Νέα
  • ΓΔ: 1422.75 -0.14%
  • Τζίρος: 80,80 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Τα «τεχνικά» της Trade Estates, η αύξηση εσόδων της Eurobank και οι νέοι «ψίθυροι» κερδοφορίας για την Lavipharm

Aμερικανικές αγορές : Γυρισαν ανοδικά λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων

Τα εταιρικά αποτελέσματα είναι η καλύτερη βενζίνη για την αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά εάν παρακολουθήσει κάποιος τα οικονομικά τηλεοπτικά δίκτυα. Μπορεί οι επενδυτές να θεωρούν ότι η ανάπτυξη θα είναι εξαιρετικά χαμηλή, να υπάρχουν μακροοικονομικά θέματα (όπως αυτό που βγήκε με το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου) αλλά οι επενδυτές εστιάζουν σε μετοχές και αποτελέσματα.  Πάντως ο Dow Jones επέστρεψε πάνω από τις 34.000 μονάδες και ο S&P 500 πλησιάζει τις 4.400 μονάδες.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Οι «χρυσές δουλειές» της JUMBO, η «μυρωδιά» ξένων fund και η πρωταθλήτρια Cenergy

KPMG : Νέα μείωση των παγκόσμιων επενδύσεων (venture capital ) στο γ' τρίμηνο 2023

Οι παγκόσμιες επενδύσεις VC μειώθηκαν από τα US$ 81,4 δισ. μέσω 9 563 συναλλαγών το β’ τρίμηνο του 2023 στα 77,05 δισ. μέσω 7 434 συναλλαγών το γ’ τρίμηνο του 2023, καθώς οι επενδυτές VC συνέχισαν να κινούνται με επιφύλαξη, καθυστερώντας πολύ περισσότερο το κλείσιμο συμφωνιών σε σύγκριση με πρόσφατα τρίμηνα, δίνοντας έμφαση στα θέματα δέουσας επιμέλειας, τα επιχειρηματικά μοντέλα και την κερδοφορία των startups που αναζητούν επενδύσεις.

Τόσο οι συνολικές παγκόσμιες επενδύσεις, όσο και ο όγκος των συναλλαγών έπεσαν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Οι επενδύσεις VC κατά το γ’ τρίμηνο του 2023 έτους ήταν οι χαμηλότερες από το γ’ τρίμηνο του 2016, ενώ ο όγκος συναλλαγών VC ο χαμηλότερος από το β’ τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με την έκθεση της KPMG Private Enterprise “Venture Pulse” του γ’ τριμήνου του 2023 – μια τριμηνιαία έκθεση σχετικά με τις τάσεις των επενδύσεων VC παγκοσμίως και σε καίριες περιοχές σε όλο τον κόσμο.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το ντεμπούτο της Trade Estates στο Χ.Α, τα «αεροπλανικά» της AEGEAN και το «comeback» της ΕΛΛΑΚΤΩΡ

Ευρωπαϊκές αγορές : O πληθωρισμός στη Γαλλία και οι τράπεζες στην Πορτογαλία

Δύο πράγματα απασχόλησαν τους ευρωπαίους επενδυτές χθες. Το ένα ήταν ο πληθωρισμός στη Γαλλία που δείχνει να αναζωπυρώνεται (να θυμίσουμε ότι όταν άρχισε η πληθωριστική κρίση η Γαλλία είχε τον μικρότερο πληθωρισμό για μήνες) και εκτιμήσεις για χαμηλές κερδοφορίες των πορτογαλικών τραπεζών.  Οι χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν αλλά (με εξαίρεση την αγορά της Πορτογαλίας) οι διορθώσεις ήταν χαμηλές.

ΕΤΕ : Ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα, όπως ανέμενε άλλωστε η χρηματιστηριακή αγορά. Τι λένε οι πρώτοι οίκοι 

H Optima Bank βλέπει ότι η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ισχυρά αποτελέσματα γ’ τριμήνου τα οποία ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της, καθώς τα αποτελέσματα επιβαρύνθηκαν από δαπάνες καθαρισμού NPE ύψους 60 εκατ. ευρώ. Η σύσταση αγοράς (buy) για τη μετοχή παραμένει και η τιμή στόχος διατηρείται στα 8 ευρώ.

Οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank

Τα κέρδη του γ’ τριμήνου ήταν ισχυρά, με μια υπερκάλυψη κατά 8% στα κέρδη προ φόρων χάρη στα βασικά έσοδα και τις επαναλαμβανόμενες προβλέψεις, αν και τα καθαρά κέρδη κινήθηκαν στα ίδια επίπεδα, που αντισταθμίστηκαν από ένα έκτακτο γεγονός (-60 εκατ. για συναλλαγή NPE, που οδήγησε σε απότομη πτώση του δείκτη NPE). Ο βασικός δείκτης RoTE της τάξης του20% στο τρίμηνο δείχνει τις βελτιώσεις που επιτεύχθηκαν, υποστηριζόμενες επίσης από την ισχυρή παραγωγή κεφαλαίου, αν και χωρίς αλλαγές στις κατευθυντήριες γραμμές ακόμη, παρά το ισχυρό αποτύπωμα.

O δείκτης NPEs διαμορφώθηκε στο 3,6%, κοντά στο στόχο του 2025. Ωστόσο, η τράπεζα χρειάστηκε επίσης να εγγράψει εφάπαξ έκτακτες προβλέψεις ύψους 60 εκατ. ευρώ, αντισταθμίζοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών σε λειτουργικό επίπεδο.

Eurobank : Μεγάλη αύξηση των οργανικών εσόδων και μείωση των 'ανοιγμάτων' (NPE's). Aνοίγει ο δρόμος για διανομή μερίσματος

«Θα ακολουθήσει η διανομή μερίσματος σε μετρητά το επόμενο έτος από τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023» υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας στο 25% των κερδών τουλάχιστον. Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή στο 9μήνο ήταν 0,26 ευρώ αναβαθμίζοντας στα 0,30 ευρώ το guidance για το 2023.   

Οι επιδόσεις της Eurobank το εννεάμηνο 2023 ήταν ιδιαίτερα θετικές.

Πιο αναλυτικά:

Tα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 55,3% σε ετήσια βάση έναντι του εννεαμήνου 2022 και διαμορφώθηκαν σε 1,601 δισ. , λόγω κυρίως των εσόδων από χορηγήσεις, ομόλογα, παράγωγα προϊόντα και των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Το καθαρό περιθώριο επιτοκίου ενισχύθηκε κατά 92 μονάδες βάσης την αντίστοιχη περίοδο και ανήλθε σε 2,70%.

Τα οργανικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 42,1% σε ετήσια βάση έναντι του περυσινού εννεαμήνου σε 2,004 δισ. Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 0,5% σε 2,034 δισ. το εννεάμηνο 2023.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων αυξήθηκαν κατά 71,8% σε ετήσια βάση στα 1,331 δισ. ενώ τα συνολικά κέρδη προ προβλέψεων υποχώρησαν κατά 2,0%σε ετήσια βάσησε 1,362 δισ. το εννεάμηνο 2023.

Τα συνολικά καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 980 εκατ. Ευρώ , έναντι 1,105 δισ. το εννεάμηνο 2022 και περιλαμβάνουν κυρίως 111 εκατ. Κέρδος από την απόκτηση συμμετοχής στην Ελληνική Τράπεζα Κύπρου. Ο δείκτης των NPEs μειώθηκε σε 4,9%το εννεάμηνο 2023, από 5,6% το εννεάμηνο 2022. Ο σχηματισμός νέων NPEs ήταν θετικός κατά €167εκ. την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2023. Τασυνολικά NPEs μειώθηκαν κατά €249εκ.σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκαν σε €2,1δισ. ή €0,5δισ.μετά από προβλέψεις. Η κάλυψη των NPEs από τις σωρευτικές προβλέψεις ενισχύθηκε από 73,7% το εννεάμηνο 2022 σε 75,0% το αντίστοιχο φετινό εννεάμηνο.

Trade Estate: Σε τεχνικό θέμα (όχι του συστήματος) απέδωσαν την μετάθεση της διαδικασίας εισαγωγής την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου

Nέα ημερομηνία πραγματοποίησης της τελετής με αφορμή την έναρξη διαπραγμάτευσης είναι η Παρασκευή 1 Νοεμβρίου και ώρα 10.00 π.μ. 

Lavipharm : Έρχεται νέα αύξηση κερδοφορίας στο γ' τρίμηνο

Οι πληροφορίες μιλούν για συνέχιση των ανοδικών ρυθμών κερδοφορίας του α' εξαμήνου και στο γ' τρίμηνο (9μηνο) για τον όμιλο της Lavipharm. Έχει αυξημένες πωλήσεις και στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Σ' αυτό οφείλεται και η άνοδος της μετοχής στα επίπεδα των 0,7 ευρώ.  Ξένα funds (κυρίως από Αμερική) καλοβλέπουν την είσοδο στην εταιρεία. Δεν γνωρίζουμε πως πάει η πορεία των πωλήσεων του νέου φαρμάκου στην ιταλική αγορά.

ΕΚΤΕΡ : Ανεβάζει ανεκτέλεστο με μικρά έργα. Αυξάνεται και η κεφαλαιοποίηση της

Σε ιστορικά υψηλά φτάνει το ανεκτέλεστο της ΕΚΤΕΡ. “Η μεγαλύτερη των μικρών ή η μικρότερη των μεγάλων” κατασκευαστική εταιρεία παίρνει συνεχώς νέα έργα (δημόσια ή ιδιωτικά) χωρίς κατ' ανάγκη να είναι κολοσσιαίες συμβάσεις.

Η ΕΚΤΕΡ υπέγραψε,  στις 30 Οκτωβρίου με το Υπουργείο Υγείας και πιο ειδικά με τη Διοίκηση 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας δύο νέες συμβάσεις έργων.

ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΘΡΑΚΗΣ:  Στα 8,2 ευρώ η τιμή στόχο της Eurobank  Equities

Ο οίκος δίνει στο βασικό σενάριο για την αξία της μετοχής τιμή 8,2 ευρώ (από 8,5 ευρώ προηγουμένως), υπερδιπλάσια από την τρέχουσα στο ταμπλό. «Θεωρούμε ότι τα τρέχοντα επίπεδα αντικατοπτρίζουν μια απαισιόδοξη στάση, με ασήμαντη αύξηση της κερδοφορίας, αν και η ζήτηση ανακάμπτει, κάτι που δεν συνάδει με το σταθερό ιστορικό του ομίλου», αναφέρει η έκθεση της Eurobank Equities

HSBC: Μας θεωρεί από τις κορυφαίες αγορές των ... αναδυομένων

Υπό διαφορετικές συνθήκες θα το παίρναμε ως μία εξαιρετική διάκριση. Όμως να έχεις πάρει-έστω και άτυπα- την επενδυτική βαθμίδα (δηλαδή να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με Πορτογαλία, Βέλγιο, Αυστρία κλπ) και να σε κατατάσουν πάλι στις αναδυόμενες αγορές δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Για την ιστορία, στις αναδυόμενες αγορές αποτιμά η  HSBC την Ελλάδα, μαζί με την Ινδία, η Ινδονησία, η Ρουμανία και το Μεξικό, κρατώντας στάση overweight τόσο για την οικονομική πορεία της χώρας, όσο και για τις ελληνικές μετοχές, σε έκθεση με τις προβλέψεις της για την πορεία των μετοχών σε παγκόσμια κλίμακα το 2024.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ