Νέα
  • ΓΔ: 902.09 +0.10%
  • Τζίρος: 46,15 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Καγκελάριος: Ασανσέρ η Πειραιώς, απτόητη η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Αμερικανικά ομόλογα

Η άνοδος των επιτοκίων των 10ετών treasuries πάνω από το 1,7% δημιούργησε μεγάλες ανησυχίες. Όμως μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί στους μεγάλους επενδυτές στις ΗΠΑ η στάση της FED, την οποία πολλοί κατηγορούν ότι αδιαφορεί για την κρίση των ομολόγων. H κρίση των ομολόγων χτυπά και τους χρηματιστηριακούς δείκτες. Ο Dow Jones υποχώρησε κάτω από τις 33.000 μονάδες, ενώ η κρίση «χτύπησε» και τις τεχνολογικές μετοχές. Πάντως οι αμερικανικές τραπεζικές μετοχές φαίνεται ότι ευνοούνται από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

DAX

Για τον DAX γράφουμε συνέχεια γιατί μας έχει εντυπωσιάσει η παρατεταμένη ανοδική του κίνηση. Νέα μεγάλη άνοδος για τον γερμανικό δείκτη που κινείται πλέον πολύ κοντά στις 14.800 μονάδες και βάζει υποθήκες για ακόμη υψηλότερη κίνηση προς τις 15.000 μονάδες. Τους λόγους τους έχουμε αναφέρει:

  • Καλή κατάσταση της γερμανικής οικονομίας και των γερμανικών επιχειρήσεων.
  • Τοποθετήσεις σε μετοχές θεσμικών χαρτοφυλακίων (τραπεζών-ασφαλιστικών-Ταμείων) προκειμένου να αντισταθμίσουν τις αρνητικές αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων.


Τράπεζα της Ελλάδος – Ελλειμμα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2021, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε έλλειμμα 4,307 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,351 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2020, αναφέρει σε μια λιτή ανακοίνωση η Τράπεζα της Ελλάδος. Μία ανησυχητική εξέλιξη που προφανέστατα δικαιολογεί το σταδιακό άνοιγμα της ελληνικής οικονομίας. Η ανακοίνωση επηρέασε και την πορεία του Γενικού Δείκτη χθες.

Γενικός Δείκτης

Η χθεσινή διόρθωση περισσότερο ανησυχεί για το γεγονός ότι ήταν μεμονωμένη μέσα σε μία ανοδική κίνηση στην Ευρώπη. Επί της ουσίας, όπως γράψαμε και χθες, η άνοδος από τις 830 μονάδες προς τις 900 μονάδες θα έχει πολλές στάσεις και μεγάλη μεταβλητότητα. Δύσκολα κερδίζονται τα επίπεδα που χάθηκαν μέσα σε δύο-τρεις συνεδριάσεις. Αν υποχωρήσει κι άλλο σήμερα Παρασκευή, ίσως βγουν αγοραστές από Δευτέρα. Μεγάλος ο τζίρος λόγω των πακέτων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και του placement της Jumbo.

AXIA Numbers – Φεβρουάριος 2021

Με βάση τα στοιχεία του AXIA Numbers Φεβρουαρίου 2021, οι ξένοι επενδυτές εμφάνισαν εκροές ύψους 8,8 εκατ. ευρώ, ενώ οι Έλληνες επενδυτές εισροές 8,7 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η εικόνα της χρηματιστηριακής αγοράς για το μήνα διαμορφώθηκε ως εξής:

Η Αξία Συναλλαγών του Φεβρουαρίου 2021 έφτασε τα 1,163 δις. ευρώ σημειώνοντας μείωση κατά 6,1% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα που ήταν 1,238 δισ. Σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2020, σημειώθηκε μείωσης της τάξης του 32,9%.

Η Κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEX) στο τέλος του μήνα υπολογίστηκε στα 44,87 δισ. Σε σχέση με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του προηγούμενου μήνα που ήταν 42,94 δισ., σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 4,5% ενώ συγκρινόμενη με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους που ήταν 41,43 δισ., σημειώθηκε αύξηση κατά 8,3%.

Τράπεζα Πειραιώς

Ασανσέρ η μετοχή της. Από το limit up (26%) της προηγούμενης συνεδρίασης (πανηγύριζαν την «απελευθέρωση» από το ΤΧΣ) στο απογοητευτικό -22,05% για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Είμαι περίεργος εάν πρόλαβαν να πουλήσουν αυτοί που είχαν τοποθετηθεί στην άνοδο.

Eurobank

Καλύτερη εικόνα από τις τραπεζικές μετοχές χθες είχε η μετοχή της Eurobank. Κινήθηκε για ένα μικρό διάστημα ανοδικά, υποχώρησε και τελικά έκλεισε με μικρές απώλειες (-0,48%) στα 0,7092 ευρώ. Ενισχυτική η έκθεση της Bank of American και της Citi για την πορεία της τράπεζας και τη μετοχή της.

Jumbo

Στην τιμή των 14,7 ευρώ, με μικρό discount, έγινε το placement με το πακέτο μετοχών που διέθεσε ο ιδρυτής της Jumbo Απ. Βακάκης. Το πακέτο ήταν ύψους 5.250.000 μετοχών ή του 3,85% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης, με το ύψος της συναλλαγής να διαμορφώνεται στα 77,174 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό του κ. Βακάκη στην εταιρεία υποχωρεί οριακά κάτω του 20%. Η πώληση του πακέτου έγινε μέσω της Tanocerian Maritime.

ΟΤΕ

Αντιστάθηκε στη μεγάλη πτώση η μετοχή του ΟΤΕ και τελικά έκλεισε με υποχώρηση -0,3% στα 13,36 ευρώ που ουσιαστικά δεν δείχνει κάτι ανησυχητικό. Ενδεχομένως κάποια μεγάλα χαρτοφυλάκια θέλουν χαμηλότερα τη μετοχή για να τοποθετηθούν. Πολύ καλή παραμένει η εικόνα της μετοχής σε ορίζοντα 6μήνου.

Viohalco

Η Viohalco S.A. γνωστοποιεί ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο στις 18 Μαρτίου 2021 αποφάσισε να προτείνει στην Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της την έγκριση διανομής μεικτού μερίσματος που ανέρχεται στο ποσό των 0,02 ευρώ ανά μετοχή. Η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Viohalco S.A. θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 25 Μαΐου 2021. H παρουσίαση οικονομικών αποτελεσμάτων 2020 (Τηλεδιάσκεψη) σε επενδυτές και αναλυτές θα γίνει σήμερα, Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021. Η Αποκοπή μερίσματος χρήσης 2020 την Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021

ΟΠΑΠ

Λέγαμε χθες ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι ιδιαίτερα αδύναμη στις καλές συνεδριάσεις και μας διέψευσε στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Σε μία πτωτική συνεδρίαση η μετοχή κινήθηκε πολύ καλά και με αυξημένους όγκους. Ίσως ήταν αναγκαία η άνοδος γιατί είχαν αυξηθεί οι «ψίθυροι» για την εταιρεία και το μέρισμα που μπορεί να είναι πολύ χαμηλό ή να μην υπάρχει καθόλου.

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Απτόητη η μετοχή, συνεχίζει να ανεβάζει στροφές προς τα 10 ευρώ. Περιμένουμε εξελίξεις προς το θετικό σενάριο και περισσότερες επενδύσεις.

 

  • Αποποίηση ευθύνης: Τα αναφερόμενα στην παρούσα ενότητα αποτελούν δημοσιογραφικές πληροφορίες και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να θεωρηθούν ή εκληφθούν ως επενδυτικές συμβουλές ή προτάσεις, ούτε προσφορά ή προτροπή για οιανδήποτε απόφαση ή ενέργεια, πράξη αγοράς ή πώλησης κινητών αξιών, όπως μετοχές ή ομόλογα ούτε άλλων αξιών εν γένει. Αντίθετα, εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών - επισκεπτών της ιστοσελίδας να αξιολογήσουν τις πληροφορίες αυτές και να ενεργήσουν στη συνέχεια βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειομένης οποιασδήποτε ευθύνης της ιστοσελίδας.
Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ