Νέα
  • ΓΔ: 907.08 +0.84%
  • Τζίρος: 79,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Χρηματιστήριο: Πιέσεις εντός και εκτός συνόρων στις τραπεζικές μετοχές βυθίζουν τον Γενικό Δείκτη

χρηματιστηριο δείκτης Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

Η αδράνεια της FED και η απόφασή της να μην στηρίξει την ισχυροποίηση των αμερικανικών τραπεζών είναι το θέμα που επηρεάζει όλες τις χρηματιστηριακές αγορές ανά τον πλανήτη. Το είχαμε επισημάνει (ως αδράνεια) αλλά φαίνεται ότι οι αμερικανικές τράπεζες και οι επενδυτές είναι περισσότερο ενοχλημένοι από την αδιαφορία της Κεντρικής Τράπεζας.

Τα κέρδη μίας εβδομάδας έχει χάσει ο Dow Jones, οι ευρωπαικές αγορές κινούνται καθοδικά ενώ και το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται εξ' αιτίας των ελληνικών τραπεζικών μετοχών σε έντονα καθοδικό κανάλι. Αν και προς τα μισά της συνεδρίασης στο ελληνικό χρηματιστήριο «μαζεύτηκαν» οι αρχικές απώλειες, το αρνητικό ξεκίνημα των αμερικανικών αγορών, αύξησε ξανά τις απώλειες.

Τελικά ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε στο τέλος της εβδομάδας στις 833,07 μονάδες μετά την χθεσινή υποχώρηση κατά -1,36%. Η αξία συναλλαγών χθες διαμορφώθηκε (μετά και τα νέα πακέτα) στα 215 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 39 έκλεισαν ανοδικά και οι 66 πτωτικά. Οι κλάδοι με την μεγαλύτερη υποχώρηση σήμερα ήταν οι Τράπεζες (-3,43%), Πετρελαίου (-3,43%), Χρηματοοικονομικές (-3,17%), Πρώτων Υλών (-2,28%), και οι κλάδοι με την μεγαλύτερη άνοδο ήταν οι Τηλεπικοινωνίες, Βιομηχανικά Προιόντα και Υπηρεσίες (0,97%).

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά -1,41% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιποίησης FTSE Mid Cap αυξήθηκε κατά 0,4%. Σε εβδομαδιαία βάση ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε υποχώρηση κατά -1,97%. 

Πτώση στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές

Οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές επηρεάζονται έμμεσα από τις αμερικανικές τράπεζες αφού βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας σημαντικών κεφαλαιακών αλλαγών (Τράπεζα Πειραιώς) με αποτέλεσμα να υφίστανται σημαντικές πιέσεις. Ειδικά η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς μετά την πρώτη και μεγάλη άνοδο (limit up) καταγράφει δύο πολύ ισχυρές υποχωρήσεις. Οι επενδυτές αναζητούν το σημείο ισορροπίας ενόψει της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της.

Οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές ακολουθούσαν σε πτώση αλλά χωρίς τις τεράστιες πιέσεις. Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά επηρεάστηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και από την πτωτική συγκυρία στο εξωτερικό και ειδικά στις ευρωπαικές αγορές. Εκτός απο τις τραπεζικές μετοχές, πιέστηκαν και τα υπόλοιπα blue chips με εξαίρεση τις μετοχές της ΔΕΗ και της  Μυτιληναίος που λειτούργησαν ως «αναχώματα» στην πτώση.

Στα θετικά της χθεσινής συνεδρίασης μπορούμε να βάλουμε ότι οι στηρίξεις πέριξ των 830 μονάδων άντεξαν και ότι υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης όπως για παράδειγμα AVAX, Intrakat, Lavipharm ΕΚΤΕΡ που έκλεισαν ανοδικά και με πολλές συναλλαγές.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΟΡΕΣ