Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Στα 9,32 ευρώ η μετοχή του ΔΑΑ, με 61 εκατ. ευρώ συναλλαγές

Σε αρνητικά επίπεδα μεταβολής πέρασε ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά την αρχική του άνοδο. Κατά τις 14.00 ώρα Ελλάδος, ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνονταν στις 1.387,48 μονάδες με υποχώρηση (-1,16%).

Η πτωτική κίνηση των ευρωπαϊκών αγορών έφερε πωλητές και σε τραπεζικά (Eurobank, ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς) και σε μη χρηματοοικονομικά blue chips (ΔΕΗ, Aegean, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κ.ά). Η μετοχή του ΔΑΑ, στις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης της στο Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται στα επίπεδα των 9,32 ευρώ με 61 εκατ. ευρώ συναλλαγές σε σύνολο 132 εκατ. ευρώ.

Η έναρξη της σημερινής συνεδρίασης σηματοδοτήθηκε με μεγάλες αγορές στα πρώτα λεπτά και άνοδο της μετοχής πάνω από 14%. Η εισαγωγή του ΔΑΑ είναι η μεγαλύτερη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο των τελευταίων 18ετών.

Χτύπησε το καμπανάκι της έναρξης της συνεδρίασης

Το καμπανάκι για την εισαγωγή των μετοχών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" στο ελληνικό χρηματιστήριο παρουσία του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρ. Σταϊκούρα, του CEO του Ελ. Βενιζέλος, Γιάννη Παράσχη, του CEO του Χ.Α. Γιάννου Κοντόπουλου, του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, του Υπερταμείου αλλά και εκπροσώπων από τους αναδόχους της μεγάλης έκδοσης και των τραπεζών, χρηματιστές και μεγαλομέτοχοι.

Κ. Χατζηδάκης: Ιστορική στιγμή η είσοδος του ΔΑΑ στο ΧΑ

Ο CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γ. Κοντόπουλος επεσήμανε ότι η είσοδος του ΔΑΑ στη χρηματιστηριακή αγορά είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία και το Χ.Α. και την ελληνική οικονομία, αλλά αποτελεί και μήνυμα για την επενδυτική δυναμική της Ελλάδος. Πρόσθεσε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη έκδοση των τελευταίων 18 ετών, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Χ.Α.: Εντυπωσιακή πρεμιέρα για το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος - Εκτίναξη της μετοχής άνω του 14%

Ο κ. Ιωάννης Παράσχης, CEO του ΔΑΑ κήρυξε την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, τονίζοντας ότι η είσοδος του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί ορόσημο, στην πορεία του από το 1996 που ξεκίνησε από μηδενική βάση με την σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Πρόσθεσε ότι το ΔΑΑ θα παρέχει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, δημιουργώντας αξία στους μετόχους του και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε την είσοδο του ΔΑΑ στο Χ.Α. ως μεγάλη επιτυχία, τόσο για την ίδια την εταιρεία, αλλά και για το Χρηματιστήριο Αθηνών και ως μια ιστορική στιγμή για την πορεία της χώρας.

Τόνισε ότι το δημόσιο θα εισπράξει 785 εκατ. ευρώ, επισημαίνοντας ότι η επιτυχία του ΔΑΑ και μίας σειράς άλλων αποκρατικοποιήσεων και πωλήσεων (Εθνική, Eurobank, Alpha Bank, ΕΛΠΕ, Αττική Οδός κ.α.) αποτυπώνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία που προσελκύει επενδύσεις που οδηγούν στην ανάπτυξη, αποφέροντας οφέλη προς όλους και κυρίως στους ασθενέστερους πολίτες.

Αναφέρθηκε, επίσης στα μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη της χρηματιστηριακής αγοράς με τη μείωση του φόρου των χρηματιστηριακών συναλλαγών και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για λήψη περαιτέρω μέτρων στήριξης της κεφαλαιαγοράς.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και αποκτά εξωστρέφεια, στηριζόμενη στις επενδύσεις. Το ύψος των προσφορών και το τίμημα αποτυπώνουν την αναπτυξιακή πορεία του ΔΑΑ, την στρατηγική του σημασία για την Ελλάδα και την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δ. Πολίτης επεσήμανε την υψηλή αξία που υπάρχει στο ΔΑΑ, τονίζοντας ότι η μεγάλη επιτυχία της δημόσιας προσφοράς οφείλεται στην ποιότητα της εταιρείας και στο άξιο management.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου, επισήμανε ότι η εισαγωγή του ΔΑΑ αναβαθμίζει την ελληνική κεφαλαιαγορά, και θα αποτελέσει αρχή για είσοδο στο Χ.Α. και άλλων εταιρειών αναλόγου μεγέθους.

Τέλος να σημειωθεί ότι η πρόσφατη δημόσια εγγραφή προσέλκυσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 12 φορές. Τα έσοδα της δημόσιας προσφοράς ανήλθαν σε 784,7 εκατ. ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα