Για ακόμη λίγες μέρες παρατείνεται το θρίλερ για το αν τελικά θα είναι βιώσιμο το έργο Great Sea Interconnector και αν ο ΑΔΜΗΕ θα πληρώσει τη μηνιαία δόση του Ιουλίου στη Nexans.
Όλα εξαρτώνται από τη στάση της ΡΑΕΚ, και τις επόμενες μέρες θα γίνει ακόμη μια τηλεδιάσκεψη με στόχο να λυθεί η εκκρεμότητα για την τελική απόφαση της ΡΑΕΚ για το έσοδό του. Η Κομισιόν, ο ΑΔΜΗΕ, η ΡΑΑΕΥ και η ΡΑΕΚ αναμένεται να βρεθούν ξανά στο ίδιο τραπέζι – ή μάλλον στην ίδια οθόνη – αναμένοντας την τελική τοποθέτηση της ΡΑΕΚ, ρύθμιση του εσόδου του έργου, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη βιωσιμότητά του και τη χρηματοδότησή του.
Σημειώνεται ότι η Κύπρος, σε πολιτικό επίπεδο και δια στόματος αξιωματούχων της κυβέρνησης, θεωρεί την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για την ενεργειακή αρχιτεκτονική της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο, αγκάθι στην οριστική απόφαση είναι ο λεπτομερής έλεγχος των δαπανών του ΑΔΜΗΕ, για τις οποίες έχουν ζητηθεί όλα τα στοιχεία και πλέον αναμένεται να εγκριθούν.
Ρυθμιστικό αδιέξοδο, επενδυτικό ρίσκο
Η προηγούμενη απόπειρα συμφωνίας με τη ΡΑΕΚ για το ρυθμιστικό έσοδο έγινε την προηγούμενη Τρίτη, αλλά κατέληξε σε αδιέξοδο, καθώς η ΡΑΕΚ δεν ήταν σε θέση να εγκρίνει το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ, επικαλούμενη την ανάγκη περαιτέρω ελέγχου των στοιχείων και της εσωτερικής διαδικασίας έγκρισης από τον Κύπριο Διαχειριστή. Ωστόσο, ο χρόνος μετρά αντίστροφα.
Ο ΑΔΜΗΕ, που έχει ήδη επενδύσει 250 εκατ. ευρώ στο έργο, είναι ξεκάθαρος: χωρίς εγκεκριμένο ρυθμιστικό πλαίσιο και χωρίς εξασφαλισμένο έσοδο, η χρηματοδότηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στη Ναυτεμπορική, προειδοποίησε:
«Έχουμε αποδείξει την επιμονή μας στο έργο, που θεωρώ ότι είναι και εθνικός στόχος, επενδύοντας ήδη 250 εκατ. ευρώ. Στο εξής θα πρέπει οι ρυθμιστικές αρχές, ιδίως της Κύπρου, να αποδείξουν στην πράξη ότι στηρίζουν το έργο. Τότε θα συνεχίσουμε και εμείς τις αποπληρωμές στη Nexans.»
Η κρίσιμη απόφαση της ΡΑΕΚ
Η απόφαση που καλείται να λάβει η ΡΑΕΚ αφορά την αναγνώριση του CAPEX ύψους 572 εκατ. ευρώ για τα έτη 2024 και 2025, προκειμένου να εγκριθεί το ρυθμιζόμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ. Η ΡΑΑΕΥ έχει ήδη αναγνωρίσει τη δαπάνη και έχει εγκρίνει ότι το 37% του κόστους θα βαρύνει τους Έλληνες καταναλωτές, δηλαδή 220 εκατ. ευρώ, με απόδοση 7,22%.
Η υπόλοιπη επένδυση αναμένεται να καλυφθεί από το κυπριακό ρυθμιστικό σκέλος με WACC 8,3%, βάσει του μοντέλου κατανομής που έχει συμφωνηθεί, αλλά δεν έχει ακόμα επισήμως εγκριθεί.
Επιπλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει το έργο με 25 εκατ. ευρώ ετησίως για πέντε χρόνια, κατά τη διάρκεια της κατασκευής, με συνολικό όριο τα 125 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να εκταμιευθεί χωρίς την έγκριση της ΡΑΕΚ.
→ Διαβάστε επίσης: Curtailment στις ΑΠΕ: Η «αθέατη κρίση» – Η προειδοποίηση Εξάρχου και οι ενεργειακές απώλειες-ρεκόρ του 2025
Επενδυτικά σήματα και ρίσκα
Η καθυστέρηση της απόφασης της ΡΑΕΚ δημιουργεί αβεβαιότητα στους χρηματοδότες, και αδυναμία να χρηματοδοτηθεί και από τράπεζες, καθώς σε κάθε έργο τέτοιας κλίμακας η ρυθμιστική σταθερότητα αποτελεί προαπαιτούμενο για την εμπιστοσύνη των αγορών και των θεσμικών επενδυτών.
Εάν το έργο συνεχίσει να «σέρνεται» χωρίς ρυθμιστική κάλυψη, ο ΑΔΜΗΕ έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει τις πληρωμές για την κατασκευή του καλωδίου και το έργο θα τεθεί σε αναστολή.
Στον αντίποδα, αν η ΡΑΕΚ εγκρίνει το έσοδο, θα συνεχιστούν οι πληρωμές για την κατασκευή του καλωδίου, ώστε να είναι έτοιμο για να ποντιστεί στο πρώτο τρίμηνο του 2026. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την αναζήτηση τραπεζικής χρηματοδότησης και επενδυτών, ώστε, εφόσον ολοκληρωθούν στο επόμενο εξάμηνο και οι έρευνες βυθού, μέσα στο 2026 να ξεκινήσει η πόντιση του καλωδίου, με στόχο την πλήρη λειτουργία του εντός του 2029.