Νέα
  • ΓΔ: 1447.5 -0.08%
  • Τζίρος: 42,59 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η απογείωση της Ιntralot, η εθελουσία της Eurobank και οι 1.500 μονάδες στο Χ.Α

Στο 45% η σχέση κεφαλαιοποίησης  Χ.Α / ΑΕΠ  κάτω από τον μέσο όρο Ευρωζώνης

Η κεφαλαιοποίηση πλέον βρίσκεται στα 97 δις ευρώ. Η τελευταία φορά που το ΧΑ ήταν εκεί ήταν το Νοέμβριο 2009 με 200 περισσότερες εισηγμένες εταιρίες ενώ οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές του Φεβρουαρίου τρέχουν με 163 εκατ. ευρώ.

Την εβδομάδα που πέρασε ολοκληρώθηκε ένας επώδυνος χρηματιστηριακός κύκλος 15ετούς εσωστρέφειας, απαξίωσης και αρνητικής δημοσιότητας: Η είσοδος του Ελ. Βενιζέλος στο ΧΑ υπενθύμισε γιατί υπάρχουν τα χρηματιστήρια, έδωσε γρήγορες αποδόσεις στους 21.472 κωδικούς που συμμετείχαν στην σημαντικότερη Δημόσια Εγγραφή των τελευταίων 15 ετών και έφερε πιο κοντά την ελληνική αγορά στο στόχο της ένταξης της στο κλαμπ των Ανεπτυγμένων Αγορών.

Η σχέση κεφαλαιοποίησης / ΑΕΠ έχει αυξηθεί πάνω από το 45%  ενώ η αντίστοιχη μεσοσταθμική σχέση  των ευρωπαικών χρηματιστηρίων με το ΑΕΠ των χωρών τους  ξεκινά από το 50%.  Tο ελληνικό χρηματιστήριο δικαιολογεί μία περαιτέρω άνοδο προς  τις 1.500 μονάδες.

NBG Securities : O Γενικός Δείκτης θα ξεπεράσει τις 1.500 μονάδες. Ποιές μετοχές ξεχωρίζει

Tην  Mytilineos που προσφέρει την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα, καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η Ενεργειακή Μετάβαση και η ανάπτυξη ΑΠΕ, και την Τράπεζα Πειραιώς, κυρίως για λόγους αποτίμησης  καθώς βλέπει πιο συναρπαστικό προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής μετά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση των βασικών λειτουργικών στοιχείων ενεργητικού.

Για τη Mytilineos η τιμή-στόχος είναι στα 50 ευρώ με περιθώρια ανόδου 31% και για την Πειραιώς στα 4,5 ευρώ με περιθώρια ανόδου 18%

Το νέο top pick της είναι η Titan, η οποία επανεμφανίστηκε ισχυρότερη από τη μετά τον Covid εποχή, με μια στρατηγική που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τη θέση του ομίλου μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών τσιμέντου στις αγορές που δραστηριοποιείται, οδηγώντας παράλληλα την κερδοφορία σε νέα υψηλότερα επίπεδα. Η τιμή-στόχος είναι στα 26,5 ευρώ με περιθώρια ανόδου 9%.

Εurobank : Ξεκινά νέα εθελουσία από την Δευτέρα

Η Eurobank είναι η πρώτη που φαίνεται ότι ξεκινά την νέα εθελουσία από την Δευτέρα και μάλιστα με sabbatical. Τι είναι αυτό. Σταδιακή μείωση των μισθών και αποζημιώσεων μέχρι να φύγει οριστικά ο εργαζόμενος. Το πακέτο φαίνεται καλό και θα έχει και έξτρα προγράμματα νοσοκομειακής ασφάλισης.

S&P : Οι πιο καλοί οι  μαθητές είμασταν εμείς στην τάξη της Ευρωζώνης

 Η πρόοδος προς τη βελτίωση των προϋπολογισμών είναι εμφανής στους παλιούς 'κακούς μαθητές'.  Η Ελλάδα (BBB-/Stable), η Κύπρος (BBB/Positive) και η Πορτογαλία (BBB+/Positive) μειώνουν ήδη ραγδαία το χρέος, αν και ξεκινούν από σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, και πρόκειται να συνεχίσουν.

Γενικός Δείκτης : Κράτησε τις 1.400 μονάδες και πλέον μπορεί και τις 1.420 μέσα στην επόμενη εβδομάδα

Ο Γενικός Δείκτης έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου , εάν και εφόσον το επιτρέψουν οι ξένες αγορές. Το επόμενο κομβικό επίπεδο είναι οι 1.468 όπου επίπεδα δείκτη 2012.  

Αλλά ας μην συγκρίνουμε ανόμοιες καταστάσεις. Το 2024 δεν είναι 2012 οπότε ας το δούμε ως μία καινούργια εκκίνηση.

Alpha Bank : Την Τρίτη εισέρχονται οι μετοχές από τα stock options

H Επιτροπή Εταιρικών Πράξεων του Χ.Α. κατά τη συνεδρίαση της 9.2.2024 ενέκρινε την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των ως άνω 1.142.026 νέων κοινών, ονομαστικών μετοχών της Εταιρείας.

Oι εν λόγω νέες μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χ.Α. από την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2024 και την ίδια ημερομηνία οι νέες μετοχές θα έχουν πιστωθεί στις μερίδες και στους λογαριασμούς αξιών των δικαιούχων Μετόχων στο Σύστημα Άυλων Τίτλων (Σ.Α.Τ.).

Lamda Development : Πούλησε το κτήριο του Cecil στο Κεφαλάρι

Οι περισσότεροι που έχετε πάει στο Κεφαλάρι στην Κηφισιά, γνωρίζετε το αρχοντικό κτήριο Cecil.  Παλιότερα φιλοξενούσε πολλές εταιρείες και ανάμεσά τους την Μαίλης και την Alpha Trust. Για ένα διάστημα είχε και τα γραφεία της η Eurobank. To κτήριο πουλήθηκε προχθές από την Lamda Dev σε άλλη εταιρεία

Ολοκλήρωσε την 08.02.2024, μέσω της 100% θυγατρικής της «Lamda Prime Properties S.M.S.A», την πώληση του κτιρίου γραφείων Cecil (συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 6.000 τ.μ.) στην εταιρεία ΚΟΝΤΙΑΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.

Το τίμημα της συναλλαγής ανήλθε σε 19,4 εκατ. σε μετρητά. Η αξία του ακινήτου, βάσει της αποτίμησης ανεξάρτητου εκτιμητή την 30.06.2023, ανερχόταν σε περίπου 15,2 εκατ. ευρώ.

Ιntralot : Μεταξύ 21-23 Φεβρουαρίου το ομολογιακό δάνειο. 'Φτιάχνει κλίμα η εταιρεία' 

Κατά το διάστημα 21-23 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί η διαδικασία έκδοση εταιρικού ομολόγου για την Ιντραλοτ. H Intralot, παγκόσμιος πάροχος τεχνολογίας τυχερών παιχνιδιών, ενισχύει τον ρόλο της Ελλάδας ως τεχνολογικού κόμβου. Περισσότεροι από 300 Έλληνες μηχανικοί αναπτύσσουν τις νέες τεχνολογίες και εφαρμογές της Intralot, η οποία υποστηρίζει έργα μεγάλης κλίμακας σε 39 αγορές.

Έχει καθιερωθεί ως παγκόσμιο brand στον χώρο των τυχερών παιχνιδιών και στοχεύει στη δυναμική επέκτασή της σε περισσότερες χώρες.

Intrakat : Η κοπή της πίτας και οι συγκρίσεις του 2022 με το 2024. Πόσο απογείωσε την Ιντρακατ η εξαγορά της Ακτωρ

Στο χτες και το σήμερα αλλά και στους στόχους του Ομίλου Ιntrakat αναφέρθηκε χτες  ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, στη διάρκεια κοπής της πίτας.

Ο κ. Εξάρχου μίλησε στους εργαζομένους τους ομίλου και ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο όμιλος Intrakat αποτελεί μία εξ ολοκλήρου διαφορετική εταιρεία και σε αυτό υπήρξε καθοριστική η εξαγορά και ενσωμάτωση της Άκτωρ. Χαρακτηριστική είναι η σύγκριση μεταξύ του 2022 και του σήμερα:

  • O όμιλος το 2022 είχε 59 έργα σε εξέλιξη. Σήμερα είναι σε εξέλιξη πάνω από  370.
  • Το 2022 ο Όμιλος είχε κύκλο εργασιών 225 εκατ. ευρώ. Σήμερα αναμένεται ο συνδυαστικός κύκλος εργασιών να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση.
  • Το 2022 είχε από 560 εργαζομένους. Σήμερα διαθέτει 5.800 σε Ελλάδα και εξωτερικό.
  • Η κεφαλαιοποίηση του Ομίλου το 2022 ανερχόταν σε 234 εκατ. ευρώ. Σήμερα ξεπερνά τα 770 εκατ. ευρώ.
  • Το 2022 το ανεκτέλεστο έφτανε τα 1,3 δισ. ευρώ. Σήμερα, ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.
  • Ενώ από ζημίες 19 εκατ. ευρώ (2022), ο όμιλος έχει γυρίσει σε κέρδη 23,2 εκατ. ευρώ (Α’ εξάμηνο 2023).

To ημερολόγιο της εβδομάδας

Πέρα από τα εταιρικά αποτελέσματα η εβδομάδα που ακολουθεί έχει αρκετές ενδιαφέρουσες εξελίξεις. Από  την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου θα εισαχθεί στην σύνθεση του Γ.Δ. ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών.

Το βράδυ της Δευτέρας επίσης αναμένεται η ανακοίνωση της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών του MSCI.

Οι μέτοχοι της ΓΕΚΤΕΡΝΑ θα κληθούν στις 13 Φεβρουαρίου να αποφασίσουν για την ΑΜΚ της εταιρίας χωρίς δικαίωμα προτίμησης.

Στις 14 Φεβρουαρίου οι μετοχές του ΔΑΑ θα ενταχθούν στην σύνθεση του FTSERussel. Τέλος την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Φεβρουάριο

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ