Νέα
  • ΓΔ: 1406.91 -2.24%
  • Τζίρος: 135,49 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η άνοδος του ΟΤΕ, το καμπανάκι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και το mentoring της ALPHA BANK

Γενικός Δείκτης : Άνευρη συνεδρίαση χαμηλών συναλλαγών

Αν θέλουμε να εστιάσουμε κάπου για την χθεσινή συνεδρίαση είναι οι χαμηλές (συγκριτικά με το προηγούμενο διάστημα) συναλλαγές. Μόλις που ξεπέρασαν τα 80 εκατ. Ευρώ. Δείγμα και αυτό διστακτικότητας των ξένων. Επαναλαμβάνουμε για μία ακόμη φορά, ότι με 65% των μετόχων να είναι ξένοι, εάν δεν υπάρχει καλό κλίμα στο εξωτερικό, δεν θα ανέβει το ελληνικό χρηματιστήριο.

Xρηματιστήριο : Επηρεάζεται και από την χαμηλή αποταμίευση

Από την πλευρά του ιδιωτικού τομέα, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών έχει υποχωρήσει σε αρνητικά επίπεδα από το 2011 και εμφανίζει το μεγαλύτερο και μάλιστα διευρυνόμενο χάσμα συγκριτικά με το μέσο όρο των χωρών της ευρωζώνης (χαμηλότερο κατά περίπου 10 ποσ.μον. του ΑΕΠ) ανέφερε η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την αποταμίευση των νοικυριών όπως παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της Eurobank. Μπορεί να φωτογραφίζει την μείωση των καταθέσεων νοικοκυριών στις Τράπεζας αλλά έμμεσα δείχνει γιατί μειώνονται και τα ποσοστά των νοικοκυριών που κατέχουν μετοχές στο Χρηματιστήριο.

OTE : Μεγάλη η άνοδος της μετοχής και ο λόγος είναι η Ρουμανία

Μεγάλη άνοδο κατέγραφε η πορεία της μετοχής καθ' όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης χθες. Ο λόγος αποκαλύφθηκε αργότερα , μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης. Ο ΟΤΕ, σε συνέχεια της από 21.11.2023 ανακοίνωσης αναφορικά με την πιθανή πώληση της 100% θυγατρικής του Telekom Romania Mobile ανακοίνωσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται πλέον με νέο αγοραστή, τη West Network Invest S.R.L.

Η West Network Invest S.R.L. είναι ένα μετοχικό σχήμα που ανήκει κατά πλειοψηφία στην Digi Romania S.A. και με μέτοχο μειοψηφίας τον όμιλο Clever Media. Η Digi ανήκει στον Όμιλο DIGI Communications, μια κορυφαία εταιρεία τηλεπικοινωνιών, με παρουσία στη Ρουμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και το Βέλγιο. Τα μέρη έχουν υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας και είναι στη διαδικασία υποβολής αίτησης προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές της Ρουμανίας.

ΕΧΑΕ: Αποκαταστάθηκαν τα ποσοστά των ξένων στο Χ.Α μέσω Δ.Α.Α

Η αύξηση των συναλλαγών στο Χ.Α κατά το α' τρίμηνο προήλθε κυρίως από τα μεγάλα IPO's και ειδικά του Δ.Α.Α.  Τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια ανήλθαν στα €1,19 δισ., εκ των οποίων €784 εκ. μέσω της Εισαγωγής στο Χρηματιστήριο του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Η Μέση Ημερήσια Αξία Συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 147,6 εκατ. καταγράφοντας αύξηση κατά 31,2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο 2023 (112,5 εκατ.)

Η μέση Κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 32,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέση Κεφαλαιοποίηση του πρώτου τριμήνου 2023 (€95,3 δισ. έναντι €71,9 δισ.).

 Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην Κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου ενισχύθηκε περαιτέρω, και διαμορφώθηκε σε 65,6% το πρώτο τρίμηνο 2024 από 63,7% τo πρώτο τρίμηνο 2023. Τα ποσοστά αυτά δείχνουν ότι οι ξένοι επέστρεψαν στα προ πανδημίας επίπεδα, λόγω του Δ.Α.Α.

Mυτιληναίος : Θα προχωρήσει σε μεγάλες εξαγορές και συγχωνεύσεις σε εταιρείες κοινής ωφέλειας

Όπως μετέδωσε το Reuters, ο Γενικός Διευθυντής (Chief Executive Director) του ομίλου Μυτιληναίου,  κ. Καλαφατάς δήλωσε ότι ο ελληνικός βιομηχανικός και ενεργειακός όμιλος θα επενδύσει 3,3 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ιταλία.

Μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας στο Μιλάνο, ο κ. Καλαφατάς είπε επίσης ότι ο όμιλος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για το dual listing του στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, επιλέγοντας ως συμβούλους τη Morgan Stanley και τη Citi.

Ο κ. Καλαφατάς ανέφερε ακόμη ότι η εταιρεία εξετάζει μεγάλες συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων [M&A]. "Εξετάζουμε M&A [συμφωνίες] με καθετοποιημένες εταιρείες κοινής ωφέλειας με πελατειακή βάση. Θα θέλαμε να μπούμε [με] κάτι μεγάλο", σημείωσε, προσθέτοντας ότι η εταιρεία δεν είναι ακόμα σε θέση να κάνει κάποια ανακοίνωση.  Η Mytilineos αναμένεται επίσης να αλλάξει τον τίτλο της και θα κάνει τις σχετικές ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα. Η μετοχή είχε αυξημένες συναλλαγές λόγω rebalancing.

Αegean :  Υποχώρηση λόγω των ζημιών του α' τριμήνου που ανακοίνωσε την Παρασκευή

Η μετοχή είχε αυξηθεί πάνω από τα 12 ευρώ λόγω των εκτιμήσεων για αύξηση τζίρου και κρατήσεων αλλά ουδείς αναλυτής είχε προβλέψει την αύξηση των ζημιών. Έτσι μάλλον ήρθε αναμενόμενη η σημερινή πίεση στη μετοχή. Η εκτίμηση πλέον είναι ότι θα υπάρξει ισορροπία στις επόμενες συνεδριάσεις. Σε ποιά επίπεδα δεν ξέρουμε.

ΟPTIMA : Το 68,29% των μετόχων παραβρέθηκε στην Γενική Συνέλευση

Mειωμένη ήταν η παρουσία των μετόχων στη Γενική Συνέλευση. Μόλις το 68,29% σε μία μικρή τράπεζα μάλλον λέει ότι από την στιγμή που οι μέτοχοι πιστεύουν ότι θα περάσει η γραμμή του βασικού μετόχου ίσως δεν χρειάζεται να παρευρεθούν. Πάντως αυτό το 68,29% ψήφισε και για τα bonus σε μερίσματα και μετοχές των στελεχών.

Alpha Bank : Έμφαση και στο mentoring για μικρές επιχειρήσεις στη Θεσσαλία

Η Alpha Bank βρέθηκε στο πλευρό της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στη Θεσσαλίας, καθώς την Τετάρτη, 22 Μαΐου πραγματοποίησε στη Λάρισα τα mentoring workshops «Ελληνική Επιχειρηματικότητα: Προοπτική, Προκλήσεις, Στρατηγική και Αναπτυξιακά Χρηματοδοτικά Εργαλεία», που φέρνουν στο επίκεντρο τη μικρή επιχείρηση και τις προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.

Coca Cola HBC : Αποκόμιση κερδών μετά το ράλι πάνω από τα 30 ευρώ

Η μετοχή είχε προεξοφλήσει ένα 'θερμό καλοκαίρι' σε πωλήσεις. Κάποιοι ήθελαν να πάρουν τα κέρδη τους. Στις 30 Μαίου κόβει το δικαίωμα στο μέρισμα οπότε ίσως πιεστεί λίγο παραπάνω.

Eπιτροπή Κεφαλαιαγοράς : Οι εργαζόμενοι κρούουν το κίνδυνο της υποστελέχωσης και των δομικών προβλημάτων

Ο Σύλλογος των Εργαζομένων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επί σειρά ετών, διαπιστώνει και θέτει υπόψη των αρμοδίων τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία και στην επιτέλεση του έργου της Επιτροπής∙ προβλήματα που αποδυναμώνουν και υπονομεύουν το έργο της Επιτροπής, την υποβαθμίζουν ως θεσμό και κλονίζουν την υπόστασή της.

“Εκφράζουμε, για άλλη μια φορά, την βαθύτατη ανησυχία μας και ζητάμε την άμεση υιοθέτηση και νομοθέτηση μέτρων και ρυθμίσεων ικανών να επιλύσουν τα δομικά προβλήματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα οποία συσσωρεύονται και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των επενδυτών και την εύρυθμη λειτουργία της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.” αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Reuters : Η EFG International συζητούσε με την Julius Baer

Η ελβετική ιδιωτική τράπεζα Julius Baer πραγματοποίησε συνομιλίες με την EFG International, συμφερόντων της οικογένειας Λάτση, σχετικά με μια πιθανή εξαγορά μέσα τους τελευταίους μήνες, ωστόσο οι συζητήσεις έχουν σταματήσει, σύμφωνα με πρόσωπα με γνώση του θέματος που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters.

Οι δύο ελβετικές τράπεζες βρέθηκαν σε συνομιλίες την περίοδο που η Julius Baer απομάκρυνε τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Philipp Rickenbacher, τον Φεβρουάριο, μετά από απώλειες σε δάνεια της ευρισκόμενης σε χρηματοοικονομικές δυσκολίες εταιρείας ακινήτων Signa, ανέφεραν οι πηγές.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ