Νέα
  • ΓΔ: 1357.3 -2.46%
  • Τζίρος: 149,82 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: Tρίτη εβδομάδα πτώσης με απώλειες 4,9%

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν υψηλότερες την Παρασκευή, αλλά πρόκειται να υποχωρήσουν για τρίτη εβδομάδα, καθώς οι ανησυχίες για διακοπή της προσφοράς από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς έχουν υποχωρήσει, επιτρέποντας στις ανησυχίες για τη ζήτηση να επανεμφανιστούν.

Τα Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού Brent  για τον Ιανουάριο σημείωσαν άνοδο 73 σεντς στα 80,74 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate  για τον Δεκέμβριο ήταν στα 76,40 δολάρια, αυξημένα (futures) κατά 66 σεντς.

Τεράστιες μειώσεις

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Brent μειώθηκαν κατά 4,9% αυτή την εβδομάδα, ενώ το WTI υποχώρησε 5,1% από την περασμένη εβδομάδα. Οι τρεις εβδομάδες πτώσης είναι το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί ηττών και για τα δύο συμβόλαια από την πτώση τεσσάρων εβδομάδων από τα μέσα Απριλίου έως τις αρχές Μαΐου.

«Η απειλή διακοπής των προμηθειών από τη Μέση Ανατολή μειώνεται», ανέφερε σε σημείωμα της η ANZ Research την Παρασκευή. «Η σύγκρουση παραμένει περιορισμένη στη Γάζα, παρά τις ανησυχίες ότι θα κλιμακωθεί καθώς τα γειτονικά αραβικά έθνη δείχνουν τη δυσαρέσκειά τους».

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι το Ισραήλ συμφώνησε να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές της βόρειας Γάζας για τέσσερις ώρες την ημέρα, αν και δεν υπήρχε ένδειξη πλήρους εγκατάλειψης.

Οι διαταραχές εφοδιασμού και η ανάλυση της Citi

Οι διαταραχές του εφοδιασμού από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς μειώνονται καθώς οι ανησυχίες σχετικά με τη ζήτηση, ειδικά από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, αυξάνονται.

Τα άσχημα νέα από το Πεκίνο σε επίπεδο οικονομικών αποτελεσμάτων αύξησαν τις ανησυχίες για υποχώρηση της ζήτησης. Επιπλέον, τα διυλιστήρια στην Κίνα, ο μεγαλύτερος αγοραστής αργού πετρελαίου από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα στον κόσμο, τη Σαουδική Αραβία, ζήτησαν λιγότερη προμήθεια από τη Σαουδική Αραβία για τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Citi δήλωσαν σε σημείωμά τους την Πέμπτη ότι αναμένουν πως η καθοδική πίεση των τιμών θα μειωθεί και πως θα ανακάμψουν (σ.σ οι τιμές) μετά την πτώση στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο στις αρχές αυτής της εβδομάδας.

«Αναμένουμε ότι οι τιμές θα ενοποιηθούν και διατηρούμε τις βραχυπρόθεσμες προβλέψεις τιμών με υποστήριξη που αναμένεται να προέλθει από τη μετατόπιση του κινδύνου-ανταμοιβής για τους επενδυτές μετά το πρόσφατο sell-off», δήλωσε η Citi.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ