Νέα
  • ΓΔ: 1442.21 -2.04%
  • Τζίρος: 134,90 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

X.A: Κράτησε τις 1.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Eβδομαδιαία μεταβολή 1,24%

Έντονη υποχώρηση της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς  στο τέλος της εβδομάδας με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί ακόμη κάτω από τις 1.400 μονάδες  και ταυτόχρονα πάνω από 100 μετοχές να κλείνουν με αρνητική μεταβολή.

Την χειρότερη χρηματιστηριακή εικόνα επεφύλαξε η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.  Δεν ήταν μόνο η υποχώρηση του Γενικού Δείκτη προς τις 1.400 μονάδες αλλά το γεγονός ότι  95 μετοχές που διαπραγματεύθηκαν έκλεισαν με υποχώρηση.

Συνεπώς η πτώση διαχύθηκε όχι μόνο στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης αλλά και μικρής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η πτώση αυτή έχει να κάνει με εξωγενείς αιτίες (γεωπολιτικές εντάσεις, καθυστέρηση διαδικασίας μείωσης επιτοκίων, πτώση ξένων αγορών) αλλά κυρίως με την απροθυμία τοποθετήσεων πριν ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

Η αγορά δεν μπόρεσε να αντιδράσει ανοδικά στην αρχή της συνεδρίασης και σταδιακά όχι μόνο υποχώρησε κάτω από τις 1.410 μονάδες αλλά έχασε ενδοσυνεδριακά και τις 1.400 μονάδες (χαμηλό ημέρας στις 1.395 μ). Τελικά με κινήσεις στο market making σε δεικτοβαρείς μετοχές , η αγορά κατάφερε να κρατήσει τις 1.400 μονάδες.

Η εβδομαδιαία μεταβολή του Γεν. Δείκτη ήταν 1,24% και ουσιαστικά επανέφερε την αγορά σε επίπεδα άνω των 1.400 μονάδων. Ωστόσο το ενδεχόμενο επιστροφής προς τις 1.380 μονάδες , όπως δείχνουν οι συνθήκες είναι πολύ πιθανό.

Νέα υποχώρηση των τραπεζικών μετοχών

Στο τέλος της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στις 1.400, μονάδες με υποχώρηση (-1,12%). Η αξία συναλλαγών έφτασε στα 130 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 17 έκλεισαν με άνοδο και οι 95 υποχώρησαν.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-1,07%), ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE  Mid Cap) μειώθηκε κατά (-2,26%). 

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά (-2,09%). Στους υπόλοιπους κλάδους, υποχώρηση κατέγραψαν οι τηλεπικοινωνίες (-1,67%), οι πετρελαϊκές (-1,35%), οι βιομηχανικές (-1,11%).

Ανοδικά κινήθηκαν τα τρόφιμα-ποτά (1,01%). 

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε Μυτιληναίο, Τράπεζα Πειραιώς, ΕΤΕ, Eurobank, Jumbo, ΔΕΗ.  

Πτωτική η Αμερική, μικτές τάσεις η Ευρώπη

Σε ότι αφορά τις ξένες αγορές, οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις ΗΠΑ ήταν καθοδικοί με τον Dow Jones να υποχωρεί (-0,66%), τον S&P 500 (-0,71%) και τον Nasdaq (-0,82%).  Στην Ευρώπη, ο γερμανικός DAX κινούνταν σταθεροποιητικά, ο γαλλικός CAC (-0,13%), ο ιταλικός MIB (0,35%)  και ο Eurostoxx 50 (-0,13%).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ