Νέα
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών 2024

Δέσμη μέτρων για την επανεκκίνηση της εστίασης

Πηγή: Intime
Πηγή: Intime

Εκτός από την παράταση των αναστολών συμβάσεων εργασίας, του «κουρέματος» των ενοικίων, των αναστολών φορολογικών υποχρεώσεων που απορρέουν από ρυθμίσεις και την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν ένα στοχευμένο πρόγραμμα επιχορήγησης για κεφάλαια κίνησης, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ. Πρόκειται για «ένα πρόγραμμα επανεκκίνησης, για την εστίαση αρχικά, και το οποίο θα δίνει ένα κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να επανεκκινήσουν οι επιχειρήσεις που ήταν κλειστές και καταγράφουν μείωση τζίρου. Με τις ενισχύσεις αυτές θα βοηθηθούν οι επιχειρήσεις προκειμένου να αγοράσουν τις πρώτες ύλες που χρειάζονται», ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Τα κεφάλαια κίνησης θα υπολογίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, για κάθε μήνα lockdown ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών του αντίστοιχου μήνα του έτους αναφοράς, που είναι το 2019. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα αφορά επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης οι οποίες όλο αυτό το διάστημα είχαν αύξηση στο τζίρο τους.

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο πρόγραμμα σχεδιάζεται και για τον τουρισμό, ενώ το σύνολο της χρηματοδότησης υπολογίζεται σε 700 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), τα ταμεία περίπου 30.000 επαγγελματιών της εστίασης -από τους 80.000 που δραστηριοποιούνται συνολικά στον κλάδο- είναι εντελώς άδεια, ενώ λόγω του παρατεταμένου lockdown, από τις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, δεν αποκλείεται το 10% των επιχειρήσεων να βάλουν οριστικό λουκέτο.

Το δεύτερο μέτρο που εξετάζεται είναι η νομοθετική παρέμβαση στη διάρκεια των επαγγελματικών μισθώσεων.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ζητούν την παράταση μισθώσεων επαγγελματικής στέγης και απαγόρευση εξώσεων τουλάχιστον δύο ετών, ωστόσο το σχέδιο είναι να παραταθούν οι μισθώσεις ισόχρονα με την αναστολή λειτουργίας των πληττόμενων επιχειρήσεων. Δηλαδή εάν μια επιχείρηση έχει μείνει κλειστεί με κρατική εντολή για πέντε μήνες η μίσθωση που λήγει να παρατείνεται για ένα πεντάμηνο μετά τη λήξη της.

Θετική είναι η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και σε ότι αφορά τη διευθέτηση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με τα Δημοτικά Τέλη. Σήμερα μόλις 80-90 Δήμοι επί συνόλου 332 Δήμων εφαρμόζουν τη νομοθεσία και απάλλαξαν τα καταστήματα εστίασης από τα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας και από τα τέλη κατάληψης πεζοδρομίων και πλατειών.

Πότε και πως θα ανοίξουν café και εστιατόρια

Στις αρχές του δεύτερου 15νθήμερου του Απριλίου εκτιμάται ότι θα ανοίξει η εστίαση σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο και μόνο σε εξωτερικούς χώρους. «Κλειδί» είναι τα self tests και η σταδιακή αποκλιμάκωση της πανδημίας που θα έχει ως αποτέλεσμα την αποσυμπίεση του ΕΣΥ.

Ωστόσο, η προοπτική ανοίγματος μόνο σε εξωτερικούς χώρους βρίσκει αντίθετη την ΠΟΕΣΕ, καθώς όπως λέει ο πρόεδρος Γιώργος Καββαθάς περίπου το 20% των επιχειρήσεων, δηλαδή σχεδόν 16.000, δεν έχουν εξωτερικούς χώρους με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ανοίξουν το πρώτο τουλάχιστον διάστημα. Γι’ αυτό και ζητούν επιδότηση δαπανών για μηχανήματα αποστείρωσης του αέρα στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης.

Διεκδικούν αποζημιώσεις

Την ίδια ώρα οι επαγγελματίες της εστίασης, μεμονωμένα και συλλογικά, αναμένεται να διεκδικήσουν μέσω της δικαστικής οδού αποζημιώσεις από το ελληνικό Δημόσιο.

Ήδη, το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων και Καταναλωτών Εστίασης και Διασκέδασης προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση της υπουργικής απόφασης για την αναστολή δραστηριότητας του κλάδου, ενώ αναμένεται κατάθεση αγωγών αποζημίωσης με εξατομικευμένα αιτήματα επιχειρηματιών της εστίασης, ύστερα από πρωτοβουλία που είχε λάβει ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι απώλειες για την εστίαση το 2020 ήταν 2,28 δισ. ευρώ ή μείωση του τζίρου κατά 37,7% σε σύγκριση με το 2019, ενώ από την έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) προκύπτει ότι για εννέα στις δέκα μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών το 2020 ήταν 51,7%.

Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ