Στο αεροσκάφος που θα μεταφέρει την ελληνική αποστολή στη Ρώμη σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα επιβαίνει, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης.
Τη ώρα που η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ παραμένει εγκλωβισμένη σε γεωπολιτικά εμπόδια, και εν μέσω διάψευσης για αλλαγή πορείας και πόντισης του GSI προς τα Δωδεκάνησα, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά δυναμικά όλα τα projects, που αλλάζουν την ενεργειακή ισορροπία της Ευρώπης.
Σήμερα λοιπόν, στην «αιώνια πόλη» υπογράφεται η συμφωνία για το έργο που θα ενδυναμώσει τις ενεργειακές σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας: το δεύτερο καλώδιο διασύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών, το «GR.ITA II». Με χωρητικότητα 1.000 MW, το έργο θα τριπλασιάσει τη μεταφορική ικανότητα, ανοίγοντας έτσι νέους ορίζοντες για την αύξηση των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ιταλία τα επόμενα χρόνια.
Η συμφωνία αυτή θα υπογραφεί στο πλαίσιο των συνομιλιών που θα έχει ο πρωθυπουργός με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, και της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας. Το Μνημόνιο Συνεργασίας (MOU) μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και της Ιταλικής TERNA θα επισημοποιήσει την έναρξη του έργου, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2031. Με προϋπολογισμό 1,8 δισ. ευρώ, το «GR.ITA II» θα ενισχύσει τη μεταφορική ικανότητα, διευκολύνοντας την εξαγωγή περισσότερης ενέργειας από την Ελλάδα, την ώρα που η χώρα συνεχώς αυξάνει το πλεόνασμα ενέργειας από ΑΠΕ.
Το υπάρχον καλώδιο των 500 MW, το οποίο λειτουργεί από το 2001, έχει πλέον κορεστεί και δεν μπορεί να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα καθώς οι τιμές στην Ιταλία (GME) είναι συχνά υψηλότερες από τις ελληνικές.
Σημαντικά οφέλη για τις δύο χώρες
Το νέο καλώδιο, χωρητικότητας 1.000 MW, θα συμβάλει στην εξαγωγή περισσότερης ενέργειας, με την Ελλάδα και την Ιταλία να συμμετέχουν ισότιμα στο κόστος του έργου (50%-50%). Αυτή η αναβάθμιση της υποδομής αναμένεται να προσφέρει σημαντικά οφέλη για τις δύο χώρες, ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια και προάγοντας τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρισμού.
Η Ελλάδα, η οποία το 2030 αναμένεται να διαθέτει 25-30 GW από ΑΠΕ, επιδιώκει να απορροφήσει το υπερπλεόνασμα ενέργειας, κατευθύνοντάς το στην Ιταλία, η οποία, παρά την ισχυρή βιομηχανία και τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, συνεχώς αυξάνει την ανάγκη της για εισαγωγές ενέργειας.
Το έργο «GR.ITA II» προχωρά μετά την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας το 2022 και τις διαπραγματεύσεις για τις τεχνολογίες και τη διανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο Διαχειριστών. Η κατασκευή του περιλαμβάνει δύο υποθαλάσσια καλώδια μήκους 250 χιλιομέτρων και δύο υπόγεια καλώδια συνεχούς ρεύματος μήκους 50 χιλιομέτρων.
Το έργο βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης, με επερχόμενες μελέτες για την ακριβή όδευση των καλωδίων και τις διαδικασίες προσαιγιάλωσης στις ακτές της Ελλάδας και της Ιταλίας. Το κόστος του ελληνικού τμήματος του έργου εκτιμάται στα 900 εκατ. ευρώ.
Η ολοκλήρωση του «GR.ITA II» αναμένεται να επιφέρει σύγκλιση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, ενώ θα ενισχύσει και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, καθιστώντας την Ελλάδα έναν ακόμα πιο σημαντικό ενεργειακό κόμβο στην περιοχή.