Νέα
  • ΓΔ: 1482.43 +1.22%
  • Τζίρος: 93,68 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το νέο τοπίο, τα μερίσματα, η αγάπη της GS για την Πειραιώς και τα σούπερ Ποσειδώνια

Χρηματιστήριο
Χρηματιστήριο / Πηγή: Eurokinissi

To ράλι των ευρωπαϊκών αγορών απ’ τα μέσα Μαΐου και μετά ‘φώναζε’ γι’ αυτό που θα ερχόταν.  Η μείωση των επιτοκίων κατά 0,25% έχει ήδη προεξοφληθεί από τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.  Η υποχώρηση του πληθωρισμού επίσης. Η σταδιακή εξάλειψη της επαναγοράς ομολόγων (PEPP) το ίδιο. Αν θέλουμε να μάθουμε τι πιστεύουν οι αγορές, ας ρίξουμε μία ματιά στα ομόλογα σήμερα.

Μoody’s: Για οργανικά κέρδη και δάνεια

Εύλογη η παρατήρηση της Moody’s σχετικά με την μείωση των επιτοκίων. Ναι μεν οι τράπεζες θα έχουν μικρότερα κεφαλαιακά έσοδα αλλά θα αυξηθεί η ζήτηση για δάνεια οπότε θα αντισταθμιστεί η πτώση αυτή. Για να δούμε τι θα δώσει το β’ εξάμηνο 2024.

Ελληνικά ομόλογα: Προς το 3,2% για το 10ετές;

Στα επίπεδα του 3,5% κινούνται εδώ και αρκετό διάστημα τα 10ετή ελληνικά ομόλογα.  Οι ειδικοί λένε ότι μάλλον εκεί είναι το fair value των ομολόγων και της ελληνικής οικονομίας. Αν σήμερα υποχωρήσουν οι αποδόσεις προς τις 3,2% θα είναι μία θετική εξέλιξη. Άλλωστε πρέπει να υπάρξει και εναρμόνιση με την μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Τράπεζες - Μερίσματα: Κανένας αιφνιδιασμός

Οι Έλληνες και ξένοι επενδυτές περίμεναν από τον προηγούμενο μήνα να ανακοινώσει ο SSM την άδεια πληρωμής μερισμάτων. Οι insiders (τραπεζίτες) το γνώριζαν ήδη. Πάντως εάν προσέξετε τι θα πληρώσει κάθε τράπεζα θα δείτε ποιες έχουν μειώσει τα ποσοστά κεφαλαίων και ποιες έχουν μείνει στα αρχικά τους σχέδια.

Jefferies: Τι περιμένει για το μέλλον

Μετά τις διανομές μερισμάτων, η Jefferies εξακολουθεί να αναμένει από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες να έχουν περίπου 30% της κεφαλαιοποίησής τους με τη μορφή πλεονάζοντος κεφαλαίου πάνω από τους στόχους για τον δείκτη CET1. Η Alpha Bank έχει το υψηλότερο με 40% ενώ η Τράπεζα Πειραιώς το μικρότερο στο 20%.

Έτσι, η Alpha Bank θα διανείμει 122 εκατ. ευρώ (το 20% των κερδών του 2023). Το μισό από αυτό ή 61 εκατ. ευρώ θα είναι σε μορφή buybacks με το υπόλοιπο (0,03 ευρώ ανά μετοχή) να είναι με τη μορφή μερίσματος. Η Alpha έχει δεσμευτεί να διανείμει το 30% του κεφαλαίου αγοράς στους μετόχους κατά την περίοδο 2024-26. Η Jefferies εκτιμά ότι θα έχουν πλεόνασμα κεφαλαίου ύψους 40% το 2026, το οποίο θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για διανομές προς τους μετόχους.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Ο Γ.Δ. ψάχνει στήριξη, οι ξένοι πουλάνε, η Ελλάκτωρ πληρώνει και οι τράπεζες διόρθωσαν

Η Τράπεζα Πειραιώς θα διανείμει 79 εκατ. ευρώ (payout 10%) ή μέρισμα 0,06 ευρώ ανά μετοχή. Η Πειραιώς αναμένει να αυξήσει τον δείκτη payout από 10% σε 50% το 2026 (μέρισμα 0,40 ευρώ το 2026).

Η Eurobank θα διανείμει 342 εκατ. ευρώ (30% δείκτης payout) ή μέρισμα 0,09 ευρώ ανά μετοχή. Η Ετήσια Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 27 Ιουλίου 2024 και υπόκειται σε έγκριση των μετόχων. Η Eurobank αναμένει να αυξήσει τη διανομή από το 30% των κερδών που είναι σήμερα σε περίπου 50% το 2026.

Η Εθνική έχει ζητήσει payout στο 30% των κερδών του 2023 και αναμένεται να αυξηθεί έως και 50% με την πάροδο του χρόνου. Το 2026, η Jefferies υπολογίζει ότι θα έχει "μαξιλάρι" ασφαλείας 5,5% πάνω από τον εσωτερικό στόχο CET1 ή 35% του ανώτατου ορίου αγοράς.

Goldman Sachs: Αγαπά την Πειραιώς

Διατηρεί πρόταση αγοράς για την Πειραιώς και η τιμή-στόχος  είναι 5,30 ευρώ αναφέρει σε πρόσφατο report η  Goldman Sachs.

Ο οίκος προβλέπει ότι φέτος η τράπεζα θα εμφανίσει καθαρά κέρδη 1,032 δισ. ευρώ και ενσώματη λογιστική αξία 5,80 ευρώ ανά μετοχή. Τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν σε 0,83 ευρώ και το μέρισμα ανά μετοχή σε 0,25 ευρώ ή 30% ποσοστό διανομής.

Οι δείκτες αποτίμησης της μετοχής της Πειραιώς είναι 0,6 φορές σε όρους P/TBV και 4,5 φορές σε όρους Ρ/Ε. H μερισματική απόδοση εκτιμάται σε 6,6% και ο δείκτης εποπτικών κεφαλαίων σε 14,6%.

Η Goldman Sachs εκτιμά για την Tράπεζα Πειραιώς ότι το 2025-2026 θα συνεχίσει να εμφανίζει καθαρή κερδοφορία κοντά στο 1 δισ. ευρώ ετησίως και μερισματικές αποδόσεις από 8,3% έως 10,6%. Η αποτίμησή της θα είναι σε παρόμοια επίπεδα με τα τρέχοντα, τα οποία εμφανίζουν discount έναντι του μέσου όρου του ελληνικού κλάδου.

EΛΠΕ: Την Πέμπτη 27 Ιουνίου η κρίσιμη Γ.Σ.

Η πρόσκληση για την Γεν. Συνέλευση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Δεν αφορά μόνο το μέρισμα που θα μοιράσει αλλά κυρίως θα ακουστούν οι απαντήσεις σχετικά με το placement του 20% του μετοχικού κεφαλαίου από το ΤΑΙΠΕΔ και την πλευρά Λάτση.  Να σημειωθεί ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων έχει εκφράσει ανοικτά την αντίθεσή του σ’ αυτό γιατί θεωρεί ότι ως κρίσιμος κλάδος για την ελληνική οικονομία, θα πρέπει και το ελληνικό δημόσιο (ΤΑΙΠΕΔ)  να κρατήσει κάποια ποσοστά.

►Διαβάστε επίσης: Kαγκελάριος : Η κρυφή είδηση στα «βαφτίσια» της Μυτιληναίος, το ανάχωμα της ΔΕΗ και ο πυρετός της Lamda

Lamda Development και  joint venture

Η 100% έμμεση θυγατρική της «ΕΛΛΗΝΙΚΟ Μ.Α.Ε.» θα προχωρήσει στον σχηματισμό κοινής εταιρίας με την αλλοδαπή εταιρεία «XERIS VENTURES LIMITED» , της οποίας κύρια δραστηριότητα θα αποτελεί η ανάπτυξη και εκμετάλλευση ενός Build-to-Rent (BtR) έργου εντός του οικοδομικού τετραγώνου του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγίου Κοσμά

ΔΕΗ: Έως τέλος Ιουνίου τα ΓΑΙΑ

Λήγει σε τρεις εβδομάδες η δυνατότητα αίτησης για ένταξη στα αγροτικά προϊόντα «ΓΑΙΑ» της ΔΕΗ, τα οποία προσφέρουν σταθερή τιμή για τα 2 πρώτα χρόνια, από 0,093 ευρώ ανά κιλοβατώρα.  Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δοθεί και κάποια παράταση μέχρι τον Ιούλιο λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Τα αγροτικά προϊόντα ΓΑΙΑ της ΔΕΗ απευθύνονται αποκλειστικά σε πελάτες με αγροτική ιδιότητα. Με συνολική διάρκεια 10 χρόνια, τα νέα αγροτικά προϊόντα προσφέρουν σταθερή τιμή ανά κιλοβατώρα για τα δύο πρώτα έτη. Με το πέρας των δύο πρώτων ετών και για τα επόμενα οκτώ, ο πελάτης απολαμβάνει σταθερή τιμή για το 1/3 της κατανάλωσης, ενώ για την υπόλοιπη κατανάλωση έχει τη δυνατότητα επιλογής τιμολογίου από τα προσφερόμενα εκείνη την περίοδο.

ΕΚΤΕΡ: Προχωρά σε split και μέρισμα

Τη διανομή μερίσματος και τη διάσπαση του συνόλου των υφιστάμενων μετοχών της Εταιρείας (stock split) χωρίς μεταβολή του μετοχικού κεφαλαίου, με αναλογία δύο (2) νέες σε αντικατάσταση μίας (1) παλαιάς μετοχής, καλείται να αποφασίσει μεταξύ άλλων η τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΚΤΕΡ που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Ιουνίου.

EFG International – Julius Bear

Το Bloomberg έγραψε στα τέλη Μαΐου ότι η Julius Baer με έδρα τη Ζυρίχη είχε προκαταρκτικές συζητήσεις με την EFG τις τελευταίες εβδομάδες. Οι συνομιλίες σταματούσαν και συνεχίζονταν και δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα καταλήξουν σε συναλλαγή, είπαν οι πηγές. Από το τότε ρεπορτάζ του Bloomberg, στις 24 Μαΐου, οι μετοχές της EFG έχουν κερδίσει 11%, ενώ η Julius Baer έχασε 7%. Χθες η μετοχή της EFG International έκανε μικρό ράλι και οι φήμες ξαναφούντωσαν.

Οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ των δύο τραπεζών θα δημιουργούσε έναν διαχειριστή περιουσίας με περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (561 δισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Θα είναι ένα ακόμα βήμα για τον μετασχηματισμό της ελβετικής χρηματοπιστωτικής βιομηχανίας που ξεκίνησε πέρυσι, όταν η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, η UBS Group AG, απέκτησε την Credit Suisse.

Σούπερ Ποσειδώνια και με ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ

Ρεκόρ επισκεψιμότητας καταγράφουν τα Ποσειδώνια. Ενώ όλοι ασχολούνται με τα επιτόκια της ΕΚΤ και τα μερίσματα των τραπεζών, ένας άλλος κόσμος κινείται με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και ένταση. Η ναυτιλία και ο εφοπλισμός προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων πολιτών, ακόμη και αυτών που δεν σχετίζονται άμεσα με αυτή. Μία βόλτα προς το Metropolitan Park , δίπλα από το αεροδρόμιο θα σας πείσει.  Προχθές για απόσταση 2,5 χλμ (από το Αεροδρόμιο μέχρι το Εμπορικό Πάρκο) χρειαστήκαμε περίπου 45 λεπτά.  Το πιο σημαντικό είναι ότι έχουν μεγάλη παρουσία (και ως εκθέτες και ως επισκέπτες) ξένοι.  Μεγάλη παρουσία έχει και η ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ στο Hall 3 με προϊόντα και λύσεις για την Ναυτιλία.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ