Νέα
  • ΓΔ: 1400.61 -1.14%
  • Τζίρος: 122,79 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Καγκελάριος: Η «ανακάλυψη» της ΟΤΕ, το deal της Intracom και η αντεπίθεση στο Χ.Α.

Φεβρουάριος: Η αντεπίθεση στο τέλος του μήνα έφερε νέα υψηλή απόδοση

Ο Φεβρουάριος έμοιαζε ότι θα ήταν ένας υποτονικός μήνας αφού μετά την Δημόσια Προσφορά του Δ.Α.Α η αγορά έμοιαζε κουρασμένη και ‘στραγγισμένη’ από ειδήσεις και ρευστότητα. 

Όμως οι εξελίξεις σε ότι αφορά τράπεζες και μη χρηματοοικονομικά blue chips έδωσαν σημαντική μηνιαία άνοδο και «γκολ στις καθυστερήσεις» όπως ήταν η χθεσινή συνεδρίαση. 

Στο σύνολο του Φεβρουαρίου ο ΓΔ ήταν ενισχυμένος κατά 4,19% με νέα άνοδο του τραπεζικού δείκτη στο +5,54%, ενώ ο FTSE Large Cap ολοκλήρωσε το μήνα στο +4,12% και o FTSE Mid Cap  στο +4,84%.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Tα 67 εκατομμύρια του ΟΛΘ σε επενδύσεις, τα νεύρα του Γενικού Δείκτη και η πρεμιέρα της INTRALOT

Ξένες Αγορές: Σε νέα υψηλά S&P 500 και Nasdaq

Oι τεχνολογικές μετοχές και τα εταιρικά αποτελέσματα έχουν δώσει μία μεγάλη ώθηση στους δύο μεγαλύτερους σε κεφαλαιοποίηση δείκτες του παγκόσμιου χρηματιστηριακού συστήματος. 

Ωστόσο , οι πολλαπλασιαστές κερδών p/e  των μετοχών τους κοντεύουν να φτάσουν το 30x. Τι σημαίνει αυτό;  Ότι ουσιαστικά οι μετοχές προεξοφλούν τα κέρδη πολλών ετών αργότερα.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Η θεαματική IDEAL, το μισο δις της NOVAL Properties και το μεγάλο V του Γενικού Δείκτη

Tράπεζα Πειραιώς: Στο επίκεντρο των χθεσινών χρηματιστηριακών εξελίξεων

 Το επικείμενο placement των μετοχών του ΤΧΣ , το rebalancing που αύξησε την ποσόστωση της μετοχής στα χαρτοφυλάκια του MSCI και οι υπολογισμοί του discount έναντι της χρηματιστηριακής αξίας για την τιμή των μετοχών στο placement ήταν οι βασικοί λόγοι που εκτίναξαν την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

Eπρεπε να ‘συγκινηθούν’ τα ξένα χαρτοφυλάκια για να ενδιαφερθούν και οι εγχώριοι επενδυτές.  

EΛΠΕ: Η μετοχή του μήνα με άνοδο 13,5%. ΟΙ δύο βασικοί λόγοι εκτίναξης

Τα ΕΛΠΕ είχαν την υψηλότερη απόδοση μέσα στον Φεβρουάριο 2024 από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης  με άνοδο 13,5%.

Οι δύο βασικοί λόγοι ήταν :

  1. Η μετοχή είχε υποαποδώσει όχι μόνο απέναντι στις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και έναντι του ανταγωνισμού (peer).
  2. Ο όμιλος ανακοίνωσε εξαιρετική κερδοφορία και ένα ελκυστικό μέρισμα (0,9 ευρώ/ μετοχή)  που ουσιαστικά τόνωσε την ανοδική κίνηση, ειδικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Η διανομή αυτή οδηγεί σε συνολική μερισματική απόδοση άνω του 12% με βάση την τιμή της μετοχής στο τέλος του 2023.

Υψηλή κερδοφορία λόγω αυξημένης παραγωγής και εξαγωγών σε ευνοϊκό διεθνές περιβάλλον διύλισης ανακοίνωσε η Helleniq Energy για το 2023, με τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA να ανέρχονται σε 1,237 δισ. και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη στα 606 εκατ.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σημαντικοί παράγοντες που συνετέλεσαν στην επίδοση αυτή ήταν το θετικό διεθνές περιβάλλον διύλισης, η βελτίωση της λειτουργικής απόδοσης των διυλιστηρίων, με αυξημένη διαθεσιμότητα μονάδων, η αύξηση των εξαγωγών και των δραστηριοτήτων του εξωτερικού, αλλά και η υψηλότερη συνεισφορά από τον τομέα των ΑΠΕ.

Trade Estate: Υπεραξίες 30 εκατ. ευρώ το 2023 μόνο από την αναπροσαρμογή των μισθώσεων

Στις 31.12.2023, το χαρτοφυλάκιο των επενδυτικών ακινήτων της Εταιρείας, περιλάμβανε συνολικά 15 ακίνητα (εκ των οποίων τα δυο υπό ανάπτυξη σε Πάτρα και Ηράκλειο) με συνολική αξία 477,2 εκατ. ευρώ , έναντι 10 ακινήτων αξίας 288,8 εκατ. ευρώ  την 31.12.2022.

Από την αναπροσαρμογή της αξίας των επενδυτικών ακινήτων της Εταιρείας συνέπεια κυρίως της διαχείρισης των εμπορικών μισθώσεων και της υπεραξίας των νέων αποκτήσεων που καταγράφηκε σε σχέση με την τιμή κτήσης αυτών, κατά τη διάρκεια του έτους 2023, προέκυψε κέρδος 30,2 εκατ. ευρώ.

ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ: Η αγορά προεξόφλησε ότι τα κέρδη που θα ανακοινώσει θα είναι ικανοποιητικά

Την Τρίτη 5 Μαρτίου, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ανακοινώνει τα αποτελέσματα χρήσης 2023. Η αγορά προεξοφλεί ότι τα αποτελέσματα αυτά θα είναι τα καλύτερα των τελευταίων ετών. 

Να θυμίσουμε ότι οι εταιρείες πρώτων υλών (και μετάλλων) εξαρτώνται ιδιαίτερα από τη πορεία των μετάλλων ή των βασικών υλών στα διεθνή χρηματιστήρια εμπορευμάτων και από την διαδικασία αποθεματοποίησής τους.

OTE: Τον ‘ανακάλυψε’ και τον αναβαθμίζει η Citi. Περιθώρια ανόδου πάνω από 70% στο ιδανικό σενάριο

«Βρε πως αλλάζουν οι καιροί».  Ο – μέχρι προ μηνός- υποτιμημένος ΟΤΕ που δεν τον αγόραζαν στα 12,8 ευρώ (χαμηλό 52 εβδομάδων) θα αγοράζεται τώρα σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. 

Σύμφωνα με την Citi η οποία παλαιότερα τον είχε βγάλει από την focus list

Η μετοχή του OTE έχει περιθώριο ανόδου πάνω από 70%, ενώ η προσδοκώμενη απόδοση είναι της τάξεως του 75% μαζί με το μέρισμα, σύμφωνα με τη νέα τιμή-στόχο που δίνει η αμερικανική τράπεζα Citi στα 23 ευρώ ανά μετοχή.

Η σύστασή της για τη μετοχή του Οργανισμού παραμένει «αγορά».

Στο πιο θετικό σενάριο της Citi, η τιμή-στόχος αυξάνεται στα 26 ευρώ ανά μετοχή και στο χειρότερο σενάριό της, στα 15 ευρώ.

Δηλαδή, η τιμή του OΤΕ αποτιμάται στο ΧΑ χαμηλότερα από το χειρότερο σενάριο της αμερικανικής τράπεζας και εξακολουθεί να εμφανίζει θετικό περιθώριο ανόδου μαζί με το μέρισμα της τάξεως του 16%.

Μυτιληναίος: Οι υπάρχουσες πολιτικές ‘πράσινης’ ανάπτυξης εξοντώνουν τις βιομηχανίες

Έμμεση πρόκληση προς τις ευρωπαϊκές αρχές να αλλάξουν τις πρακτικές τους και τις αξιολογήσεις τους για την ‘πράσινη’ ανάπτυξη εξέφρασε ο πρόεδρος της Μυτιληναίος , κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος σε ξένο μέσο ενημέρωσης (Platts).

Η πίεση της ενεργειακής μετάβασης προστίθεται στην «υπαρξιακή» πρόκληση που αντιμετωπίζει ο τομέας αλουμινίου της Ευρώπης και ο επερχόμενος μηχανισμός Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) της ΕΕ δεν είναι κατάλληλος για την προστασία των παραγωγών αλουμινίου της ηπείρου από τον διεθνή ανταγωνισμό καθώς απανθρακοποιούνται, σύμφωνα με τον Ευάγγελο Μυτιληναίο.

Οπως σημειώνει σε συνέντευξή του στο Platts, αντιμέτωποι με υποτονικές αγορές σε επίπεδο τελικού χρήστη εν μέσω χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, ιδίως στη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, τη Γερμανία, υψηλών τιμών ενέργειας και αυξανόμενης πίεσης για μείωση των εκπομπών άνθρακα, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί αλουμινίου αγωνίζονται να προσαρμοστούν.

Intrakom: Σημαντική συμφωνία με αυστραλιανή εταιρεία τεχνολογίας τηλεπικοινωνιών

H Intracom Telecom, διεθνής κατασκευαστής τεχνολογικών συστημάτων & λύσεων, ανακοίνωσε την επέκταση της συνεργασίας με την Wave1 Pty Ltd, έναν από τους κορυφαίους παρόχους μικροκυματικών (MW) τηλεπικοινωνιακών λύσεων στην Αυστραλία.

Η συνεργασία αυτή αποσκοπεί στην προώθηση περισσότερων προϊόντων από τα υπερσύγχρονα συστήματα E-Band και MW της Intracom Telecom, ανταποκρινόμενη στη ζήτηση των εταιρικών συνδρομητών για προηγμένες ασύρματες λύσεις δικτύων σε όλη την ήπειρο.

EΛΛΑΚΤΩΡ: Με τις νέες μετοχικές μεταβολές, η Ελλάκτωρ μπορεί να στραφεί και στο real estate

H  RB ELLAKTOR HOLDING B.V. (ελεγχόμενη από την REGGEBORGH INVEST B.V.) στις 26.02.2024 μεταβίβασε στην REGGEBORGH INVEST B.V. μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής (OTC), το σύνολο των μετοχών και των αντίστοιχων δικαιωμάτων ψήφου που κατείχε στην Εκδότρια. 

Η Ελλάκτωρ δεν εξηγεί τους λόγους αυτής της μεταβολής αλλά ουσιαστικά η Ελλάκτωρ μετασχηματίζεται σε εταιρεία real estate.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ