Νέα
  • ΓΔ: 1412.6 -0.47%
  • Τζίρος: 75,29 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: H «βιαστική κατάρρευση» της ΕΧΑΕ, τo ράλι των ελληνικών ομολόγων και η καινοτομία της OPTIMA

Χ.Α : Ο καλός Μήνας Νοέμβριος

Με άνοδο 6,6% (από την 1η Νοεμβρίου) ή 6,88% από τις 31 Οκτωβρίου και μεγάλη αύξηση συναλλαγών συνδυασμένη με πολλές δρασεις και επιχειρηματικότητα, ο Νοεμβριος αποτέλεσε ένα από τους καλύτερους μήνες της χρονιάς.  Κατά τον Νοέμβριο, πρωταγωνιστές ήταν οι τράπεζες με τον κλαδικό τους δείκτης να αυξάνεται κατά 12,44%. Ακολούθησαν σε άνοδο οι πρώτες ύλες (11,1%) ενώ από τους λίγους πτωτικούς κλάδους ήταν τα Ταξίδια-Αναψυχή (-6,03%) λόγω αποκοπής μερίσματος του ΟΠΑΠ και τα προσωπικά-οικιακά προιόντα (-3,2%) λόγω διόρθωσης της Jumbo. Από τις μετοχές του Large Cap , ξεχώρισαν οι ανοδικές κινήσεις των ΕΛΛΑΚΤΩΡ (17,1%), Πειραιώς (16,8%), ΕΤΕ (16,3%) και ΔΕΗ (12,1%)

Ευρωπαϊκές αγορές :  Ράλι λόγω αποκλιμάκωσης πληθωρισμού και ελπίδων για μελλοντική μείωση επιτοκίων

Ο γερμανικός DAX κατέγραψε μία έντονη ανοδική κίνηση μέσα σε δύο εβδομάδες εξαιτίας της ευχάριστης έκπληξης της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.  Ο DAX βρίσκεται πάνω από τις 16.100 μονάδες και απέχει ελάχιστα από τα υψηλά έτους.  Όμως χθες , ο πληθωρισμός της Eurostat , επέτρεψε να θεριέψουν οι εκτιμήσεις ότι το επόμενο βήμα της ΕΚΤ (στις αρχές 2024) θα είναι η μείωση των επιτοκίων.  Ο στόχος του 2% πληθωρισμού είναι κοντά , άρα είναι ευκαιρία να γλυτώσει και την ανάπτυξη

Aμερικανικές αγορές :  Οι προσδοκίες ανόδου του S&P λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων   - Hellas Fin

H εκτίμηση της Hellas Fin  για την πορεία του S&P 500 είναι ότι «Με το 90% των εταιρικών αποτελεσμάτων γ’ τριμήνου του S&P 500 να έχουν ανακοινωθεί, η κερδοφορία είναι απροσδόκητα καλύτερη των εκτιμήσεων (81% καλύτερα αποτελέσματα) με την ετήσια μεταβολή να ανέρχεται πλέον από το αρχικά εκτιμώμενο 1% σε 6,3% με τον κλάδο της τεχνολογίας και των υπηρεσιών τηλεπικοινωνίας να υπεραποδίδουν.

Στον δείκτη S&P 500 η αρνητική ψυχολογία του προηγούμενου διαστήματος, είτε λόγω των γεωπολιτικών συνθηκών είτε λόγω του διαφαινόμενου νέου αδιεξόδου σχετικά με την οροφή του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, μάλλον θα αποτελέσουν ισχυρούς καταλύτες για ανέλπιστη ανοδική κίνηση προς το 4600 στις επόμενες ημέρες.»

Eλληνικά ομόλογα : Ράλι αποκλιμάκωσης αποδόσεων των ελληνικών . Στο 3,64% η απόδοση του 10ετούς , στο 3% του γαλλικού 10ετούς

Μπορεί όλα τα βλέμματα να ήταν στραμμένα στις μετοχές και στις τραπεζικές εξελίξεις, αλλά το ράλι των ελληνικών ομολόγων είναι ιδιαίτερα έντονο. Χθες, το 10ετές επέστρεψε στα επίπεδα των 3,64%  μετά από την μίνι κρίση που πέρασε μαζί με τα ευρωπαΪκά και είχε φτάσει η απόδοσή του στο 4,4% (στο γ’ τρίμηνο ήταν).  Αν η FITCH , ανοίξει την πόρτα της επενδυτικής βαθμίδας, τότε να περιμένουμε το 3,5% μέσα στον Δεκέμβριο.  Με δεδομένο ότι τα γαλλικά 10ετή βρίσκονται στο 3%  ας μην αποκλείσουμε μία προσέγγιση μέσα στο πρώτο δίμηνο 2024.

Eurobank : Σε υψηλά πολυετίας η μετοχή , βρίσκεται κοντά στην υπέρβαση των 1,7 ευρώ

Η μετοχή της Eurobank δεν είναι απ’ αυτές που θα κάνουν τα ‘τρελά’ ράλι.  Ανεβαίνει με μία αριστοτεχνική εικόνα του στυλ ‘πάνω –διόρθωση- πάνω- διόρθωση’ κερδίζοντας υψηλότερα επίπεδα και ανεβάζοντας και τις στηρίξεις της. Έφτασε κοντά στα 1,7 ευρώ και δεν γνωρίζουμε εάν θα κάνει σήμερα την υπέρβαση αλλά γενικά βρίσκεται σε ανοδικό momentum.  Τα παρόντα επίπεδα είναι υψηλά πολλών ετών.

OPTIMA Bank : Καινοτομία σε εφαρμογή Fintech για τις πάγιες εντολες

Η Optima bank σε συνεργασία με την εταιρεία Subaio και τη Mastercard, δίνει τη δυνατότητα εμφάνισης και διαχείρισης συνδρομών & παγίων εντολών Σε ένα περιβάλλον όπου κυριαρχεί πληθώρα εφαρμογών η ανάγκη των καταναλωτών για καλύτερη παρακολούθηση των μηναίων εξόδων τους, γίνεται περισσότερο έντονη από ποτέ. Με τη νέα λειτουργία, οι πελάτες της Optima bank, μπορούν να βλέπουν απευθείας μέσα από τα digital κανάλια της τράπεζας (Optima e-banking & Optima mobile app) όλες τις συνδρομές που διατηρούν σε υπηρεσίες, στις οποίες έχουν συνδέσει την Optima bank κάρτα τους (χρεωστική ή πιστωτική) χωρίς να απαιτείται καμία εγγραφή ή επιπλέον κόστος.

AVAX :  Έντονη άνοδος στη μετοχή και θετική έκθεση από την Optima

Πολύ δυνατή συνεδρίαση για την AVAX και σε άνοδο (άνω του 10%) και σε όγκο συναλλαγών.  Γενικά, η μετοχή της AVAX είχε μείνει πίσω από τον ανταγωνισμό (χρηματιστηριακά) και δικαιούνταν μία καλή άνοδο.  Σ’ αυτό βοήθησε και η έκθεση της Optima Bank.  Με τιμή-στόχο στα 2,79 ευρώ,  ξεκινά κάλυψη για τον τίτλο της η Optima Bank. Προβλέπει μέση ετήσια άνοδο του τζίρου κατά 18% στην περίοδο 2022-26, με τα EBITDA να ενισχύονται 13% ετησίως και τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη κατά 40% στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.

Ο κατασκευαστικός τομέας αναμένεται να αποτελέσει τον βασικό τομέα ανάπτυξης για τον όμιλο, εμφανίζοντας μέση ετήσια άνοδο τζίρου και EBITDA κατά 19% και 32% ως το 2026.

Η ισχυρή αναμενόμενη κερδοφορία αναμένεται να στηρίξει τόσο τις προσπάθειες απομόχλευσης της διοίκησης (με τη χρηματιστηριακή να βλέπει μείωση του δείκτη καθαρού χρέους / EBITDA στο 4% έως το 2026 από 5,8 το 2022) όσο και την αποζημίωση των μετόχων (με την Optima να προβλέπει μέρισμα ανά μετοχή 0,10 ευρώ το 2026 από 0,03 εφέτος).

EXAE : Bγήκαν βιαστικοί πωλητές στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης

Σε μία σχετικά ήρεμη συνεδρίαση, η μετοχή της ΕΧΑΕ ‘κατέρρευσε’ στο τέλος της συνεδρίασης καθώς βγήκαν αρκετοί πωλητές. Γενικότερα παρά την κινητικότητα στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η μετοχή της ΕΧΑΕ βρίσκεται καθηλωμένη λίγο πάνω από τα 5  ευρώ.  Όπως μας έλεγαν εγχώριοι χρηματιστές,  η μετοχή του ομίλου θα δικαιούταν να βρίσκεται σε υψηλότερα (κοντά στα 6 ευρώ) επίπεδα.

ΑΛΟΥΜΥΛ : Ο κατασκευαστικός οργασμός στην Ελλάδα ευνοεί τον όμιλο

Η μεγάλη κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα αναμένεται να δώσει στην ΑΛΟΥΜΥΛ τα καλύτερα αποτελέσματα χρήσης (2023) της τελευταίας 10ετίας.  Η αύξηση των πωλήσεων μπορεί να συνδυαστεί και με μία συγκράτηση του κόστους πρώτων υλών και έτσι ο όμιλος θα έχει υψηλό περιθώριο κέρδους στη χρήση.

REDS :  Το τίμημα για το Smart Park θα καθοριστεί στα μέσα Δεκεμβρίου

Το ακριβές ποσόν του τιμήματος από την πώληση του Smart Park θα οριστικοποιηθεί κατά την ημερομηνία κλεισίματος της συναλλαγής δηλ. έως τις 15.12.2023. Με την ολοκλήρωση της συναλλαγή αυτής, ο Όμιλος REDS AE ισχυροποιεί περαιτέρω τη ρευστότητά του και κατά συνέπεια τη δυνατότητά του να χρηματοδοτήσει τα επερχόμενα επενδυτικά σχέδιά του. Ο Όμιλος εμφάνισε στο εννεάμηνο του 2023 έσοδα ύψους περίπου €7,6 εκατ. έναντι εσόδων €6,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2022 σημειώνοντας αύξηση κατά 16,8% ή €1,1 εκατ., λόγω αύξησης της επισκεψιμότητας του Smart Park. Τα κέρδη προ τόκων, αποσβέσεων και φόρων (EBITDA) για το 9Μ 2023 διαμορφώθηκαν σε €9,6 εκατ. έναντι €4,4 εκατ. για το εννεάμηνο του 2022.

DIMAND :  Πέτυχε χρηματοδότηση από την Alpha Bank για αγορά ακινήτου στον Ελαιώνα

Στην υπογραφή δανειακής σύμβασης με την IQ ATHENS Μ.Α.Ε. , 100% θυγατρική του Ομίλου DIMAND, προχώρησε η Alpha Bank, με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ). Η χρηματοδότηση αφορά στο επενδυτικό σχέδιο της εταιρείας για την αγορά ακινήτου στον Ελαιώνα (ακίνητο Softex) και την ανάπτυξη σύγχρονου συγκροτήματος γραφείων, το οποίο θα περιλαμβάνει κτήρια βελτιωμένης ενεργειακής συμπεριφοράς και χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

ANEK Lines :  Στις 4 Δεκεμβρίου η τελευταία ημέρα στο Χ.Α.

Η Αttica Συμμετοχών, με ανακοίνωσή της, σημείωνει ότι από την 30.11.2023 θέτει στη διάθεση του επενδυτικού κοινού το με ίδια ημερομηνία Έγγραφο Εξαίρεσης για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών 27.358.350 νέων, κοινών ονομαστικών με δικαίωμα ψήφου μετοχών, ονομαστικής αξίας €0,30 η καθεμία.

Οι Νέες Μετοχές προήλθαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, συνεπεία της συγχώνευσης με απορρόφηση της ΑΝΕΚ. Για την ΑΝΕΚ , η 4η Δεκεμβρίου θα είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής της στο Χ.Α.

UNIBIOS

H Ημερομηνία Αποκοπής Δικαιώματος Επιστροφής Κεφαλαίου ποσού 0,012 ευρώ ανά μετοχή  04.12.2023

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ