Νέα
  • ΓΔ: 1424.77 +1.20%
  • Τζίρος: 175,43 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Το double της Lavipharm, το κατοστάρι ομόλογο της IDEAL και το Rebrain της ALPHA

Ευρωπαϊκές αγορές : Μήπως είναι υπερβολικές οι τόσο ανοδικές κινήσεις; 

Συνήθως στα χρηματιστήρια δεν ισχύουν τα ερωτηματικά. Είναι αυτό που βλέπεις στην οθόνη (ταμπλό). Όλα τα άλλα είναι 'να χαμε να λέγαμε και να χαμε να πούμε'. 

Όμως όταν βλέπεις τον DAX, στην οικονομικά ταλαιπωρημένη Γερμανια να είναι σε ιστορικά υψηλά και να προσεγγίζει τις 17.000 μονάδες  προβληματίζεσαι για ύπαρξη 'φούσκας'. Να τονίσουμε ότι ούτε οι γερμανικές επιχειρήσεις πάνε τόσο καλά. 

Επίσης σε υψηλό πολυετίας (τουλάχιστον 20ετών) κινείται και ο ιταλικός MIB που προσεγγίζει τις 31.000 μονάδες.  Ιλιγγιώδη νούμερα που δεν εξηγούνται από μία οικονομία που έχει αποδόσεις ομολόγων υψηλότερες των ελληνικών. 

Ελληνικά ομόλογα : Kαλύτερα και από τις προσδοκίες αποκλιμακώνεται η απόδοση του 10ετούς (στο 3,31%)

Σε χαμηλα 17 μηνών διαμορφώθηκε χθες η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου συνεχίζοντας την έντονη αποκλιμάκωση μετά την επενδυτική βαθμίδα της FITCH την προηγούμενη Παρασκευή.

Πιο συγκεκριμένα, το 10ετές ομόλογο που αποτελεί τον καθρέπτη όλου του ελληνικού χρέους διαμορφώνονταν χθες βράδυ στο 3,31%, όταν οι εγχώριοι επενδυτές το έβλεπαν να ολοκληρώνει την εβδομάδα στο 3,5% περίπου.

Την προηγούμενη Παρασκευή και πριν την ανακοίνωση της FITCH βρίσκονταν στο 3,64% , δηλαδή έκτοτε έχει υποχωρήσει κατά 10% περίπου η απόδοσή του.  Αντίστοιχες μεγάλες αποκλιμακώσεις έχουν κάνει και οι άλλες (μικρές και μεγάλες λήξεις).  Σας αυτοκίνητο της F1 που προσπερνά όσα βρίσκει μπροστά του.

Νέα δημοπρασία ΕΓΕΔ με συμπληρωματικές προσφορές σήμερα

Τελικά τα Έντοκα Γραμμάτια Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) είναι ένα εξαιρετικό προιόν για να βγάζει έσοδα το ελληνικό δημόσιο χωρίς να επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος. Και είναι win-win και για τους επενδυτές και τις τράπεζες.Χθες διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 52 εβδομάδων, ύψους 375 εκατομμυρίων Ευρώ.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,70%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 758 εκατομμυρίων Ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,02 φορές. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 112,5 εκατομμυρίων Ευρώ. Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023, στις 12μ.μ.

Γενικός Δείκτης: Υποτονικά- διεκπεραιωτικά και στοχευμένα η κίνηση της αγοράς στις  'αναδυόμενες δυνάμεις' της αγοράς 

Xωρίς ιδιαίτερο εύρος διακύμανσης και με κίνηση ανάμεσα στις 1268 (χαμηλό ημέρας) και 1275 (υψηλό ημέρας) κινήθηκε χθες ο Γενικός Δείκτης. Η αξία συναλλαγών μόλις στα 77 εκατ. Ευρώ. Οι αγοραστες σε στοχευμένους τίτλους υψηλής κεφαλαιοποίησης. 

 Αν θέλουμε να εστιάσουμε κάπου είναι κυρίως σε μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης που 'τρέχουν' αυτή την περίοδο. Να αναφερθούμε βεβαίως στην Lavipharm, στην Ιντραλοτ , στην ΕΚΤΕΡ  και σε άλλες 'αναδυόμενες' δυνάμεις.  Σταθερή η παρουσία στην λίστα των ανοδικών μετοχών , της Ιντρακατ.

ΕΛΠΕ : “Εδώ το placement, εκεί το placement , που (και πότε) το placement;”

Θεωρητικά θα πρέπει να γίνει σήμερα το placement των ΕΛΠΕ.  Όμως η εικόνα είναι λιγό θολή σχετικά με την ημερομηνία που θα γίνει. Περιμένουμε σήμερα το πρωί να δούμε εάν και πως θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών.  Πάντως η μετοχή αυξάνεται σημαντικά και περιμένουμε να δούμε που θα διαμορφωθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Οι εγχώριοι χρηματιστές θεωρούν την  μετοχή των ΕΛΠΕ ως αρκετά υποτιμημένη αφού στα παρόντα επίπεδα δεν αντικατοπτρίζει την άνοδο των αποδόσεων .

Orilina Properties : Ήθελε να αντλήσει 28 εκατ. Ευρώ προσφέρθηκαν 38,5 εκατ. 

Στο ανώτερο σημείο του εύρους τιμών διαμορφώθηκε η τελική τιμή διάθεσης των μετοχών της Orilina Properties στο πλαίσιο της δημόσιας προσφοράς, μέσω της οποίας διατέθηκαν συνολικά 32.200.000 νέες μετοχές.

Η τελική τιμή διάθεσης των κοινών μετοχών της Εταιρείας ορίστηκε σε 0,95 ευρώ ανά μετοχή. Το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών στην δημόσια προσφορά κινούταν μεταξύ 0,91 και 0,95 ευρώ ανά μετοχή.

H «Optima bank Α.Ε.» ως Συντονιστής Κύριος Ανάδοχος και Σύμβουλος Έκδοσης, οι «ΒΕΤΑ Χρηματιστηριακή ΑΧΕΠΕΥ», «Κύκλος Χρηματιστηριακή ΑΧΕΠΕΥ» ως Κύριοι Ανάδοχοι, και η «Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή ΑΧΕΠΕΥ» ως Ανάδοχος για τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή του συνόλου των κοινών μετοχών της εταιρείας ORILINA PROPERTIES  προς διαπραγμάτευση στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς την 06.12.2023, και την από 06.12.2023 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας, ανακοινώνουν ότι διατέθηκαν συνολικά μέσω αυτής 32.200.000 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Εταιρείας.

Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 40.547.728 μετοχές στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι ποσό €38.520.341,60.

OTE : Μήπως με την άνοδο της Deutsche Telecom ευνοηθεί και η μετοχή του ΟΤΕ

Επέστρεψε πάνω από τα 13 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενθουσιάζει την αγορά που την θέλει πολυ υψηλότερα των σημερινών επιπέδων. Τώρα έχουν αρχίσει να εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην άνοδο της Deutsche Telekom στο γερμανικό χρηματιστήριο. 'Αν ανέβει αυτή, θα σπρώξει και την μετοχή του ΟΤΕ στην Ελλάδα' ισχυρίζονται κάποιοι.

Ideal Holdings :  Ετοιμη για το εταιρικό ομόλογο των 100 εκατ. Ευρώ

Έτοιμη από πλευράς διαδικασιών είναι η εταιρεία IDEAL HOLDINGS Α.Ε., για να προχωρήσει στην έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους έως €100 εκ. μέσω Δημόσιας Προσφοράς και εισαγωγή των ομολογιών προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της Ρυθμιζόμενης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ημερομηνία έναρξης της Δημόσιας Προσφοράς είναι η Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 και ημερομηνία λήξης η Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2023.

Το ομολογιακό δάνειο θα έχει διάρκεια πέντε (5) έτη, 6μηνιαία καταβολή τόκων, ενώ η ελάχιστη συμμετοχή ανά επενδυτή στη Δημόσια Προσφορά ανέρχεται σε μία ομολογία (τιμή διάθεσης ανά ομολογία ίση με την ονομαστική της αξία €1.000).

Alpha Bank : Συνεισφέρει στις προσπάθειες επαναπατρισμού διακεκριμένων ελλήνων επαγγελματικών  με το Rebrain Greece

Η Alpha Bank στηρίζει την προσπάθεια της Πολιτείας να επαναπατρίσει διακεκριμένους Έλληνες επαγγελματίες του εξωτερικού, τόνισε η CHRO της Τράπεζας Φραγκίσκη Μελίσσα κατά τη διάρκεια συζήτησης στην εκδήλωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών για την προώθηση της πλατφόρμας Rebrain Greece.

«Οι δυνατότητες του Rebrain είναι μεγάλες, όπως η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών μέσω video calls από Έλληνες που έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα και μοιράζονται με τους υπόλοιπους Έλληνες πληροφορίες και συμβουλές τόσο για θέματα διαδικαστικά όσο και για τη δυναμική συγκεκριμένων επιχειρήσεων ή κλάδων απασχόλησης.

H πλατφόρμα θα μπορούσε επίσης να αναδειχθεί σε «σημείο συνάντησης και επικοινωνίας» Ithacans και Alpha Bankers βοηθούν στην επιτάχυνση του μετασχηματισμού. Στο πλαίσιο της τοποθέτησής της, η Φραγκίσκη Μελίσσα παρουσίασε το πρόγραμμα Ithacans της Τράπεζας, που στοχεύει στην πρόσληψη Ελλήνων επαγγελματιών από το εξωτερικό. Το πρόγραμμα αριθμεί ήδη πάνω από 80 επαναπατρισμένα Στελέχη, δημιουργώντας μια δραστήρια και ενεργή κοινότητα, η οποία έχει επιταχύνει τους ρυθμούς μετασχηματισμού της Alpha Bank.

Εurobank Asset Management : Συμμετοχή σε επενδυτική πλατφόρμα στη Βρετανία με στόχευση και αξιοποίησης του A/I

Η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ, 100% θυγατρική της Τράπεζας Eurobank Α.Ε, απέκτησε μειοψηφικό ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία Mintus Group Limited (Mintus) με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο. Η συμμετοχή σηματοδοτεί τη θετική αξιολόγηση του Ομίλου της Mintus από την Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ και αποτελεί το έναυσμα για περαιτέρω συνεργασία με στόχο την πρόσβαση σε εναλλακτικές κατηγορίες επενδύσεων παγκοσμίως.

Η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ θα έχει πρόσβαση σε μια σειρά καινοτόμων εναλλακτικών επενδύσεων και προτάσεων, όπως η επένδυση σε έργα τέχνης και η ακίνητη περιουσία. Παράλληλα, μέσω των δυνατοτήτων της πλατφόρμας, η Eurobank Asset Management ΑΕΔΑΚ μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε τεχνολογικές λύσεις που προσφέρει η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), παρέχοντας στους πελάτες της αναβαθμισμένες ψηφιακές υπηρεσίες.

Lavipharm :  Η μετοχή της Lavipharm και ο διπλασιασμός της σε ένα χρόνο

Το Χρηματιστήριο Αθηνών και πολύς κόσμος από την χρηματιστηριακή κοινότητα   υποδέχθηκε χθες  τη Διοίκηση, στελέχη αλλά και συνεργάτες της εταιρείας Lavipharm, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Το Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Lavipharm Τηλέμαχος Λαβίδας κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου. Για ένα δύσκολο στοίχημα που κέρδισε η Lavipharm έκανε λόγο κατά τον χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος: « Ένα χρόνο μετά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, η κεφαλαιοποίηση της Lavipharm ξεπερνά τα 110 εκατ. ευρώ και η τιμή της μετοχής της έχει ενισχυθεί κατά περίπου 100%.

Με την ίδια χαρά που υποδεχόμαστε κάθε νέα εταιρεία στο Χρηματιστήριο, το ίδιο θερμά χαιρετίζουμε και κάθε επιτυχημένη προσπάθεια ανάταξης και ανάπτυξης μίας εισηγμένης εταιρείας όπως αυτή της Lavipharm»

Από την πλευρά του, ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας, Εκτελεστικό Μέλος του ΔΣ της Lavipharm υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Πριν από ένα χρόνο μοιραστήκαμε με την επενδυτική κοινότητα, με διαφάνεια κι ευθύτητα, τις προκλήσεις μας, καθώς και το πενταετές μας πλάνο, το οποίο είχε σχεδιαστεί με βάση μια απαιτητική ΑΜΚ. Ένα χρόνο μετά, έχουμε καταφέρει να ξεπεράσουμε τους στόχους του συγκεκριμένου πλάνου. Η μετοχή της Lavipharm διαπραγματεύεται στην Κύρια Αγορά, έχει ενταχθεί στο δείκτη ATHEX ESG και στο δείκτη Micro Cap του οίκου FTSE Russell.

E&Y : Σε ποιούς τομείς προχωρά ο εταιρικός μετασχηματισμός στην Ελλάδα και που υπάρχει αδιαφορία

Οι εταιρείες στην Ελλάδα διανύουν ένα συνεχές μετασχηματιστικό ταξίδι, ξεκινώντας από την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης (2010) και συνεχίζοντας αδιαλείπτως,  Σύμφωνα με την έρευνα της E&Y, τα τελευταία πέντε χρόνια, το 86% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν σε αυτή, έχουν υλοποιήσει τουλάχιστον ένα έργο μετασχηματισμού, ενώ περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος (54%) απάντησαν ότι έχουν ολοκληρώσει πάνω από δύο.

Δύο στους τρεις συμμετέχοντες στην έρευνα (65%), ανέφεραν ως βασικό κίνητρο για την υλοποίηση ενός προγράμματος μετασχηματισμού, την ανάγκη αναδιάρθρωσης της επιχείρησης με στόχο την ανάπτυξη, ενώ, ως δεύτερη επιλογή, ακολουθεί η αξιοποίηση των ευκαιριών της ψηφιακής τεχνολογίας (62%).

Αντίθετα, φαίνεται ότι ζητήματα, όπως η βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη και η αποτελεσματική διαχείριση εξωτερικών απειλών, δεν περιλαμβάνονται ακόμη μεταξύ των αναγκών μετασχηματισμού. Μόλις 5% των συμμετεχόντων ανέφεραν την ενεργειακή κρίση ως βασική επιχειρηματική ανάγκη που οδήγησε στον μετασχηματισμό.

Αντίστοιχα, 77% των εταιρειών του δείγματος ανέφεραν ως βασικό τομέα εστίασης των προγραμμάτων μετασχηματισμού τις επιχειρησιακές λειτουργίες και 75% την τεχνολογία.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ