Νέα
  • ΓΔ: 1490.46 -0.08%
  • Τζίρος: 123,95 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Πτώση 0,93% με οδηγό τις διεθνείς αγορές - Τι βλέπουν οι αναλυτές για την Mytilineos

Πηγή: Eurokinissi

Tα αποτελέσματα α’ τριμήνου  και η πρόθεση του ομίλου «Μυτιληναίος» για dual listing (Aθήνα-Λονδίνο) θα ήταν ένα εξαιρετικό ‘πρόγευμα’  για το ελληνικό χρηματιστήριο, εάν οι συνθήκες στο εξωτερικό ήταν καλές. Όμως χθες στις ξένες αγορές κυριάρχησαν οι πωλητές και η πτώση τους παρέσυρε και το ελληνικό χρηματιστήριο (Γενικό Δείκτη) σε χαμηλότερα επίπεδα. Ήταν δε , τόση επίδρασή των ξένων πωλητών, ώστε και η μετοχή της ‘Μυτιληναίος’  υποχώρησε (-0,94%)   παρά τις θετικές ανακοινώσεις.

Ξένες αγορές

Οι ξένες αγορές, είχαν πολλούς λόγους να υποχωρήσουν. Κινούνται σε Αμερική και Ευρώπη σε ιστορικά υψηλά, και επιθυμούν την ‘αποθέρμανση’ και οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές και οι Κεντρικές Τράπεζες που θεωρούν ότι η μεγάλη χρηματιστηριακή άνοδος είναι δημιουργός πληθωριστικών τάσεων. Επίσης και οι ρυθμοί ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές ή αποτέλεσαν άλλοθι ρευστοποιήσεων.

Oι πτωτικές κινήσεις έγιναν εντονότερες μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών. Ο Dow Jones υποχωρούσε, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης,  κατά -1,38%, ο S&P 500 κατά -1,45%  και ο Nasdaq κατά-2,1%. Στην Ευρώπη οι  πτωτικές τάσεις επιδεινώθηκαν μετά το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών. Λίγο πριν τις 17.00 ώρα Ελλάδος, ο γερμανικός DAX  υποχωρούσε κατά -1,2%, ο γαλλικός CAC κατά -1,4%, ο ιταλικός MIB -1,26%, Εurostoxx 50 -1,5%

Eλληνικό Χρηματιστήριο

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις θετικές ανακοινώσεις της «Μυτιληναίος», οι οποίες δεν επηρέασαν την μετοχή που κινήθηκε πτωτικά με εντολές κυρίως από ξένα χαρτοφυλάκια.  Η πτώση των τραπεζικών μετοχών και αρκετών άλλων δεικτοβαρών μετοχών συντήρησαν τις καθοδικές τάσεις τόσο στο σύνολο της αγοράς όσο και σε επίπεδο Γενικού Δείκτη.

Μέχρι το άνοιγμα των αμερικανικών αγορών, το ελληνικό χρηματιστήριο έδειχνε ότι κρατούσε σε χαμηλά επίπεδα τις πιέσεις του Γ.Δ. πέριξ των 1.440 μονάδων. Όμως, μετά τις 16.30 ώρα Ελλαδος, οι εντολές πωλήσεων αυξήθηκαν με αποτέλεσμα να αυξηθούν και οι πιέσεις σε μετοχές και δείκτες.

Στο τέλος της συνεδρίασης, ο Γ.Δ. βρέθηκε στις 1435,19 μονάδες με υποχώρηση -0,93%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 143 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 36 έκλεισαν ανοδικά και οι 82 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) μεταβλήθηκε κατά -0,95% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap) κατά -0,98%.  Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, οι Τράπεζες υποχώρησαν -1,16% και μεγαλύτερες πτώσεις είχαν οι πρώτες ύλες -2,33%, τα τρόφιμα-ποτά (-1,42%), το πετρέλαιο (-1,19%). 

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, ΕΤΕ, Mυτιληναίος, Alpha Bank, ΟΠΑΠ.  Να επισημάνουμε ότι σε προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης βρέθηκε η μετοχή της Epsilon Net μέχρι να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες με ξένο επενδυτή.

Όπως αναφέραμε, το γεγονός της ημέρας ήταν τα αποτελέσματα  α’ τριμήνου 2024 του ομίλου ‘Μυτιληναίος’  τα οποία ήταν καλύτερα απ’ ότι ανέμεναν οι αναλυτές.  Μαζί με τα αποτελέσματα α’ τρίμηνου, ανακοινώθηκε επίσημα (γιατί όλοι έγραφαν ότι ενδέχεται το dual listing) ότι ο όμιλος κινείται για να εισέλθει και στο λονδρέζικο χρηματιστήριο.  Ωστόσο οι θετικές ανακοινώσεις δεν επέτρεψαν την άνοδο της μετοχής , γιατί απλούστατα ήταν πολύ κακή η  χρηματιστηριακή συγκυρία στο εξωτερικό. 

Οι αναλυτές για το dual listing της Μυτιληναίος

Citi: Σύσταση αγοράς και τιμή-στόχο τα 46 ευρώ

Η Citi διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Mytilineos, με τιμή-στόχο τα 46 ευρώ μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Εκτιμά ότι τα αποτελέσματα α’ τριμήνου  θα οδηγήσουν σε ανοδική αναθεώρηση τα κέρδη του Ομίλου. Για φέτος, η Citi προβλέπει έσοδα της τάξεως του 5,39 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 686 εκατ. ευρώ.  

NBG Securities: Σύσταση outperform και τιμή στόχο τα 50 ευρώ

Τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Mytilineos παρέχουν εμπιστοσύνη στις θετικές προοπτικές της εισηγμένης, τονίζει η NBG Securities, σε έκθεσή της στην οποία διατηρεί τη σύσταση outperform, με τιμή-στόχο τα 50 ευρώ.

Η NBG βλέπει θετικές προοπτικές για το σύνολο του 2024, ενώ αναμένει μέση ετήσια αύξηση των πωλήσεων, των EBITDA και των κερδών ανά μετοχή κατά 13%, 9% και 8% αντίστοιχα έως το 2026.

Euroxx ΑΕΠΕΥ: Μεγάλη ανάπτυξη από την ενεργειακό τομέα

Το EBITDA του Ομίλου έφτασε τα 252 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2024 έναντι 225 εκατ. ευρώ την ίδια περίοδο του 2023 (+12% σε ετήσια βάση) και επίσης πάνω από τις προβλέψεις της χρηματιστηριακής (236 εκατ. ευρώ). Ο ρυθμός αυτός οφείλεται κυρίως στον Ενεργειακό Τομέα, ο οποίος συνέβαλε σε EBITDA 184 εκατ. ευρώ έναντι της εκτίμησης για 168 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό για dual listing επισημαίνει ότι η Mytilineos επαναλαμβάνει παράλληλα τη δέσμευσή της για την ελληνική οικονομία.

OPTIMA BANK: Θα προσφέρει αυξημένη ρευστότητα το dual listing

Η OPTIMA σημειώνει ότι η Mytilineos ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της περαιτέρω διεθνούς ανάπτυξής της, ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, λαμβάνοντας υπόψη την ολοένα και πιο διαφοροποιημένη γεωγραφική της παρουσία και στοχεύοντας να προσφέρει αυξημένη ρευστότητα στους επενδυτές της.

ΒΕΤΑ AXEΠΕΥ: Καλή αρχή για τα αποτελέσματα του 2024 , το α’ τρίμηνο

H Beta στο πρωινό σχόλιο επισημαίνει ότι ο όμιλος ανακοίνωσε επίσημα ότι αξιολογεί τη διπλή εισαγωγή τους επόμενους 12-18 μήνες, ενδεχομένως στο LSE. Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, κάνει λόγο για καλή αρχή που υποστηρίζει τη στόχευση για επίπεδο EBITDA 1,05-1,1 δισ. ευρώ. Ο Όμιλος διαπραγματεύεται σε 6,3x EV/EBITDA, με αναμενόμενα κέρδη 8,8x.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ