Νέα
  • ΓΔ: 1049.7 +2.12%
  • Τζίρος: 111,99 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ποιες χώρες της ΕΕ έχουν εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων - Σκέψεις στην Ελλάδα

Πηγή: AP

Το 21% των αυτοκινήτων που παράγονται σήμερα παγκοσμίως, κατασκευάζονται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στην Ήπειρό μας βρίσκονται συνολικά 290 εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων (επιβατικών και επαγγελματικών), λεωφορείων, φορτηγών και κινητήρων. Από αυτά, τα 135 παράγουν επιβατικά αυτοκίνητα, τα 37 ελαφρά επαγγελματικά, τα 54 φορτηγά, τα 58 λεωφορεία και τα 71 κινητήρες οχημάτων.

Από το σύνολο των εργοστασίων τα 185 από τα 290 βρίσκονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα περισσότερα εργοστάσια στην Ευρώπη τα έχει η Γερμανία (41 εργοστάσια) και ακολουθούν η Ρωσία (34), η Γαλλία (30), η Μεγάλη Βρετανία (30) και η Ιταλία (22).

Αντίθετα, χωρίς εργοστάσιο παραγωγής αυτοκινήτων παραμένει η Ελλάδα η οποία από τη δεκαετία του '90 που έκλεισε το εργοστάσιο της Nissan στο Βόλο, δεν παράγει σήμερα κάποιο όχημα. Εκτός από την Ελλάδα, χωρίς εργοστάσια είναι οι: Νορβηγία, Δανία, Ελβετία, Ιρλανδία, Βουλγαρία, Μάλτα, Εσθονία, Κύπρος, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο.

Το σίγουρο είναι ότι η αυτοκινητοβιομηχανία αποτελεί μια από τις ατμομηχανές της οικονομίας κάθε χώρας. Συμβάλει στη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και τονώνει σε μεγάλο βαθμό την τοπική αγορά της περιοχής του εργοστασίου. Σήμερα υπάρχουν κάποιες σκέψεις για κατασκευή εργοστασίου στη χώρα μας, όπως στην περίπτωση της γερμανικής e.go mobile, η οποία πριν λίγους μήνες ανακοίνωσε πως σκέφτεται να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής στη χώρα μας. Ωστόσο ακόμη δεν ανακοίνωσε κάτι για αυτό το θέμα.

Εκτός Ευρώπης, στην Κίνα σήμερα κατασκευάζεται το 33% του συνόλου των αυτοκινήτων παγκοσμίως, ενώ στην Ιαπωνία- Κορέα το 16%. Στην Β. Αμερική υπάρχουν εργοστάσια που κατασκευάζουν το 15% των αυτοκινήτων παγκοσμίως, ενώ στη Ν. Αμερική το 3%. Το χάρτη των εργοστασίων συμπληρώνουν η Ν. Ασία με 10% και η Αφρική με 2%.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ AUTO

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ AUTO