Νέα
  • ΓΔ: 1424.04 +0.16%
  • Τζίρος: 184,77 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το καμπανάκι Στουρνάρα, το ρεκόρ στο Χ.Α και τα κέρδη της OPTIMA

Πηγή: Eurokinissi

EXAE : Ρεκόρ οι χρηματικές διανομές 5,2% για το ελληνικό χρηματιστήριο 

Οι χρηματικές διανομές (μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίων) ανέρχονται σε 3,3% για το σύνολο της αγοράς ή 5,2% ανάμεσα στις εταιρείες που θα μοιράσουν μέρισμα ή θα κάνουν επιστροφή κεφαλαίου.

Οι ξένοι επενδυτές στο τέλος του α' τριμήνου διαμορφώθηκαν στο 65,6%  της κεφαλαιοποίησης ενώ είχαμε εισροές κεφαλαίων ύψους 685 εκατ. Ευρώ.

Οι μερίδες των επενδυτών έφτασαν στις 26.409 (μ.ο ενεργών μερίδων) αυξημένος κατά 5,3%.

Αυτά είναι τα στοιχεία του α' τριμήνου 2024 που έδωσε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ κ. Κοντόπουλος. 

Σε ότι αφορά τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων είναι περίπου στο 4,5% (ανάμεσα στις εταιρείες που θα μοιράσουν).  

Attica Group : Πούλησε το μερίδιό της στην Africa Morocco έναντι 49 εκατ. Ευρώ με 21 εκατ. καθαρό κέρδος 

H ATTICA Α.Ε. ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ανακοίνωσε ότι ήλθε σε δεσμευτική συμφωνία με τη Stena Line Holding BV, για τη μεταβίβαση της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Μαροκινής εταιρείας Africa Morocco Link (AML), ποσοστού 49%, το οποίο κατέχει μέσω θυγατρικής της εταιρείας.

Η συμφωνία προβλέπει και την ταυτόχρονη πώληση των πλοίων Morocco Star και Highspeed 3, πλοιοκτησίας θυγατρικών του Ομίλου και τα οποία συνδέονται με την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης αγοράς.

Το συνολικό τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται στα € 49 εκατ. ενώ το καθαρό κέρδος για τον Όμιλο αναμένεται να ξεπεράσει τα € 21 εκατ. και θα συμπεριληφθεί στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου με την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Cenergy : Η Hellenic Cables ανέλαβε σύμβαση  στη Γερμανία 

H Amprion GmbH, ένας από τους κορυφαίους Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς (TSOs) της Ευρώπης, ανέθεσε στη Hellenic Cables, τον κλάδο καλωδίων της, την υλοποίηση στη Γερμανία δύο συστημάτων υπόγειας μεταφοράς εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) 380kV που αφορούν τα έργα Borgholzhausen (BHH, ENLAG16) και Conneforde-Cloppenburg -Merzen (CCM, BBPIG6, Τμήματα Α και C).

Γιάννης Στουρνάρας  : The road to hell για τις ελληνικές τράπεζες από το 2009 μέχρι 2012 

Την καταστροφική πορεία των ελληνικών τραπεζών κατά την α' φάση της κρίσης από το 2009 μέχρι και το PSI του 2012 ανέφερε ο διοικητής της ΤτΕ στη Βουλή.

Μαζική εκροή καταθέσεων (37% κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2009-Ιουνίου 2012, €87 δισεκατομμύρια συνολικά, και 27% κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2014-Ιουλίου 2015, €44 δισεκατομμύρια συνολικά)

  1. Αποκλεισμό πρόσβασης σε αγορές κεφαλαίου και χρήματος με ταυτόχρονη υποχρέωσηαποπληρωμής υποχρεώσεων άνω των €40 δισεκατομμυρίων
  2.  Ζημίες €40 δισεκατομμυρίων περίπου από το πρόγραμμα ανταλλαγής κρατικών ομολόγων (PSI).
  3. Άνευ προηγουμένου αύξηση σχηματισμού προβλέψεων από την διαρκώς επιδεινούμεν ποιότητα δανείων και περιουσιακών στοιχείων (ο δείκτης καθυστερήσεων ανέβηκε από το 5% στα τέλη του 2008 στο 21,5% στα μέσα του 2012, στο 35% περίπου στα τέλη του 2014 και σχεδόν 50% στις αρχές του 2016).

ΔΕΗ : Αυξάνουν θέσεις ξένα χαρτοφυλάκια 

Σημαντική άνοδο κατέγραψε χθες η μετοχή της ΔΕΗ και πιθανότατα οφείλεται στην αύξηση θέσεων από ξένα χαρτοφυλάκια. Σε ότι αφορά την πορεία των κερδών / μετοχή θα είναι πολύ καλή για όλο το 2023 όπως μας είπαν αναλυτές της αγοράς. Σήμερα περιμένουμε τα αποτελέσματα έτους και η αγορά προεξοφλεί ισχυρά νούμερα. 

Tράπεζα της Ελλάδος : Μερισματική απόδοση 4,1% 

Το καθαρό μέρισμα που θα εισπράξουν οι μέτοχοι διαμορφώνεται σε ποσό ευρώ 0,6384 ανά μετοχή. Ως ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος συμμετοχής στην ως άνω καταβολή μερίσματος ορίζεται η 18η Απριλίου 2024.

Από την ίδια ημερομηνία οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος θα είναι διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το δικαίωμα συμμετοχής στην καταβολή του μερίσματος.

Ως ημερομηνία καταγραφής (record date) ορίζεται η 19η Απριλίου 2024 Η μερισματική απόδοση με το χθεσινό κλείσιμο διαμορφώνεται στο 4,1%.

Ελλάκτωρ : Επιβεβαίωσε το Due Dilligince για την Ηλέκτωρ, εκτινάχθηκε η μετοχή 

H ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιβεβαίωσε χθες - σε απάντηση Επιστολής της Επ. Κεφαλαιαγοράς με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα - ότι ξεκίνησε διαδικασία δέουσας επιμέλειας (due diligence) στην ΗΛΕΚΤΩΡ από την Motor Oil, με την εταιρεία να προσθέτει πάντως ότι "μέχρι την παρούσα χρονική στιγμή, η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ δεν έχει γίνει αποδέκτης προσφοράς εξαγοράς της ΗΛΕΚΤΩΡ".  

Εάν πουληθεί η ΗΛΕΚΤΩΡ, τότε η ρευστότητα της Ελλάκτωρ θα φτάσει κοντά στα 850 εκατ. Ευρώ και η εταιρεία σύμφωνα με πληροφορίες θα κληθεί να επιλέξει τι θα κάνει με την ρευστότητα αυτή. Θα γίνει εταιρεία real estate;  θα αυξήσει το ποσοστό της σε τράπεζες;  θα επιστρέψει μεγάλο κεφάλαιο στους μετόχους;  Όλα υπό εξέταση. 

ΔΑΑ: Μετοχή για να 'πιάσεις' τον ελληνικό τουρισμό την θεωρεί η NBG Securities 

Ως την πλέον ενδεικτική (μαζί με την Aegean) μετοχή για να τοποθετηθεί κάποιος στην ελληνικό τουρισμό θεωρεί τη μετοχή του Αεροδρομίου (Δ.Α.Α) η NBG Securities.  Με τιμή-στόχο στα 8,3 ευρώ, κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, και σύσταση "neutral" ξεκινά κάλυψη για τον τίτλο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών η NBG Securities.

Ωστόσο επισημαίνει και ότι η εικόνα των κερδών του ΔΑΑ είναι αδύναμη, με αναμενόμενη πτώση των καθαρών κερδών κατά ένα μέσο 11,2% έως το 2026 λόγω αύξησης των δαπανών για τη στήριξη της υψηλότερης ταξιδιωτικής κίνησης. 

Τράπεζα Πειραιώς : Ετοιμάζεται και αυτή για 6ετές εταιρικό ομόλογο. Να προλάβει το καλό κλίμα 

Η συγκυρία είναι θετική – ακόμη- για τις τράπεζες και τα χρηματιστήρια και η Τράπεζα Πειραιώς θα βγει στις αγορές για έκδοση εταιρικού ομολόγου το αμέσως προσεχές διάστημα με εξαετές ομόλογο προετοιμάζει η Τράπεζα Πειραιώς  

Η τράπεζα έδωσε mandate σε BofA, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan και UBS ως αναδόχους, να διοργανώσουν σειρά παρουσιάσεων στους επενδυτές από σήμερα.

Θα ακολουθήσει η έκδοση εξαετούς ομολόγου, που θα μπορεί να ανακληθεί με το πέρας της πενταετίας (6NC5), αναλόγως με τις συνθήκες στις αγορές.  Οι τίτλοι αναμένεται να λάβουν αξιολόγηση Ba2 και BB- από τις Moody's και Fitch αντίστοιχα.   

ΚΡΙ-ΚΡΙ : Στις 16 Απριλίου θα ανακοινώσει εταιρικά αποτελέσματα χρήσης 2023 

Πολύ θετικά θα είναι τα εταιρικά αποτελέσματα χρήσης 2023 για την ΚΡΙ-ΚΡΙ που θα ανακοινωθούν στις 16 Απριλίου.

Η εταιρεία είναι πρώτη στην αγορά γιαουρτιού και δεύτερη στην αγορά παγωτού στην Ελλάδα ενώ έχει και αυξημένες εξαγωγές.

Στην ελληνική αγορά του παγωτού, το brand Κρι Κρι βρίσκεται στη δεύτερη θέση σε πωλήσεις, με μερίδιο 22,5% σε όγκο και διαθέτοντας 20.000 σημεία πώλησης σε όλη την επικράτεια. Στο γιαούρτι, ένα στα δύο γιαούρτια στην Ελλάδα παράγεται από την Κρι Κρι.

OPTIMA : Το μέρισμα έφερε μεγάλη άνοδο στη μετοχή 

Το προτεινόμενο μέρισμα θα ανέρχεται σε 0,44 ευρώ ανά μετοχή, που συνεπάγεται διανομή κερδών της τάξης του 32% και η μερισματική απόδοση ξεπερνά το 6% επί της τιμής του IPO.

Σίγουρα όσοι τοποθετήθηκαν στη μετοχή θα έχουν κάθε λόγο να είναι ευχαριστημένοι. 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ