Νέα
  • ΓΔ: 1477.69 -0.27%
  • Τζίρος: 84,08 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή βάζει «φωτιά» στα χρηματιστήρια

Οι «φλόγες του πολέμου» εξαπλώνονται στη Μέση Ανατολή και με ανοικτό και το πεδίο της Ουκρανίας φαίνεται ότι οι συνθήκες για τις οικονομίες επιδεινώνονται. Το πετρέλαιο οδεύει προς τα 100 δολάρια/βαρέλι, ναρκοθετώντας την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη. Μετά από 4 μήνες ανακοπής των φόβων της ύφεσης και του στασιμοπληθωρισμού, φαίνεται ότι επανέρχονται οι εκτιμήσεις για μειωμένους ρυθμούς ανάπτυξης και πιθανή υποχώρηση και του τουρισμού αυτή τη φορά.

Οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ευρώπη αντέδρασαν με ψυχραιμία μέχρι την Παρασκευή αλλά δεν ξέρουμε πως θα ανοίξουν την Δευτέρα πρωί. Εγχώριοι χρηματιστές θεωρούν ότι μετά τις δηλώσεις του Ιράν περί «ολοκλήρωσης της απάντησής τους» θα πρυτανεύσει η λογική. Όμως το Ισραήλ υπολογίζει σε νέα απάντηση και οι χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, βρίσκονται σε  κατάσταση ανησυχίας. 

Μειώνεται η ιδιωτική κατανάλωση και η ζήτηση ακινήτων

Η Ελλάδα λόγω γειτνίασης με την περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει κάθε λόγο να είναι ιδιαίτερα ανήσυχη γι' αυτές τις εξελίξεις. Ταυτόχρονα καταγράφεται επενδυτική και καταναλωτική «κόπωση» στις επιχειρήσεις και στον δημόσιο τομέα.

Ενδεικτικό είναι ότι ο Μάρτιος 2024 ήταν ο πρώτος μήνας τα τελευταία 2 χρόνια που οι πωλήσεις αυτοκινήτων και μηχανών κατέγραψαν υποχώρηση σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.

Επίσης μείωση καταγράφεται και στην ιδιωτική κατανάλωση και στη ζήτηση ακινήτων και στις επενδυτικές δαπάνες αλλά και στις καταθέσεις στις τράπεζες.

Την προηγούμενη εβδομάδα, λειτούργησε άψογα η στήριξη των 1.380 μονάδων και ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε προς τις παρυφές των 1.430 μονάδων.

Οι διορθωτικές όμως κινήσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή τον επανέφεραν στις 1.400 μονάδες (και ενδοσυνεδριακά κάτω απ' αυτές). 

Η εβδομαδιαία μεταβολή

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχει προεξοφλήσει όλες τις θετικές εξελίξεις. Έχουμε καλά αποτελέσματα και ρεκόρ κερδοφορίας του 2023 με πάνω από 10 δισ. ευρώ λειτουργικά κέρδη και περίπου μερισματική απόδοση 5% ανάμεσα σε μετοχές που θα μοιράσουν μέρισμα. 

Η αγορά περιμένει να δει τις εξελίξεις στο εξωτερικό που θα κρίνει εάν θα συνεχιστούν οι τοποθετήσεις των ξένων επενδυτών (κατέχουν το 65% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. Στους έλληνες θεσμικούς και ιδιώτες έχει ολοκληρωθεί το  κύμα εισόδου (Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου).

►Διαβάστε επίσης: Χ.Α.: Ανοιξε με κέρδη - Εντονη ανάκαμψη των ευρωπαϊκών αγορών

Τράπεζες και λοιπά blue chips

Κλειδί θα είναι η πορεία των τραπεζικών μετοχών οι οποίες διακρίνονται από μεικτές τάσεις και μεταβλητότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η μετοχή της Eurobank η οποία ανέβηκε από τα επίπεδα του 1,7 ευρώ στο 1,9 ευρώ και μετά ξαναυποχώρησε.

Μεγαλύτερη σταθερότητα έχει η μετοχή της ΕΤΕ στην οποία επικειται προς το τέλος του α' εξαμήνου το placement των μετοχών του ΤΧΣ. 

H Πειραιώς  μετά από το placement του ΤΧΣ είναι πρώτη σε εμπορευσιμότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο Από πλευράς των μη χρηματοοικονομικών blue chips,  τα τρόφιμα ποτά (Coca Cola HBC), οι βιομηχανικές (Μυτιληναίος, Cenergy), τα προσωπικά προϊόντα (Jumbo, ΟΠΑΠ) και οι μετοχές ενέργειας (ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή) παραμένουν στο προσκήνιο. Καλή εικονα είχαν και οι τηλεπικοινωνίες με τον ΟΤΕ να δείχνει μεγάλη κινητικότητα.

►Διαβάστε επίσης: X.A: Κράτησε τις 1.400 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Eβδομαδιαία μεταβολή 1,24%

Τα δύο σενάρια

Τα δύο σενάρια που διαμορφώνονται για την επόμενη εβδομάδα είναι:

  1. H υποχώρηση του Γενικού Δείκτη κατά τις πρώτες συνεδριάσεις προς τις 1.380 μονάδες όπου θα δοκιμαστουν και πάλι οι στηρίξεις.  
  2. Το δεύτερο σενάριο δίνει την προοπτική επιστροφής  προς τις 1.420-1.430 μονάδες με ανοδική αντίδραση των τραπεζών.

Η ατζέντα της επόμενης εβδομάδας

Στο εξωτερικό συνεχίζονται οι δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων α’ τριμήνου στις ΗΠΑ την ερχόμενη εβδομάδα με κυριότερες αυτές των Goldman Sachs (15/04), Bank of America, Johnson & Johnson, Morgan Stanley (16/04) Blackstone, Netflix (18/04) American Express και P&G (19/04).

Σε μάκρο επίπεδο ξεχωρίζουν οι ανακοινώσεις για τις λιανικές πωλήσεις Μαρτίου στις ΗΠΑ (15/04) και τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη (17/04) για τον οποίο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί τον Μάρτιο στο 2,4%.

Στα εγχώρια προγραμματισμένα γεγονότα οι εισηγμένες που ανακοινώνουν αποτελέσματα του 2023 την ερχόμενη εβδομάδα είναι οι Orilina Properties, Viokarpet, Κρι-Κρι (16/04), Jumbo, ΟΛΘ, Lamda Development, ΑΔΜΗΕ (17/04) και Aloumyl (19/04).

Χωρίς το μέρισμα χρήσης 2023 θα διαπραγματεύονται την Δευτέρα οι μετοχές της Πετρόπουλος (€0,8644), την Πέμπτη χωρίς το μέρισμα θα διαπραγματεύονται οι μετοχές της Τράπεζας της Ελλάδος (€0,6720) ενώ την Παρασκευή θα είναι κομμένη η μετοχή της Παπουτσάνης από το υπόλοιπο μερίσματος της περυσινής χρήσης (€0,04).

Επισημαίνεται τέλος ότι το βράδυ της την ερχόμενης Παρασκευής η S&P θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το ελληνικό αξιόχρεο.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα