Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Καγκελάριος: Το καμπανάκι της INTRALOT, η κούραση στο Χ.Α και το «φορτσάρισμα» του ΟΠΑΠ

Aμερικανικός πληθωρισμός:  Διόρθωσαν οι αμερικανικοί δείκτες 

Ο αμερικανικός πληθωρισμός και οι φόβοι ότι έχει ‘τσιμπήσει’ τον Ιανουάριο, οδήγησαν σε υποχώρηση τους αμερικανικούς δείκτες και συμπαρέσυραν και τις ευρωπαϊκές αγορές.  Μικρό το κακό, μετά το ράλι που έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα λόγω τεχνολογικών μετοχών και A/I. 

Γενικός Δείκτης: H ‘επενδυτική κόπωση’  και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις 

Σας γράφαμε χθες για επενδυτική κόπωση και κάποιοι δεν πίστεψαν. Ούτε 70 εκατ. ευρώ τζίρο δεν έκανε χθες η συνεδρίαση όσο για τις μετοχές τις είδατε πως πήγαν. Ωστόσο, η οριακή άνοδος του Γενικού Δείκτη προήλθε από επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μία 10άδα μετοχών από την υψηλή και μεσαία κεφαλαιοποίηση. Αυτό σημαίνει ότι διατηρούνται τα επενδυτικά ένστικτα. 

Τράπεζα Πειραιώς : «Μετράνε ανάποδα» για το placement του ΤΧΣ

Μέσα στην εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης θα δούμε την διαδικασία του placement του ΤΧΣ για το 27%  (20%+7%)  του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς.

Οι παράγοντες είναι έτοιμοι για να κερδίσουν πολύ περισσότερα απ’ ότι στην πρώτη διάθεση του ποσοστού.

Η Bank of America έχει καθορίσει και τους αγοραστές που θα καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας προσφοράς με το που θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών.  Περιμένουμε και μετράμε ανάποδα 

OΛΠ: Μεγάλη συμφωνία συνεργασίας με το Λιμάνι Γκουανγκτζού στην Κίνα 

Η ΟΛΠ Α.Ε., σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της, υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με ένα από τα 10 μεγαλύτερα εμπορικά λιμάνια του κόσμου, το λιμάνι της Γκουανγκτζόου στην Κίνα.

To Μνημόνιο Συνεργασίας υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Διευθύνων Σύμβουλο της ΟΛΠ Α.Ε. κ. Παναγιώτη Τσώνη και τον Deputy General Manager του Guangzhou Port Groupκ. Song Xiaoming.

Με το εν λόγω Μνημόνιο οι αρμόδιοι φορείς λειτουργίας και διαχείρισης των δύο λιμανιών συμφώνησαν να ενισχύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία καθιερώνοντας μια μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση, η οποία προσβλέπει στις προκλήσεις και ευκαιρίες του παρόντος και κυρίως του μέλλοντος.

Επιπλέον, τα δύο μέρη συμφώνησαν να εντείνουν τις από κοινού προσπάθειες για υλοποίηση επενδύσεων που αφορούν στον μετασχηματισμό και την εξέλιξή τους σε πράσινα λιμάνια, ερευνώντας νέες λύσεις χαμηλών εκπομπών άνθρακα και μείωσης αυτών.

Τέλος, οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν εντατικά στον τομέα της ψηφιοποίησης και της αυτοματοποίησης των λιμένων, δεσμευόμενες τη μεταξύ τους συνεχή ανταλλαγή τεχνογνωσίας και νέων τεχνολογιών.

ΟΠΑΠ : Ανεβάζει στροφές η μετοχή για τα 17 ευρώ 

Πολύ καλή και τεχνική η κίνηση της μετοχής του ΟΠΑΠ που βασίζεται και σε θεμελιώδη μεγέθη και στο μέρισμα που θέλει να μοιράσει (θα είναι πάνω από το 1 ευρώ / μετοχή). Μπορεί να κάνει μερικές (μικρές) διορθώσεις αλλά η μετοχή βρίσκεται σε ανοδικό κανάλι. Το μέρισμα θα το πληρώσει τον Μάιο.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Τα βαρίδια του Χ.Α., η διάψευση της DIMAND και το 30αρι της Coca Cola

Ελλάκτωρ : Τους τα πήρε τα ‘χαρτάκια’  ο Ολλανδός 

Κάποιοι ήθελαν να πουλήσουν και η μετοχή πιέστηκε μέχρι τα 2,69 ευρώ. Στο τελευταίο ημίωρο η μετοχή έκανε ένα μικρό ράλι και επέστρεψε πάνω από τα 2,74 ευρώ κλείνοντας με μικρή άνοδο.

Με 650 εκατ. ευρώ ρευστά διαθέσιμα, ο όμιλος μπορεί να κινηθεί όπως θέλει. Μέχρι και εταιρεία χαρτοφυλακίου μπορεί να γίνει.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: H φαρμακευτική κάνναβη της Lavipharm, η συννεφιά του SSM και τα 200 εκατ. της INTRALOT

Intralot : Στις 28 Φεβρουαρίου κτυπά το καμπανάκι στη Λεωφ. Αθηνών. Ενδιαφέρεται και αυτή για το A/I 

Η Intralot ως εταιρεία τεχνολογίας ενδιαφέρεται άμεσα για την ανάπτυξη και στο A/I  όπως δήλωσαν στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου τα στελέχη της εταιρείας.  Ίσως δεν κινηθεί μέσα στο 2024 αλλά θεωρείται σίγουρη η ανάπτυξη στον κλάδο του A/I το 2025. Την Τετάρτη κτυπά το καμπανάκι στη Λεωφ. Αθηνών 100 ( Χρηματιστήριο). 

MIG :  Πούλησε την Attica Group και ξεχρέωσε.  Η πώληση έφερε κέρδη για το 2023. Διαφοροποιημένο το χαρτοφυλάκιο σε μετοχές, ομόλογα, ρευστά διαθέσιμα και ακίνητα 

Η εταιρεία εμφάνισε κέρδη  88,3 εκατ. λόγω της θετικής επίδρασης από την πώληση της συμμετοχής της στην ATTICA, έναντι ζημιών € 22,0 εκ. το 2022.

Τα λειτουργικά έξοδα της Εταιρείας, παρά τα έκτακτα έξοδα που προέκυψαν στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της Δημόσιας Πρότασης της Τράπεζας Πειραιώς, παρουσίασαν μείωση κατά 1,6% και διαμορφώθηκαν σε € 3,5 εκατ., έναντι € 3,6 εκατ. το 2022.

Στα αποτελέσματα της Εταιρείας περιλαμβάνονται κέρδη από την διαχείριση του χαρτοφυλακίου ύψους € 0,7 εκ. στα πλαίσια της ενεργητικής διαχείρισης των διαθεσίμων της Εταιρείας, έναντι € 0,2 εκ. το 2022.

Η απόδοση των μετοχικών τοποθετήσεων ως ποσοστό του μέσου Επενδεδυμένου Κεφαλαίου ανήλθε σε 35,1% ενώ η απόδοση του χαρτοφυλακίου των τίτλων Σταθερού Εισοδήματος ανήλθε σε 27,5%.

Η Εταιρεία στο τέλος του 2023 διατηρούσε μετοχικό χαρτοφυλάκιο ύψους € 4,0 εκ. και χαρτοφυλάκιο τίτλων Σταθερού Εισοδήματος ύψους € 1,8 εκ.

Τον Ιανουάριο του 2024 η Εταιρεία προχώρησε στην αγορά γραφείων για εμπορική χρήση επί της οδού Σταδίου 10 και Ομήρου τα οποία μισθώνονται με μακροχρόνιο μισθωτήριο με ικανοποιητικό yield.

ΑΔΜΗΕ : Πουλά το 20% του δικτύου «ΑΡΙΑΔΝΗ Interconnection» (Aττική-Κρήτη) 

Η ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών ότι άρχισε η 2η φάση του διαγωνισμού για τη διάθεση ποσοστού 20% της εταιρείας ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection ΑΕΕΣ» και η υποβολή των οικονομικών προσφορών των σχημάτων θα διαρκέσει ως το τέλος Απριλίου.

Η εταιρεία αποτελεί 100% θυγατρική του ΑΔΜΗΕ και συνιστά το φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Αττικής – Κρήτης.

Κατόπιν της σχετικής απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΕΕΥ), η οποία ενέκρινε την επιλεξιμότητα των σχημάτων που είχαν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους κατά την 1η Φάση του Διαγωνισμού (Expression of Interest), και σε συνέχεια της υπογραφής των αναγκαίων Συμφωνιών Εμπιστευτικότητας, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά στην αποστολή της πρόσκλησης για υποβολή δεσμευτικών προσφορών (Request for Binding Offers – RfBO).

Ένας από τους λόγους που αυξήθηκε η μετοχή τον Φεβρουάριο. 

Titan  INT :  Μείωση της κατασκευαστικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ  λέει έκθεση της ΕΤΕ .  Έτος σταθμός το 2023 για τον όμιλο 

H χθεσινή έκθεση της ΕΤΕ , δεν απευθύνεται άμεσα στον Τιτάνα που δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ αλλά τον αφορά.  Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει «ΗΠΑ: Σημαντική υποχώρηση της οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο, με την αγορά κατοικίας να αντιμετωπίζει σειρά προκλήσεων (υψηλά κόστη κατασκευής, αυξημένο κόστος χρηματοδότησης).

Οι ενάρξεις κατοικιών μειώθηκαν αισθητά κατά -14,8% μηνιαία, σε 1,33 εκατομμύρια (σε ετησιοποιημένους όρους), σημαντικά χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών για 1,46 εκ. αλλά ελαφρώς άνω του μακροπρόθεσμου από το 1990 μέσου όρου 1,32 εκ. Πτώση, αν και σημαντικά ηπιότερη, κατέγραψαν και οι νέες εκδόσεις οικοδομικών αδειών, κατά -1,5% μηνιαία, σε 1,47 εκ. (μέσος όρος από το 1990: 1,35 εκ.).

Την ίδια στιγμή, παραμένει περιορισμένη η διαθεσιμότητα υφιστάμενων προς πώληση κατοικιών (1,06 εκ. κατά μέσο όρο εντός του 2023, έναντι μέσου όρου 2,22 εκ. από το 1990).

Πάντως το 2023 αποτελεί έτος σταθμό για τον όμιλο αφού έχει την υψηλότερη κερδοφορία της τελευταίας 20ετίας. 

Τράπεζα της Ελλάδος:  Μιλώντας στο Πανεπιστήμιο του Liverpool ο κ. Στουρνάρας έδωσε μία ιδέα για την άνοδο των αγορών 

«Με την πάροδο του χρόνου, τα χαμηλά επιτόκια και τα μη συμβατικά μέτρα νομισματικής πολιτικής είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε υπερβολική μόχλευση και να προκαλέσουν βραχυχρόνιες δυσλειτουργίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Επιπλέον, όπως είδαμε πρόσφατα, η μεταστροφή της κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής, με σκοπό την καταπολέμηση του πληθωρισμού, μπορεί να προκαλέσει ζημίες στις κεντρικές τράπεζες, γιατί οι υποχρεώσεις τους βαρύνονται με υψηλότερα επιτόκια, ενώ τα στοιχεία ενεργητικού τους έχουν “κλειδώσει” χαμηλές αποδόσεις.» 

Έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς για τα Αγροτικά Προϊόντα και το «Πολυθρόνα για Δύο»

Η πλειονότητα των αγροτικών προϊόντων κατέγραψε θετικές αποδόσεις τον Ιανουάριο, με τις μεγαλύτερες να εμφανίζονται στις τιμές του χυμού πορτοκαλιού, του βαμβακιού, των βοοειδών και του ρυζιού. Αντίθετα, πτωτική πίεση δέχθηκαν οι τιμές στα σιτηρά (σιτάρι, καλαμπόκι και σόγια)

 Πλέον τα αγροτικά προΪόντα αποτελούν χρηματιστηριακά προιόντα με μεγάλη συνεισφορά στην χρηματιστηριακή κερδοσκοπία (με την πραγματική έννοια του όρου) των τελευταίων 3 ετών.

Ποιος άλλωστε δεν θυμάται μια από τις καλύτερες αμερικανικές κωμωδίες των τελευταίων 40 ετών  σύμφωνα και  με τους κριτικούς, το «Πολυθρόνα για Δύο» με την χρηματιστηριακή κερδοσκοπία πάνω στους χυμούς πορτοκαλιού 

Ernst & Young : Η μεγάλη ανάπτυξη του A/I  στις επιχειρήσεις 

Η έκθεση σημειώνει, ωστόσο, ότι οι περισσότεροι οργανισμοί (90%) βρίσκονται ακόμη σε ένα πρώιμο στάδιο ωριμότητας στην αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και προτρέπει τις εταιρείες να δημιουργήσουν έναν «πύργο ελέγχου AI» για να υποστηρίξουν την ασφαλή και ηθική ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής, θέτοντας τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

Η δυνατότητα για πειραματισμό με την GenAI σε λειτουργίες front-office και back-office, αποτελεί ακόμη μία αναδυόμενη ευκαιρία και κατατάσσεται στη δεύτερη θέση της σχετικής κατάταξης.

Η έκθεση αναφέρει ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να επικεντρωθούν σε περιπτώσεις χρήσης (use cases) με υψηλό αντίκτυπο και αξία, που δημιουργούν ευκαιρίες για μετασχηματισμό.

Σύμφωνα με το 65% των CEOs εταιρειών τεχνολογίας που συμμετείχαν στην έκθεση, ο οργανισμός τους πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα για την αξιοποίηση της GenAI, ώστε να διατηρήσει το στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ