Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Morgan Stanley: Πέντε λόγοι για ράλι στις μετοχές το 2024

Morgan Stanley / Πηγή: AP Images
Morgan Stanley / Πηγή: AP Images

Πέντε λόγους για τους οποίους οι μετοχές θα κάνουν ράλι το 2024 αναφέρει ο Andrew Slimmon της Morgan Stanley σε ανάλυσή του, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τις αγορές μετοχών από μικροεπενδυτές, το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων από τη Fed και το γεγονός ότι τον Νοέμβριο θα γίνουν οι εκλογές στις ΗΠΑ.

Οταν εξετάζουν τις προοπτικές για τις μετοχές το 2024, οι επενδυτές θα πρέπει πρώτα να αναλογιστούν ότι πέρυσι ήταν μία καλή χρονιά, σημειώνει ο Slimmon. Φέτος, προσθέτει, δεν θα είναι το ίδιο εύκολο. Οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα και στιγμές κατά τις οποίες η ανοδική προοπτική για την αγορά θα τεθεί σε κίνδυνο.

Υπάρχουν, όμως, πέντε σημαντικοί λόγοι που το 2024 θα μπορούσε να είναι μια ακόμη καλή χρονιά για τους επενδυτές μετοχών.

Διαβάστε επίσης: Χρηματιστήριο: Τραπεζικές εξελίξεις και εταιρικά αποτελέσματα κατευθύνουν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.410 μονάδες

1. Θετικές ροές από μικροεπενδυτές

Ιστορικά, όταν μια bear market φτάσει στο χαμηλό σημείο της, όπως η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά τον Οκτώβριο του 2022, ακολουθεί περίπου ένας χρόνος πωλήσεων από τους μικροεπενδυτές  πριν αυτοί συνειδητοποιήσουν ότι θα πρέπει να αγοράσουν.

Αυτό επιβεβαιώθηκα και πρόσφατα, καθώς τον Νοέμβριο του 2023 οι μακροπρόθεσμες ροές σε αμοιβαία κεφάλαια και ETFs (επενδυτικά ταμεία) έγιναν θετικές. Με βάση τα προηγούμενα πρότυπα συμπεριφοράς των επενδυτών, αυτή η στροφή είναι πιθανό να συνεχιστεί καθώς οι επενδυτές θα μετακινούνται από τα αμοιβαία κεφάλαια διαθεσίμων σε πιο ριψοκίνδυνα στοιχεία ενεργητικού, όπως τα μετοχικά αμοιβαία.

Διαβάστε επίσης: Morgan Stanley: Προβλέπει «απογείωση» των αγορών καθώς η Fed στρέφεται σε μειώσεις επιτοκίων

2. Ετος προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ

Από το 1944 και μετά, κάθε φορά που ένας πρόεδρος των ΗΠΑ διεκδικούσε την επανεκλογή του, οι μετοχές σημείωναν κέρδη στο προεκλογικό έτος. Δεν είχε σημασία αν ο εν ενεργεία πρόεδρος επανεκλεγόταν, αλλά μόνο το ότι διεκδικούσε την επανεκλογή του.

Η μέση απόδοση των αμερικανικών μετοχών κατά τα έτη αυτά ήταν 16% στις τελευταίες 13 περιπτώσεις,  κατά τις οποίες ένας πρόεδρος διεκδικούσε επανεκλογή.

Αυτό είναι λογικό, επειδή οι πρόεδροι μπορούν να λάβουν μέτρα για να βοηθήσουν στην τόνωση της οικονομίας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το έχει κάνει κατά κόρο, με τους νόμους για τις επενδύσεις σε υποδομές και την απασχόληση και τη μείωση του πληθωρισμού, που προέβλεπαν μεγάλες δαπάνες. Το αποτέλεσμα είναι ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να παραμείνει ισχυρότερη απ' ό,τι πολλοί περιμένουν.

3. Η Fed τελείωσε με τις αυξήσεις επιτοκίων

Το διάστημα μετά το τέλος μιας σειράς αυξήσεων των επιτοκίων της Fed και πριν από την έναρξη των πρώτων μειώσεων τους είναι συνήθως μια καλή περίοδος για τις μετοχές.

Τα κέρδη της αγοράς μετά την τελευταία αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούλιο του 2023 είναι περίπου τα ίδια με τη μέση απόδοση των μετοχών ιστορικά σε αντίστοιχες περιόδους. Αλλά η Fed δεν είναι πιθανό να ξεκινήσει μειώσεις σύντομα, αφήνοντας ένα παράθυρο για περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των μετοχών.

Η Fed δεν αύξησε τα επιτόκια για να επιβραδύνει τον οικονομικό κύκλο, αλλά για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό. Όταν μειώσει τα επιτόκια, θα αισθάνεται ότι έχει νικηθεί ο πληθωρισμός και δεν θα κάνει μία τέτοια κίνηση από φόβο για την πορεία της οικονομίας.

Ωστόσο,  οι απαισιόδοξοι μπορεί να δουν τις μειώσεις των επιτοκίων ως ένδειξη προβλημάτων στην οικονομία, οδηγώντας σε πτώση των μετοχών. Σε αυτό το περιβάλλον, μπορεί να χρειαστεί περισσότερο σθένος για να παραμείνετε στην αγορά, αλλά αυτό θα είναι πιθανότατα ο σωστός δρόμος, σημειώνει ο Slimmon.

4. Σε αποδρομή ο πληθωρισμός

Οι καλές ειδήσεις για τον πληθωρισμό επιτρέπουν στη Fed να συνεχίσει να ακούγεται λιγότερο αυστηρή, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει την αγορά.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός έτρεχε σε υψηλά ετήσια επίπεδα μέχρι τα τέλη της άνοιξης του 2023, οι  ρυθμοί του αναμένεται να συνεχίσουν να φαίνονται καλοί για κάποιο χρονικό διάστημα. Αργότερα μέσα στο έτος, οι μεταβολές του πληθωρισμού μπορεί να φαίνονται λιγότερο καλές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και αυτό μπορεί να είναι αρνητικό για τις μετοχές.

5. Το εύρος της αγοράς έχει γίνει θετικό

Στα τέλη του 4ου τριμήνου του 2023, το 90% των μετοχών του δείκτη S&P 500 κινήθηκαν πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών τους, ένας τεχνικός δείκτης του εύρους της αγοράς (δηλαδή της συνολικής κατεύθυνσης προς την οποία κινούνται οι μετοχές) που είναι ανοδικός για τις μετοχές.

Αυτό δείχνει ότι, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν από τις πωλήσεις στις αγορές, όπως φάνηκε από την αλλαγή στις ροές κεφαλαίων στο τέλος του περασμένου έτους, έψαχναν για μετοχές εταιρειών που δεν είχαν ήδη ανέβει πολύ.

Όταν λαμβάνουμε αυτό το σήμα που δείχνει θετικό εύρος της αγοράς, ο δείκτης S&P 500 γενικά τα πηγαίνει πολύ καλά τους επόμενους τρεις, έξι και 12 μήνες.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ