Νέα
 • ΓΔ: 1464.39 +0.45%
 • Τζίρος: 74,66 εκ €
Δείκτες / Μετοχές

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Εστίαση: Το 7% του τζίρου του 2019 θα δοθεί ως κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις

Πηγή: Eurokinissi
Πηγή: Eurokinissi

To 7% του ετήσιου τζίρου του έτους 2019 θα λάβουν ως επιδότηση οι επιχειρήσεις εστίασης που είχαν μείωση τζίρου από 30% και πάνω το έτος 2020 (Ιανουάριος - Δεκέμβριος) συγκριτικά με το 2019. Αυτό είναι το νέο μέτρο ύψους 330 εκατ. ευρώ που κλείδωσε σήμερα στη σύσκεψη της ΠΟΕΣΕ με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στόχος είναι η παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις εστίασης για την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση των επιχειρήσεων της εστίασης. Στόχος είναι η επιδότηση να δοθεί πριν ανοίξουν οι επιχειρήσεις της εστίασης.

Μητσοτάκης: «Προγραμματίζουμε για το μέλλον» 

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι μέσω του Υπουργείου Ανάπτυξης και με την χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ θα ενεργοποιηθεί άμεσα πακέτο στήριξης με επιδότηση του κεφαλαίου κίνησης ύψους 330 εκατ. ευρώ για την άμεση ρευστότητα του Κλάδου.

«Σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να προχωρήσουμε σε μία ακόμα σημαντική δράση για τον κλάδο της εστίασης, ύψους 330 εκατομμυρίων ευρώ. O στόχος μας είναι σαφής, γιατί πρέπει να προγραμματίζουμε για το μέλλον: όταν οι επιχειρήσεις με το καλό ανοίξουν, όταν μας το επιτρέψουν οι συνθήκες και πάντα με την άδεια των επιστημόνων μας, να το κάνουμε, να το κάνετε, όσο το δυνατόν πιο άνετα στα πρώτα σας βήματα, εφοδιαζόμενοι με πρώτες ύλες για τους τρεις πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας σας», πρόσθεσε.

Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η δράση αφορά επιχειρήσεις, μικρομεσαίες και μεγάλες, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις franchise υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019.

 • Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:

[(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%.

Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

Α) Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

Β) Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

Γ) Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

Δ) Επιχειρήσεις. εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

Ε) Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Υποβολή αιτήσεων

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Η έναρξη υποβολής αιτήσεων θα καθοριστεί από την έγκριση του καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ αιτήσεις θα γίνονται δεκτές έως τις 31 Ιουλίου 2021 προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και οι εποχιακές επιχειρήσεις.

Η αξιολόγηση θα είναι άμεση και η εκταμίευση της επιχορήγησης θα γίνεται αμέσως μετά την ένταξη και την έγκριση της αίτησης, ενώ οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31-12-2021. Ο έλεγχος θα γίνει με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα.

Επισημαίνεται ότι:

Α) Το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το έτος 2021.

Β) Το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από την παρούσα δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ σε όλη την με την μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ έτους 2021.

Σε περίπτωση που ισχύει είτε το (Α) είτε/και το (Β) τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της παρούσας δράσης καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Λόγω ένταξης στο προσωρινό πλαίσιο κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ, ως δράση πανδημίας, θα εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Γεωργιάδης: «Να μην κλείσει ούτε μία επιχείρηση»

«Μας ενώνει η ίδια αγωνία και την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του κλάδου και όλους όσους δραστηριοποιούνται στην εστίαση, την επόμενη ημέρα, ει δυνατόν, να μην κλείσει ούτε μία επιχείρηση, τόνισε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Έχουμε φροντίσει να θωρακίσουμε το σύνολο της ελληνικής οικονομίας όσο μπορούμε και φυσικά την εστίαση. Η εστίαση όμως έχει μία ιδιαιτερότητα. Με το πρόγραμμα που αναγγέλλουμε σήμερα δεν πάμε να καλύψουμε ζημίες. Ζημίες έχουν όλοι οι κλάδοι της ελληνικής οικονομίας και όλες οι επιχειρήσεις. Εδώ ερχόμαστε να καλύψουμε το κεφάλαιο κίνησης για την αγορά την υλικών», πρόσθεσε.

Σταϊκούρας: Τα μέτρα στήριξης θα υπερβούν τα 14 δισ. ευρώ

«Η κυβέρνηση συνολικά, συνεκτικά βρίσκει πάντα τα δημοσιονομικά και ταμειακά περιθώρια, ώστε να είναι κοντά στην κοινωνία και στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται. Από 7,5 δισ. ευρώ μέτρα που συζητήσουμε πριν από κάποιους μήνες, τώρα θα προσεγγίσουμε και θα υπερβούμε τα 14 δισ. ευρώ», σημείωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τσακίρης: Εντάσσουμε για πρώτη φορά και τα καταστήματα franchise

«Η δράση αυτή θα είναι ανοιχτή έως 31 Ιουλίου ώστε να πιάσουμε και τις εποχικές επιχειρήσεις, στα νησιά προφανώς. Και εντάσσουμε για πρώτη φορά και τα καταστήματα franchise, με κάποιες προϋποθέσεις ώστε κανονιστικά να είμαστε εντάξει με το ΕΣΠΑ. Είναι σημαντικός αριθμός, οι άνθρωποι αυτοί αγοράζουν από μόνοι τους τις πρώτες ύλες» σημείωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Καββαθάς: Το μέτρο καλύπτει ένα μεγάλο πρόβλημα

«Ερχεται αυτό το μέτρο που σήμερα ανακοινώσατε να καλύψει αυτό το μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας για την επανεκκίνηση του κλάδου. Βεβαίως θα παίξει καθοριστικό ρόλο ο χρόνος με το οποίο θα έρθει αυτή η ρευστότητα στα χέρια των επιχειρήσεων», σημείωσε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος πρόσθεσε: «Αισθάνομαι την ανάγκη να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ και σας ζητώ μια χάρη, αυτό το πρόγραμμα να τρέξει πριν ανοίξει ο κλάδος της εστίασης, γιατί θα χάσουμε θέσεις εργασίας». 

Τι ζητά η ΠΟΕΣΕ

Στη σύσκεψη της ΠΟΕΣΕ με τον πρωθυπουργό επισημάνθηκε για μια ακόμη φορά η πρωτόγνωρη και ιδιαίτερα δυσμενή θέση στην οποία έχει εμπεριέλθει ο Κλάδος της Εστίασης και συναφών επαγγελμάτων, ίσως με την μεγαλύτερη ζημιά (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ: μεσοσταθμική μείωση του κύκλου εργασιών του Κλάδου έφτασε το 37,7% και το 40% των επιχειρήσεων του κλάδου με μηδενικά ταμειακά διαθέσιμα και 4 στις 10 επιχειρήσεις του Κλάδου να βρίσκονται μπροστά στο φάσμα του λουκέτου), και η άμεση ανάγκη ενεργοποίησης στοχευμένων μέτρων για την διάσωση 100.000 και πλέον επαγγελματιών, 350.000 εργαζομένων σε αυτές και όλων εκείνων των χιλιάδων επιχειρήσεων και εργαζομένων οι οποίοι ανήκουν στον πολλαπλασιαστή του Κλάδου από τον πρωτογενή μέχρι τον τριτογενή τομέα της οικονομίας.

Ετέθησαν όλα εκείνα τα μέτρα που θα πρέπει να εντάξει η κυβέρνηση στην πολιτική σωτηρίας του Κλάδου μεταξύ των οποίων η άμεση χρηματοδότηση (κεφάλαιο κίνησης) για την ομαλή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων την αμέσως επόμενη μέρα, θέμα το οποίο αποτέλεσε και τον κύριο λόγο της σημερινής συνάντησης.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ έθεσε υπόψη του Πρωθυπουργού και μια σειρά θεμάτων που θα δώσει στην εστίαση την δυνατότητα για ομαλή επανεκκίνηση:

 • Στήριξη των υφιστάμενων θέσεων εργασίας με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για το επόμενο εξάμηνο (επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας).
 • Επιδότηση του ενοικίου το επόμενο εξάμηνο – παράταση των μισθώσεων που λήγουν για δύο χρόνια και απαγόρευση εξώσεων για οφειλές που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας.
 • Μείωση των ενοικίων κατά 50% για ακίνητα ή αιγιαλούς που μισθώνονται από Ν.Π.Δ.Δ. – Ο.Τ.Α – Ν.Π.Ι.Δ κλπ.
 • Απαλλαγή με νομοθετική ρύθμιση (χωρίς αναγκαία απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων) από τέλη ηλεκτροφωτισμού – καθαριότητας – τέλη κατάληψης πεζοδρομίων – πλατειών. (Η νομοθετική ρύθμιση της Π.Ν.Π 20.3.2020 έχει εφαρμοστεί με αποφάσεις των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων σε λιγότερους από 100 Δήμους σε σύνολο 332).
 • Μείωση των τελών κατάληψης πεζοδρομίων και πλατειών μέχρι 31/12/21.
 • Απαλλαγή από τον Δημοτικό φόρο 0,5% και 5% μέχρι 31/12/21.
 • Κούρεμα των οφειλών προς το Δημόσιο, τους ΟΤΑ και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ρεαλιστική ρύθμιση 120 δόσεων.
 • Επαναφορά των ευεργετικών ρυθμίσεων των 120 δόσεων προς Δημόσιο, ΟΤΑ και Ασφαλιστικά Ταμεία (για όσες επιχειρήσεις τις απώλεσαν).
 • Η επανεκκίνηση του Κλάδου προϋποθέτει την θωράκιση του σε σχέση με την ασφαλή του λειτουργία σε περιβάλλον covid-19.
 • Η χώρα πρέπει να αποτελέσει ασφαλή τουριστικό προορισμό και οι εργαζόμενοι στον Κλάδο να εμβολιαστούν, αν είναι εφικτό, κατά προτεραιότητα ή να ελέγχονται τακτικά με covid test. Η δαπάνη των test δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετακυλύετε στις ήδη οικονομικά εξαθλιωμένες επιχειρήσεις.
 • Η μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α 6% αποτελεί για τον Κλάδο έμμεσο εργαλείο βιωσιμότητας.
 • Η ξεκάθαρη τοποθέτηση της Πολιτείας στο θέμα των Πνευματικών δικαιωμάτων αποτελεί αναγκαία και ικανή συνθήκη για την επίλυση ενός μακροχρόνια άλυτου προβλήματος που βλάπτει τους δημιουργούς και τους χρήστες. Η πολιτική Πόντιου Πιλάτου που έχει ακολουθήσει η Πολιτεία διαχρονικά, έχει μεγεθύνει το πρόβλημα.
 • Η ένταξη του κλάδου στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ.
Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

 • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
 • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ