Νέα
  • ΓΔ: 1446.69 -0.19%
  • Τζίρος: 18,45 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Το άκυρο τάιμινγκ της Κομισιόν, η αστάθεια του Γ.Δ., και η Alpha που θα ανέβει

Τα 'καμπανάκια' που κτύπησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την δημοσιονομική εποπτεία των 12 κρατών με υπερβάλλοντα ελλείμματα ήταν σωστά. Μόνο που έγιναν σε λάθος στιγμή. Έγιναν την στιγμή που οι εχθροί της (Ευρωζώνης) τονίζουν την δεσποτεία της επί των κρατών μελών. Όταν οι τεχνοκράτες αποδεικνύονται 'τυφλοί και κουφοί' στα πολιτικά δρώμενα.

Ευρωπαϊκές αγορές: Δύο μπροστά, ένα πίσω

Ως μία στάση στην ανάκαμψη των αγορών κρίνεται η χθεσινή αντίδραση (ήπια υποχώρηση) αρκετών χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρωζώνη. Ήταν και οι ανακοινώσεις της Κομισιόν (Eυρωπαϊκής Επιτροπής) σχετικά με τα χρέη και τα ελλείμματα που ίσως προβλημάτισαν. Σήμερα θα φανεί η έκταση του προβληματισμού τους.

Γενικός Δείκτης: Ασταθής ισορροπία

Αν θέλουμε να δούμε τα θετικά και αρνητικά της χθεσινής συνεδρίασης μπορούμε να πούμε στα θετικά ότι δείχνει να σταθεροποιείται πάνω από τις 1.420 μονάδες και βρίσκεται εν αναμονή των 1.440 μονάδων ο Γενικός Δείκτης, η διακύμανση στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν μόλις 6 μονάδες και οι συναλλαγές βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα (94 εκατ. ευρώ). Στα αρνητικά είναι ότι λείπουν οι καταλύτες στο ελληνικό χρηματιστήριο που μπορεί να κάνουν την διαφορά.

Τράπεζες: Η εικόνα της αγοράς μιλάει

Αυτή την περίοδο, οι τράπεζες που έχουν momentum είναι η Eurobank (ετοιμάζεται για το μέρισμα τον Ιούλιο) και η ΕΤΕ. Για την ΕΤΕ μας επιβεβαίωσαν πάλι (από τα πλέον επίσημα χείλη) ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Δεν βιάζονται τόσο πολύ.

Alpha Bank: Η μετοχή δεν ακολουθεί

Για την μετοχή της Alpha Bank μας ρωτούν πολλοί. ΄Γιατί δεν ανεβαίνει;'  Σαφέστατα η βελτίωση της εικόνας των λογιστικών καταστάσεων σε όλους τους τομείς (δεικτών, ποιότητας ενεργητικού κλπ) δεν ακολουθείται από την μετοχή που έχει συσσωρεύσει πέριξ των 1,5 ευρώ. Ίσως δούμε ένα νέο κύμα ανόδου προς τα 1,7 ευρώ , λίγο πριν ή λίγο μετά την ολοκλήρωση του α' εξαμήνου. Τότε οι ξένοι θεσμικοί θα έχουν ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση του ομίλου και τις προοπτικές του.

Eurobank: Παρουσία στη Θεσσαλία

Η Διοίκηση της Τράπεζας, υπό τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Φωκίωνα Καραβία, συνοδευόμενο από τους Αναπληρωτές Διευθύνοντες Συμβούλους, κ.κ. Κωνσταντίνο Βασιλείου, Ιάκωβο Γιαννακλή, Σταύρο Ιωάννου, και κλιμάκιο υψηλόβαθμών στελεχών, πραγματοποιεί από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου, τριήμερη περιοδεία σε όλες της Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της περιοχής και έχει συναντήσεις με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και θεσμικούς φορείς.

Προχθές, Τρίτη, η Τράπεζα διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα Οι προκλήσεις της ανάπτυξης για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας – Τοπικές προτεραιότητες και εθνικές πολιτικές, όπου επιχειρηματίες της περιοχής είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τις διαθέσιμες αναπτυξιακές ευκαιρίες. Στην εκδήλωση, που ξεκίνησε με ομιλία του κ. Φ. Καραβία, χαιρετισμό απηύθυνε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χρήστος Κέλλας.

Η Eurobank διατηρεί ισχυρή παρουσία στην περιοχή, με έμφαση στο εμπόριο, τις κατασκευές, τη μεταποίηση, τις υπηρεσίες και τον ξενοδοχειακό κλάδο, στηρίζοντας την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εκταμιεύσεις της Eurobank σε δάνεια, μόνο στη Θεσσαλία, είναι σχεδόν 340 εκατ. ευρώ ενώ, άνω των €180 εκατ. αφορούν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τζίρο έως 5 εκατ. ευρώ, συνδυάζοντας και τις μεγάλες δυνατότητες χρηματοδότησης μέσω ευρωπαϊκών πόρων ή/και εθνικών προγραμμάτων.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Οι ευρωαγορές προσγειώθηκαν, η Eurobank έχει rating πάνω από το Δημόσιο και η NBG αυξάνει την τιμή στόχο για Cenergy

ΕΧΑΕ: Το παράδειγμα της ΚΡΙ-ΚΡΙ

Ολοκληρώθηκε προχθές η ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη ο Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) με θέμα «Τα χρηματοδοτικά εργαλεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών και ο ρόλος του στην ενίσχυση της ανάπτυξης των ελληνικών επιχειρήσεων».

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν πολλοί εκπρόσωποι εταιρειών και φορέων της Βορείου Ελλάδος, οι οποίοι μετά την παρουσίαση του Διευθύνοντος Συμβούλου του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Γιάννου Κοντόπουλου, σχετικά με τις αγορές και τα προϊόντα του Χρηματιστηρίου, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν συζήτηση μεταξύ των κ.κ. Παναγιώτη Τσινάβου, Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΚΡΙ - ΚΡΙ και Αλέξη Δημητρακόπουλου, Μέλους ΔΣ της MED, για την εμπειρία από την εισαγωγή των εταιρειών τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων του. Την συζήτηση συντόνισε η Αναπληρώτρια Επιτελική Διευθύντρια Σχέσεων με Εκδότριες του Ομίλου κα Λίλιαν Γεωργοπούλου.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης, τόνισε ότι στόχος του Συνδέσμου Εξαγωγέων είναι η στήριξη των εξαγωγικών επιχειρήσεων έτσι ώστε να συνεχίσουν με την ίδια δυναμική την πορεία που έχουν διαγράψει έως τώρα, ενώ επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην υποστήριξη των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη σημασία της ένταξής τους στον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών. 

Πηγή: Eurokinissi

CENERGY: Σύμβαση Hellenic Cables στο Βέλγιο

H Hellenic Cables, ο κλάδος καλωδίων της Cenergy, υπέγραψε σύμβαση με την Elia Asset NV/SA, σε κοινοπραξία με την DEME, για τη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή και εγκατάσταση (EPCI) υποβρύχιων καλωδίων υψηλής τάσης. Αυτό το σημαντικό έργο αποτελεί μέρος της φιλόδοξης πρωτοβουλίας Princess Elisabeth Island για την ενίσχυση των υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας στο Βέλγιο. Για την Hellenic Cables και την DEME, αυτή η ανάθεση αποτελεί σημαντικό ορόσημο, καθώς ακολουθεί την επιτυχημένη εκτέλεση του έργου MOG1 για την Elia, στο οποίο συμμετείχαν οι δύο εταιρείες πριν από μερικά χρόνια.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Έπεσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το εγχώριο ΧΑθηκε…

Q&R: Ομολογιακό αντί ΑΜΚ

Η Γενική Συνέλευση πρότεινε να εκδοθεί κοινό ομολογιακό δάνειο ποσού 19.100.000 Ευρώ που θα καλυφθεί από την βασική μέτοχο καθώς με τον τρόπο αυτό:

α) διασφαλίζονται άμεσα εγγυημένα κεφάλαια για την Εταιρία χωρίς να εξαρτώνται από την επιτυχία της κάλυψης του ποσού της αυξήσεως.

β) τα κεφάλαια αυτά μπορούν να τεθούν στη διάθεση της Εταιρίας (δηλαδή να καλυφθεί το ομολογιακό) όταν τυχόν προκύψει η ανάγκη επένδυσης (και να μην είναι ήδη δεσμευμένοι οι παλαιοί μέτοχοι να τα έχουν προκαταβάλει)

γ) η εταιρία μπορεί σε ένα μεταγενέστερο στάδιο να αποφασίσει τον τρόπο αποπληρωμής του, είτε με έκδοση ενός μετατρέψιμου δανείου και συμμετοχή όλων των μετόχων είτε μέσα από μία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ομοίως με συμμετοχή όλων των μετόχων, οι οποίοι θα διατηρήσουν με τον τρόπο αυτό τη συμμετοχή τους στην Εταιρία και

δ) το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο αποτελεί εναλλακτικό μέσο χρηματοδότησης ευέλικτο και αποτελεσματικό

Η μετοχή πάντως υποχώρησε κατά -5,5% περίπου και με μεγάλους όγκους. Κάποιοι μάλλον διαφωνούσαν ή κάποιοι θέλουν να βάλουν εγγύηση διαθέσιμα για το ομολογιακό. Θα δείξει.

ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ: Επιστροφή κεφαλαίου 0,02 € / μετοχή

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα με ποσοστό 83,96%, τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρίας κατά το ποσό των 479.730,00 ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής κατά το ποσό των 0,02 ευρώ ανά μετοχή και την επιστροφή του ποσού της μείωσης στους μετόχους της Εταιρίας με καταβολή μετρητών, ήτοι καταβολή 0,02 ευρώ ανά μετοχή σύμφωνα με το παρακάτω χρονοδιάγραμμα:

• 26/8/2024: Αποκοπή δικαιώματος Επιστροφής Κεφαλαίου.

• 27/8/2024: Ημερομηνία προσδιορισμού ∆ικαιούχων Επιστροφής Κεφαλαίου.

• 30/8/2024: Έναρξη καταβολής Επιστροφής Κεφαλαίου

Το ποσό είναι μικρό μεν αλλά η πρόθεση μετράει. Ας μην ξεχνάμε ότι η ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ είχε πάθει και ζημιές από τον Daniel τον Σεπτέμβριο 2023 , οι οποίες αποζημιώθηκαν άμεσα από τις ασφαλιστικές μέσα στον Δεκέμβριο 2023.  

ΟΔΔΗΧ: Ζητούσαν 200 εκατ. τους πρόσφεραν 727

Διενεργήθηκε επανέκδοση μέσω δημοπρασίας Ελληνικών τίτλων 3,375%, λήξεως 15 Ιουνίου 2034, ύψους 200 εκατομμυρίων Ευρώ. Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers). Οι συνολικές προσφορές ανήλθαν σε 727 εκατ. Ευρώ.

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ