredit ανακοίνωσαν μια στρατηγική συνεργασία στην οποία γινόταν και αναφορά σε αγορά του ποσοστού του Ταμείου, δεν υποχρεώνει το Ταμείο να προβεί σε ανακοίνωση πολύ περισσότερο να αποκαλύψει τους ειδικότερους όρους που τυχόν περιλαμβάνονται σε προσφορές που λαμβάνει από ενδιαφερομένους αγοραστές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτές είναι απρόσκλητες (unsolicited)”

Μήπως θα πρέπει το Χρηματιστήριο ή η Ε.Κ να τους εξηγήσει ότι από την στιγμή που και οι δύο τράπεζες είναι 'δημόσιες' εταιρείες (public) και εισηγμένες σε χρηματιστήρια, κάθε συναλλαγή πρέπει να τελεί υπό διαφάνεια.  Εάν δεν το κάνει το ΤΧΣ , ίσως θα πρέπει να το κάνουν οι Alpha Bank- Unicredit

Μυτιληναίος: Σε ιστορικά υψηλά τα μεγέθη γ' τριμήνου και 9μηνου

Σε συνέχεια των ιστορικά υψηλών επιδόσεων του 2022, η MYTILINEOS κατορθώνει να παραμένει σταθερά σε ανοδική πορεία, κατακτώντας όλο και υψηλότερα επίπεδα μεγεθών, παρά τη σημαντική μείωση των τιμών ενέργειας και μετάλλων που χαρακτήρισε το Εννεάμηνο του 2023.

Κατά τη διάρκεια του 2023, πέραν των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων, η MYTLINEOS συνέχισε να προωθεί σταθερά τους στρατηγικούς της στόχους μέσω μιας σειράς εξαγορών όπως των εταιρειών Watt & Volt, Unison, EfAEnergy και Volterra, που ενδυναμώνουν περαιτέρω τον ενεργειακό πυλώνα της Εταιρείας, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η διείσδυση στην πολλά υποσχόμενη αγορά της Β. Αμερικής στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Παράλληλα, στον Κλάδο της Μεταλλουργίας, η εξαγορά της IMERYS ΒΩΞΙΤΕΣ ενισχύει το καθετοποιημένο μοντέλο παραγωγής και θέτει τις βάσεις για περαιτέρω ανάπτυξη της συγκεκριμένης δραστηριότητας.

CENERGY : Ακόμη μία μεγάλη συνεργασία στο εξωτερικό (Σκωτία)

Η Cenergy Holdings ανακοινώνει ότι η Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων, υπέγραψε σημαντική συμφωνία με τη Seaway7 που αφορά το υπεράκτιο αιολικό πάρκο East Anglia 3, το οποίο αναπτύσσεται από την ScottishPower Renewables. Αυτή η συνεργασία υπογραμμίζει τη δέσμευση της Hellenic Cables να παρέχει υψηλής ποιότητας καλωδιακές λύσεις για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιβεβαιώνει τη θέση της ως κορυφαία εταιρεία του κλάδου. 

Trade Estates: Από 1-3 Νοεμβρίου η Δημόσια Πρόταση (IPO)

Έως 292 εκατ. ευρώ το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας ως το 2027 με στόχευση στα Εμπορικά Πάρκα και στα Κέντρα Logistics

Η δημόσια προσφορά έως 28.169.015 νέων μετοχών που θα εκδοθούν λόγω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας (Trade Estates) θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 10.00 π.μ. ως την Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 16.00.

Συντονιστές Κύριοι Ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε., η ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑ και η EUROBANK A.E.

Κύριοι Ανάδοχοι της δημόσιας προσφοράς είναι η ΤΡΑΠΕΖΑ OPTIMA BANK Α.Ε., η AXIA VENTURES GROUP Ltd και η EUROXX ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΕΠΕΥ και Ανάδοχοι η BETA Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ και η ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

Σύμβουλος Έκδοσης είναι η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε.

ΔΕΗ: Εξαγοράζει και τις μικρές θυγατρικές της ENEL

Η ΔΕΗ  ανακοινώνει ότι ολοκλήρωσε την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών μειοψηφίας που κατείχε η Fondul Proprietatea S.A. στις εταιρείες Retele Electrice Muntenia S.A. [πρώην EDistributie Muntenia S.A.] (12%), PPC Energie Muntenia S.A. [πρώην Enel Energie Muntenia S.A.] (12%), Retele Electrice Dobrogea S.A. [πρώην E-Distributie Dobrogea S.A.] (24,1%), Retele Electrice Banat S.A. [πρώην E-Distributie Banat S.A.] (24,1%), και PPC Energie S.A. [πρώην ENEL Energie S.A.] (12%) στη Ρουμανία, έναντι συνολικού αντιτίμου ύψους 650 εκατομμυρίων RON (περίπου €130 εκατομμυρίων με βάση spot ισοτιμία FX 0,2).

Η εν λόγω εξαγορά ολοκληρώνεται σε συνέχεια της εξαγοράς από τη ΔΕΗ όλων των συμμετοχών της Enel S.p.A. στην Ρουμανία.  

ΕLBISCO: Μεγάλος φωτοβολταικός σταθμός στο εργοστάσιο Χαλκίδας

Ο νέος Φωτοβολταϊκός Σταθμός εκτιμάται, ότι θα παράγει 1.492.310 Wh ετησίως και θα μπορεί να καλύψει το 15% της συνολικής ενέργειας που καταναλώνει το εργοστάσιο της Χαλκίδας - σε συνθήκες ταυτοχρονισμού 70%.

Παράλληλα οι ενέργειες για τη βελτίωση της ποιότητας ηλεκτρικής ισχύος σε τελικούς καταναλωτές, επιφέρει μια επιπλέον εξοικονόμηση άνω του 4% στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

TΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Τα αγροτικά προιόντα κινούνται ανοδικά

Ως προς τα αγροτικά προϊόντα της Τράπεζας Πειραιώς, η πλειονότητα αυτών κινείται θετικά. Τις μεγαλύτερες αποδόσεις εμφανίζουν η τιμή του χρυσού, του πορτοκαλιού και του καλαμποκιού, ενώ τα κέρδη είναι λιγότερα για τη ζάχαρη, το σιτάρι και τη σόγια. Οριακές είναι οι απώλειες για το βαμβάκι, τα βοοειδή και το ρύζι.  Για το σιτάρι, η κίνηση της Κίνας να εντείνει τις εισαγωγές πιθανά να ευνοήσει την τιμή του, όμως η συνέχιση των ρωσικών εξαγωγών λειτουργεί επιβαρυντικά στην τιμή.

Η σύσφιγξη της προσφοράς ζάχαρης ταυτόχρονα με τον βραδύτερο ρυθμό των βραζιλιάνικων εξαγωγών πιθανά να αποτελέσουν ανοδικούς κινδύνους για την τιμή της. Για τον χυμό πορτοκαλιού, τα προβλήματα που σχετίζονται με την προσφορά, λαμβάνοντας υπόψη και το El-Ninio, αναμένεται να διατηρήσουν την ανοδική πίεση στην τιμή.

Οι εκτιμήσεις για αυξημένη βραζιλιάνικη παραγωγή και εξαγωγές, περιορίζοντας τις αμερικανικές, πιθανά να πιέσουν την τιμή του βαμβακιού, παράλληλα με τις ανησυχίες για την ανάπτυξη.

Για τη σόγια, η σημαντική ενίσχυση της ζήτησης για σπόρους από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με τη σφιχτή καλλιέργεια και τα περιορισμένα αποθέματα πιθανά να ευνοήσουν την τιμή της. Η πρόσφατη χαλάρωση των ινδικών περιορισμών στο ρύζι, κυρίως προς τις χώρες με έντονα τα προβλήματα της επισιτιστικής ασφάλειας, αναμένεται να περιορίσει την ανοδική πίεση στην τιμή του.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ