Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το ρεκόρ του Χ.Α και η κερδοφόρα ΕΥΑΘ

Αμερικανικές αγορές : Επανέκαμψαν στα υψηλά τους οι δείκτες – Μερικά ιστορικά στοιχεία

Την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες βούλιαξαν λόγω κάποιων ασαφών δηλώσεων στελεχών της FED και την Παρασκευή ανέκαμψαν και κάλυψαν το μεγαλύτερο μέρος των προηγούμενων απωλειών.

Ο βασικός λόγος είναι ότι βγήκαν ισχυρά μεγέθη σχετικά με την εργασία στις ΗΠΑ. Εν συντομία ο Dow Jones επέστρεψε προς τις 39.000 μονάδες.

Όπως αναφέρει σε έκθεσή της η Hellas Fin , η μητέρα των μετοχικών δεικτών, ο S&P 500 σημείωσε την καλύτερή του αύξηση από το 2019 καταγράφοντας κέρδη της τάξης του 10% στο α' τρίμηνο.

Η αναδρομή στις επιδόσεις του S&P 500 από το 1950 μέχρι το 2023, με άνοδο μεγαλύτερη του 8% στην διάρκεια του α’ τριμήνου, απαριθμεί 16 περιπτώσεις.

Σε όλες, εκτός από μία- αυτή του 1987-, η άνοδος συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του έτους και μάλιστα η μέση απόδοση συνολικά των υπόλοιπων 3 τριμήνων ήταν 9,66%.

Γενικός Δείκτης : Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση από τον Οκτώβριο 2023

Την πρώτη σημαντική εβδομαδιαία  διόρθωση της χρονιάς (-2,7%) κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης την προηγούμενη εβδομάδα. Πρόκειται μάλιστα, για  την μεγαλύτερη από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Οκτωβρίου του 2023. Τότε η διόρθωση είχε συμπέσει με τις καταστροφές στη Θεσσαλία.

Παει για νέο ρεκόρ κερδοφορίας το Χ.Α. - Πρωτοφανής η μερισματική απόδοση για τα ελληνικά δεδομένα

Στους 52 ισολογισμούς που έχουν ανακοινωθεί ο κύκλος εργασιών εμφανίζει αύξηση 5,3%, τα λειτουργικά κέρδη είναι μειωμένα κατά 2,6% έχοντας ξεπεράσει τα 10,4 δις ευρώ και η καθαρή κερδοφορία παρουσιάζει μείωση 0,6% προσεγγίζοντας τα 9,02 δις ευρώ.

Η προσθήκη των μεγεθών της ΔΕΗ (9/4) και της Jumbo (17/4) αναμένεται να δώσει τα απαραίτητα καύσιμα για την καταγραφή ενός νέου ρεκόρ στην κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών στο ΧΑ υπερβαίνοντας τις επιδόσεις του 2022.

Παράλληλα τα μερίσματα που ανακοινώνονται διαμορφώνουν πολύ ελκυστικές αποδόσεις με ορίζοντα λίγων μηνών, ήδη η μέση μερισματική απόδοση των μετοχών του FTSE-25 προσεγγίζει το 5% επίδοση επίσης πρωτοφανής για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς.

Τα ανωτέρω αποτελούν ένα θεμελιώδες δίχτυ ασφαλείας, θα λειτουργήσουν ανασταλτικά στις έξωθεν πιέσεις μετριάζοντας σημαντικά το δυνητικό καθοδικό περιθώριο.

Εurobank : Η Jefferies αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,6 ευρώ

Μία πολύ ενθαρρυντική για την μετοχή της Eurobank έκθεση έβγαλε η αμερικανική Jefferies.

Η Jefferies αυξάνει την τιμή-στόχο για τη μετοχή της Eurobank στα 2,60 ευρώ από 2,25 ευρώ πριν, επισημαίνοντας τη διαφοροποίηση της τράπεζας σε σχέση με τις άλλες ελληνικές τράπεζες, καθώς αναμένει το 50% των βασικών λειτουργικών κερδών της να παράγεται εκτός Ελλάδας μέχρι το 2026.  

Επίσης αυξάνει τις εκτιμήσεις  για τα κέρδη ανά μετοχή του 2024 και του 2025 κατά 11% και 20%, αντίστοιχα, λόγω των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους (NII) και των προμηθειών και τα χαμηλότερα επίπεδα φορολογίας

ΑΚΤΩΡ / Εξάρχου : Η ΑΚΤΩΡ θα αυξήσει την παρουσία της στη Ρουμανία

Η Άκτωρ θα επιδιώξει την επέκταση του αποτυπώματός της στη Ρουμανία μέσα από την αξιοποίηση των νέων ευκαιριών της αγοράς, που θα προκύψουν στο μέλλον, όπως οι ΣΔΙΤ και οι παραχωρήσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Άκτωρ, Αλέξανδρος Εξάρχου, μιλώντας στο Συνέδριο "Economist Impact" που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Βουκουρέστι.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Εξάρχου, από την πρώτη στιγμή της ολοκλήρωσης της εξαγοράς της Άκτωρ από τον Όμιλο Intrakat, η Ρουμανία αποτέλεσε ύψιστη προτεραιότητα για την Άκτωρ, η οποία κινητοποίησε τεράστιους υλικούς και ανθρώπινους πόρους προκειμένου να επιταχυνθούν οι εργασίες αποπεράτωσης των έργων της εκεί.

Η Άκτωρ, η οποία είναι παρούσα στη Ρουμανία εδώ και 20 χρόνια, ενισχύθηκε το τελευταίο διάστημα με σημαντικά κεφάλαια, ώστε να επιταχύνει την εκτέλεση των έργων της στη Ρουμανία, σημείωσε ο επικεφαλής της Άκτωρ.

Ο κ. Εξάρχου προχώρησε και σε έναν απολογισμό προόδου των εν εξελίξει μεγάλων έργων που υλοποιεί η Άκτωρ στη Ρουμανία, αθροιστικού προϋπολογισμού €1,3 δισ.

ΕΥΑΘ : Κερδοφόρα η χρήση 2023

Κερδοφόρα η οικονομική χρήση 2023 για την ΕΥΑΘ με τα μετά φόρων αποτελέσματα να διαμορφώνονται σε 1,242 εκατ.  έναντι ζημιών 3,993 εκατ. το 2022/

Η εταιρεία κατέγραψε ταυτόχρονα αύξηση τζίρου περί τα 2 εκατ. μείωση κόστους πωλήσεων κατά 4,2 εκατ  και μικτό περιθώριο κέρδους στα €13,6 εκ έναντι €5,5 εκ την προηγούμενη χρήση.

Σημαντικά και τα ποσοστά αύξησης για τα κέρδη προ φόρων στο 162% και 131% για τα μετά φόρων κέρδη, καθώς και για τον δείκτη EBITDA, που σημείωσε αύξηση κατά 665%.

ΝOVAL PROPERTY

Η Noval Property,  ολοκλήρωσε πρόσφατα την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού στο εμπορικό πάρκο Mare West, στην Κόρινθο. Βασική προτεραιότητα της επένδυσης αποτελεί η κάλυψη μέρους των κοινόχρηστων αναγκών του εμπορικού πάρκου σε ηλεκτρική ενέργεια με τη μορφή του Ενεργειακού Συμψηφισμού (Net Metering).

ΜΠΛΕ ΚΕΔΡΟΣ : Σφάγισαν τους δύο τελευταίους ορόφους του γνωστού ξενοδοχείου κοντά στην Ακρόπολη 

Με ανακοίνωσή της η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Τουρισμού προέβη στις 29.03.2024 σε μερική σφράγιση της ξενοδοχειακής επιχείρησης Coco-mat Athens BC, που λειτουργεί η

μισθώτρια εταιρεία Hotel Cluster ΑΕ στο κτίριο ιδιοκτησίας της Εταιρείας επί της οδού Φαλήρου 5,

Κουκάκι, για τους χώρους που βρίσκονται άνωθεν της στάθμης των 24 μέτρων καθώς και του δώματος σύμφωνα με προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Το υπόλοιπο τμήμα του ξενοδοχείου λειτουργεί κανονικά. Η εταιρεία θα κινηθεί νομικά εναντίον της απόφασης αυτής.

Cenergy :  Στα 11 ευρώ τιμή στόχο την ανεβάζει η Euroxx ΑΕΠΕΥ

Ανεβάζει στα 11 ευρώ (από 8 ευρώ) την τιμή-στόχο για τη Cenergy Holdings η Euroxx, δίνοντας σύσταση «overweight». 

Εκτιμά ότι οι πολλαπλασιαστές (EV/EBITDA 7,3x το 2024 με βάση την εκτίμηση, discount περίπου 25% έναντι ομοειδών εταιρειών) είναι πολύ ελκυστικοί ενόψει των ισχυρών ρυθμών ανάπτυξης που θα ακολουθήσουν, με εξασφαλισμένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο 3 δισ. ευρώ.

ΚΛΟΥΚΙΝΑΣ-ΛΑΠΠΑΣ (Mothercare) : Τα παιδικά βρεφικά είδη θα ενταχθούν σε άλλη εταιρεία

Ενημέρωσε το Χρηματιστήριο για την  απόσχιση του εμπορικού κλάδου βρεφικών και παιδικών ειδών της Εταιρείας και την εισφορά του σε νέα εταιρεία που θα συσταθεί ως 100% θυγατρική της Εταιρείας. Η ίδια η εταιρεία θα γίνει real estate συμφερόντων Κόκκαλη.

Το καλαντάρι της εβδομάδας

Στο εξωτερικό ξεκινούν οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα με κυριότερες την προσεχή Παρασκευή αυτές των Blackrock, Citi, JPMorgan και Wells Fargo.

Την Τετάρτη ωστόσο αναμένεται η κομβικής σημασίας ανακοίνωση του πληθωρισμού για τον μήνα Μάρτιο στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η τακτική συνεδρίαση της ΕΚΤ για την Νομισματική Πολιτική του ευρώ η οποία αναμένεται να δώσει σαφέστερες ενδείξεις για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των επιτοκίων κατά την φετινή χρονιά.

Στα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα οι εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα του 2023 την ερχόμενη εβδομάδα είναι οι ΔΕΗ, Φουρλής (09/04) και ΑΔΜΗΕ, Ευρωσύμβουλοι (11/04).

Επισημαίνεται τέλος ότι την Δευτέρα η Τράπεζα της Ελλάδος στο πλαίσιο της τακτικής γενικής συνέλευσης θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις της για τους βασικούς μακροοικονομικούς δείκτες του 2024.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ