Νέα

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Στ. Παντελαίου: Βιώσιμη Ανάπτυξη και ESG στην πράξη: Οι ελληνικές επιχειρήσεις μεταξύ προθέσεων και πραγματικότητας

Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών, ICAP CRIF / Credit: Ελένη Παπαδάκη/Θ&Α Αναγνωστόπουλοι Photopress

Σε μια εποχή που η Βιώσιμη Ανάπτυξη και οι αρχές ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση) αποκτούν στρατηγική σημασία για τις επιχειρήσεις παγκοσμίως, η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα δείχνει να αντιλαμβάνεται όλο και περισσότερο την αναγκαιότητα υιοθέτησης βιώσιμων πρακτικών. Ωστόσο, το πέρασμα από τη θεωρητική αποδοχή στην πρακτική εφαρμογή παραμένει μια πρόκληση.

Η παρούσα συνέντευξη βασίζεται σε πρόσφατα στοιχεία πρωτογενούς έρευνας και επιχειρεί να καταγράψει τη στάση των ελληνικών επιχειρήσεων απέναντι στη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ποιος είναι ο βαθμός υλοποίησης ESG δράσεων; Πού επενδύονται οι σχετικοί πόροι; Ποια είναι τα πιο συχνά υλοποιούμενα έργα και ποια τα βασικά εμπόδια που αντιμετωπίζονται στην πράξη;

H Σταματίνα Παντελαίου, Διευθύντρια Economic & Sectorial Research της ICAP CRIF σκιαγραφεί με σαφήνεια το παρόν και το μέλλον της βιωσιμότητας στην ελληνική επιχειρηματική πραγματικότητα, αναδεικνύοντας τόσο τις θετικές τάσεις όσο και τα σημεία που απαιτούν περαιτέρω ώθηση και υποστήριξη.

  • Αναγνωρίζουν οι επιχειρήσεις την σημαντικότητα της Βιώσιμης Ανάπτυξης; Είναι θετικές στην υλοποίηση ESG δράσεων; 

Είναι γεγονός ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αναγνωρίζουν την σημαντικότητα και την αναγκαιότητα της Βιώσιμης Ανάπτυξης, αξιολογώντας την με 8,4/10, ένα score αρκετά σημαντικό. Ωστόσο, ο βαθμός υλοποίησης ESG δράσεων από τις ίδιες μειώνεται σε 5,7/10 και ο βαθμός υιοθέτησης ESG ενεργειών από το σύνολο των επιχειρήσεων σε εθνικό επίπεδο πέφτει σε 4,4/10, υποδηλώνοντας έτσι την σημαντική απόκλιση. 

  • Πως κατανέμεται ο προϋπολογισμός των επιχειρήσεων στους επιμέρους τομείς και τι ποσά δαπανούν οι επιχειρήσεις σε ετήσια βάση για δράσεις ESG;

Το περιβάλλον καταλαμβάνει την πρωτοκαθεδρία με μερίδιο 40%, ακολουθούν οι δράσεις για την κοινωνία με 34% και έπεται η εταιρική διακυβέρνηση με 26%. Σχετικά με το ύψος των κονδυλίων τους, οι 2 στις 3 επιχειρήσεις (66%) δαπανούν μέχρι 50.000 ευρώ σε ετήσια βάση, οι 2 στις 10 επιχειρήσεις δαπανούν από 50  έως €200 χιλ. και μόλις το 1% του δείγματος δαπανά πάνω από €5 εκατ. το χρόνο. Ενθαρρυντικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι πάνω από τις μισές επιχειρήσεις αύξησαν τις ESG δαπάνες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. 

  • Προβαίνουν οι επιχειρήσεις σε συγκριτική αξιολόγηση των ESG επιδόσεών τους και με ποια συχνότητα;

Σύμφωνα πάντα με τα αποτελέσματα της πρωτογενούς έρευνας, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος (53%) θεωρούν πολύ χρήσιμη σε πολύ και πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την αξιολόγηση των ESG επιδόσεών τους συγκριτικά με άλλες επιχειρήσεις του ιδίου κλάδου και το 51% αυτών παρακολουθεί τις ESG επιδόσεις τους σε ετήσια βάση. Ωστόσο, ενώ το 37% αυτών δεν ακολουθεί συστηματική αξιολόγηση, είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι η απόκτηση σχετικού λογισμικού βρίσκεται στα άμεσα πλάνα για την μία στις τρεις επιχειρήσεις (33%). 

  • Ποιες είναι οι δημοφιλέστερες δράσεις που υλοποιούν οι επιχειρήσεις σε κάθε έναν από τους τρεις κύριους τομείς ESG; 

Στο Περιβάλλον την πρωτιά έχει η αποτελεσματική διαχείριση του χαρτιού  και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης του προσωπικού τους, δράσεις οι οποίες δεν απαιτούν ιδιαίτερο κόστος για την υλοποίησή τους. Στον τομέα της Κοινωνίας οι επιχειρήσεις υλοποιούν κυρίως δράσεις πάνω στο ανθρώπινο δυναμικό τους και συγκεκριμένα παρέχουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους εργαζομένους, αξιολογούν σε ετήσια βάση την επίδοσή τους, παρέχουν δυνατότητες εκπαίδευσης, επιμόρφωσης και ανάπτυξης των δεξιοτήτων τους καθώς και πρόσθετη ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Στον τομέα της Διακυβέρνησης προτεραιότητα δίνεται στη μισθολογική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών καθώς και στην εφαρμογή δράσεων για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

  • Ποια είναι τα εμπόδια και ποια τα οφέλη που αποκομίζουν οι επιχειρήσεις από την εφαρμογή δράσεων βιώσιμης ανάπτυξης;

Ως κυριότερος ανασταλτικός παράγοντας στην υλοποίηση δράσεων ESG αναδεικνύεται το κόστος για την εφαρμογή ενός προγράμματος βιώσιμης ανάπτυξης και ακολουθεί η δυσκολία μέτρησης της βιωσιμότητας, γεγονός το οποίο σχετίζεται άμεσα με την πρόθεσή τους να αποκτήσουν το κατάλληλο λογισμικό. Από την άλλη πλευρά τα κυριότερα οφέλη που αποκομίζουν είναι η ενίσχυση της εταιρικής τους εικόνας (85%), η προσέλκυση και η διατήρηση υψηλού επιπέδου ανθρώπινου δυναμικού, η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των εργαζόμενων (80%) και η συνεισφορά τους στο κοινωνικό σύνολο (80%).

Ημερησία στο Google News Ακολούθησε την Ημερησία στο Google News!

Διαβάστε επίσης:

  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς

Newsletter

Η ημέρα ξεκινάει εδώ. Το imerisia.gr ετοιμάζει το δικό του newsletter. Κάντε εγγραφή εδώ για να είστε οι πρώτοι που θα λαμβάνετε όλες τις οικονομικές ειδήσεις της ημέρας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Περισσότερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ