Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η αναβάθμιση της Tιτάν, η επέλαση της Autohellas και η ανάκαμψη της Eurobank

Ξένες αγορές – Ελληνικό χρηματιστήριο:  Το ‘ανάποδο έργο’ από το 2023 

Το αντίθετο σενάριο που είδαμε το 2022-2023 βλέπουμε ανάμεσα στην σχέση των ευρωπαικών αγορών και του ελληνικου χρηματιστηρίου.  Τα ευρωπαικά χρηματιστήρια καλπάζουν, το ελληνικό χρηματιστήριο πλαγιολισθαίνει χωρίς προσανατολισμό.  Ίσως γιατί οι ξένοι επενδυτές είχαν προεξοφλήσει πολύ υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο πληθωρισμό στις αρχές του χρόνου. 

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Ο Πύργος της Lamda, ο πράσινος Τιτάν και το μέρισμα της ΟΠΑΠ

Eurostat :  Παραμένει στα υψηλότερα επίπεδα ο πληθωρισμός Μαρτίου για την Ελλάδα 

Η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται ότι πιάστηκε χθες από την είδηση ότι η Eurostat έβγαλε υψηλά τον πληθωρισμό Μαρτίου για την Ελλάδα ενώ στην Ευρωζώνη έχουμε αποκλιμάκωση.  Υψηλός πληθωρισμός στην Ελλάδα που δεν έχει δικλείδες ασφαλείας ανάμεσα στην παραγωγή και στην κατανάλωση, σημαίνει εκτίναξη του κόστους παραγωγής και ταυτόχρονα νέα συρρίκνωση των διαθέσιμων εισοδημάτων. 

EKT : Μειώνεται το κόστος δανεισμού στην Ευρώπη από τον Ιούνιο.  Οι έλληνες τραπεζίτες τι λένε; 

Η Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού στη συνεδρίαση του Ιουνίου, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Πάμπλο Χερνάντεζ ντε Κος.  Για να δούμε πως θα αντιδράσουν οι έλληνες τραπεζίτες που συντηρούν πολύ υψηλά επίπεδα επιτοκίων και στα επιχειρηματικά δάνεια. 

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το free float στο ΕΧΑΕ, η άνοδος της OPTIMA Bank και o νέος παίκτης στις ΑΠΕ

Εurobank : Η ραγδαία ανάκαμψη της μετοχής και οι προσδοκίες για μέρισμα και αποτελέσματα α’ τρίμηνου 

Η μετοχή της Eurobank είχε την καλύτερη αντίδραση και σήμερα από τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές. Έφτασε στα 1,8 ευρώ  καλύπτοντας τις προηγούμενες πιέσεις.  Η ανθεκτικότητα της μετοχής αποδίδεται αφ’ ενός στις εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου και αφ’ ετέρου στις προσδοκίες για υψηλό μέρισμα.  

Attica Bank :  Δεν έχουν λάβει την αξιολόγηση του δανειακού χαρτοφυλακίου 

Η Attica Bank  δεν έχει λάβει ούτε έχει τεθεί υπόψη της, το αποτέλεσμα της προ-αξιολόγησης δανειακού χαρτοφυλακίου (pre-rating) από οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, στο πλαίσιο ενδεχόμενης υπαγωγής της στο Πρόγραμμα «Ηρακλής ΙΙΙ»

ΟΠΑΠ:  Παραμένει ανθεκτική η μετοχή πάνω από τα 16 ευρώ 

Πολύ να είχε αυξημένη μεταβλητότητα σήμερα η μετοχή (έφτασε μέχρι τα 16,29 ευρώ και τελικά έκλεισε στα 16,12 ευρώ πάλι με άνοδο) αλλά οι χρηματιστηριακές βλέπουν αυξημένη ανθεκτικότητα πάνω από τα 16 ευρώ. Τουλάχιστον μέχρι να μοιράσει το μέρισμα. 

Autohellas :  Η ‘δυναμική’  επέλαση 

Η Autohellas αναμένεται να καταγράψει νέα υψηλά πωλήσεων στο α’ τρίμηνο 2024 και αυτό είναι που πριμοδοτεί τις αγοραστικές διαθέσεις για την μετοχή.

Ταυτόχρονα έχει διαμορφώσει μία εξαιρετική μερισματική πολιτική ενώ έχει αυξηθεί θεαματικά η εμπορευσιμότητά της. 

Τέρνα Ενεργειακή: Ξεκίνησε η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμάτων στη Λακωνία 

Σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται πλέον και η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στη Σκάλα Λακωνίας, σηματοδοτώντας άλλο ένα ορόσημο για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Μεταξύ των πολλαπλών πλεονεκτημάτων της νέας μονάδας συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) βρίσκεται πλησίον της μονάδας, γεγονός που επιτρέπει την ελαχιστοποίηση των μεταφορών των απορριμμάτων και του υπολείμματος.

Υπενθυμίζεται, ότι έχει εκκινήσει ήδη η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Μονάδα της Παλαιόχουνης Αρκαδίας, ενώ εντός του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει και η ολοκληρωμένη διαχείριση στη Μονάδα της Καλλιρόης Μεσσηνίας.

Συνολικά, πρόκειται για μία επένδυση 167 εκατ. ευρώ (70 εκατ. επιδότηση ΕΣΠΑ), που περιλαμβάνει 3 Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), 3 Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης (ΣΜΑ) και αναπτύσσεται σε 3 Υποενότητες – Διαχειριστικές Ενότητες της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Συγκεκριμένα, οι ΜΕΑ-ΧΥΤΥ έχουν χωροθετηθεί σε Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία και οι ΣΜΑ  σε Κορινθία και Αργολίδα, ώστε η παραλαβή των απορριμμάτων να γίνεται σε απόσταση μικρότερη των 50 χλμ. από τις πρωτεύουσες των νομών της Περιφέρειας, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση των μεταφορών από τους Δήμους. 

Τιτάν : Γιατί αναβαθμίζει στα 31 ευρώ την τιμή στόχο 

Η Eurobank Equities αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα μεγέθη της εταιρείας Τιτάν κατά 5% με 6% στα EBITDA, στα 573 εκατ. ευρώ φέτος και στα 628 εκατ. το 2026, με το τελευταίο να υποδηλώνει αύξηση περιθωρίων κέρδους κατά 0,7% (στο 22%). Γι’ αυτό και δίνει τιμή στόχο τα 31 ευρώ. 

AVAX :  Έντονη αντίδραση για τον χαρακτηρισμό της μετοχής ‘φούσκα’ από διαδικτυακή σελίδα 

«Ο Όμιλος AVAX, εισηγμένος στο ΧΑΑ από το 1994, διαχρονικά επιδεικνύει διαφάνεια χωρίς να εμπλέκεται σε χρηματιστηριακά «παιχνίδια». Αναφορές στο διαδίκτυο σχετικά με τη μετοχή του με τον χαρακτηρισμό “φούσκα”, αλλά και περί της αξιολόγησης της μετοχής από οίκους διεθνώς εγνωσμένου κύρους, δεν μας αγγίζουν» ανέφερε με ανακοίνωση στο χρηματιστήριο. 

Εntersoft : Ποιες μετοχές την αντικαθιστούν στους χρηματιστηριακούς δείκτες 

Σύμφωνα με τους Βασικούς Κανόνες Διαχείρισης & Υπολογισμού των Δεικτών της Αγοράς Μετοχών, οι μετοχές της εταιρείας «ΕΝΤΕΡΣΟΦΤ Α.Ε. ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ & ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ & ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ» θα αφαιρεθούν από τη σύνθεση των δεικτών στους οποίους συμμετέχουν, λόγω χαμηλής διασποράς (free float).

Πιο συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν οι ακόλουθες αλλαγές στις συνθέσεις των δεικτών: 

  1. Γενικός Δείκτης Τιμών Χ.Α. & Δείκτης Συνολικής Απόδοσης Γενικού Δείκτη Χ.Α.
  2. Οι μετοχές της εταιρείας αφαιρούνται από τη σύνθεση των δεικτών και αντικαθίστανται από τις μετοχές της εταιρείας «LOULIS FOOD INGREDIENTS Α.Ε.» με συντελεστή στάθμισης μετοχών (free float) 25% και συντελεστή capping 1.0.
  3. FTSE/Χ.Α. Mid Cap
  4. Οι μετοχές της εταιρείας αφαιρούνται από τη σύνθεση του δείκτη και αντικαθίστανται από τις μετοχές της εταιρείας «LAVIPHARM Α.Ε.» με συντελεστή στάθμισης μετοχών (free float) 39%

Attica Group : Θεαματική αύξηση των μεγεθών του ακτοπλοϊκού ομίλου το 2023 

Το 2023 σε σχέση με τo 2022, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του Ομίλου αυξήθηκε κατά 11% φτάνοντας τα € 588,3 εκατ. από € 530,2 εκατ. Αύξηση της τάξης του 8,7% παρουσίασαν τα δρομολόγια των πλοίων με αντίστοιχη αύξηση στο μεταφορικό έργο επιβατών, Ι.Χ. οχημάτων και φορτηγών οχημάτων.

Κατά το 2023 ενισχύθηκε περαιτέρω ο στόλος του Ομίλου με 10 νέα πλοία φτάνοντας τα 43 έναντι 33 το 2022.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ Φόρων, Χρηματοδοτικών, Επενδυτικών Αποτελεσμάτων και Αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε € 126,4 εκατ. έναντι κερδών € 57,8 εκατ. το 2022. Τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους στη χρήση 2023 ανήλθαν σε € 61,2 εκατ. έναντι κερδών € 17,1 εκατ. στη χρήση 2022.

Σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα της χρήσης 2023 περιλαμβάνει το κέρδος από τη συγχώνευση με την ΑΝΕΚ Α.Ε. (αρνητική υπεραξία) ύψους € 22,8 εκατ., το οποίο προέκυψε λόγω της διαφοράς μεταξύ της εύλογης αξίας των καθαρών στοιχείων ενεργητικού που αποκτήθηκαν και του τιμήματος.

Το περιθώριο καθαρού κέρδους από την επαναλαμβανόμενη λειτουργία του Ομίλου (χωρίς το αποτέλεσμα της συγχώνευσης της ΑΝΕΚ Α.Ε.) ανέρχεται σε 6,5%.

Ο Όμιλος διαθέτει ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση και ικανοποιητική ρευστότητα. Τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου, ανήλθαν σε € 495,7 εκατ. από € 357,8 εκατ. στις 31.12.2022 και αντιστοιχούν σε € 2,04 ανά μετοχή της Εταιρίας (€ 1,66 στις 31.12.2022). Στις 31.12.2023 ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου σε σχέση με το EBITDA των τελευταίων δώδεκα μηνών ανέρχεται σε 3,8x.

Τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα στις 31.12.2023 ανέρχονται σε € 103,4 εκατ. (€ 87,9 εκατ. στις 31.12.2022), έχοντας προβεί σε συνολικές επενδυτικές ταμειακές εκροές € 63 εκατ. για το 2023.

Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης :  Δεν είναι ασφαλιστικές εταιρείες και τα λάθη φορολογισής τους 

Σε συνέδριο που διεξήχθη στην Αθήνα σχετικά με τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, ο κ. Άγγελος Στεργίου, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Διευθυντής του νομικού περιοδικού ΔτΚΑ,  οποίος τόνισε ότι τα Τ.Ε.Α. δεν πρέπει να έχουν την μεταχείριση ενός κρατικού προσώπου.

«Χωρίς ευνοϊκή φορολόγηση θα μειωθεί ο χώρος της επαγγελματικής ασφάλισης. Θα έπρεπε να υπήρχε ένα ανώτατο ποσό φοροαπαλλαγής. Ατόπημα, η εξίσωση των ομαδικών ασφαλιστηρίων με τα ΤΕΑ -τα Τ.Ε.Α. είναι κοινωνικά Ταμεία, δεν είναι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, είναι λάθος να τα βλέπετε έτσι».

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ