Νέα
  • ΓΔ: 1414.51 +0.09%
  • Τζίρος: 63,89 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Τα top picks του Φεβρουαρίου - Τι περιμένουμε από τράπεζες και blue chips στο ταμπλό

Πηγή: Pixabay

Δύο ιστορικές κορυφές (υψηλά) έπιασαν οι δύο βασικοί αμερικανικοί δείκτες την Παρασκευή, διαμορφώνοντας έτσι το παγκόσμιο χρηματιστηριακό κλίμα. Παρά το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία δεν βιώνει τα καλύτερα χρόνια της και έχει μπροστά της εκλογές, ο S&P 500 ξεπέρασε τις 5.000 μονάδες και ο Nasdaq ξεπέρασε τις 16.000 μονάδες με νέο ιστορικό υψηλό. 

Η άνοδος των δύο μεγαλύτερων χρηματιστηριακών δεικτών στον κόσμο, οφείλεται αφ' ενός στην τεράστια ρευστότητα που έχει διαχυθεί στο παγκόσμιο χρηματιστηριακό σύστημα εξαιτίας των συνεχών 'αιμοδοτήσεων' των οικονομιών αλλά και της παρατεταμένης κερδοσκοπίας σε ομολογα και εμπορεύματα που μεταφέρθηκε στις μετοχές. 

Στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι ευρωπαϊκές αγορές. Ο γερμανικός DAX πλέον συσσωρεύεται κοντά στις 17.000 μονάδες (με ιστορικό υψηλό) παρά το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία βρίσκεται κοντά σε ύφεση και οι γερμανικές επιχειρήσεις δεν βρίσκονται στην καλύτερη κατάσταση. Το ίδιο ισχύει για τον ιταλικό MIB που βρίσκεται κοντά στις 32.000 μονάδες με υψηλά 20 ετών.

Γιατί καθυστερούν την μείωση επιτοκίων οι Κεντρικές Τράπεζες

Τα τεράστια κεφάλαια που τζιράρονται κάθε ημέρα στα χρηματιστήρια Αμερικής, Ευρώπης και Ασίας είναι κατ' εξοχής πληθωριστικό χρήμα κατά τις Κεντρικές Τράπεζες γι' αυτό η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη δείχνει να καθυστερεί. 

Σ' αυτή τη λογική και οι Κεντρικές Τράπεζες των ΗΠΑ (FED) και της Ευρωζώνης (ECB) δεν σπεύδουν να μειώσουν τα επιτόκια μέσα στο α' εξάμηνο 2024.

►Διαβάστε επίσης: Πανέτα: Προ των πυλών η μείωση επιτοκίων από την ΕΚΤ - Αδικαιολόγητες οι ανησυχίες για το «τελευταίο μίλι»

Χ.Α.: Προεξοφλεί θετικά αποτελέσματα και την αναβάθμιση της οικονομίας

Ακόμη η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά θεωρείται μία αναδυόμενη αγορά για τους μεγάλους ξένους οίκους, παρά την επενδυτική βαθμίδα που έχει κατακτήσει. Η αναβάθμιση για τους μεγάλους χρηματοοικονομικούς οίκους θα έρθει προς το τέλος 2024 ή αρχές 2025. Η άνοδος που βλέπουμε σήμερα στο ελληνικό χρηματιστήριο, είναι μία πρώιμη προεξόφληση της αναβάθμιση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. 

Η σχέση κεφαλαιοποίησης / ΑΕΠ έχει αυξηθεί πάνω από το 45% ενώ η αντίστοιχη μεσοσταθμική σχέση των ευρωπαικών χρηματιστηρίων με το ΑΕΠ των χωρών τους ξεκινά από το 50%.

Tο ελληνικό χρηματιστήριο δικαιολογεί μία περαιτέρω άνοδο προς τις 1.500 μονάδες. Προς το παρόν, τεχνικά ο στόχος είναι οι 1.468 μονάδες (υψηλών 11 ετών) και μετά ανοίγει ο δρόμος προς τις 1.500 μονάδες.

Αποτελέσματα τραπεζών

Μέσα στο επόμενο διάστημα του Φεβρουαρίου θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα εταιρικά αποτελέσματα και αυτά ίσως δώσουν μία επιπλέον ώθηση σε μετοχές. Είδαμε πως αντέδρασε η αγορά στην ανακοίνωση πωλήσεων της Jumbo την προηγούμενη εβδομάδα. 

Αντίστοιχη αντίδραση αναμένεται, εάν τα αποτελέσματα είναι πολυ καλύτερα των αναμενομένων, και για τις τραπεζικές μετοχές. Ήδη η αγορά προεξόφλησε πολύ καλά αποτελέσματα για την Eurobank (η μετοχή ξεπέρασε τα 1,9 ευρώ), την ΕΤΕ, την Alpha Bank ενώ για την Πειραιώς το βασικό σενάριο είναι το placement για την αποεπένδυση του ΤΧΣ. 

Επίσης τα κέρδη των τραπεζών από επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα αναμένεται να δώσουν πολύ υψηλά έσοδα και στο α' τρίμηνο 2024. Σε ότι αφορά τα οργανικά κέρδη, η διατήρηση υψηλών επιτοκιακών περιθωρίων αλλά και η πολιτική των προμηθειών του εξασφαλίζει ότι το 2023 ήταν ίσως η καλύτερη χρονιά 15 ετών και το 2024 συνεχίζεται στον ίδιο ρυθμό. 

►Διαβάστε επίσης: Τράπεζες: Πρεμιέρα ανακοίνωσης αποτελεσμάτων με Πειραιώς - Αισιοδοξία για το placement

Από εκεί και πέρα, η αγορά προεξοφλεί θετικά αποτελέσματα για ΔΕΗΜυτιληναίο, Motor OilΕΛΠΕ και προσδοκά και υψηλά μερίσματα. 

Ευχάριστη για την χρηματιστηριακή αγορά ήταν η ανάκαμψη της μετοχής του ΟΤΕ αλλά το ζητουμενο είναι να φτάσει στα 14 ευρώ, γιατί εδώ και δύο χρόνια συσσωρεύει κάτω απ' τα επίπεδα αυτά. 

Η μετοχή του ΟΠΑΠ παραμένει σε ανοδική τροχιά αλλά η μετοχή που ξεχωρίζει και θα ξεχωρίσει και το 2024 για τα μεγέθη της είναι του ΤΙΤΑΝΑ. Η εμβληματική διεθνής πλέον, βιομηχανία τσιμέντου αναμένεται να ανακοινώσει τζίρο 2023 κοντά στα 2 δισ. ευρώ και πολύ αυξημένη κερδοφορία και μέρισμα. Ανοδικά αναμένονται να κινηθούν τα μεγέθη μετοχών υποδομών όπως του ΑΔΜΗΕ, του ΟΛΠ, του ΟΛΘ και του εσχάτως εισαχθέντος Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε ότι τα 3 τελευταία χρόνια ήταν τα καλύτερα στην ιστορία των τεχνολογικών μετοχών. Τα αποτελέσματα των leaders του κλάδου τεχνολογίας θα είναι και πάλι ανοδικά ενώ οι μετοχές τους αβαντάρονται και από την καλή εικόνα που έχουν οι τεχνολογικοί κλάδοι στο εξωτερικό και ας μην σχετίζονται άμεσα τα μεγέθη τους.

Κατασκευές - Real Estate

Αφήσαμε τελευταίες (last but no least) τις μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου και του real estate οι οποίες έχουν την μεγαλύτερη άνοδο εδώ και 20 χρόνια. Μολονότι ο κλάδος των κατασκευών είναι πλέον εντελώς διαφορετικός σε σχέση μ' αυτόν του 2000, οι ισχυρές εισηγμένες εταιρείες καταφέρνουν να παίρνουν μεγάλα έργα αυξάνοντας το ανεκτέλεστο αλλά να έχουν και συμμετοχή στα δημόσια έργα μετά από πολλά χρόνια απραξίας και 'παγώματος' των έργων. 

\Για τις εταιρείες real estate συνεχίζεται η πολύ καλή περίοδος της τελευταίας 3ετίας (συνεχώς ανοδική) και το μόνο που φοβούνται είναι μήπως σπάσει η αλυσίδα υπερανόδου των ακινήτων λόγω της παρατεταμένης ανόδου των επιτοκίων.

Με δεδομένο ότι μακροοικονομικά δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός στην Ευρώπη αλλά και η ελληνική οικονομία καταφέρει να κινηθεί με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 2% και στο α' τρίμηνο 2024, οι προοπτικές του ελληνικού χρηματιστηρίου μοιάζουν θετικές για την πλειονότητα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ