Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σαχίνης (ΕΥΔΑΠ): Τα χρέη των δήμων «βαρίδι» στα αποτελέσματα - Τι θα γίνει με τα τιμολόγια

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της EΥΔΑΠ κ. Χάρης Σαχίνης

Σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης βρίσκεται η ΕΥΔΑΠ, καθώς πολλαπλές προκλήσεις επιδρούν στα οικονομικά της. Τα συσσωρευμένα χρέη αρκετών δήμων της Αττικής, η καθυστέρηση στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου τιμολόγησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), αλλά και η απειλή της ανομβρίας δημιουργούν ένα ιδιαίτερα πιεστικό τοπίο. 

Την ώρα που η επιχείρηση επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα, που φέτος θα φθάσουν τα 89 εκατ. ευρώ, η διοίκησή της παραμένει σε αναμονή κρίσιμων αποφάσεων τόσο από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αντιμετώπιση της λειψυδρίας, όσο και από τη ΡΑΑΕΥ, οι οποίες θα κρίνουν την κατεύθυνση της στρατηγικής της για την επόμενη ημέρα.

Δήμοι: 6,5 εκατ. ευρώ η ζημιά για το 2024

Ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΥΔΑΠ αφορά τη συστηματική καθυστέρηση πληρωμών από αρκετούς δήμους της Αττικής. Η ΕΥΔΑΠ προμηθεύει 67 δήμους, αλλά κάποιοι εξα αυτλών είναι «κακοπληρωτές». Παρότι προμηθεύονται νερό σε χονδρική τιμή, δεν εξοφλούν τις οφειλές τους. Μέχρι πρότινος, τα χρέη αυτά καλύπτονταν εν μέρει από το υπουργείο Εσωτερικών, ωστόσο η συγκεκριμένη κρατική ενίσχυση έχει πλέον σταματήσει.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Χάρη Σαχίνη, η οικονομική ζημιά που καταγράφηκε το 2024 από τη μη αποπληρωμή ανήλθε σε 6,5 εκατομμύρια ευρώ. Όπως τόνισε, οι ιδιώτες καταναλωτές διατηρούν σταθερή συμπεριφορά, όμως οι δήμοι εμφανίζουν συνεχώς αυξανόμενες οφειλές, γεγονός που επηρεάζει ευθέως τα έσοδα της εισηγμένης εταιρείας.

Σε αναμονή των αποφάσεων για τα νέα τιμολόγια

Καθοριστικής σημασίας είναι η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής (ΡΑΑΕΥ) σχετικά με το νέο πλαίσιο τιμολόγησης του νερού. Η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη υποβάλει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, όμως η καθυστέρηση λήψης απόφασης παρατείνει την αβεβαιότητα. 

«Και εμείς περιμένουμε εναγωνίως τον Ρυθμιστή, για να δούμε πως θα προχωρήσουμε. Από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε για τον περιορισμό του κόστους, την αύξηση των επιχορηγήσεων, ώστε να συγκρατηθούν τα τιμολόγια» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαχίνης, επισημαίνοντας ότι είναι «ανεπιρέαστα (τα τιμολόγια) εδώ και 17 χρόνια, και παραμένουν από τα φθηνότερα στην Ευρώπη.

Ορατός κίνδυνος λειψυδρίας 

Η ανομβρία ρίχνει βαριά σκιά πάνω από το Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, αν δεν προχωρήσουν κρίσιμες παρεμβάσεις, τα αποθέματα επαρκούν μόλις για δύο χρόνια. Η ΕΥΔΑΠ έχει καταθέσει πλήρες σχέδιο στην Πολιτεία με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες λύσεις, ζητώντας από την Πολιτεία να επισπεύσει τις αποφάσεις.

Η πιο φιλόδοξη πρόταση αφορά τη διασύνδεση της Αττικής με τη λίμνη Κρεμαστών, αξιοποιώντας τα ύδατα των ποταμών Καρπενησιώτη και Κρικελιώτη. Το έργο, προϋπολογισμού άνω των 500 εκατ. ευρώ, υπόσχεται να διασφαλίσει την υδροδότηση της πρωτεύουσας για τις επόμενες πέντε δεκαετίες. Παράλληλα, προωθούνται ενδιάμεσες λύσεις όπως γεωτρήσεις, αντλιοστάσια, ακόμη και αφαλάτωση ή μεταφορά νερού με τάνκερ.

Άλμα στις επενδύσεις

Παρά τις δυσκολίες, η ΕΥΔΑΠ προχωρά δυναμικά σε αναβάθμιση των υποδομών της. Το 2024 προχώρησε σε επενδύσεις ύψους 60,7 εκατ. ευρώ – υπερτετραπλάσιες σε σύγκριση με πέντε χρόνια πριν. Για το 2025, το πλάνο προβλέπει επενδυτικό πρόγραμμα 89 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι το 2034 ο συνολικός προγραμματισμός φτάνει τα 2,16 δισ. ευρώ, περιλαμβάνοντας δίκτυα ύδρευσης, αποχέτευσης, ψηφιακές υποδομές και κτιριακές εγκαταστάσεις.

Αλλαγή 2,5 εκατομμυρίων υδρομετρητών – Ξεκινά ο διαγωνισμός

Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και στο έργο αντικατάστασης των υδρομετρητών. Μέχρι τα τέλη του 2025 προγραμματίζεται διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια και εγκατάσταση 2,5 εκατ. νέων «έξυπνων μετρητών». Για να αποφευχθεί η τεχνολογική απαξίωση των μετρητών, απαιτείται ρυθμός εγκατάστασης 1.000 τεμαχίων την ημέρα, κάτι που προϋποθέτει εξωτερικό ανάδοχο λόγω ανεπαρκούς προσωπικού. Ο κ. Σαχίνης είπε ότι το κόστος ανά υδρομετρητή διαμορφώνεται κάτω από τα 100 ευρώ΄. «Για προμήθεια των μετρητών θα πάμε απευθείας στους προμηθευτές για να πετύχουμε καλύτερο κόστος. Θα προκηρύξουμε δύο διεθνείς διαγωνισμούς, ένα για την προμήθεια κι ένα για αυτούς που θα τους εγαταστήσουν» είεο ο CEO.

Tέλος ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ υπογράμμισε την ανάγκη για ταχεία λήψη αποφάσεων και ευέλικτες διαδικασίες λόγω της κρισιμότητας των θεμάτων που αντιμετωπίζει η επιχείρηση. Ζήτησε την επιτάχυνση νομοθετικών ρυθμίσεων και την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, επισημαίνοντας ότι τα μεγάλα έργα πρέπει να προχωρήσουν με ταχύτητα ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή νερού στην Αττική.

 

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ