Νέα
  • ΓΔ: 1444.28 -0.35%
  • Τζίρος: 33,51 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ

Καγκελάριος: Η ΓΕΚ Τέρνα δεν φρέναρε τον Γ.Δ., οι τράπεζες περιμένουν και η Optima ανεβαίνει (αθόρυβα)

Πηγή: Eurokinissi χρηματιστήριο
Πηγή: Eurokinissi

Μετά τις διορθωτικές κινήσεις αποκόμισης κερδών της Τετάρτης, ήρθαν οι αγοραστές της Πέμπτης επωφελούμενοι και από την μείωση επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας.  Πάντως το χρηματιστήριο της Ζυρίχης είχε μικρότερη άνοδο απ’ ότι στα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Τεχνολογικές μετοχές: “ Εδώ το A/I, εκεί το A/I…”

«H τεχνητή νοημοσύνη θα είναι το internet του 2030». Αυτό είναι το σλόγκαν των επενδυτών σε μετοχές τεχνολογίας οι οποίες όλες θέλουν να ασχοληθούν με κάθε τρόπο. Γενικώς οι αγορές έχουν προεξοφλήσει κέρδη πολλών δις από την τεχνητή νοημοσύνη. Τα αμοιβαία κεφάλαια τεχνολογίας ανεβάζουν τις τοποθετήσεις τους σε εταιρείες που προσανατολίζονται σε A/I.

Γενικός Δείκτης: «Aσανσέρ»

Το κύριο χαρακτηριστικό της χθεσινής συνεδρίασης στο Χ.Α. ήταν ότι ξεκίνησε με πολλές ειδήσεις και θετικό κλίμα στο εξωτερικό και κατέληξε σε μία ήπια –συμβιβαστική- διόρθωση. Πάνω οι μετοχές Τέρνα Ενεργειακή και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και κάτω οι μετοχές διυλιστηρίων λόγω της έκτακτης φορολογίας αλλά και οι τράπεζες. Η πορεία του Γ.Δ ήταν το ‘ασανσερ του τρόμου’. Έφτασε μέχρι τις 1.435 μονάδες, υποχώρησε στις 1.411 μονάδες και τελικά έκλεισε στις 1.421 μονάδες. Θα το δούμε πολλές φορές το σενάριο αυτό μέχρι το τέλος του μήνα.

Tράπεζες: Δώστε μέρισμα φέτος αλλά…

Οι ελληνικές τράπεζες πήραν την άδεια από τον SSM να πληρώσουν φέτος (για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια) μέρισμα χρήσης 2023 αλλά ίσως τα πράγματα μπουν σε άλλη φάση από του χρόνου όπου τα κέρδη θα σταθμίζονται και με την αναβαλλόμενη φορολογία και απ’ ότι απομένει μπορεί  να πληρώνεται κάποιο ποσοστό ως μέρισμα.

Tέρνα Ενεργειακή: Η ‘ιστορική’ συμφωνία

Ο κ. Περιστέρης μίλησε για μια ιστορική συμφωνία, έκανε σαφές ότι το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας συνεχίζει ως έχει, δίχως αλλαγές, και τόνισε ότι η συνολική αξία της συναλλαγής όταν ολοκληρωθεί, θα προσεγγίζει τα 2,4 δισ. ευρώ και από πλευράς μεγέθους, είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ στο ελληνικό χρηματιστήριο.

«Κόκκινη γραμμή για μας είναι η διασφάλιση όλων των μετόχων, όχι όπως γίνεται σε άλλες περιπτώσεις, και αυτό με μια τιμή, τα 20 ευρώ ανά μετοχή, την οποία θεωρούμε καλή», είπε ο κ. Περιστέρης.

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Έπεσαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και το εγχώριο ΧΑθηκε…

Eurobank Equities: Ωφελημένη η ΓΕΚ Τέρνα

Ανανέωσε την τιμή στόχο της Τέρνα Ενεργειακής, η Eurobank Equities.  Τιμή-στόχο στα 20 ευρώ (αντί 18 ευρώ) και σύσταση «διακράτηση» από «αγορά» δίνει η Eurobank Equities, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για την Τέρνα Ενεργειακή.  Σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Πρόταση, εκτιμά ότι θα προσελκύσει σημαντική συμμετοχή τόσο από θεσμικούς όσο και από ιδιώτες επενδυτές. Αν και υπάρχει ευρεία διασπορά που προσθέτει ένα επίπεδο πολυπλοκότητας σε ό,τι αφορά τη συγκέντρωση ποσοστού άνω του 90% των μετοχών (όριο εξόδου), η ελκυστική ευκαιρία εξόδου που παρουσιάζεται από τη συμφωνία είναι πιθανό να αποδειχθεί τελικά ο κυρίαρχος παράγοντας απόφασης των επενδυτών.

Η χρηματιστηριακή εξηγεί ότι υποβαθμίζει τη σύσταση για λόγους αποτίμησης. Καθώς οι μετοχές της ΤΕΝΕΡΓ είναι πιθανό να ανατιμηθούν υψηλότερα προς την τιμή προσφοράς, αναμένει ότι ο μητρικός όμιλος ΓΕΚ Τέρνα θα είναι ο κύριος ωφελημένος της συναλλαγής, δεδομένης της σημαντικής ταμειακής εισροής από τη συμφωνία.

ΟPTIMA: Αθόρυβα πάνω από τα 12 ευρώ

Μία τραπεζική μετοχή η οποία είχε  ανοδική κίνηση λόγω μεγεθών. Kινήθηκε αθόρυβα και προσεκτικά μετά την είσοδό της στο Χ.Α. στα 7,2 ευρώ και πλέον έχει ξεπεράσει τα 12 ευρώ.  Η κεφαλαιοποίηση προσεγγίζει το 1 δισ. ευρώ και τα μεγέθη του α’ εξαμήνου θα είναι πολύ καλά μαθαίνουμε.

Πηγή: Eurokinissi

Δ.Α.Α: Το διοικητικό Εφετείο για παλιές αποφάσεις ΦΠΑ

Οι υποθέσεις του ΦΠΑ για το Δ.Α.Α ήταν μέσα στα θέματα που ρωτουσαν οι αναλυτές και οι διαχειριστές κεφαλαίων στο περίφημο ‘γεύμα στην Ακρόπολη’ τον Σεπτέμβριο. Οι τελευταίες εξελίξεις ήταν :

Ανακοινώθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών ότι εκδόθηκαν αποφάσεις επί των 5 από τις 10 υποθέσεις που εκκρεμούν αναφορικά με τον καταλογισμό από την ΑΑΔΕ ΦΠΑ για τα έτη 1998-2003 και 2010-2011 συνολικού ποσού 155.1 εκ. ευρώ (περιλαμβανομένων των προσαυξήσεων).

Ειδικότερα, με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, έχουν γίνει δεκτές οι προσφυγές της Εταιρείας για τα έτη 2001 και 2003 (συνολικού ποσού 149.5 εκ. ευρώ) και μερικώς δεκτή η προσφυγή της Εταιρείας για το έτος 2002 (ποσού 390 χιλ. ευρώ). Επίσης, έγιναν δεκτές οι εφέσεις του Ελληνικού Δημοσίου για τα έτη 1998 και  1999 (συνολικού ποσού 531 χιλ. ευρώ). Υπογραμμίζεται ότι το κείμενο των ως άνω αποφάσεων δεν είναι ακόμη διαθέσιμο και ως εκ τούτου, η Εταιρεία θα αξιολογήσει το περιεχόμενό τους όταν αυτές καταστούν διαθέσιμες. Σημειώνεται τέλος ότι εκκρεμούν ακόμη οι αποφάσεις για τα έτη 2000 (ποσού 212 χιλ. ευρώ), 2002 (ποσού 813 χιλ. ευρώ), 2003 (ποσού 136 χιλ. ευρώ), 2010 (ποσού 1.8 εκ. ευρώ) και 2011 (ποσού 1.8 εκ. ευρώ).

►Διαβάστε επίσης: Καγκελάριος: Το «βαρίδι» των τραπεζών, η στήριξη στην Eurobank και το 35αρι της Μυτιληναίος (Metlen)

Τιτάνας: Επενδύσεις 19,2 εκατ. για το περιβάλλον

Η έκθεση του ομίλου, δείχνει ότι ένας τέτοιος όμιλος με μεγάλο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, δεν μένει μόνο στην ανάπτυξη προϊόντων και κερδών. Επενδύει πολλά λεφτά και στην περιβαλλοντική προστασία.  Τέτοιες επενδύσεις αφορούν, ανάληψη δράσης για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μέσα από επενδύσεις 19,2 εκατ. και σταθερή δέσμευση για προστασία των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας στις περιοχές δραστηριότητας.

Σύναψη μακροπρόθεσμης συμφωνίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας (Power Purchase Agreement – PPA), εξασφαλίζοντας ηλεκτρική ενέργεια που θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Έμφαση σε προϊόντα χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα, τα οποία αποτελούν πάνω από το 37% του χαρτοφυλακίου του Τιτάνα

Real Consulting: Μεγάλες προοπτικές 

Η Real Consulting (RC) είναι ένας κορυφαίος μεταπωλητής επιχειρηματικών λύσεων προστιθέμενης αξίας (VAR) με εξέχουσα θέση σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και μακροχρόνιες συνεργασίες με ορισμένους από τους κορυφαίους διανομείς λογισμικού παγκοσμίως (SAP, Microsoft), σημειώνει η Eurobank Equities σε έκθεση με την οποία ξεκινά την κάλυψη της μετοχής. H τιμή στόχος διαμορφώνεται στα 5,3 ευρώ με σύσταση αγορά

Ο όμιλος λειτουργεί αποτελεσματικά ως ενιαίος σταθμός για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της προσαρμογής και της υλοποίησης πλατφόρμας, καθώς και παροχής aftersales.

Στον κλάδο η ζήτηση είναι ισχυρή και η χρηματιστηριακή θεωρεί ότι η RC μπορεί να επωφεληθεί. Σημειώνει ότι τα έσοδα έφτασαν τα 30,3 εκατ. ευρώ το 2023 (από 20 εκατ. ευρώ το 2020), Κοιτάζοντας υπολογίζει ετήσια ανάπτυξη εσόδων (CAGR) στη ζώνη του 18% για το διάστημα 2024-2027 και 23% σε ότι αφορά τα EBITDA.

 

 

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ