Νέα
  • ΓΔ: 942.46 -1.61%
  • Τζίρος: 98,73 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Αύξηση 372% στις πωλήσεις το 2021

Ηλεκτροκίνηση: Στη Νορβηγία οι πωλήσεις ξεπέρασαν το 50%
Πηγή: AP

Συνεχίζει και εφέτος τις υψηλές πτήσεις η αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρά το διψήφιο ποσοστό μείωσης που καταγράφουν συνολικά οι πωλήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων.

Ούτε η συνεχιζόμενη καραντίνα, ούτε και η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας φαίνεται να πτοούν όσους θέλουν να αποκτήσουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο (είτε με συσσωρευτές – BEV, είτε επαναφορτιζόμενο – PHEV), με την κατηγορία να σπάει ακόμη ένα ρεκόρ.

►Ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα: Γιατί τα επιλέγουν οι καταναλωτές

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων και Δικύκλων (ΣΕΑΑ) από τα 7.767 καινούργια επιβατικά αυτοκίνητα που πωλήθηκαν τον Ιανουάριο του 2021 τα 392 ανήκουν στην κατηγορία των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ποσοστιαία το μερίδιο των ταξινομήσεων ηλεκτρικών μοντέλων (BEV και PHEV) έφθασε το 5,05%. Κι αν σε πολλούς φαίνεται μικρό αυτό το νούμερο αρκεί να αναφερθεί ότι τον περσινό Ιανουάριο είχαν πωληθεί μόλις 56 καινούργια ηλεκτρικά αυτοκίνητα με το μερίδιό τους να φθάνει στο 0,57%.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας τον Ιανουάριο του 2021 πωλήθηκαν 67 καινούργια αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 372% σε σχέση με τα 18 νέα μοντέλα του είδους που ταξινομήθηκαν τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των πωλήσεων που εμφάνισαν τα αυτοκίνητα διπλής ενέργειας (υβριδικά plug-in), καθώς τον πρώτο μήνα του 2021 έφθασαν τις 325 ταξινομήσεις από μόλις 38 τον Ιανουάριο του 2020.  

Η αλματώδης αύξηση που εξακολουθεί να καταγράφεται στις πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δείχνει ότι η επιδότηση για την ηλεκτροκίνηση συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό δέλεαρ. Ειδικά μάλιστα την ώρα που στην ελληνική αγορά οι συνολικές πωλήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων την εξεταζόμενη περίοδο καταγράφουν μείωση 20,6%.

Το Peugeot e-208 είχε τα πρωτεία σε ότι αφορά τις πωλήσεις καινούργιων αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων τον Ιανουάριο εφέτος με 16 πωλήσεις, ενώ στα υβριδικά plug-in το Land Rover Range Rover Evoque βρέθηκε στην πρώτη θέση με 59 πωλήσεις ακολουθούμενο κατά πόδας από το Volvo XC40 (54 πωλήσεις).

Επίσης πωλήθηκαν πέντε Porsche Cayenne, τρία Tesla Model 3 και μία Jaguar I-Pace.

Αξίζει να σημειωθεί πως εκτός από τα θεαματική άνοδο του μεριδίου των ηλεκτρικών αυτοκινήτων σημαντική αύξηση καταγράφεται επίσης και στις πωλήσεις των υβριδικών, με το μερίδιό τους να διαμορφώνεται σε 22,1%, από 11,7% ένα χρόνο πριν, ενώ από την άλλη υποχωρεί το μερίδιο των βενζινοκίνητων, των πετρελαιοκίνητων αλλά και των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ AUTO

Περισσότερα