Νέα
  • ΓΔ: 1280.11 +0.39%
  • Τζίρος: 64,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Το placement της ΕΤΕ ενεργοποίησε ξανά χιλιάδες κωδικούς μικροεπενδυτών

Το “ξύπνημα” των μικρών επενδυτών που είχαν χρόνια να κάνουν χρηματιστηριακές συναλλαγές χρόνια σηματοδότησε το placement της ΕΤΕ. Μία επίδραση που την χρειαζόταν το ελληνικό χρηματιστήριο, αφού ενεργοποίησε πάνω από 10.000 χρηματιστηριακούς κωδικούς μικροεπενδυτών που ουσιαστικά δεν έκαναν πράξεις τα τελευταία χρόνια. Η συνεδρίαση της  Παρασκευής η οποία είχε τζίρο άνω του 1 δις ευρώ (με τα πακέτα του ΤΧΣ), τον υψηλότερο από τις 15 Μαΐου του 2008 (3,03 δις ευρώ) όταν είχαν περάσει τα πακέτα του ΟΤΕ στην DT.

Όπως μας έλεγαν χρηματιστές και στελέχη ΕΠΕΥ την προηγούμενη εβδομάδα, 'τα τηλέφωνα των εταιρειών τους δεν σταμάτησαν να κτυπούν καθ' όλη της διάρκεια της εβδομάδας' προκειμένου είτε να ενημερωθούν οι μικροεπενδυτές είτε να προχωρήσουν σε συναλλαγές. 'Είχαμε πολύ καιρό να δούμε τέτοιο επενδυτικό ενδιαφέρον' ομολογούν οι επαγγελματίες της αγοράς. 

Αυτή η εξέλιξη που προκάλεσε το (επιτυχημένο) placement ίσως ήταν η καλύτερη για την χρηματιστηριακή αγορά η οποία από το 2015 και μετά έβλεπε τους μικροεπενδυτές (συναλλαγές κάτω των 15.000 ευρώ ετησίως) να απέχουν από την χρηματιστηριακή πορεία της αγοράς. Τόσο τα capital controls όσο και εν συνεχεία οι προσπάθειες των τραπεζών να διακρατήσουν την ρευστότητα εντός των ομίλων τους, είχε παγώσει την παρουσία των μικροεπενδυτών από το Χ.Α.

Πηγή: Eurokinissi

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Εκτόξευση του Γενικού Δείκτη στις 1.257 μονάδες - Στα 90 εκατ. ευρώ οι συναλλαγές

«Εσπασε ο πάγος» μετά το placement και την πορεία της αγοράς

Το placement της ΕΤΕ αποτελέσε ένα χρηματιστηριακό 'κάλεσμα' προς τους μικροεπενδυτές που έβλεπαν ξανά με ενδιαφέρον το ελληνικό χρηματιστήριο. Για τα στελέχη της Χρηματιστηριακής αγοράς και ειδικά για την διοίκηση του ομίλου της ΕΧΑΕ αυτό είναι μία ευχάριστη εξέλιξη αφού η είσοδος νέων και η ενεργοποίηση παλιών κωδικών ελλήνων μικροεπενδυτών βάζει ξανά στο προσκήνιο των επενδυτικών επιλογών το ελληνικό χρηματιστήριο. Η εκτίναξη των συναλλαγών της προηγούμενης εβδομάδας, οδήγησαν την μέση ημερήσια αξία συναλλαγών του 2023 στα 109,4 εκατ. Ευρώ και είναι αυξημένη κατά 47,8% έναντι της αντίστοιχης του 2022.

Σε ότι αφορά την πορεία της αγοράς , ο Γενικός Δείκτης αυξάνεται κατά 35% από την αρχή του χρόνου, μία από τις μεγαλύτερες ανόδους ανάμεσα στις ευρωπαικές αγορές ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε την προηγούμενη εβδομάδα άνοδο 11%, μία από τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες ανόδους της χρονιάς. 

Ο υφυπουργός οικονομικών κ. Θεοχάρης στην Γεν. Συνέλευση του Συνδέσμου Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΣΕΠΕΥ)

Την θετική εκτίμησή του για την πορεία  της ελληνικής κεφαλαιαγοράς εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, στα πλαίσια του χαιρετισμού του στην 23η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Εταιρειών Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΣΕΠΕΥ)  που διεξήχθη το Σάββατο 18/11/2023.

Ο υφυπουργός Οικονομικών σημείωσε πως σήμερα έχουμε μια ευτυχή συγκυρία μετά από πολλά δύσκολα χρόνια για την οικονομία και το χρηματιστήριο, το ΧΑ είναι στο όριο να δείξει τη δυναμική του και ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να υποστηρίξει τις προοπτικές της ελληνικής κεφαλαιαγοράς, μέσα από τέσσερις πυλώνες και συγκεκριμένα μέσα:

  1. Από την δημοσιονομική σταθερότητα και την υιοθέτηση μιας φιλοεπενδυτικής πολιτικής για την προσέλκυση τόσο άμεσων, όσο και χρηματοοικονομικών επενδύσεων.
  2. Μετά από την αναβάθμιση της εικόνας της ελληνικής κεφαλαιαγοράς προς τους μεγάλους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας .
  3. Μέσα από πολιτικές για μείωση της ανεργίας («πάμε για κάτω από το 10% και θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε το σκληρό πυρήνα») και για την ανάπτυξη της οικονομίας (πορεία ΑΕΠ μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρωζώνης). «Δεν είναι μόνο ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας που μας ικανοποιεί, αλλά και το γεγονός ότι μια σειρά στοιχείων όπως ο τουρισμός, οι εξαγωγές, οι επενδύσεις και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών δείχνουν πως το μοντέλο ανάπτυξης της χώρας μετασχηματίζεται. Έχουμε φυσικά δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά.
  4. Από το πλάνο ανάπτυξης της ίδιας της κεφαλαιαγοράς. Έτσι, πέρα από την επιτυχή δρομολογούμενη ιδιωτικοποίηση των τραπεζών (προσέλκυση μεγάλων ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων και διεύρυνση του free float στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, στρατηγική τοποθέτηση από μεγάλη τράπεζα του εξωτερικού στην Alpha Bank), έχουν εισαχθεί σε νομοσχέδιο και θα ψηφιστούν σύντομα διατάξεις για μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου και φόρου επί των πωλήσεων μετοχών.

Ο κ. Θεοχάρης εστίασε στο ότι οι τράπεζες διαθέτουν σήμερα ισχυρή ρευστότητα επισημαίνοντας, ότι κανείς δεν επιθυμεί μια τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ επιτοκίων χορηγήσεων και καταθέσεων και για το λόγο αυτό η κυβέρνηση άνοιξε τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου στο ευρύ κοινό. Ταυτόχρονα οι τελευταίες εξελίξεις και το διαμορφωμένο περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει περισσότερα κεφάλαια σε μετοχές και σε άλλα επενδυτικά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης: Χ.Α: «Με πατημένα γκάζια» ο Γ.Δ (1.250,44 μ.β) από το placement της ΕΤΕ - Ρεκόρ - τζίρος με πάνω από 1,11 δισ. ευρώ

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΠΕΥ

Στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης του ΣΕΠΕΥ (είναι οι πρώην ΕΛΔΕ), ένας σύνδεσμος οποίος εκπροσωπεί κατά κύριο λόγο μικροεπενδυτές, χαιρετισμό απηύθυνε η γενική διευθύντρια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Καλλιόπη Μπενετάτου, ενώ για θέματα διαδικασιών με στόχο την αντιμετώπιση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος μίλησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο Θεμιστοκλής Κοσσίδας και ο πρόεδρος του ΣΕΠΕΥ Γιάννης Πολυχρονίου

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ