Νέα
  • ΓΔ: 1454.01 +0.49%
  • Τζίρος: 36,27 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Με φανέλα Champions League η Mytilineos, ο παρτενέρ της Epsilon Net που θέλει listing σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ και το μέρισμα έκπληξη του ΟΠΑΠ

Οι μαζικές εντολές πωλήσεων από τους μεγάλους ξένους οίκους σε Αμερική και Ευρώπη έφεραν έντονη υποχώρηση σε χρηματιστηριακούς δείκτες και μετοχές. Θα χρειαστεί να δούμε πως θα ολοκληρωθεί η εβδομάδα αύριο προκειμένου να καταλάβουμε εάν πρόκειται απλώς για μία διόρθωση ή για αλλαγή της χρηματιστηριακής τάσης. Ούτως η άλλως, οι μεγάλοι ξένοι επενδυτές θέλουν τις διορθώσεις αυτές , αφ' ενός για να παίρνουν τα κέρδη τους και αφ' ετέρου για να επανατοποθετούνται σε χαμηλότερα επίπεδα. Από την επόμενη εβδομάδα, θα συνεχιστούν οι ροές εταιρικών αποτελεσμάτων σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

ΧΑ: Καταιγιστικές εξελίξεις

Μία πολύ δυναμική ημέρα η χθεσινή για τις επιχειρηματικές εξελίξεις εισηγμένων. Το πρωί και πριν το άνοιγμα της συνεδρίασης, ο όμιλος “Μυτιληναίος” ανακοίνωσε πολύ υψηλά αποτελέσματα α' τριμήνου και κυρίως επισημοποίησε το ενδιαφέρον για διπλη εισαγωγή σε Αθήνα και Λονδίνο (dual listing).

Ταυτόχρονα, διακόπηκε προσωρινά η διαπραγμάτευση της Epsilon Net γιατί συζητούσε με στρατηγικό επενδυτή, τον οποίο τελικά τον μάθαμε μετά τη λήξη της συνεδρίασης. Επιπλέον είχαμε την Γ.Σ των μετόχων του ΟΠΑΠ, όπου αποφασίστηκε μεγαλύτερο μέρισμα απ' ότι αναμενόταν (1,85 ευρώ / μετοχή). 

Είχαμε και την περίπτωση της Doppler στην οποία τοποθετήθηκε fund υπό τον Νίκο Καραμούζη. Ωστόσο όλες αυτές οι εξελίξεις έγιναν σε μία αρνητική χρηματιστηριακή συγκυρία με την αγορά να υποχωρεί.

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ: Στο “Champions League''

Tο ενδεχόμενο εισαγωγής των μετοχών της σε διεθνές χρηματιστήριο, συμπεριλαμβανομένου του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, εντός των επόμενων 12-18 μηνών, εξετάζει η MYTILINEOS.

Ο στόχος είναι να ανοιχτεί κυρίως προς τις μεγάλες αγορές κεφαλαίων όπου ο όμιλος θα μπορεί να κινηθεί σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Όπως μας είπε έλληνας χρηματιστής, ο όμιλος Mytilineos πλέον θα παίζει μπάλα στο “Champions League της Επιχειρηματικότητας”

Η MYTILINEOS Energy & Metals, έχοντας σταθερά και επανειλημμένως υπερβεί τους μεσοπρόθεσμους αλλά και τους στρατηγικούς της στόχους, έχει ξεκινήσει μία ανασκόπηση και αξιολόγηση των στρατηγικών της επιλογών, σε συνεργασία με τους χρηματοοικονομικούς, νομικούς και φορολογικούς της συμβούλους, με σκοπό τη συνεχή ανάπτυξη και τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους της.

Στο πλαίσιο αυτής της εκτενούς στρατηγικής ανασκόπησης, η MYTILINEOS θα αξιολογήσει διάφορες οργανικές και μη ευκαιρίες ανάπτυξης, το μοντέλο κατανομής κεφαλαίου της (capital allocation), την βέλτιστη δομή ισολογισμού της (capital structure) και την προσφορότερη δομή διαπραγμάτευσης των μετοχών της σε οργανωμένη αγορά (listing structure).

Δεν θα ξεχάσει την ελληνική καταγωγή της παραμένοντας εισηγμένη και στο Χ.Α.

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αξιολόγησης, η MYTILINEOS παραμένει προσηλωμένη στη συνεισφορά της στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, με σημαντικές και εύρωστες δραστηριότητες στην Ελλάδα, τη δημιουργία φορολογικών εσόδων και με την προσδοκία να διατηρήσει την παρουσία της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου η MYTILINEOS είναι εισηγμένη από το 1995.

H Citigroup Global Markets Europe AG και η Morgan Stanley & Co. International plc ενεργούν ως χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι της MYTILINEOS στο πλαίσιο της αξιολόγησης των στρατηγικών της επιλογών.

H Clifford Chance LLP ενεργεί ως διεθνής νομικός σύμβουλος. Η Ζέπος & Γιαννόπουλος ενεργεί ως νομικός σύμβουλος ελληνικού δικαίου. Η EY ενεργεί ως διεθνής φορολογικός σύμβουλος, καταλήγει η ανακοίνωση.

EPSILON NET: Ένα τεχνολογικό success story 

Με σημαντικό premium της τάξης του 20% περίπου που έχει η τιμή των 12 ευρώ/μετοχή έναντι της εσωτερικής, η BIDCO (στρατηγικός επενδυτής) θα προσπαθήσει να απορροφήσει το υπόλοιπο 37% περίπου των μετοχών που είναι στην ελεύθερη διασπορά (free float) και να βγάλει. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι (α) η μέση σταθμισμένη με τον όγκο συναλλαγών χρηματιστηριακή τιμή της Μετοχής  κατά τους τελευταίους έξι (6) μήνες που προηγούνται της Ημερομηνίας Δημόσιας Πρότασης ανέρχεται σε 9,63 ευρώ και η τιμή ανά Μετοχή που προέκυψε από την Αποτίμηση ανέρχεται σε 10,56 ανά Μετοχή.

Ουσιαστικά αυτό το 20% είναι το κέρδος της συναλλαγές και για τον βασικό μέτοχο και ιδρυτή κ. Μίχο που κατέχει το 55%  και για την ΕΤΕ που κατέχει το 7,5% περίπου.

Το θετικό για την Epsilon Net είναι ότι θα ενταχθεί σε ένα μεγάλο αμερικανικό όμιλο που εξειδικεύεται σε τεχνολογίες αιχμής. Το αρνητικό για το ελληνικό χρηματιστήριο είναι ότι θα χάσει μία από τις καλύτερες τεχνολογικές εταιρείες η οποία μέσα σε διάστημα 3 ετών πραγματοποίησε πάνω από 12 εξαγορές σε όλους τους κλάδους.

Η εκτίναξη της Epsilon Net (χρηματιστηριακά αλλά και ως επιχείρηση) ξεκίνησε μέσα στην πανδημία αφού η εταιρεία δραστηριοποιήθηκε έντονα σε ψηφιακές λύσεις. Όμως το μεγάλο άλμα έγινε με την προσφορά λογιστικών προγραμμάτων για τα MyDATA από το 2021 και μετά. Σήμερα η εταιρεία έχει διαθέσει το 70% των συνολικών προγραμμάτων My DATA.

Tαυτόχρονα πρόσφερε και ψηφιακές λύσεις για το ΕΡΓΑΝΗ με μεγάλη επιτυχία στις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Eκτός από τις δραστηριοποιήσεις στο λογισμικό των επιχειρήσεων, ο όμιλος τοποθετήθηκε και σε τουριστικά προγράμματα (reservation).

General Atlantic: Το αμερικανικό mega fund

H General Atlantic είναι ένα private equity fund το οποίο ιδρύθηκε το 1980 από μία επενδυτική ομάδα υπό την καθοδήγηση του δισεκατομμυριούχου και φιλανθρώπου Charles F. Feeney ο οποίος είναι και ιδρυτής του Duty Free Shoppers Group. 

Έχει 86 δισ. Δολλάρια υπό διαχείριση και δραστηριοποιείται στους τομείς Κλίματος, Κατανάλωσης, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών, Υγείας , Βιολογίας και Τεχνολογίας. Έχει επιχειρηματική παρουσία σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, Κεντρική Αμερική, Νότια Αμερική, Μεξικό, Ν.Α Ασία, Ινδία και Κίνα.

Ενδιαφέρεται να εισαχθεί σε αμερικανικό χρηματιστήριο. Μόλις μία ημέρα πριν (23 Απριλίου) το General Atlantic είχε αναγγείλει μία μεγάλη εξαγορά στην Βραζιλία.

ΟΠΑΠ: Μέρισμα ρεκόρ

Μέρισμα 1,85 ευρώ ανά μετοχή αποφάσισε να μοιράσει χθες η Γενική Συνέλευση των μετόχων. Είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των ελληνικών εισηγμένων εταιρειών, ενώ ανταποκρίνεται στη σταθερή δέσμευση του ΟΠΑΠ για τη δημιουργία σημαντικής αξίας για τους μετόχους του.

Σύμφωνα με τον κύριο Karas, η συνεπής και αποδοτική υλοποίηση της επιχειρηματικής στρατηγικής Fast Forward έδωσε ώθηση στις επιδόσεις της εταιρείας. Όπως τόνισε, τόσο οι retail, όσο και οι online δραστηριότητες αναπτύχθηκαν δυναμικά, χάρη στην προσήλωση του ΟΠΑΠ στην ψηφιοποίηση, την τοποθέτησή του στην προσιτή διασκέδαση, την ανανέωση παραδοσιακών παιχνιδιών και την αναβάθμιση της εμπειρίας του πελάτη.

Στο retail, ο κύριος Karas στάθηκε στο ολοκληρωμένο και σύγχρονο χαρτοφυλάκιο παιχνιδιών κληρώσεων του ΟΠΑΠ, σημειώνοντας ότι οι πελάτες έχουν υποδεχθεί θερμά τα ανανεωμένα ΛΟΤΤΟ και ΤΖΟΚΕΡ, ενώ το Eurojackpot, που λανσαρίστηκε πρόσφατα, δείχνει ενθαρρυντικά πρώτα δείγματα.

Επιπλέον, οι επιδόσεις του Πάμε Στοίχημα ενισχύθηκαν χάρη στη νέα πλατφόρμα του παιχνιδιού, ενώ το OPAP Store App, ο βασικός πυλώνας ψηφιοποίησης των καταστημάτων, συνέχισε να σημειώνει υψηλούς ρυθμούς υιοθέτησης. Ακόμη, συνεχίστηκε δυναμικά η ανανέωση των VLTs, γεγονός που οδήγησε σε μεγαλύτερες επιδόσεις.

Στο online, τόσο η Stoiximan, όσο και οι online πλατφόρμες του ΟΠΑΠ, σημείωσαν ρεκόρ ενεργών πελατών και εσόδων. Η σημαντικότερη εξέλιξη του 2023 ήταν το λανσάρισμα του Opaponline.gr. Σύμφωνα με τον κύριο Karas, με τη νέα iLottery πλατφόρμα, ο ΟΠΑΠ διαθέτει ένα από τα πιο ολοκληρωμένα online χαρτοφυλάκια διεθνώς. Ακόμη, ενισχύθηκε η παικτική δραστηριότητα στο Pamestoixima.gr. 

Dobbler: Με είσοδο του SMERC

Oι βασικοί μέτοχοι της κκ. Σταύρος Σταυρόπουλος και κ. Ανθή Σταυροπούλου, υπέγραψαν χθες, 25.04.2024, δεσμευτική συμφωνία επένδυσης με το Επενδυτικό Ταμείο SMERemediumCap, το οποίο αποτελεί οργανισμό εναλλακτικών επενδύσεων που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Η οικογένεια Σταυροπούλου θα διατηρήσει την διοίκηση της εταιρείας.

Με την παραπάνω συμφωνία, καθορίστηκαν οι βασικοί όροι δυνάμει των οποίων η SMERC θα αποκτήσει στην Εταιρεία μειοψηφική συμμετοχή και συγκεκριμένα το 35% του υφιστάμενου μετοχικού κεφαλαίου)  Το συνολικό τίμημα της σκοπούμενης συναλλαγής, θα ανέλθει σε 1.300.000 ευρώ, ήτοι €0,35 ανά πωλούμενη μετοχή.  Η τρέχουσα τιμή είναι 0,89 ευρώ / μετοχή.

Ωστόσο, η SMERC επίσης έχει συμφωνήσει να ενισχύσει τη ρευστότητα της Εταιρείας με κάλυψη, από την ίδια, της έκδοσης μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ποσού €4.000.000 και της έκδοσης τίτλων κτήσης μετοχών (warrants) ποσού €1.350.000.

Πλαστικά Κρήτης: Η αισιοδοξία για το 2024

Η διοίκηση των Πλαστικών Κρήτης ανέφερε ότι από το φθινόπωρο του 2023 ξεκίνησε μια ανάταση στη ζήτηση των προϊόντων μας η οποία εξακολουθεί να βρίσκεται σε άριστα επίπεδα μέχρι και σήμερα. Ο όγκος παραγγελιών και οι εκτιμήσεις των πελατών  καθώς και η αυξημένη δυναμικότητα παραγωγής στον τομέα των αγροτικών φύλλων μετά την πλήρη πλέον λειτουργία του νέου εργοστασίου στην Κίνα, δημιουργεί αισιοδοξία για αύξηση του όγκου πωλήσεων σε σχέση με το 2023.

ΕΝΩΣΗ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΤΩΝ

Το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων στον κλάδο της θεσμικής διαχείρισης στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024 διαμορφώθηκε στα € 32,47 δισ., αυξημένο κατά 9,03% από το τέλος του 2023.

Με 29.03.2024, η συνολική αγορά των Ο.Σ.Ε.Κ.Α. (αμοιβαία κεφάλαια) που διαχειρίζονται ελληνικές Α.Ε.Δ.Α.Κ. παρουσίασε σημαντική αύξηση του συνολικού ενεργητικού κατά 12,8% από την αρχή του έτους με το συνολικό ύψος των υπό διαχείριση κεφαλαίων να διαμορφώνεται σε €17,81 δισ. Οι συνολικές ροές κεφαλαίων προς τους Ο.Σ.Ε.Κ.Α. συνέχισαν την αυξητική τους πορεία και το πρώτο τρίμηνο του 2024 ανήλθαν σε €1.471 εκ. Οι συνολικές εισροές κεφαλαίων από τον Απρίλιο 2020 ξεπέρασαν τα € 8,3 δισ. Οι θετικές ροές ανά κατηγορία κατά το πρώτο τρίμηνο αφορούν κυρίως τους Ομολογιακούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. 1,3 δις. Ευρώ.  Οι εισροές αυτές προέρχονται κυρίως από λεφτά προθεσμιακών καταθέσεων τα οποία αναζήτησαν καλύτερες αποδόσεις στα υβριδικά ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια με τις εγγυημένες αποδόσεις.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ