Νέα
  • ΓΔ: 1237.34 +1.57%
  • Τζίρος: 91,50 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΙΕΑ: Ηλεκτρικό 1 στα 5 αυτοκίνητα που θα πωληθούν φέτος - Πόσο θα μειωθεί η ζήτηση για πετρέλαιο

Πηγή: AP

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αναμένεται να αποτελέσουν σχεδόν το ένα πέμπτο της παγκόσμιας αγοράς φέτος, σύμφωνα με την έκθεση προοπτικών του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Οι πωλήσεις αναμένεται να αυξηθούν κατά 35% φέτος και να φθάσουν τα 14 εκατομμύρια, σύμφωνα με την έκθεση, αποτελώντας το 18% της αγοράς - από μόλις 4% το 2020.

Η μετάβαση από τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης στα ηλεκτρικά θα μειώσει την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου κατά τουλάχιστον πέντε εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΕΑ.

Η Κίνα οδηγεί την κούρσα

Πάνω από τα μισά ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν μέχρι στιγμής παγκοσμίως βρίσκονται στην Κίνα, η οποία πέτυχε το 60% των πωλήσεων το 2022, ενώ κυριαρχεί και στην παγκόσμια παραγωγή μπαταριών.

Διαβάστε επίσης: Ηλεκτροκίνηση: Ο ΑΔΜΗΕ μπαίνει στην αγορά φόρτισης - Τα σχέδια των μεγάλων της ενέργειας

Τα SUV και τα μεγάλα αυτοκίνητα αντιπροσωπεύουν σχεδόν τα δύο τρίτα των ηλεκτρικών μοντέλων με μπαταρίες στην Κίνα και την Ευρώπη και ακόμη περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Εκτός της Κίνας, υπάρχει ανάγκη οι κατασκευαστές να προσφέρουν προσιτές επιλογές σε ανταγωνιστικές τιμές, προκειμένου να καταστεί δυνατή η μαζική αγορά ηλεκτρικών οχημάτων», αναφέρει η έκθεση.

Στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, τα δίτροχα ή τρίτροχα ηλεκτρικά οχήματα υπερτερούν αριθμητικά των αυτοκινήτων. Πάνω από τις μισές από τις ταξινομήσεις τρίτροχων οχημάτων στην Ινδία το 2022 θα είναι ηλεκτρικά, σύμφωνα με τη μελέτη.

Με πληροφορίες από Reuters

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ AUTO

Περισσότερα